Привет,
към 08:30ч. в неделя оставихме колата на ВЕЦ Видима и тръгнахме за Видимското пръскало, като до самия водопад не стигнахме, видяхме го от далеч и се върнахме назад да хванем пътеката по Турски рът. Времето беше облачно динамично, опитваше се на няколко пъти да завали, пълзяха мъгли и имаше много интересни цветове. Когато стигнахме билото и трябваше да качим Марагидик започна да вали сняг и дъжд премесено и духаше силен вятър и Марагидик го оставихме за друг път и тръгнахм бързо надолу към хижата. Там влязохме с голямо удоволствие, след като се бяхме умокрили и позамръзнали. Както винаги хижата беше добре затоплена и приветлива, изсушихме се и хапнахме. Неусетно и в много приятни раздумки с Румен на по чаша вино минаха повече от 2 часа. След това много бързо слязохме до Острец. Получи се един добър излет, въпреки не много хубавото време, но можеше да е и по-зле. Ето и амлко снимки:
Обикновено снимките не могат да дадат представа за играта на облаците, нюансите на сиво, виолетово, червено и много рядкото зеленикаво в небето не се улавят. Щом вашите свимки са излезли достатъчно забавни, имало е смисъл да ходите, гледате, снимате... Денят не е бил загубен, макар и без програма МАКС.
Чет Ное 28, 2013 10:43 pm
t.hristov
Браво Тишо, хубава разходка и великолепни снимки!
Чет Ное 28, 2013 11:49 pm
kibik
еее, Тишо,
ние в събота врътнахме от там през Маракибик и паметника на Цанко Дюстабанов до ВЕЦа
Аз пък неделя бях южно от Тъжа-от Паниците-по кабела,кулата,Бозалък тепе,Седлювец...верно много красиво беше небето-мъгла горе,мъгла долу...целия ден беше много променлив пеизажа...
Пет Ное 29, 2013 9:29 am
Antoon
kibik написа:
еее, Тишо,
ние в събота врътнахме от там през Маракибик и паметника на Цанко Дюстабанов до ВЕЦа
kibik, здравей!
Как е пътеката от паметника на Цанко Дюстабанов до ВЕЦа, има ли трудности с ориентирането за неминавали. Качвал съм се от Острец през паметника до Марагидик, минавал съм и по Пръскалска река, и имам някакъв спомен, че имаше стара маркировка някъде от реката към паметника, нещо като "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов".
Та каква е ситуацията в момента? Естествено и някое тракче, ако имаш, ще е още по-хубаво.
Пет Ное 29, 2013 11:01 am
kibik
Цитат:
Как е пътеката от паметника на Цанко Дюстабанов до ВЕЦа
тръгваш по ясно очертана пътека и синя маркировка над чешмата вляво, която върви хоризонтално на склона, след това върви по хребета надолу докато не слезеш в едно дере и се върви по него, докато се излезе на Мечо чакало, от там се върви около 30 мин по черен път докато излезеш широко място, на което навремето е имало стопански сгради и в горния край на което започва пътеката към Турски рът.
ГПС следа нямам
п.с. преди доста години следвайки твое описание в дир.бг се качих на Марагидик от Острец
Пет Ное 29, 2013 7:14 pm
Antoon
Благодаря!
Наистина отдавна се каня пак да отида по тези места и все нещо не се получава...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети