Автор |
Съобщение |
didipav
|
х.Плевен-вр.Ботев |
|
На 26.03.беше супер време,запалихме колата и за няколко часа,успяхме да стопим километрите между Варна и Априлци.Същия ден нямаше време за качване на вр.Ботев,затова се наслаждавахме на гледката около нас с бира в ръка.Молех се тайничко времето на следващия ден да се запази.Явно молитвите ми бяха чути,защото на 27.03.изпълнихме мисията която си бяхме поставили Ето и някои снимчици
http://didipav.snimka.bg/mountain/h-pleven-vr-botev-27-03-2010g.487167
|
|
|
Пон Мар 29, 2010 9:41 pm |
|
|
Visoko
|
|
|
|
Хъм че бравос. Долу в ниското и около хижата е пролет с много минзухари,
а на върха, естествено, зимата ще си остане още няколко месеца.
|
|
|
Вто Мар 30, 2010 10:29 am |
|
|
didipav
|
|
|
Наистина,че е наваляло малко сняг.Покрил е оголените места по пистата.Когато ходих се каних да карам ски,но се разминах с това удоволствие.Имаше екстремисти,които се спускаха в улеите ,но аз не съм от тях.След Великден ще ходя в района около вр.Ботев,но от южната страна-ще се отчета като се върна
|
|
|
Сря Мар 31, 2010 2:55 pm |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
а нагоре към Ботев имахте ли нужда от снегоходки и котки ?? или си става и само по гол чипик да се ходи. на снимките не виждам да имате някакви специални тулове по краката
|
|
|
Чет Апр 01, 2010 10:05 am |
|
|
didipav
|
|
|
От заслона към върха,затъвахме малко,но ние не носихме снегоходки.Бяхме само по чипик.
|
|
|
Пет Апр 02, 2010 9:55 am |
|
|
divaka
|
|
Сря Окт 30, 2013 6:44 pm |
|
|
divaka
|
|
Сря Окт 30, 2013 6:48 pm |
|
|
EXIIIT
|
|
|
При сегашни условия : сега няма дълбок сняг от паркинга на Мазането до хижа Плевен имате около 40 -50 минути....то зависи и как ходите. От х. Плевен до ботев към 3,00- 3,30 ч. пак зависи как ходите и по коя пътека ще минете.
|
|
|
Чет Окт 31, 2013 9:21 am |
|
|
divaka
|
|
|
|
|
При сегашни условия : сега няма дълбок сняг от паркинга на Мазането до хижа Плевен имате около 40 -50 минути....то зависи и как ходите. От х. Плевен до ботев към 3,00- 3,30 ч. пак зависи как ходите и по коя пътека ще минете. |
Ако е възможно малко повече инфо-с кола до къде?
-къде се паркира?
-как са маркирани пътеките и коя е най-бързата?
_________________ http://vbox7.com/play:e933a0f3 |
|
|
Чет Ное 21, 2013 8:19 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
С кола може да отидете до местността "Мазането"тя е под х. Плевен там има паркинг. Как се стига до тази местност ......трябва да отидете до с. Видима там питате накъде,всеки ще ви опъти, минавате покрай ВЕЦ- Видима от дясната му страна и карате само по пътя, който свършва на въпростният паркинг. Така, дотук мисля, че съм красноречив/ дано/ не само аз си разбирам хахахах. Паркинга е платен има и кофа-лифт или както и да го наречете с която също с-у заплащане може да си пуснете багажа нагоре до х. Плевен, ако ще отсядате там примерно.Ако искате си го носите. От паргинга нагоре за Ботев тръгват мисля , че две пътеки. Едната по народному и казват " По кабела"- мисля , че тя е най бързата но е сериозно драпане нагоре- къса и стръмна.Другата е по бърза но непомня нито цвят на маркировка нито време.Трети вариант е през х. Плевен да минете и от там в. Ботев. през хижата има зимен и летен маршрут, мисля, че в момента все още си е безопасно да се минава по летният, по- дълъг и по ненатоварващ. Може да се качите примерно по зимната и да се върнете по лятната.то зависи и къде ще спите или накъде ще тръгвате след като качите в. Ботев.
Последната промяна е направена от EXIIIT на Чет Ное 21, 2013 2:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Ное 21, 2013 9:56 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Колега EXIIIT коя е тази пътека за Ботев която наричаш "другата" като не броим "по кабела" ,лятната и зимната за х.Плевен,че нещо ми се губи в спомените.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 10:33 am |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
Колега EXIIIT коя е тази пътека за Ботев която наричаш "втора" като не броим "по кабела" и лятната и зимната за х.Плевен,че нещо ми се губи в спомените. |
Да го извиним, искал е да помогне, но малко сгрешил.
Ако идваш от Троян не се отклонявай никъде. Ще стигнеш до м.Мазането. По-нагоре няма асфалт.
От там пътеките са две:
1) по кабела, стръмна и по-къса (никога не съм я предпочитал).
2)през х.Плевен, с повече пейзажи. Малко след трансформатора и тя се разделя на две, като и двете водят до хижа Плевен. Дясната(на запад) е стръмна и къса. За предпочитане(за мене) е лявата. Тя е лятна пътека. Около един час до х.Плевен с почивките и снимките.
От х.Плевен до м.Пеща пътеката е една. Там се разделя на лятна и зимна(с колова зимна маркировка). По която и да минете, не е грешка. И по двете има какво да се види. Няма как да грешите, само по лятната, внимавайте от м.Пеща до първия улей, където може да влезнете в хвойната, но пак ще излезете на пътеката. Нататък до Ботев ясно.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:00 am |
|
|
vladofff
|
|
|
|
|
|
Колега EXIIIT коя е тази пътека за Ботев която наричаш "другата" като не броим "по кабела" ,лятната и зимната за х.Плевен,че нещо ми се губи в спомените. |
Наистина има една такава пътека, наподобяваща тарзановата, защото се прокрадва между скалите. Най-прекия летен път към върха. Не се ползва единствено защото има едно място в горната част, на което трябва да се качите на един 2-3 метра висок камък/подобно на онова много спрягано място по западната страна на Орловец в Рила/, а това може да не е толкова лесно. Има и едно излизане по тревните площи източно от Централния ръб. Лятно време дори съм виждал утъпкана пътека на места, макар че не съм сигурен човеци или мечки са я сътворили.
[img] http://www.planinetz.org/g2cb/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=16563&g2_serialNumber=2 [/img]
абе някой може ли да каже ТОЧНО какво да се направи за да излиза снимката?
Последната промяна е направена от vladofff на Чет Ное 21, 2013 11:51 am; мнението е било променяно общо 7 пъти |
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:10 am |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
Наистина има една такава пътека. Най-прекия летен път към върха. Не се ползва единствено защото има едно място в горната част, на което трябва да се качите на един 2-3 метра висок камък/подобно на онова много спрягано място по западната страна на Орловец в Рила/, а това може да не е толкова лесно. |
Не я зная. Пишем за маркирани пътеки, маркирана ли е? Много рядко се отклонявам по немаркирани. Човек се учи докато е жив.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:28 am |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Не е маркирана и никога няма да бъде.
Интересното е, че по източния склон спрямо гребена на Саръкая има страшно утъпкана и много по-удобна пътека към Жълтец, която също не е маркирана, но това не я пряви неизползваема/това е един от най-преките пътища към Ботев, ако например се измъквате от Яворова лъка/. А и тъй-наречената пътека през Купата също май не беше маркирана, ако не броим коловете на кабела, които в гората са през невидно един от друг разстояние, лентова маркировка няма.
|
|
|
Чет Ное 21, 2013 11:35 am |
|
|
|