ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Синаница - so close, no matter how far

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Синаница - so close, no matter how far
Автор Съобщение
Весела Ягодова

Мнение Синаница - so close, no matter how far Отговорете с цитат
Тръгнахме късно. Русенската "група" закъсня за срещата и ни обърка плановете. Провирането през клека по short-кътите от Бъндерица до хижа "Вихрен" допълнително ни забави. Преваляше обяд, а преходът тепърва предстоеше. Планината беше пуста и тиха. Небето - стъклено сиво. Прогнозата - сняг. Дали щяхме да изпреварим фронта ?...

Още по асфалта до хижа "Вихрен" двамата русенци започнаха да изостават. Налегнаха ме съмнения дали ще се справят. На кратката "оперативка" (разбирай, гощавка с бонбони и сладкиш с тиква) ме увериха, че всичко е наред и потвърдиха, че продължават. На 10 минути след хижата обаче, още преди да стигнем Равнако, тежкият сняг и липсата на опит в ходенете със снегоходки охлади ентусиазма им и ги принуди да се откажат. Останахме 5-ма.

Не бих казала, че и на нас ни беше леко - раниците ни бяха пълни с лакомства. Все пак отивахме да празнуваме светъл празник. Условията в планината бяха крайно неблагоприятни за ходене, но бяхме решени на всяка цена да стигнем - традицията повелява рождения ден на Стефан да се празнува на Синаница. Веднъж го отложихме заради времето, не бих искала този път да бъде вторият.

Докато се окопитим, Лъчо хукна напред да прави пъртина. Да го гоним ?...Къде ти ! Не можеш му насмогна на кралимарковския разкрач. Добре, че спираше отвреме на време да ни изчаква, колкото да не ни изгуби от поглед, иначе щяхме да се видим направо в хижата, че дори след нея Smile

Така на края на Равнако ни изчака да решим заедно - по лятната пътека или през оттока на Муратово да вървим. През оттока съм минавала веднъж и още ми държи влага. Голям гърч ! Но за съжаление нямахме избор. Клекът се изправяше като непреодолима стена пред нас. Щеше да ни отнеме много време да се преборим с него. Наченахме улея.

И се започна...газене, лазене, падане, ставане. По-добре от снимките не бих могла да го опиша. На Тони й беше за първи път със снегоходките. Как успя да се справи - така й не разбрах. Може би защото имаше добър учител...

В 14.30 ч "кацнахме" на Муратово. Бяхме омаломощени. Унесени в мислите си, без да си кажем нищо, продължихме към Бъндеришка порта. Точно тогава Синаница ми се струваше безкрайно, невъобразимо далеч...

Лъчо ни чакаше горе, вървеше в кръг, за да не замръзне от вятъра.

...Събота, късен следобед…

...

Пада здрач. Острите Пирински очертания започват да се губят в мъглата. Далечен лай на куче ми напомня, че освен този, има и един друг свят, човешки свят, свят на топли стаи и запотени прозорци, свят на измамна сигурност. Нямам нужда от нея. Сега съм тук ! Тук всяка крачка има смисъл.

Включвам челника.

Светлият кръг пред мен е единствената ми реалност.

Вярвам в себе си повече от всякога.

Тъмно е. Има мъгла. Но не ме е страх.

Обръщам се. Много е тихо. Тони и Стефан ги няма. Назад по ръба - останаха да слагат котки. На Тони й е за първи път с котките – трудно й е и е уплашена…Когато най-после се появяват в мъглата, тя само се смее - и нито дума. Знам, че е на края на силите си и се опитвам да я разведря. Правя се на клоун, пея, разказвам вицове. Вече всичко ми е смешно. Но умората от газенето в тежкия сняг, ранното ставане и недоспиването през седмицата, си казват думата - и накрая и моите сили започват да се изчерпват. Имам нужда от чай и шоколад. Имам нужда да спра и да си почина !

Безименният вече си има име, призНачен връх, Лъчо свети горе през мъглата и ни се смее, като залитаме по камъните. Още малко остава до Портата, ето я и Синаница, магически пристан в морето от сняг - а ние, като светулки в морето се лутаме и търсим Пътя. Сами в чистата, недокосната нощ. Приказка...

...Не знам защо но през цялото време се опитвах да убедя себе си, че няма от какво да се притеснявам, а дълбоко в себе си знаех, че нещо не е наред. Не исках да ходя на този преход още от самото начало. Първо се счупи колата и взехме чужда на заем, която по принцип не е в движение и няма зимни гуми. После русенската "група" закъсня почти с час и забави тръгването ни още от София. В тъмното на реброто между Безименния и Синаница видяхме светлина, а никой не слезе от там в хижата. На мен ми се струваше, че чувам някой да вика и се заслушвах след всяка стъпка, но другите не чуха нищо. Мистерия. Питах се, каква ли ще е следващата изненада...и ето. Събудих се посред нощ от вятъра. Цялата хижа се клатеше. "Добре, хубаво, нямам време да мисля за това, трябва да спя сега", казах си и се сгуших в чувала. На сутринта се събудих бодра, станах първа и направих пъртина до чешмата. После събудих другите с "добрата" новина - хора, навън вали сняг, валяло е цяла нощ, няма и следа от вчерашната пъртина !

Никой не се трогна.

Добре де, да не би нещо аз да не съм наред, а всички останали да са нормални ?

Няма логика.

Слязохме да закусваме и да поговорим. Опитах да се ги убедя да сменим маршрута за връщане или да поостанем, не дадоха и дума да се издума. Залъгаха ме като малко дете - "Айде да се качим на Портата, пък ще видим"...Бях ядосана и обидена до дъното на душата си. Никой не искаше да ме чуе ! Навън - топло, но виелица. Видимост - няколко сантиметра   . Разбира се, загубихме се още на 10 мин. от хижата. Добре, че не беше лавинопасно. Не беше ли ? Беше навалял 30 см нов сняг....Тежък...Снегоходките като тухли...едвам ги влачим нагоре...

После изведнъж нещо в мен се пречупи. Рекох си, какво толкова, ако има нещо да става, ще става, вирнах гордо глава и продължих напред невъзмутима.

След Портата мъглата ни погълна за часове напред. А някъде все пак е имало небе...

Стъпвахме и падахме - просто не се виждаше НИЩО. Спускахме се без път и пътека, към Спано поле, в невъобразимо изкълчени пози Smile

Започна да става смешно. Лъчо щеше да влезе в езерото и Стефан му вика: "Лъчка, Лъчка, дай наляво, влизаш, в езерото влизаш !" Smile))

И така, от камък до камък и от кол до кол (по едно време и те се появиха) най-после се добрахме до Бъндеришка порта. Но аз вече не бях същата.

Усещах в себе си неподозирана сила и твърдост. Изведнъж целият ми живот мина пред очите ми. Разбрах, че има още много от него…Че трудностите са част от нашия Път. Че няма как всичко да бъде идеално.

Вятърът фучеше над Пиринските исполини, мъчейки се да разпъди мъглата. Блъскаше ме в гърдите и забиваше ледени кристали в лицето ми. Но аз знаех, че няма да се спра. Ще вървя и ще вървя, ще продължавам напред, напред, където е Вихрен, напред, където е небето - ще вървя докато го открия !...

снимки:
https://plus.google.com/photos/108968586898252140802/albums/5954603629762756353?banner=pwa

So close no matter how far
Couldn't Синаница be much more from the heart
Forever trusting who we are
And nothing else matters

Последната промяна е направена от Весела Ягодова на Нед Дек 08, 2013 12:36 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Съб Дек 07, 2013 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Мнение Отговорете с цитат
Не позна Wink
Шилигарника-Синаница-Шилигарника.

Аа, това не беше просто преход, а РД на другарче, затова не сме викали никого. Има време, зимата е пред нас, не бой се ! Very Happy
Съб Дек 07, 2013 7:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Я, това било старо, аз вчера го видях в блога и незнам защо реших, че тази седмица сте бедствали. Как е пътят до Шилингарника?
Чет Дек 12, 2013 6:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

Нормално, как да е. Перфектно изчистен. Има такса паркинг, да ги **** в ****.
Сега дават затопляне, даже сигурно ще е сух пътят.
Обаче нагоре яко се затъва. Аз повече (това ми е 4-тият път) не знам дали ще се навия на този преход по това време, това си е чист мазохизъм. Ама вие с тази Кадийца...и вие сте се вкарали в голям филм Laughing
Чет Дек 12, 2013 6:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Местожителство: София

Respect и за ходенето, и за писането! Много смело изпълнение и много жив разказ!
И гифчето със снега е супер яко. Smile
Пет Дек 13, 2013 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
promis

Местожителство: Пловдив

Готино разказче. Малко странно това "на всяка цена" и съм сигурен, че не е съвсем така Wink Но пък хубави емоции е имало. Усеща се нотка на може би излишно притеснение, та в случая добре че е имало по-опитни, които да действат успокояващо на останалите Smile

It's not an adventure until something goes wrong.
Пет Дек 13, 2013 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.