Автор |
Съобщение |
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Колеги, аз не се заяждам с EXIIIT,просто не знам за друга пътека освен изброените по-горе и исках да разбера повече за това от къде тръгва и къде минава тази за която говори той.
vladofff дай повече инфо за пътеката за която говориш.Аз съм се качвал на Ботев и по следния маршрут:Мазането-деривацията-Голям Осрядак-Михова планинка-з.Маринка-Ботев.Този маршрут обече не го препоръчвам,защото е не маркиран,дълъг и труден.
Аналогичен на горния е :Мазането (или от вец Видима към Видимското пръскало)-деривацията (до края й)-площадката за наблюдение на Видимското пръскало-в дясно от нея по реброто-з.Маринка-Ботев.
Нека който знае и други маршрути тръгващи от Видима за Ботев и има желание да ги сподели с нас.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:49 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
vladofff сега видях,че си качил снимка с указания само не разбрах от къде тръгва тази пътека която си нарисувал.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:54 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
|
|
Колега EXIIIT коя е тази пътека за Ботев която наричаш "другата" като не броим "по кабела" ,лятната и зимната за х.Плевен,че нещо ми се губи в спомените. |
Владоф я е пуснал може да я видиш. Няма марка но е добре утъпкана минавал съм един път по нея и то от горе на долу- това е по лесният начин.затова и не задълбавам да обяснявам. По кабела също трудно се следи коловата щото е много обрасло, в момента може и да е по лесно предвит , че вече няма листа по дърветата ама пак си е зор да се следи особено ако не си го минавал. Както и да е съветвам хората да си минат през хижа Плевен и готово
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 12:53 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
|
|
vladofff сега видях,че си качил снимка с указания само не разбрах от къде тръгва тази пътека която си нарисувал. |
координати на някои съществени точки: 42°44'57.23"N 24°54'20.41"E - Паркинга; 42°44'15.66"N 24°54'34.30"E - Мястото, където се разделят подходите за района на тур Малчика и този за Ц.ръб - от тук се ходи по стръмния улей в гората право нагоре, докато се стигне един страничен идващ отдясно голям кулоар с дървета, по който се ходи нагоре; 42°44'2.72"N 24°55'5.05"E - Подножието на третото стъпало; 42°43'52.62"N 24°55'4.12"E - краят на тур Ц.ръб; 42°43'41.71"N 24°55'8.98"E - засичането с пътя при излизане; 42°43'28.03"N 24°55'10.16"E - вр.М.юмрук; 42°43'2.04"N 24°55'3.30"E - вр.Ботев;
по принцип ходенето там, въпреки че не е много сложно, не е за всеки, поради което не го препоръчвам.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 1:06 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Благодаря колеги,разбрах за къде става въпрос.По тази пътека не съм минавал,но като гледам и знам за кой район става въпрос ми е ясно,че тя е по-къса,но доста стръмна.Чуденето ми беше свързано с това,че EXIIIT я определи като "лежерна",а като гледам схемата това съвсем не е така. Съгласен съм с това,че тя не е за масовия турист.Благодаря отново.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 1:47 pm |
|
|
EXIIIT
|
|
|
промених на по- бърза. Айде дзън....всъщност въпроса на хората беше къде да си оставят колите. Хахахахах.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 2:15 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Стана ми ясно,няма проблем за нашата група,ние ходим по доста засукани места и в нечовешко време.
Дано само не объркаме питащия с тези наши пътеки вместо да му помогнем.
На divaka ще кажа (понеже не ви познавам и не ви знам възможностите):Минете по "кабела"пътеката не е маркирана но е много ясно видима,не е чак толкова стръмна а е по-къса.Ако пък имате и най-маклото притеснение,че можете да объркате нещо си минете по стандартната:Мазането-х.Плевен-з.Ботев-в.Ботев.Успех.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 2:51 pm |
|
|
divaka
|
|
|
|
|
С кола може да отидете до местността "Мазането"тя е под х. Плевен там има паркинг. Как се стига до тази местност ......трябва да отидете до с. Видима там питате накъде,всеки ще ви опъти, минавате покрай ВЕЦ- Видима от дясната му страна и карате само по пътя, който свършва на въпростният паркинг. Така, дотук мисля, че съм красноречив/ дано/ не само аз си разбирам хахахах. Паркинга е платен има и кофа-лифт или както и да го наречете с която също с-у заплащане може да си пуснете багажа нагоре до х. Плевен, ако ще отсядате там примерно.Ако искате си го носите. От паргинга нагоре за Ботев тръгват мисля , че две пътеки. Едната по народному и казват " По кабела"- мисля , че тя е най бързата но е сериозно драпане нагоре- къса и стръмна.Другата е по бърза но непомня нито цвят на маркировка нито време.Трети вариант е през х. Плевен да минете и от там в. Ботев. през хижата има зимен и летен маршрут, мисля, че в момента все още си е безопасно да се минава по летният, по- дълъг и по ненатоварващ. Може да се качите примерно по зимната и да се върнете по лятната.то зависи и къде ще спите или накъде ще тръгвате след като качите в. Ботев. |
1-ви въпрос:Кабела и другата направо за Ботев ли са?
2-ри въпрос:Те минават ли през Плевен?
3-ти въпрос:Ако не как се стига до Плевен?
4-ти въпрос:От Плевен до Ботев какви са вариантите?
Благодаря!
_________________ http://vbox7.com/play:e933a0f3 |
|
|
Чет Ное 21, 2013 7:10 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
От кв.Видима има две основни пътеки за вр.Ботев.
1:И двете пътеки водят до з.Ботев и от там до върха.В това твърдение има известна относителност,защото от паркинга до върха пътеките не вървят по права линия все пак (разглеждането на една карта ще внесе доста светлина по въпроса).
2:Пътеката "кабела" е директна и не минава през х.Плевен.Пътеката която е маркирана и е традиционната за вр.Ботев минава през х.Плевен.
3:От паркинга( м.Мазането)до х.Плевен се стига по две пътеки.След като слезете на паркинга пресичате реката(Лява Видима) и тръгвате на ляво по път от трошен камък.След като подминете един трафопост в дясно е първата пътека за хижата.Тя е с нови дървени парапети.След като те свършат се върви по ясно видима пътека под въжето на лифта до хижата.Ако искате да хванете другата пътека за х.Плевен просто подминавате първата и продължавате по пътя до края му.В края на пътя има дървен мост в ляво от вас,молко след като го подминете(не минавате по моста)в дясно започва другата пътека за х.Плевен.Тя е маркирана и е със стоманени въжета в по-голямата си част.Ако минете по дървения мост (той води към еко пътека Водните дупки)ще хванете пътеката "кабела".
4:От х.Плевен има два варианта :зимен и летен.И двата тръгват от хижата по пистата и навлизат в горския пояс.Там пътеката е маркирана.Малко след като излезете от горския пояс в ляво тръгва лятната пътека за върха.За зимната продължавате нагоре по коловете и след като изкачите Млечния чал завивате по коловете на ляво и към върха.
И наистина вземи и погледни картата ще предобиеш доста повече яснота отколкото от обяснения.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 9:24 pm |
|
|
иван_м
Регистриран на: 02 Авг 2012 Мнения: 58 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
Не сте описали най-лесната (но и най-дълга) пътека за хижа Плевен от Мазането (паркинга). По мостчето вляво и пътеката "по кабела" до разклона за "Водните дупки" (там ходиш и пееш, стръмното почва после), подминаваш и разклона за Купата (пътеката "по кабела"), който остава вляво и излизаш при сградата на ПСС. Там май излиза и наречената от Мечо лятна пътека за хижата. От нея ме отказа колега, който каза, че е много ерозирала (днес по такава си ожулих лакътя след падане). Освен гореописаната пътека, за хижата съм ползвал кратката с парапетите под лифта.
Иначе за качване и аз предпочитам през хижата (с преспиване), слизането (през лятото) може да е и по кабела.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:54 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Така е не съм я описал,защото колегата пита за пътека до вр.Ботев,а не до х.Плевен.Освен това той пита за най-кратката и бърза пътека,а посочената от теб(иван_м)не отговаря на нито едно от посочените изисквания.Иначе си прав и от там може да се мине както към хижата така и към върха,стига да не бързаш за никъде. Предназначението на тази пътека е да направи бърза връзка без загуба на височина между Водните дупки и х.Плевен.
|
|
|
Пет Ное 22, 2013 10:05 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
кАТО СПРЕТЕ НА ПАРКИНГА ПОПИТАЙТЕ ТАМ ЧОВЕКА ЗА ПЪТЕКИТЕ КЪМ ХИЖАТА АКО ЩЕ СЕ КАЧВАТЕ КЪМ НЕЯ И ЗА КАБЕЛА ТОЙ ЩЕ ВИ НАСОЧИ.ИНАЧЕ НИКОЛАЙ ТОМАНОВ ДОБРЕ Е ОПИСАЛ НЕЩАТА ПРОСТО ГИ СЛЕДВАЙТЕ И НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ДА ПИТАТЕ. ПОГЛЕДНЕТЕ И КАРТА ВСЕ ПАК ЗА ДА СТЕ НАЯСНО НАКЪДЕ.
|
|
|
Пет Ное 22, 2013 10:14 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Тодоров колега Тодоров. Томанов (Тихомир Томанов) е от Карлово и е много точен човек.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Пет Ное 22, 2013 11:55 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Ное 22, 2013 10:21 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
Относно коя пътека е зимна и коя лятна от Паркинга до хижа Плевен, мисля, че Кибик го е описал ей в тема "Зимен Ботев "по кабела"
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5232
" До хижа Плевен има 2 пътеки; т.нар "лятна" и по-стръмна започва малко след трафопоста вдясно с дървен парапет и наскоро изградени стъпала.
... и се продължава по зимната пътека, която е добре маркирана, на места има стоманени въжета и стъпала. "
Мечо пух може би неволно казва точно обратното /Полегатата пътека с въжените парапети е зимната/
Описано е и как да се хване пътеката "по кабела"
Напред, като се продължи се стига до дървен мост вляво, който води до пещера Водните дупки и «кабела». ...
|
|
|
Пет Ное 22, 2013 11:04 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
|
|
Тодоров колега Тодоров. Томанов (Тихомир Томанов) е от Карлово и е много точен човек. |
Пардон моя грешка...ще ми викаш кръстник вече.......
|
|
|
Пет Ное 22, 2013 12:38 pm |
|
|
|