Утре тръгваме по маршрут х.Скакавица-х.Рилски езера-ЦПШ Мальовица. От Зелени Преслап мислим да хванем пътеката за Скакавица. Имаме една нощувка и на сутринтак потегляме към Рилски езера. Вървяла съм по този маршрут през лятото, но тръгнахме по пътеката, която излиза на езеро Бъбрека. Четох в нета, че тази пътека е лавиноопасна през зимата и не ми се рискува да тръгнем по нея. Намерих информация за друга пътека, която е от входа на резерват Скакавица , но нещо се обърках докато четях. Това което ме обърка е „След около 1 час, по пътя вляво, отново се отделя пътека за хижа Пионерска. Малко след това пътят завива рязко надясно и изведнъж става по-стръмен”. Не ми стана ясно дали тръгваме по пътеката за хижа Пионерска. Моля, някой да ми даде съвет кой път да хванем за Рилски езера. Според Вас безопасно ли е да се опитаме да се изкачим директно на Бъбрека по лятната пътека? Имам и още един въпрос - иска ни се да видим и Скакавишко езеро. Там не съм била и ще се радвам ако споделите идеи за маршрут.
Благодаря Ви!
Пон Ное 18, 2013 4:19 pm
igurbev
Re: Скакавица - Рилски езера
katya написа:
Четох в нета, че тази пътека е лавиноопасна през зимата и не ми се рискува да тръгнем по нея.
Все още сме далече от зимата, така че в това отношение няма никакъв риск. В този район на Рила до над 2600 почти няма никакъв сняг.
Имам и още един въпрос - иска ни се да видим и Скакавишко езеро. Там не съм била и ще се радвам ако споделите идеи за маршрут.
Ако нощувката ви е на Скакавица , тръгнете по пътеката към водопада и на излизане от гората на входа на циркуса с водопада , там където има една голяаааама скала се отклонете надясно за да изкачите склона до място , от което видимо може да се подсече наляво в посока "горна станция на водопада":
това е вече след левия завой:
Вие си решете дали да отидете до самият водопад или да продължите по потока и така до езерото , което е наблизо , а от там към Бъбрека и т.н.
При този вариант не е удачно да ходите до х.Рилски езера
Пон Ное 18, 2013 7:41 pm
katya
Благодаря на всички, които се отзоваха.
1. След всички отговори, които получих мисля да хвана лятната пътека. Ще преценим какви са метео условията и така.
2. Маршрута е отдавна измислен, но тъй като изречението в червено ме объркваше, реших все пак да попитам какъв е алтернативния вариант. От Рилски се връщаме обратно към Зелени преспап и после с колата към ЦПШ-то Общо сме четирима, двама от които не искат да се претоварват много. За това и с колата. Мен ако питате само ходене пеша . От Мальовица в зависимост какви са условията ще се опитаме да изкачим върха. Алтернативата е Йончево езеро и Страшно с евентуална нощувка на заслона.
3. В Скакавица имаме нощувка и от това, което чета може и да предприемем ходене до езерото.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети