Автор |
Съобщение |
Gamina
|
|
До Мусала |
|
Да се отчета със 7-8 приказки за Мусалата. Напук на кофти прогнозата времето беше повече от поносимо. Какво ти - на моменти беше близо до перфектно. Вчера едно слънце се беше облещило на път за Мусала, но точно като тръгнахме по въжето и ни хвана облак. Та на самата Мусала не само, че нямаше гледки, ами си беше и гадно направо. Предната вечер спахме на хижата - нощувка - 15лв, чай - дръжте се да не паднете - 2лв, чорбите бяха над 3, но не се възползвах от удоволствието, бирата беше 5 . Иначе хижарите Галя и Оги и помощника им Нанде се оказаха пичове. Цяла вечер лафихме с тях.
Сутринта оставихме 2 от раниците в хижата, както и всички тежки неща от третата, и тръгнахме към Мусала малко късно. Даже много късно, но все пак стигнахме, че и се върнахме в Боровец по светло почти. За 2 часа от хижата - в 4 тръгнахме от там, а в 6 бяхме при колата.
Котки по въжето почти не трябваха - дори и да е имало лед някъде отдолу - беше навалял доста пресен сняг и беше по-скоро газене. На прибиране на Маркуджиците засякохме едни англичанци, които се чудеха как да се приберат горките до Боровец. Казахме им да яхат ските и да слизат по Мусаленска пътека, поне до Велчевото мостче снега си беше ОК. Ние се помотахме там и малко над Боровец ги настигнахме. Горките бяха се пльоснали на пътя и даваха заето вече. Кой знае кога са се добрали до Боровец, ама щом ги няма в новините - всичко ще да е наред.
И да се оплача - спускайки се по дирник по склона на Палеца ми била отворена чантичката с фотото (на последното вадене, просто не съм затворила ципа), а на самото фото му се отворил капака на батериите - заминаха и тея, които са били вътре, че и резервните, които бяха в чантичката... голяма съм шматка, добре че сапунерката работи, въпреки че бая сняг изринах около и от нея.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=334575
|
|
|
Пон Яну 26, 2009 1:51 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Ехеее - екстра сте се расодили. Да не повярва човек кво яко време е било при вас.
Нещо ми се приходи по "домашната" Рила...
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Яну 26, 2009 2:19 pm |
|
|
Niksi
|
|
|
Така де...добрия планинар от прогнози не се плаши..
Добре сте се поразтъпкали.
Инак аз много трудно /да не кажа никак/ бих нарекъл въпросните арендатори с думата "хижари". За цените - без коментар.
Който може, да избягва тази хижа - това е моя съвет. По-добре нощувката да става или горе на заслона, или на върха.
По-здрави...и до-скитане..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Пон Яну 26, 2009 2:49 pm |
|
|
dobrudjan4e
|
|
|
Цените и мен ме учудват, идват двойно на общоприетите...
Това с бирата си е удар под кръста .
_________________ Който пие бира не умира! |
|
|
Пон Яну 26, 2009 3:01 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Бе мислехме го за заслона, ама... решихме да си "вържем гащите" и да спим на хижата
Мен бирата не ме шашна толкова, колкото чая.
|
|
|
Пон Яну 26, 2009 3:02 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Пон Яну 26, 2009 3:37 pm |
|
|
Antoon
|
|
Цените |
|
Цените очевидно са според случая. На 30 декември ми взеха 5 лв. за два чая и половин литър фанта...
Антон
|
|
|
Вто Яну 27, 2009 11:46 am |
|
|
Niksi
|
|
|
Нова Година - нов "късмет"...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Вто Яну 27, 2009 12:01 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
Мен бирата не ме шашна толкова, колкото чая. |
Мене питай за чая...
Тва е специален "скиорски топ сийзън" чай. В него слагат бром и др. микроелементи, да стои кротко третия крак на скиорите и да не ги сопиня кат карат - за тва.
Туристическия е до левче - без микроелементи. Требе ни по-добра стабилност по баира
А бирата е скъпа, оти горе сме по-близо до безсмъртните и по-бързо и ефективно подпомага нирваната.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Яну 27, 2009 12:57 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Не само за скиорите ами и за типовете с шейните - да не се утрепят докато фърчат между Боровец и хижата - и такива имаше
|
|
|
Вто Яну 27, 2009 1:00 pm |
|
|
slavei
|
|
|
|
|
|
Бе мислехме го за заслона, ама... решихме да си "вържем гащите" и да спим на хижата
Мен бирата не ме шашна толкова, колкото чая. |
Чая до скоро беше левче... но пък в огромни чаши.
|
|
|
Вто Яну 27, 2009 2:22 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Дам, поне чашите не са се смалили - наистина са големи.
|
|
|
Вто Яну 27, 2009 2:46 pm |
|
|
albena :-)
|
|
|
|
маршрута "видим" ли е за хора нестъпвали там?
че се чудим какво да правим събота \и неделя\
|
|
|
Сря Фев 11, 2009 5:44 pm |
|
|
StarDriver
|
|
|
От Боровец до Макруджиците няма как да се объркате хващате -> Мусаленската пътека и само по нея, а от Маркуджиците до Мусала си има зимна маркировка (питайте хората ако се усъмните, че сте объркали пътя). Имайте предвид, че от Боровец са м/у 6 и 8 часа...но незнам с какво темпо ще вървите.
|
|
|
Сря Фев 11, 2009 6:04 pm |
|
|
albena :-)
|
|
|
|
|
|
От Боровец до Макруджиците няма как да се объркате хващате -> Мусаленската пътека и само по нея, а от Маркуджиците до Мусала си има зимна маркировка (питайте хората ако се усъмните, че сте объркали пътя). Имайте предвид, че от Боровец са м/у 6 и 8 часа...но незнам с какво темпо ще вървите. |
благодаря за отговора
6-8 часа казваш...... гледах го на картата, по-малко ми се струваше
ще го мисля
|
|
|
Чет Фев 12, 2009 10:21 am |
|
|
|