С приятелката ставаме рано. Нетърпеливи сме! Не сме помирисвали планина от няколко месеца и вече ни тресе абстиненцията. Преди да тръгнем се сещам с усмивка за подписа на Ристо. От вълнение пристигаме на автостанция Хладилника с 40 минути по-рано от графика. Хубаво поне, че 93 върви през 20 мин. и не ни се налага да висим на спирката като прани гащи. Качваме се до Драгалевци, вдишваме глътка свеж въздух и – ето ни, първи на лифта! Обикновено избираме прехода до Черни връх през Железница – хем по-дълга разходка, хем по-разнообразна. Сега обаче времето категорично няма да ни стигне, та затова като видни лешпер-туристи се мятаме на седалковата глезотия с идеята да стигнем върха за нула време.
Слизаме от лифта. Времето е повече от прекрасно! Небето – ясно, синьо като мънисто против уроки, а долу, в ниското към Перник – мъгла. Чудничко! Тръгваме нагоре с очакване пътеката да е оживена. За щастие не е като към Мусала през юли! Въпреки това получавам отговор на въпрос, измъчвал ме неведнъж, а именно: „Как, аджеба, на пътеката от Железница жив калпак няма, а горе чайната пълна?!?”
Стигайки върха сме благодарни на съботния ден за слънчевото посрещане. Видимостта е смайваща – Стара планина и Рила се виждат в детайли. Открадваме си малка част от красотата през обектива и влизаме на завет в чайната за по една топла чорба.
Пътят надолу по правило е по-неприятен. Слънчевите лъчи топят едва забелязващите се снежни кръпки и пътеката става хлъзгава. Приятелката ми губи равновесие и пада по дупе. След пет крачки падам и аз... от солидарност. На разклона за лифта правим ляв завой и хващаме пътеката през платото. Целта – Ушите и Камен дел. Не мога да скрия удоволствието си – платото е любимата ми част от Витоша, всеки камък изглежда някак специален! Иска ми се да остана за дълго тук. Не може! Не и този път – няма време. Тръгваме обратно към лифта.
В крайна сметка изпускаме влака в 4. Нищо, имало е защо – изпратили сме последният „летен” уикенд!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети