Да попаднеш на ураган в Балкана и да се бориш срещу върховата му мощ може да се окаже последното ти деание. Уви, екстремно настроените ни натури ни подтикнаха за сетен път да затаим дъх и да се поклоним пред геният на природата, изкачвайки връх Свищи Плаз ставайки свидетели на това, на което ни подложи. Емил Чолаков подхвърли шеговито в прогнозата за времето: "Планината, планината......... забравете за нея". Ураганни ветрове със скорост 150км/час, -15 градусови температури усещащи се като сибирски студ.
Опитах се да снимам 100 снимки. Всички станаха с брилянтно качество впредвид условията. Уви, нито една не докосна клипа, в който върховата мощ на билният ураган се изсипа върху нас. Приятно гледане. И не правете това...
Мдаа, ние по същото време пъплехме към вр. Паскал. Беше епично. Вятър като вчерашния мен лично не ме е брулил. Студът също беше подобаващ. Феерично катерене. Апропо, вие откъде тръгнахте? Ние решихме да атакуваме върха директно от Пирдоп, при това стартирахме чак към 9 часа, което ни коства стъпването на самия него. След над 1200 метра денивелация, последните 500 от които в нечовешка буря, се предадохме току пред върха.
Пон Дек 09, 2013 8:58 am
mircho
Много пъти съм казвал че няма смисъл да се въртиш по голите участъци на балкана при силен вятър. Някъде го четох или ми го казаха коментара на група чужди туристи които се забили в Балакна при силен вятър "тук е същото като в хималайте само дето височината е друга". Сега имам екипировка но пак не се издържа на този вятър горе за това само по деретата и в гората се движа като е подобно времето.
Мдаа, ние по същото време пъплехме към вр. Паскал. Беше епично. Вятър като вчерашния мен лично не ме е брулил. Студът също беше подобаващ. Феерично катерене. Апропо, вие откъде тръгнахте? Ние решихме да атакуваме върха директно от Пирдоп, при това стартирахме чак към 9 часа, което ни коства стъпването на самия него. След над 1200 метра денивелация, последните 500 от които в нечовешка буря, се предадохме току пред върха.
От хижа Свищиплаз подходихме. На премката ни въргаляше като "прасета в тикви". Северното изложение беше нечовешко, на 20 метра от юг, слизайки по реброто на върха към Златица, се понасяше... Както казваш - епично! Поздрави за ентусиазма!
Ти за това ли носиш няколко кила фототехника, да не те отнесе вятъра?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Дек 09, 2013 10:46 am
vladofff
Аз имам спомен от подобен вятър на Млечния чал преди години. При по-силен порив, за да не отлетиш, трябва да застанеш между посоката, от която идва вятъра и най-близкия маркировъчен жалон. В това положение усещах как мутрата ми се размазва в кола.
Пон Дек 09, 2013 10:48 am
slavei
vladofff написа:
Аз имам спомен от подобен вятър на Млечния чал преди години. При по-силен порив, за да не отлетиш, трябва да застанеш между посоката, от която идва вятъра и най-близкия маркировъчен жалон. В това положение усещах как мутрата ми се размазва в кола.
Е тях не ги духал чак толкова силен вятър, пък и е бил без силни пориви.
Владо, от няколко седмици сме възстановили сбирките в клуба - всяка сряда след 20:00.
Пон Дек 09, 2013 11:36 am
НИКОЛАЙ Т.
vladofff връщаш в мен не особено приятен спомен.Преди две години на 3 март и аз бедствах на същото място като теб.Имаше моменти в които не смеех да пусна въжето за да не отлетя.Тогава колегата който беше с мен изпадна в хипотермия,стана неадекватен и се наложи да го смъкна веднага до хижата за да не умре.За радост се размина само с измръзвания които лекува няколко месеца.Добре,че аз бях добре екипиран,че иначе не ми се мисли какво щеше да стане.
Браво Марти приключението и снимките къртят.
Пон Дек 09, 2013 11:57 am
vladofff
НИКОЛАЙ Т. написа:
vladofff връщаш в мен не особено приятен спомен.Преди две години на 3 март и аз бедствах на същото място като теб.Имаше моменти в които не смеех да пусна въжето за да не отлетя.Тогава колегата който беше с мен изпадна в хипотермия,стана неадекватен и се наложи да го смъкна веднага до хижата за да не умре.За радост се размина само с измръзвания които лекува няколко месеца.Добре,че аз бях добре екипиран,че иначе не ми се мисли какво щеше да стане.
За съжаление тогава, на това място, загина Асен Иванов, а на следващия ден стана трагедията и с Дамян. Аз замалко да си ида от тарикатлък, първо защото тръгнах по маршрута с пикел с твърде къс клюн, а после защото си махнах по билото котките да не ми пречат на ходене, и когато се наложи да слизам към въжето извъднъж усетих, че съм на кънки. Оказа се, че вече и да искам не мога да седна и да ги сложа и се наложи да се върна към мястото, където бяха опитвали да изградят временен заслон за Асен. Там извадих котките и докато ги сложа /махнах лапите/ ръцете ми замръзнаха и се вкочаниха и положението стана доста тегаво. Добре, че по някакво щастливо стечение на обстоятелствата бях с височинната екипировка, останала ми от ходенето в Тян Шан, която иначе не нося в нашите планини, че не ми се мисли какво щеше да стане. В това време вече беше тъмно и запълзяхме надолу. Вятърът обаче ми изтръгна фенера от главата и Слави ми го намерил, също случайно на следващия ден...
Я, тук има нещо подобно, към края на филмчето, само че все пак дуенето не е в силата си...За сметка на това, Слави е главен герой във филма.
http://vbox7.com/play:97bd521050
За съжаление тогава, на това място, загина Асен Иванов, а на следващия ден стана трагедията и с Дамян. Аз замалко да си ида от тарикатлък, първо защото тръгнах по маршрута с пикел с твърде къс клюн, а после защото си махнах по билото котките да не ми пречат на ходене, и когато се наложи да слизам към въжето извъднъж усетих, че съм на кънки. Оказа се, че вече и да искам не мога да седна и да ги сложа и се наложи да се върна към мястото, където бяха опитвали да изградят временен заслон за Асен. Там извадих котките и докато ги сложа /махнах лапите/ ръцете ми замръзнаха и се вкочаниха и положението стана доста тегаво. Добре, че по някакво щастливо стечение на обстоятелствата бях с височинната екипировка, останала ми от ходенето в Тян Шан, която иначе не нося в нашите планини, че не ми се мисли какво щеше да стане. В това време вече беше тъмно и запълзяхме надолу. Вятърът обаче ми изтръгна фенера от главата и Слави ми го намерил, също случайно на следващия ден...
Я, тук има нещо подобно, към края на филмчето, само че все пак дуенето не е в силата си...За сметка на това, Слави е главен герой във филма.
http://vbox7.com/play:97bd521050
Благодаря за споделеното удоволствие, клипа със северен Джендем, място което винаги ще буди респект и страхопочитание у мен. Бог да ни пази!
А пък на мен тоя мазохизъм ми идва в повече...и мен ме е духал няколко пъти,не знам колко точно силен(единия път беше м/у Пиргос и М.Кадемлия на 8.12 мин.год.- като падна кулата на Ботев)но определено не бих тръгнал да си го търся и ако има как-бих се върнал(както беше и в спометания случай)!
Вярно че на хижата си имаше много пиене и доста се наквасихме , ама не вярвам тва да е причината на другия ден така да се търкаляме по билото и върха....
тука маѝ раницата те спаси да не се изсулиш в улея долу
билото на изток и на запад
тука се смееш ама изяде пак хурката....
Пон Дек 09, 2013 6:53 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
fena73 написа:
А пък на мен тоя мазохизъм ми идва в повече...и мен ме е духал няколко пъти,не знам колко точно силен(единия път беше м/у Пиргос и М.Кадемлия на 8.12 мин.год.- като падна кулата на Ботев)но определено не бих тръгнал да си го търся и ако има как-бих се върнал(както беше и в спометания случай)!
..и аз следя преходите и преживяванията им със страх и си мисля до кога природата ще приема предизвикателствата и провокациите на смелчаци като тях:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети