|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
radi
|
|
|
 |
 |
 |
 |
От змия не се умирало по нашите земи. Аз съм виждал змии много пъти, доста са тромави... |
Да, тромави са в хладно или студено време. Напече ли ги слънце стават много подвижни.
Няма ли един специалст във форума, да каже, безобидна ли е змийската отрова? Аз не съм убеден в това. |
Все лятото ги срещам, при над 30 градуса. Не са бавни, но се стрелкат със скоростта на селска кокошка горе-долу. Дърпам се и това е, ако съм нагазил твърде много в личното змийско пространство скачат още веднъж.
Откак проучих, че отровата не е смъртоносна, им обръщам внимание като на всяка природна забележителност. По-страшни са стършелите, оси и други подобни гадове.
|
|
|
Чет Мар 21, 2013 1:42 am |
|
 |
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Змиите са хубави животинки и не трябва да се страхувате от тях,достатъчно е да ги уважавате и да познавате навиците им.
Ето още две хубавици:

|
|
|
Чет Мар 21, 2013 8:41 pm |
|
 |
dobrifin
|
Подробно за пепелянката и усойницата |
|
Излезе новият 61-ви брой на списанието "Българска наука" , в което на стр.46 - 77 може да прочетете много обширна статия касаеща двете отровни змии срещащи се в България , често и в планините и най-важното - действията и мерките , които е необходимо да се предприемат при евентуално ухапване.
Може да четете тук:
http://issuu.com/bgnauka/docs/bgnauka61
и тук:
http://image.nauka.bg/magazine/bg-science61.pdf
|
|
|
Вто Дек 03, 2013 12:10 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
Чудесна статия! Аз по-добра не съм чел, научих много неща, които не съм знаел.
Ще ги питам какъв е обхвата на авторските права, дали може да я публикуваме като текст във форума.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Дек 03, 2013 2:27 pm |
 |
 |
dobrifin
|
|
|
И аз съм сериозно впечатлен , поразбрах кое е истина и кое митове и легенди .
|
|
|
Вто Дек 03, 2013 2:43 pm |
|
 |
iozkan
|
|
|
Отлично dobrifin, много хубаво написано. Научихме нови неща. За пръв път например виждам снимков материал със обяснение, кое е мъжка и кое женска усойница. Не помня да пишеше как зимуват, на групи или не, така поне съм чувал? Важно е и това, че при ухапване за разлика от т.нар. принуд. изцеждане, змията вкарва 1/7-1/8 от отровата, която има. По този начин тя може да хапе веднага и втори, и трети път. Затова ако се случи такова нещо, вместо да се гони змията, е най-добре да се отдалечиш и веднага да започнеш с терапията. Изобщо направи ми впечатление, че като поведение усойницата беше описана, като доста по агресивна змия от пепелянката. Тая първата убавица си е направо феномен за нашите ширини, срещал съм я и над 2500м, а наоколо още нестопени снежни преспи на петна. И тази година имаше такъв случай. 
|
|
|
Вто Дек 03, 2013 3:19 pm |
|
 |
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Има си правило в планината: не разглеждай околността, ходейки. Ходейки си гледай в краката - може не само да настъпиш змия, но може да стъпиш накриво, може да стъпиш опасно и лошо да пострадаш. Спри и тогава разглеждай пейзажа спокойно.
За многото години из планините, не можах да се отърся от страха от змии. Всяка среща със змия ми е слагала отпечатък на излета и ми го е проваляла като наслада и радост. Най-опасният ми случай беше в Урдиния циркус. Както си припках по пътеката весела и щастлива, едва не стъпих върху една усойница. Пищях и плаках. Беше преди 28 години.
|
|
|
Пет Дек 06, 2013 12:47 pm |
|
 |
donzezi
|
|
|
Много полезна статия , браво.
Това екстрактора за отрови е хубаво да го имаш в раницата , но никъде не се продава .
Питах по аптеките и санитарните магазини ,но го няма.
|
|
|
Пон Юни 09, 2014 6:50 pm |
|
 |
Kent
|
|
|
|
Сива водна змия. Малко зеленее де, не хапе и не напада. Мирише ужасно при първи стрес, ако я завъдиш за дом.любимец вече не мирише...
Лежанка.
Отблизо, да не я бъркате. Не ги убивайте, само щото децата ви ще се изплашат или щото изглеждат страшничко. Те са миролюбиви и беззащитни твари. И красиви.
В гръб.
Всъщност търсихме геокеш, беше оня ден. ама като видях змията и изпитах радостно вълнение и желание за фотосесия, за ужас на малкото щото по някой време се разсмърдя страшно от нея. Поздрави.
|
|
|
Пон Юни 09, 2014 7:50 pm |
|
 |
wanderer142
|
|
|
|
Нямах време да изчета всичко, та се извинявам ако е писано по въпроса, но се интересувам от достоверна информация, доколко гетите могат да предпазят от змийско ухапване? Сигурно зависи и от материята, но да речем на Ташев гетите.
|
|
|
Пон Юли 21, 2014 11:46 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Нямах време да изчета всичко, та се извинявам ако е писано по въпроса, но се интересувам от достоверна информация, доколко гетите могат да предпазят от змийско ухапване? Сигурно зависи и от материята, но да речем на Ташев гетите. |
Зъбите на пепелянката могат да достигнат дължина до 13 мм, на усойницата са по-къси.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Юли 21, 2014 2:09 pm |
 |
 |
wanderer142
|
|
|
|
Имах предвид, дали силата на захапката е достатъчна, зъбите да минат през материята.
|
|
|
Пон Юли 21, 2014 8:21 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Имах предвид, дали силата на захапката е достатъчна, зъбите да минат през материята. |
То и на мен ме побъркват змиите и сигурно ако някоя пропълзи до мен ще подобря рекорда на Сергей Бубка, Усеин Болт и Майк Пауъл взети заедно, но това да сложа гети през лятото в жегата не бих си го причинил. |
Не се страхувам от змии, свикнал съм да ги виждам от 5 - 6 годишен, като ги гонех по ливади и ниви.
Рядко ходя без гети, макар че са саморъчно направени(само ако забравя да ги сложа).
Пазят от росата при висока растителност, от коприва и други храсталаци, от змии и т.н.
Ако не могат да ме опазят от змии, защо до днес не съм ухапан? (шега разбира се).
На Ком Емине 2011 една госпожа ме попита:
Бягат ли мечките от това звънче, окачено на раницата?
Отговорих, много убедително:
Разбира се, щом до днес не съм изяден от мечка.
За звънеца, не зная, но за гети срещу змии, за себе си съм убеден.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Пон Юли 21, 2014 9:28 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Пон Юли 21, 2014 9:34 pm |
|
 |
wanderer142
|
|
|
|
Именно змиите са причината да изградя навика, докато вървя да си гледам в краката. Поради това, мога да кажа, че са доста разпространени животинки - средно при 3 от 4 разходки в природата, виждам змии, а колкото и да е чудно февруари е единственият месец, през който не съм ги виждал. Достатъчно е да няма сняг. И при най-малко слънчице изпълзяват.
Вече нямам фобия, но бих предпочел в жегата да нося гети, пред вероятноста да си вгорча деня, още повече, че често ходя сам в планината.
От опит мога да кажа, че пепелянката не бяга. Стои на място разчитайки да не я забележите. При тези срещи, всичко зависи от това да не бъдат настъпени. Минавал съм съвсем близо до змия, без реакция от нейна страна. Доколкото знам, при настъпване хапят ниско, около глезена.
|
|
|
Вто Юли 22, 2014 9:46 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|