Срам не срам - никога не съм стъпвала в района на Чакъра, Марица и Заврачица.
Възможно ли е в сегашните условия да се докопа човек до Заврачица през Дено? Т.е. да се качи с кабинката до Ястребец, през х. Мусала към Дено или Сфинкса и от там някак да се пусне към Марица и Заврачицата.
Пикели и котки ще се носят, пък сигурно и снегоходки. Просто това изпълзяване от Боровец ми се струва доста досадно, а цялото Мусала-Манчо и сие може би ще дойде нагорно
Ти ме уби с този проекто-маршрут.
Горе вече си е зима.
Коментирам след Сфинкса/Дено:
- по "студеното дере" /м/уСтудения рид и И разклонение от Дено/ е имало някога пътека, но е обрасла. Див клекарник е. НЕ препоръчвам.
- по самия Студен рид. Ходил съм лятото към х.Марица по него. Слизането е брутално стръмно към хижата. В сегашните условия - НЕ препоръчвам.
- да завъртите след Дено по СИ му ръб от него към Саръгьолските езера - двореца Саръгьол - клекарник е там макар лятото пътеката да се следи...
- слизане в долината на р.Марица от около Темното езеро - не видях подходящи ребра за зимно слизане, стръмни южни склонове - НЕ препоръчвам.
През Мусала:
- гледах едно арно ребро от района около Малка Мусала май беше и ми се виждаше слизаемо. Трябва да го погледна на снимки.
- слизане по Зелената маркировка /лятна/ след в.Мусала към долината на р.Марица - възможно е - не е чак толкова стръмно. МОЖЕ да е подходящо - зависи от конкретната теренна обстановка.
Що не се качите през Чакъра - стандартно? Втория ден през Маришки чал и Мусала. Ние с Петре ходихме миналия уикенд натам с тази идея, ама не стигнахме в неделята дори до Манчо -
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Чет Дек 12, 2013 7:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 12, 2013 7:44 pm
rumen radev
Не би трябвало да представлява проблем за нормално подготвен физически човек преход Боровец - х. Заврачица при настоящите условия. Ако пък ползва и лифт до Ястребец - още по -лесно. Вероятно предпочитате Ястребец / Мусала за да разнообразите маршрута и да не се връщате по пътя на качването към Заврачица. Тогава ще се върнете по долината на Марица и през х. Чакър войвода към Боровец можете да слезете със Ситняковския лифт (ако работи и щом харесвате лифтове - още повече, че и без друго билетът за кабината е двупосочен и важи и за седалката ...)
Пикел към момента не е нужен, не бих носил и котки за такъв маршрут. Намирам за тези условия и снегоходките за излишни, но има желаещи да ги ползват и при по -малко сняг от сегашния.
Приятен излет!
Не би трябвало да представлява проблем за нормално подготвен физически човек преход Боровец - х. Заврачица при настоящите условия. Ако пък ползва и лифт до Ястребец - още по -лесно. Вероятно предпочитате Ястребец / Мусала за да разнообразите маршрута и да не се връщате по пътя на качването към Заврачица. Тогава ще се върнете по долината на Марица и през х. Чакър войвода към Боровец можете да слезете със Ситняковския лифт (ако работи и щом харесвате лифтове - още повече, че и без друго билетът за кабината е двупосочен и важи и за седалката ...)
Пикел към момента не е нужен, не бих носил и котки за такъв маршрут. Намирам за тези условия и снегоходките за излишни, но има желаещи да ги ползват и при по -малко сняг от сегашния.
Приятен излет!
Удебеленото не е вярно. От личен опит от миналата седмица го казвам. Снегоходки и котки си трябваха. Снегоходките в долините - има много навят сняг от последните ветрове, котките по билата - по фирна. Вижте и актуалните снимки от качването на бодрата смяна метеоролози на върха от днес по въжето.
Колега,без котки не си помисляй да тръгваш-свинкса някак си ще го изкатериш лазейки и горе ще се озовеш в кофти ситуация(ни напред-ни назад)Снега на билото е 15-20 см сигурно и накъдето и да поемеш те чака яко пързаляне по тревата и камъчетата под него !Долината на Марица ако не я познаваш не тръгвай оттам,ще има голямо лутане в клека а и снега долу е доста повече от на билото!Избери маршрут по които са минавали хора,поне ще знаеш къде вървиш,през Студеното или Темно езеро едва ли е минавал някой след снега!Избрал си кофти маршрут за сезона-изчакай да навали още сняг и слагай колани или снегоходки-проблемите ще бъдат значително по малко .... най-малкото всичко ще е под снега и няма да се съобразяваш нито с клек,нито с камънак (ако въобще навали толкова)Най-добре се вслушай в съвета на Ристо,за да не ти се налага някъде да викаш неволята,пък Заврачица през свинкса или Мусала го остави за лятото-няма да сгрешиш!
Чет Дек 12, 2013 10:03 pm
Пчелата Жужа
Gamina, щом ти е за първи път, мини си по царския маршрут: Ситняковският лифт от Боровец - Чакър войвода - Саръгьол - х.Марица - х.Заврачица.
Пътят е широк и ясен.
Ристо много добре ти е описал в какъв тупик ще се озовеш на Дено. Нямаш работа там.
И аз като Вардаров ще ти препоръчам да се качиш на Дено през лятото и от Тъмното езеро да слезеш в долината на Марица. Пътека има - лятна!
Успех!
Чет Дек 12, 2013 11:29 pm
Gamina
Ристе, мътна, ама мътна Индия ми е тоя район... и затова си питам.
Просто не ми се мааше и двата дена по една и съща пътека, а за Манчо-Маришки-Близнаци-Мусала вероятно не би имало време, защото щях да съм с обществен транспорт.
Щях, щото така се стекоха нещата, че никъде няма да ида
Обаче си запазвам темичката с питанките за по-добри времена
п.с. Как без пикел и котки? Луди ли сте? С тия ветрилници предните дни - каквото не е отвято сигурно е станало на бетон!
Виж снегоходките може би още не са крайно нужни, преди две седмици едвам изкопахме от Яворов до Суходолското езеро, но от тогава малко нов е паднал и стария е слегнал.
Ристо Туристо написа:
Що не се качите през Чакъра - стандартно? Втория ден през Маришки чал и Мусала. Ние с Петре ходихме миналия уикенд натам с тази идея, ама не стигнахме в неделята дори до Манчо -
Аз имам вече два опита по този маршрут на 8 декември, които и двата завършиха безславно по разни причини с преспиване на х.Марица. Явно и вие сте потвърдили правилото: това не е маршрут за 8 декември просто!
Аз имам вече два опита по този маршрут на 8 декември, които и двата завършиха безславно по разни причини с преспиване на х.Марица. Явно и вие сте потвърдили правилото: това не е маршрут за 8 декември просто!
Май на 8 декември е време само за механи и-най-много-за родопски кръчми потвърждава го пътеписа на Мартин тази година и моя(за Кадемлията) миналата...
Пет Дек 13, 2013 10:12 pm
igurbev
fena73 написа:
Май на 8 декември е време само за механи и-най-много-за родопски кръчми потвърждава го пътеписа на Мартин тази година и моя(за Кадемлията) миналата...
А, и не само, я гледай тука какво става!
Но специално за Мусала през Заврачица, точно миналата година си мислех, че трябва да ми хлопа нещо ако продължа да се опитвам на тази дата
Пет Дек 13, 2013 10:30 pm
Emil
Gamina написа:
Ристе, мътна, ама мътна Индия ми е тоя район... и затова си питам.
Просто не ми се мааше и двата дена по една и съща пътека, а за Манчо-Маришки-Близнаци-Мусала вероятно не би имало време, защото щях да съм с обществен транспорт.
Щях, щото така се стекоха нещата, че никъде няма да ида
Обаче си запазвам темичката с питанките за по-добри времена
п.с. Как без пикел и котки? Луди ли сте? С тия ветрилници предните дни - каквото не е отвято сигурно е станало на бетон!
Виж снегоходките може би още не са крайно нужни, преди две седмици едвам изкопахме от Яворов до Суходолското езеро, но от тогава малко нов е паднал и стария е слегнал.
Аз мисля да направя две кръгчета в района тази зима.
Едно по самия Мусаленски ринг, което включва трионите и Малка Мусала разбира се.
А другото през Мусала и Близнаците към х.Заврачица и там нощувка.
Мисля да свирна във форума за компания.
Съб Дек 14, 2013 5:46 pm
rumen radev
Gamina, Люси, коментарът ми бе за това какво бих носил. Случи се щото събота и неделя бях по билата и нямах нужда от котки. Пикел и (съвсем пък) снегоходки също бяха ненужни. Пропуснах да спомена, че ползвам щеки. Днес следобед се качихме със сина ми на Черни връх и ми направиха впечатление следи от алпийски котки по пътеката в частта на платото и нагоре. Следователно, кой както си реши -разбира се, че сигурността е най-важната.
Ако нещо не се появи извънредно или времето се развали, планираме обиколка в неделя от Боровец до Заврачица и обратно, но нагоре ще се движим през Мусала, Близнаците и Манчо, а не през Дено, та като се прибера вечерта мога и по-аактуална информация да ти дам. В случая ще нося котки, но не и сечиво, защото за момента щеки са достатъчни при такъв маршрут. По план към 27-28 декември сме пак в района на път към Грънчар и Рибни езера, та ако те интересува, пак ще споделя за обстановката.
Хубава вечер и спорна седмица!
Пон Дек 16, 2013 7:35 pm
Gamina
Мерси
Ще съм благодарна за актуална обстановка, въпреки че един дявол знае кога ще имам шанс да хвана билата
но пък ако не за мен, на някого другиго би му била полезна информацията
Уф, направо се чудя как създадох впечатление на луд, кълнящ се (според съседна тема) и пр. субект, който безотговорно ходи на планина през зимата без котки, пикел и т.н.
Ти попита в конкретен момент, за конкретен потенциален маршрут и така съобразих и отговора си.
Все едно, недостатъци в комуникацията при форумно участие
Ще се съобразявам, а и явно няма да ти трябва информация от близките дни, та ... по-нататък пак бих се включил.
Весели и щастливи празници на теб и на останалите четящи форума!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети