ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ноемврийско по седемте езера
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Ноемврийско по седемте езера
Автор Съобщение
promis

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Аз в темата за моткането писах, но тук е по-правилното място Smile
Мая Къркаличева, която много хора предполагам познават, организира т.нар. Първи Лунен поход от ЦПШ през Мальовица до х. Иван Вазов, в който се включиха десетки приятели, познати и непознати, а аз за съжаление не можах да отида заради ангажименти през съботния ден в Пловдив. Да, обаче не ми се стоеше вкъщи и реших че така или иначе е лунен похода, защо да не отида през нощта. В 21ч паркирах до х. Пионерска, дремнах 2 часа в колата и в 23ч тръгнах по черния път към х. Рилски езера. Най-страшното беше в началото в гората, където е тъмно и се чуват шумове, неслучайно са казали онази приказка за мечките и гората Smile За пръв път си говорих сам, поне онези незаспалите зимен сън да ме чуват от далеч. И явно проработи тази тактика, защото нито една мечка не видях Very Happy

Щом излезнах до хижата всичко се нареди - изключих фенерчета и челници, спрях да плямпам и се радвах, че не си останах вкъщи. Минах по туристическата пътека, нищо особено, но друго е на лунна светлина. Целта ми беше да се кача на Отовишкия рид, от където да наблюдавам кометата Изон и изгрева на слънцето. Бях си оставил предостатъчно време, защото често спирам да правя снимки. Първо на брега на Бъбрека, после на една скала над него, след това на Окото, накрая на Езерния връх. Нощта беше много приятна и студена. Очакванията ми тук-там да има повече сняг и лед се оказаха неоснователни.

На Отовишкия рид бях в 6:30ч, почти 2 часа преди слънцето да се покаже зад Мальовишкия дял. Уж имах уговорка с един приятел за изгрева да се качат и те от х. Иван Вазов, но ми вързаха тенекия Very Happy Съответно след като се постоплих взех решение да слезна до хижата да ги видя що така ми връзват тенекии, пък и често като ходим правят палачинки и мекици, та поне да хапна Smile Тамън пристигах и ми се стори, че видях Иван Гърбев да тръгва с 2-ма сподвижници към Калините и си викам ето едни сериозни планинари, не като моите дето сигурно още спят Very Happy И не бях далеч от истината, в столовата някои закусваха, други щъкаха насам-натам, трети се бяха излюпили, ама всички много се изненадаха да ме видят, само им гледах физиономиите, а и те моята - подпухнала и недонаспала се Very Happy

След закуска се понесохме обратно, вече с компания, пак по същия път по билото, през езерата, до х. Рилски езера. Вече бях 10-11 часа на крак и малко се уморих, признавам. Някои се отбиха до Харамията, други бяхме пас и направо се метнахме на лифта до долу. После правихме едни логистични организации, защото на повечето колите им бяха на ЦПШ. Всичко мина гладко и завърши в изискан ресторант в Самоков Very Happy Такова ходене не бях правил - 15 часа някъде, а буден от 34 часа. Накрая за капак трябваше да се закарам обратно в Пловдив - и понеже не пия кафе, то не бяха пепсита, кока-коли, хеви метъл (каквото принципно не слушам много), пускане климатика на студено, и едно спиране за почивка. За да мога да разкажа сега Smile

Малко снимки има тук.
Пон Ное 18, 2013 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Местожителство: София

Бах, как ме засърбяват пръстите, като гледам подобни снимки. (Чак ме е яд, че напоследък ме домързява и изпускам всякакви моменти) Respect и за снимките, и за ентусиазма!
Вто Ное 19, 2013 12:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа

От мой близък знам за такова 24-часово лунно ходене през далечната 1958 г пак в Рила. Било е лято. Ама къдети тогава такива снимки...Невероятни снимки. Не мога да повярвам, че са на лунна светлина. Не подлежат на никакво сравнение.
Видя ли кометата? Няма я на снимките.
Вто Ное 19, 2013 1:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
promis

58-ма със сигурност някой е можел да прави такива снимки, но споделянето им с толкова много хора за такова кратко време, тогава е било невъзможно Smile
Кометата въобще не я видях. После питах и ми казаха, че все още само с бинокъл се виждала. А бях чел, че щяла колкото луната ярка да бъде, ама кога? До 22-ри остават 3 дни, тогава ще мине близо до слънцето и няма да се вижда въобще, а след като го подмине божа работа, може и да се разпадне заради силната гравитация. Възможно е журналистите пак да не са разбрали и да са писали глупости Very Happy
Вто Ное 19, 2013 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martin555

Местожителство: Русе

igurbev написа:
Бах, как ме засърбяват пръстите, като гледам подобни снимки. (Чак ме е яд, че напоследък ме домързява и изпускам всякакви моменти) Respect и за снимките, и за ентусиазма!

Така е то, като не носиш стативЯ Wink Поздрави! Smile

Promis, както винаги са станали прекрасни, а ти умееш да пресъздаваш нощното небе! Поздрави и на теб! Wink

Вто Ное 19, 2013 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

promis написа:
...
Кометата въобще не я видях. После питах и ми казаха, че все още само с бинокъл се виждала. А бях чел, че щяла колкото луната ярка да бъде, ама кога? До 22-ри остават 3 дни, тогава ще мине близо до слънцето и няма да се вижда въобще, а след като го подмине божа работа, може и да се разпадне заради силната гравитация. Възможно е журналистите пак да не са разбрали и да са писали глупости Very Happy

Кометата "на живо", дет се вика.

Сря Ное 20, 2013 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа

Ето и модел на събитието:

http://www.galactic.name/directory/evening_sky.php
Чет Ное 21, 2013 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
promis

Утре сутрин е последния шанс да се види със сигурност.
Чет Ное 21, 2013 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа

Ако я видиш, похвали се. Аз нямам никакъв шанс.
Чет Ное 21, 2013 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
OpenMind

Ето картинката за 22.11.2013 в 6.24 сутринта.
Пет Ное 22, 2013 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа

Ще чакаме връщането и през декември. Дано да оцелее и да развее опашка. Досега не оправда надеждите за зрелище.
Пет Ное 22, 2013 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа

Ако горе в планината небето е ясно, любувайте се на Венера. Тя сега е Вечерница и е толкова ярка, че няма начин да я сбъркате или да не я намерите. Веднага след залез слънце на запад. Започва да се вижда преди още да се е стъмнило добре. Тя е най-яркото светило след Луната.
Пет Ное 22, 2013 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.