ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Първи преходи за абсолютно начинаещ
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Първи преходи за абсолютно начинаещ
Автор Съобщение
Новак

Местожителство: София

Мнение Първи преходи за абсолютно начинаещ Отговорете с цитат
Здравейте!
По известни само на Бога причини, в средата на живота си реших, че искам да разгледам българските планини от друга перспектива.

Моля ви, препоръчайте ми откъде да започна, така че първият ми преход да не се окаже и последен. Very Happy

Предполагам е нужна някаква информация за мен .
Водя изключително заседнал живот, поради професията си , но нямам някакви заболявания (надявам се) и не съм с наднормено тегло.

Много искам да започна с преход който не е повече от няколко часа , но идея си нямам дори в коя планина да търся.

Предполагам, че екипировката която ми е нужна са обувки, яке, ръкавици, храна , вода, раничка и може би карта, въпреки че карта изобщо не мога да разчитам. Чудя се и какво точно значи маркировка и как се открива ако тръгнеш по прост маршрут.
Всякакви практически съвети ще ми бъдат много полезни.
Предварително много благодаря !

Чет Дек 05, 2013 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Пишеш, че си от София - Ами Витоша те чака Smile
тръгваш от Княжево, да речем, по пътеката за Златните, леко-полеко ще удължаваш маршрутите.
Може да се качиш с кола/лифт/автобус до Алеко и да отидеш и до Черни връх - кратко и подходящо за начинаещи при хубаво време.

Чет Дек 05, 2013 3:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Новак

Благодаря ти! Може ли още малко помощ ?
за първия маршрут, който предлагаш:
Колко време приблизително се ходи от Княжево до Златните?
Там предполагам има къде да се почине и се тръгва обратно?
Така че в колко трябва да се тръгне от Княжево за да може по светло да се стигне там отново?

За втория - Алеко и оттам до Черни връх - отново същия въпрос- колко време в едната и после в другата посока, ходенето имам предвид?

Чет Дек 05, 2013 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Добре дошъл при нас. От Алеко до Черни е максимум два часа по зимния маршрут. Връщането е по-малко. Тръгни в хубаво време, да не те загубим за каузата. Тази седмица го дават хубаво, може и аз да отида, макар че съм на 230 километра. Витоша е лека планина, но ако случиш видимост, има разкошни гледки към Рила. И да се похвалиш!
Чет Дек 05, 2013 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

tortomanin написа:
Тази седмица го дават хубаво ...

Shocked Къде го видя това хубаво!?
http://www.mountain-forecast.com/peaks/Vitosha/forecasts/2290
Тука пише нещо като усещане за -25 в събота следобед.
Чет Дек 05, 2013 4:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Новак

tortomanin, добре заварили! И благодаря за пожеланията! Ако се спретна за тази събота, добре, ако не, остава за следващата.

Има ли нужда от някакви екстри - пикели , котки и други планинарски атрибути, така да ми поддържат самочувствието и да похарча някой лев , или ще стане и по простия начин? До Алеко с кола пътят добър ли е и има ли къде да си оставиш возилото и после да си го намериш Very Happy или по-добре да се тръгне с лифт?

Edit

А !! ясно - времето реши вместо мен - остава за по-добри дни. Хем да не препирам.

Чет Дек 05, 2013 4:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

igurbev написа:
tortomanin написа:
Тази седмица го дават хубаво ...

Shocked Къде го видя това хубаво!?
http://www.mountain-forecast.com/peaks/Vitosha/forecasts/2290
Тука пише нещо като усещане за -25 в събота следобед.

малко оф, но...

Никак не ми се искаше да сме на 2500м.н.в. тогава, дано няма изпълнения.

Относно колегата (жката) планинар (ка), съветвам изчакване на добро време и следене на метео обстановката (вятър, мъгла, валеж и т.н.)

Желая ви успехи в планините и да покажете снимки от прехода!!!

Новак написа:
tortomanin, добре заварили! И благодаря за пожеланията! Ако се спретна за тази събота, добре, ако не, остава за следващата.

Има ли нужда от някакви екстри - пикели , котки и други планинарски атрибути, така да ми поддържат самочувствието и да похарча някой лев , или ще стане и по простия начин? До Алеко с кола пътят добър ли е и има ли къде да си оставиш возилото и после да си го намериш Very Happy или по-добре да се тръгне с лифт?

Edit

А !! ясно - времето реши вместо мен - остава за по-добри дни. Хем да не препирам.

Относно екипировката: походете на по-лесни и нетехнични преходи, тогава ще прецените дали и какво ще ви е необходимо...

Чет Дек 05, 2013 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Мнение Скромно мнение Отговорете с цитат
Времето ще е лошо тези почивни дни така, че ще имаш време да почетеш тук във форума малко повече за екипировката която ти е необходима. Според мен, не бързай да си купуваш пикели снегоходки и т.н.та дори и за собствено успокоение че си екипиран/а Купи си хубави обувета , панталонче, якенце, някой и друго поларче.Като почнеш да ходиш и да удължаваш времето в планината сам/а ще прецениш какво ти трябва още и кое да смениш с по- добро или различно. Намери си някой приятел/и които имат опит в планината и походи в началото с тях ще научиш доста неща от самата практика и ще разбереш какви са ти възможностите.Ако нещо искаш да се посъветваш питай тук. Има много хора със завиден опит и с радост биха ти дали съвет.Вече вижда , че над мен са го направили.Успех.
Чет Дек 05, 2013 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Къде видях хубаво време ли? Ами в синоптика. След като ни плашеха с виелици няколко дена, тази сутрин се събудиха усмихнати и показаха някакви символи като жълтъци. В събота щяло да е по-топло от неделя. Провирих току-що и прогнозата за вятъра, пише"слаб". Температури от порядъка на минус петнайсет не са голяма рядкост и за София. Знам обаче, че могат да си променят мнението.
Пътят до хижата е павиран, в долната част стръмен. Може да се паркира и преди хотел "Морени". Лифтовете доскоро не работеха, не знам да са тръгнали. Последно бях на Витоша през септември.
Не мисля, че е необходимо да се наливат пари в скъпи неща още в началото. На Черни понякога нося само щеки, но може и без тях. При ясно време и сняг е хубаво да се носят слънчеви очила. Може съвсем обикновени.
Ако прогнозата изглежда стряскаща, човек може просто да иде до манастира, до Копитото, да повърви....
Чет Дек 05, 2013 5:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gamina

Не плаши човека. Говорим за разходка на Витоша в хубаво време, не за гериочни изпълнения.

Пътят от Драгалевци за Алеко е затворен в почивни и празнични дни между 11 и 14ч (само в посока нагоре) - да си правиш сметката (като се отвори хубаво време) да минеш преди 11.

Чет Дек 05, 2013 6:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dandan

Добре дошъл при нас.

Витоша.

Кой квартал/село ти е най-удобен: Драгалевци, Бояна, Княжево, Владая, Бистрица - почни от там, да не ти мине мерака!
Чет Дек 05, 2013 6:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Новак, моето мнение е да не се качваш още първия път на Черни връх. Първо е стръмно, през пролетта и есента има много вода от торфа, и почти винаги е много ветровито.
Моето най-първо ходене на Витоша е било на Златните мостове, най-популярната витошка местност.
И освен това може да се ходи и в по-лошо време, защото е ниско и има хубав път до там.
Най-популярната пътека е алеята от Княжево, от последната спирка на трамвай 5. Събота и неделя там е пълно с хора и всеки ще те упъти. В началото е най-стръмно, нека това не те плаши, после става по-добре.
Минава се покрай една чешма - Бялата вода, откъдето се вижда Копитото, три пъти се пресича шосето, което също стига до Златните, минава се и покрай едни големи поляни - Старческите поляни, изобщо ако си купиш карта ще имаш представа докъде си стигнала по тези ориентири. Няма нищо, че не можеш да се ориентираш сега, с практиката ще се научиш поне да виждаш на картата покрай какво ще минеш.
За около три часа ще стигнеш. На Златните мостове има няколко заведения, където може да починеш и да пиеш чай. Ако имаш сили за още ходене можеш да продължиш покрай голямата поляна и да отидеш до Момина скала (около един час) по равна пътечка. На Момина скала има ресторант и хижа, както и поляна с пейки и люлки.
Освен ако времето не е супер лошо винаги има хора по този маршрут Smile
Мисля маркировката до Златните от Княжево е жълта - това означава, че по дърветата има три линии: бяла - жълта - бяла (бялото служи за ограждане).
Разбира се може и с кола да стигнеш до там, минава се през Бояна и после по Беловодски път, а след това само нагоре Smile Както ти е написала Гамина - почивните дни има ограничения. Асфалтовия път стига до Златните мостове, а след него до Момина скала е павиран.
Има и маршрутка до Златните мостове.
А от Златните мостове и Момина скала нагоре можеш да хванеш която и да е пътека (има табелки, които указват до коя хижа или местност стига), да вървиш докъдето имаш сили и после пак да се върнеш. Никога не се притеснявай да питаш другите хора накъде води пътеката, даже в планината се завързват бързо хубави запознанства, може лесно да си намериш и компания за вървене Smile
Пък като опознаеш пътеките можеш да си правиш и кръгови маршрути Smile
Това е моята препоръка, не включва още от първия път да качваш върхове и да се насладиш на обзорни гледки, но пък има приятни горски пътеки Smile Макар че ако тръгнеш нагоре от Момина скала се излиза на Платото и има хубави гледки Smile
Пожелавам ти леки и безпроблемни излети и не се отказвай, ако планината не винаги е гостоприемна, следващия път със сигурност ще ти се усмихне Smile

П.П. На Витоша не ти трябват котки, пикел и прочие по популярните пътеки. Виждала съм само някои пенсионери с обикновени градски котки, като тези дето се продават в Лидл например. Но рядко е било това, доста хора са си даже с обикновени обувки и ботуши Smile Не забравяй обаче топли шапка, шал и ръкавици! Smile

Чет Дек 05, 2013 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Mariana1000 написа:
Новак, моето мнение е да не се качваш още първия път на Черни връх. Първо е стръмно, през пролетта и есента има много вода от торфа, и почти винаги е много ветровито.

Специално участъка Алеко - Голи връх - Черни връх, според мен не влиза в нито една от категоризациите. Беше време в ученическо-студенстките ми години, когато всяка седмица се качвах до Черни връх, понякога и събота, и неделя, като импровизирах по всякакви възможни диагонали през цялата планина, каквито можех да измисля. Оттогава не съм останал с впечатление, че драгалевската пътека, например, е по-ненатоварена от княжевската. Да не говорим, че участъка Голи връх - Черни връх (поне тогава) е бил винаги беш бетер манифестация.
Всъшност от онова време (15-20 год) почти не съм се качал на Витоша. Нещата може и да се променили.
Специално за княжевската пътека, още като лапе наш'те ме мъкнеха там, а аз пръхтях като катър и само питах "Много ли има още, много ли има още?" Вероятно оттогава съм развил способността да за отдавам значимото на всяка една от стръмнините по пътя. Smile
Чет Дек 05, 2013 10:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа

Новак, не избираш подходящо годишно време за прохождане в планината. Има опасност да не ти хареса. Аз я обожавам и в тоя сезон, но това е след като съм я видяла всякаква по много пъти. Тръгни през май. Ако е заради ходенето като раздвижване, възползвай се от парковете в София. Има къде да се ходи.
Поздрав!
Чет Дек 05, 2013 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Ружа, не съм съгласна, че сега не е подходящо за първо ходене на планина. Като човек има желание не трябва да отлага. Ако има афинитет към планината ще му хареса и така, ако пък няма - и най-цветните поляни няма да го накарат да отиде пак. Така поне съм забелязала аз.
Тъкмо до истинската зима Новак ще придобие опит и смелост, а какви хубави еднодневни разходки могат да се правят тогава на Витоша, Лозенска планина и Люлин... Smile
А парковете по това време са същите есенни и с оголели дървета, какъв е смисълът да ходи в бледото подобие, като оригиналът е на един трамвай разстояние Wink
Да не забравяме, че ние, които сме в София имаме ПЕТ планини, до които можем да стигнем дори с градски транспорт. Very Happy Не всички имат нашия късмет Wink

Чет Дек 05, 2013 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.