В края на юли решихме да навестим покривът на Пирин - районът на най-високите му върхове. Стартирахме от х. "Вихрен" като предпочетохме минаването през Казаните. Времето обещаваше да ни възнагради с хубави гледки. Ето една към Овинати (Хвойнати) връх
Въздухът, като за това време на годината, бе доста чист и видимоста бе много добра. Когато стигнахме Джамджиевия рид направихме първата по-дълга почивка под зоркия поглед на Кутело.
В Горният Казан имаше все още доста сняг. Поради това, изкачвайки се към Премката, се наложи да заобикаляме проточилите се хлъзгави снежни езици.
От седловината хванахме подсичащата пътека към Кончето. Информацията ми бе, че на едно място по нея има останка от голяма преспа, но пътеката през нея била прогонена. Откъм долината на Влахинска река заприиждаха мъгли и картинката стана приказна.
Пътеката наистина бе прогонена, но все пак си бе опасна. В двата края на преспата скалите бяха мокри и твърде хлъзгави от топящия е сняг. Тези места преминахме много внимателно.
Както често се случва билото ни посрещна с 2 лица. Откъм Места бе ясно и слънчево, а откъм Струма напираха облаци и мъгли. Ние бяхме по средата и се радвахме на красивите гледки.
Решихме да не ходим до Бански Суходол и поехме направо към Кутело. Тъкмо стигнахме крайната му северозападна кота слънчо се скри и щракането на фотоапаратите намаля, че почти спря. Излезе и вятър. По тази причина побързахме да слезем отново на Премката, откъдето захванахме гърбището на Вихрен. Горе, за наша голяма изненада, заварихме едва 4-ма човека. Рядко се случва в такова хубаво време. Ето една панорамка от върха.
Слизането към хижата премина в приказки и търсене на прясна вода около езерцето в циркуса Кабата. За щастие то бе пълно и заредихме бутилките от изтичащото от него поточе. Надолу по пътеката ни позираха и кози. Една от тях бе застанала високо на една скала и наблюдаваше като регулировчик върволиците от и към върха.
Още снимки от похода може да видите -> в галерията
Speedy написа:
Румене, ако този уикенд е като изминалия не се колебай и хуквай. Изминалата неделя горе бе страхотно и доста горещо.
За миналата го даваха само хубаво в събота, а този засега дават и двата дни хубави... Ама не съм убеден, че ще ме пуснат до Пирин Подмазвам се, ама май само до Рила ще мога, че и дъщерята ще водя...
Сря Окт 16, 2013 4:19 pm
Весела Ягодова
Малко ме изненада с това "края на юли". Ама пък сте уцелили време ! Я кажи, как паркирахте ? По него време долу е екшън
За прогнозата - не знам къде и какво гледате, ама в събота май бая ще подухва...Преди това пък ще преръси снежец по високото. Така че - зависи къде в Пирин
Сря Окт 16, 2013 6:30 pm
excalibur
[quote="Весела Ягодова"
За прогнозата - не знам къде и какво гледате, ама в събота май бая ще подухва...Преди това пък ще преръси снежец по високото. Така че - зависи къде в Пирин [/quote]
Малко ме изненада с това "края на юли". Ама пък сте уцелили време ! Я кажи, как паркирахте ? По него време долу е екшън
За прогнозата - не знам къде и какво гледате, ама в събота май бая ще подухва...Преди това пък ще преръси снежец по високото. Така че - зависи къде в Пирин
Да, на 28 юли беше "мероприятието", но аз тая година изоставам с отчетите и затова те изненадах. Места за паркиране нямаше. Ползвахме маршрутката, която с мъка се добра до хижата.
Изминалата неделя, на 13-ти, горе бе голяма жега. Надявам се скоро да успея да напиша нещо и да пусна някоя друга фотка. Тази събота сигурно ще има ветрец, което значи, че ще я прекараме на маса, но пък в неделя май май ще рипнем към върховете.
Сняг не знам къде ще вали, но мисля си в Пирин, ако въобще понечи да ръсне, няма да е много и да се задържи повече от 1 денонощие. Днес в Неврокопъ едва-едва прекапа. Не успя и асфалта да намокри. Допреди малко една луна ми се пулеше през прозореца. Не вярвам горе кой знае колко да е валяло, и гаранция дъжд е било. Много топло беше! Утре разправят валежа в Югозападна България няма да е съществен.
Ааа благодаря за поздравите.
През нощта погърмя и поваля. Гледам (от това дето си пуснала) на север се е белнало. По към юг е различно. Погледнах сутринта от терасата. Беше ръснало малко, като пудра захар, нагоре. Но почна да го топи вече. От Хлевен на юг всичко замина . На Бойков връх (2343 м) се стопи. Слънцето вече пробива, така че ще му види сметката и на север. Тъкмо да разтъпчем в неделя
Ако по натам излъжа аверите да идем на високо (не си падат по снега) ще пиша.
да не отварям нова тема, малко снимки от ходенето ни по маршрут Бетоловото-х. Яворов-Суходолски превал-заслон Кончето и обратно тази събота и неделя. Времето беше невиждано, промъкнахме се от есента в зимата, оттам обратно в есента, та накрая на терасата на Яворов и малко лято хванахме .. гледките.. ето ги:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564049999222.1073741830.210100538&type=1&l=5601dd325e ( работи за всички линка, не е само за фейсбукари)
та това е положението, не знам само как се нарича този сезон точно
Нарича се най-хубавия за ходене сезон.
Много хубав маршрут сте избрали. Снимките чудесни са станали
Наистина уникален сезон, пак бяхме по Пирин, този път от другата страна на баира - нощувка на Вихрен . За първи път качвам Джамджиевия ръб, оказа се доста приятен , с изключение на тези 2 скални прага, на които може и да си създаде проблеми човек. Първото го качих, второто - заобиколих по пътечката, оттам нагоре- песен!
Та ето малко снимки от залези и изгреви, няма смисъл да се обяснявам за тези добре познати места повече:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564987275912.1073741831.210100538&type=1&l=bf8b173266
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети