Скакавишки Циркус и Водопад. Подходите на там.
Събота се разходих до Скаквишки водопад и се помотах из циркуса, та реших да взема да го опиша в няколко поста, откъде се влиза/излиза в циркуса. От къде е главния път, откъде е по кулоари с немаркирани пътеки, откъде е 4х4, къде е скалолазене (това ще видя дали да го описвам ).
Ще поровя по разни теми из форума, че бях писал за някои връзки със съседни природни феномени, забележителност и маршрути.
Да започнем с най-бързият и лесен достъп до циркуса.
Изходна позиция е Зелени Преслап. Това е малко след Паничище на около 1-2 км преди х.Пионерска (лифта), пътят отбива на дясно. Има тебели няколко, но не ги снимах, другият път ще го направя.
Пътят става еднолентов неравен асфалт, за около няколко стотин метра, като качва нагоре и излиза на поляна с няколко почивни бази.
Там колата може да се зареже почти навсякъде, където ви хареса.
Тръгва се по червена маркировка, по черен път, който е почти равен.
След 10 мин. вървене, отдясно има табела х.Скакавица.
Ако го изпуснете явно сте много заблеени или влюбени.
Ако се ходи за първи път е хубаво да има карта все пак.
От отбивката пътеката започва бавно да качва нагоре през гората, като в ведин момент се вие на серпентини по един по-голям наклон.
Маркировка има достатъчно, табели също. Пътеката е отлично различима, но терена е целия в камъни и корени, така че трябва да се внимава, като се върви.
От разклона до хижата е 30-на мин без мотане и спиране.
Хижата от скоро (1 година) се стопанисва от Таня, eкс-готвач от х. Вазов. Лещата е най-вкусната, която съм ял някога.
Ето една снимка от скромният ми обяд:
Вътре в хижата не съм отсядал от години, та не знам как е в момента.
Но сега поне знам, че зимата работи.
Утре ще продължа.
Вто Ное 12, 2013 3:29 am
irina
Цитат:
Вътре в хижата не съм отсядал от години, та не знам как е в момента.
Супер си е! Много приятно местенце, добре стопанисвано.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети