ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Автор Съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Мнение Отговорете с цитат
Тук не мога да се съглася с колегата tortomanin,защото зимният път от х.Плевен за Ботев не минава по ръба на скалите, а върви по ръба на реброто.От посочените маршрути този е единствения обезопасен с метално въже което започва от началото на баира и свършва на върха(Млечния чал) чак на равното.

ivondera дали ще можете или не аз не мога да кажа,защото не ви знам възможностите,а и цялото начинание зависи до голяма степен от времето,количеството и състоянието на снега.Например,при гъста мъгла когато се налага всеки един кол да се търси с гпс времето се изнизва доста бързо,а и 15-16 часа зимно ходене не са като лятното,прекалено смазващи са както физически така и психически.В заключение ще кажа,че при подходящи условия и добра физическа и психическа подготовка от Левски през върха и Параджика до Паниците 12ч. би трябвало да ви стигнат.С риск да се повторя пак ще кажа, че е много важно да си прецените възможностите,екипировката и моментните условия правилно.Успех и да пишете как е минало.

Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Пон Дек 02, 2013 11:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Дек 02, 2013 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Това е добре,относно опита.
Но как да кажа тук някои се опитват да ви дадат съвет,вие се правите нещо на умрели лисици и отговаряте с въпроси смяташ ли че за еди колко си часа няма да го направя.Та в този смисъл казах,че от ваши постове съм направил съответното предположение,което се оказа погрешно.Явно сте много пестеливи откъм споделяне на преживяното след като преди това публикувате теми със въпроси за съответен маршрут.Нищо лично и накрая ви желая успех в начинанието.
Пон Дек 02, 2013 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivondera

Местожителство: София / Плевен

Питам тук единствено да си направя някаква някаква представа колко часа ще са ни необходими. Ясно ми е, че това е субективно. Едни ходят с едно темпо други с друго. зависи от времето, сняг мъгла и други. Зависи и от снега, но друго си е някой колега да сподели как и за колко го е минал. И Стефчо не се правя на ''умряла лисица'' Ще нося всичко необходимо: котки, снегоходки може и пикел челник батерии гети зимни обувки gps карта компас. Просто никога не съм бил горе и ми е нужна всякаква информация за терена.
Пон Дек 02, 2013 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Stefak написа:
martin555 написа:
ivondera написа:
Ники според теб няма да можем да направим х. В. Левски - Ботев - Паниците за 15 - 16 часа?

.

В хубаво време, ще успеете, но и зимната подготовка да не се подценява. Аз съм правил Паниците - Ботев - Паниците зимно за ден -27,5км преход, за 13-е часа. Погледни тук: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html

Направи ли си сметка колко от тези часове ти остава в светлата част на периода с най-къс ден.

Спестявяш им доста информация,а и с тази препратка към блога ти и с това "аз съм го правил за 13 часа" само ги нахъсваш.Доколкото разбирам от досегашните им постове опита в зимната планина на форумните ни приятели клони към нулев такъв.А да се впуснат в еднодневно преживяване в района на вр.Ботев през зимата си е доста рисковано.

Зима на връх Ботев е закачка, с която въображението ми бе заето от доста време насам. Никога обаче не съм си и помислял, че ще изпълня този труден зимен преход, с изкачването и слизане от върха за един ден... и то през връх Параджика - 2209м.н.в. , 27,5 км. по трака, който гпс-а начерта, петнадесет изморителни часа борба и респектиращите, главозамайващи (спиращи) дъха гледки. Преходът е труден, а изпълнението му - с отиване и връщане в Калофер е нелека задача.

С това започва публикацията в блога, шеги няма със зимен Балкан, казвам че е възможно. Поздрави Стефко!

Пон Дек 02, 2013 12:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

ivondera написа:
Питам тук единствено да си направя някаква някаква представа колко часа ще са ни необходими. Ясно ми е, че това е субективно. Едни ходят с едно темпо други с друго. зависи от времето, сняг мъгла и други. Зависи и от снега, но друго си е някой колега да сподели как и за колко го е минал. И Стефчо не се правя на ''умряла лисица'' Ще нося всичко необходимо: котки, снегоходки може и пикел челник батерии гети зимни обувки gps карта компас. Просто никога не съм бил горе и ми е нужна всякаква информация за терена.

Зимното изкачване на вр. Ботев, от където и да е, все е сериозно изпитание. При влошаване на времето, една недооценка на силите + скапана екипировка и едно-две загубвания в мъглата /в бонус/, могат лесно да го превърнат в последно преживяване, дори само по пътеките с жалони. Статистиката бъка от примери, средно по един двама годишно дават фира в този сектор на планината. Като сравнително най-лесно и безопасно намирам излизането и връщането към х.Плевен. Това е скромното ми мнение.
Пон Дек 02, 2013 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

И от х.Левски през Равнец-Петолъчката-Жълтец не е лош вариант,стига на връщане да се нацели отбивката за Левски от Равнец.

Може да е малко по-дълго отколкото от х.Плевен,но пък няма никакви стръмнини и юга,все пак си е юг.
Пон Дек 02, 2013 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin

Местожителство: Хасково

[quote="НИКОЛАЙ Т."]Тук не мога да се съглася с колегата tortomanin,защото зимният път от х.Плевен за Ботев не минава по ръба на скалите, а върви по ръба на реброто.От посочените маршрути този е единствения обезопасен с метално въже което започва от началото на баира и свършва на върха(Млечния чал) чак на равното.

Значи съм минал по летния маршрут или съм импровизирал. Поне беше лято.
Пон Дек 02, 2013 5:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

tortomanin така е лятната пътека наистина минава близо до ръба на места. Very Happy
Пон Дек 02, 2013 6:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivondera

Местожителство: София / Плевен

ivondera: Аз часовете при хубаво зимно време ти ги написах .
Четири часа от Левски до заслон Ботев при силен вятър, хубаво време с отлична видимост, без снегоходки и със съвсем леко затъване.Снегът беше 20-30см и почваше от гората над хижа Левски. Тогава бях хептен новобранец и не бях в добра форма.

Осем часа и половина от гарата в Карлово през х.Равнец, Кочмара, Петолъчката,Жълтец до заслон Ботев.
Времето беше много хубаво и ясно, не се затъваше, но снегът се лепеше по 10см парчета отдолу и беше много , много, ама много трудно защото краката ми тежаха цял тон.. Накрая бях в прединфарктно състояние въпреки че специално за зимните преходи се старая да влизам във форма.Един от най изтощаващите ми преходи въпреки малкото часове като ходене.Само че средата на март месец денят беше голям и нямаше никакви намеци за разваляне и затова бях курназ че все някога ще стигна.

Като отговарям на някой който пита за маршрути който не познавам лично, хвърлям един лек поглед на предишните му ходения.
Преди време обяснявах като на малко дете на един колега какво да прави пък той се оказа планински водач.
Голям майтап беше .
Та един бегъл поглед и ще видите че колегата тук с темата се е интересувал от зимни маршрути още през 2008г.
[color=darkblue]Може да не е опитен и да има няколко такива, но не е паднал от небето и общите неща ги знае, така че не е нужно да му се обяснява като на малко дете опасностите на зимната планина, а просто да му се дадат нужните часове(при какви условия са постигнати тези часове) и особеностите на маршрута пък той си знае, че всичко е много относително. Рискът си е негов.Много е тегаво всеки път някой дето пита да си пише автобиографията, за да избегне поучителни лекции.Smile

Много ти благодаря. По точно не може и да бъде. И за часовете и за това последното което си написал си прав.
Пон Дек 02, 2013 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

vladofff написа:
Като сравнително най-лесно и безопасно намирам излизането и връщането към х.Плевен. Това е скромното ми мнение.

А защо това е най-лесното и безопасно качване? Нали там има въже. Моята логика е, че въжета се слагат на най-трудните (и опасни) места. От юг няма въже, значи оттам трябва да е по-лесно.
Значи аз от Плевен съм минавала само лятната пътека. Въжето съм го виждала където излиза отгоре и ми се видя доста стръмно и страшно. Уточнявам това, за да се разбере защо питам и че съм от тези, които не само не се дразнят, ако им се обяснява като на тъпи, ами даже обратното. Smile

Пон Дек 02, 2013 8:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Вижте - като цяло Стара планина е най-подценявана и затова има най-много плочи.... Не се заблуждавайте - може да е разходка, а може и да е оцеляване. Колкото и да е равно от юг, аз съм се връщал без котки от участъка на зимната пътека над Левски преди да се свърже с тази от петолъчката. Така се беше фирновало, че като биеш стъпки стават 1 см. дълбоки, а в улея ще се ускориш по-бързо от Порше. Отделно, едно от най-страшните неща е виелица на билото на Балкана. На 01.01.2010 например, на билото нямаше никакъв сняг. Нищо не се знае Smile
Вто Дек 03, 2013 9:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Въжето на Чала не е защото е много трудно там, а против вятър. Обикновено всеки, ден в около 3 часа следобед, говорим при хубаво време, там излиза силен вятър. В лошо време е ясно, вятър така или иначе ще има. Та тоя вятър обикновено те вдига във въздуха и въжето служи за връзка със земята. Инак технически не е сложно там. Продължавам да стоя зад мнението си, че това е най - удачния зимен вариант. през Левски, не знам защо, но ми се струва че е по-дълго.
Вто Дек 03, 2013 10:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

Цитат:
[quote="Gollum"]И от х.Левски през Равнец-Петолъчката-Жълтец не е лош вариант,стига на връщане да се нацели отбивката за Левски от Равнец.

Здравей! Обърка ме с тези варианти.
Скаран съм малко с маршрутите в Стара планина въпреки, че съм минавал средата на март през тези места(от Левски - Жълтец -Ботев и Карлово- хижа Равнец-Петолъчката-Жълтец-Ботев), но не можах да разбера какво искаш да кажеш.
Значи ли че до хижа Левски може зимно да се иде само от Карлово през хижа Равнец и там някъде в посока Жълтец има отбивка наляво с колове към хижа Левски и не може Карлово-Балкански рози-хижа Левски??

От х.Левски има пътека,която се изкачва на платото на Равнец-минава се моста за Пръскалото и се тръгва надясно и после нагоре.От там се отива на Петолъчката,където се включват коловете от х.Равнец и по съвсем човешки наклон се качва на източния край на Жълтец,откъдето се спуска на з.Ботев и т.н.

При тоя вариант няма нито лавинна опасност,нито човек може да се хлъзне и да отлети нанякъде.
Вто Дек 03, 2013 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gollum

Колкото до качването до х.Левски,обичайния маршрут е от Карлово по Стара река-и зимно и лятно.

Не ,че не може и през хижа и връх Равнец.Само,както вече споменах ако си без gps и трак е проблем да се нацели отбивката за х.Левски.
Вто Дек 03, 2013 11:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Plamen К

Местожителство: Казанлък

От хижа Левски нагоре е силно препоръчително да ползвате зимната пътека. Там се заобикаят едни скали, които при определени условия могат да ви затруднят.
http://plament2.snimka.bg/mountain/kochmara-dyuza-kochmara.738602.29941514
Най пешеходно си е през хижа Равнец Кочмара Жълтец заслон Ботев, но е доста дълго и трябва времето да е прилично.
Паниците-Параджика-Маринка-Малкия юмрук-връх Ботев е втория стандартен маркиран зимен път от юг. Може за ден, но е натоварващо, зависи от конкретната обстановка и от вашите възможности.
Вариант за еднодневен преход има тук: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5465&highlight=martin555
Варианта на Николай да тръгнете от хижа Плевен и да слезете през Параджика към Паниците е също много хубав.
Максимално се съобразете с прогнозата за времето, вашата екипировка и индивидуални/групови възможности.
Успех!

Последната промяна е направена от Plamen К на Вто Дек 03, 2013 12:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Дек 03, 2013 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.