ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инфо за Свищиплаз?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Инфо за Свищиплаз?
Автор Съобщение
gorski_pich

Мнение Отговорете с цитат
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=16979-та ето го и албумчето.

Последната промяна е направена от gorski_pich на Пон Яну 19, 2009 2:55 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пет Яну 16, 2009 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

Може би по този начин е по-добре като директен линк.
Пет Яну 16, 2009 2:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex

Местожителство: гр.София

Хубави снимки! мястото е много красиво!
Пет Яну 16, 2009 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

а да можеше и така, но редекс искаше конкретна снимка.Та аз искам да ви питам какво ви е мнението за това, че този туристически маршрут е затворен?
Съб Яну 17, 2009 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex

Местожителство: гр.София

gorski_pich написа:
Та аз искам да ви питам какво ви е мнението за това, че този туристически маршрут е затворен?

Неби трябвало да се заграждат туристически пътеки, ако те са официални, маркирани и одобрени от съответните органи. За съжаление се получават и такива неприятни неща.
Съб Яну 17, 2009 10:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

С помоща на ловното стопанство маркирахме пътеката от село Ямна до хижа Свищиплаз, извън границата му. Сега тя тръгва от спирката на махала Златичора и следва пътя по Стара река, след което хваща горски път, преминава през сечище и после в пътека през рядка букова гора и излиза в откритата част и се включва към старата, в мстността Напоя. Скоро ще добавя и малко снимков материал.
Пон Сеп 28, 2009 11:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JWalker

Местожителство: Ботевград

gorski_pich написа:
С помоща на ловното стопанство маркирахме пътеката от село Ямна до хижа Свищиплаз, извън границата му. Сега тя тръгва от спирката на махала Златичора и следва пътя по Стара река, след което хваща горски път, преминава през сечище и после в пътека през рядка букова гора и излиза в откритата част и се включва към старата, в мстността Напоя. Скоро ще добавя и малко снимков материал.

Ще е интересно да пуснеш снимки от пътеката. През пролетта аз пробвах да тръгна от седловината между Ямна и Черни Вит, но опирах в огради и се върнах. Коя е махала Златичора - първата при спускането от седловината между Етрополска Рибарица и Ямна ли?
Вто Сеп 29, 2009 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
gorski_pich

JWalker написа:

Ще е интересно да пуснеш снимки от пътеката. През пролетта аз пробвах да тръгна от седловината между Ямна и Черни Вит, но опирах в огради и се върнах. Коя е махала Златичора - първата при спускането от седловината между Етрополска Рибарица и Ямна ли?
Дефакто Златичора е втората махала от село Ямна, идвайки от Етрополска Рибарица, първата е Падеш. На самата спирка на моста на Стара река съм дал ясни ориентири - тръгва се надясно по реката.Това е чакълиран път, по който няма много маркировка, около 3 - 4 км. След него е добре маркирано. Понеже по него слизахме с джип и не можах да го маркирам добре, но пак ще отида този път пеш и ще го направя. Иначе старата маркировка, която тръгваше от спирката на последната махала съм я заличил.
Вто Сеп 29, 2009 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

това е камъка в местността Напоя, който указва новата посока на пътеката. Той се намира точно преди да се навлезе в горския пояс

местността Напоя

новият маркир на спирката на махала Златичора. Сложен е и от двете страни на спирката, така че се вижда, както идвайки от село Етрополска рибарица, така и от селата Лопян и Черни вит
Пон Окт 26, 2009 9:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
motte

Местожителство: Златица

gorski_pich написа:
Ако случайно някой реши да слиза към село ямна трябва да си носи клещи резачки, защото туристическата пътека е заградена на 4-5 места с висока мрежа. Това са оградите на някякво ловно стопанство.Не мисля, че е редно така да се загражда туристически маршрут, поне да бяха го извели встрани.Аз бях там към края на март2008 и прескочих всички тия огради, дори заснех и дивеча-елени и сърни.

Здравейте,
знае ли някой, какво е това стопанство? Законно ли е изобщо?
Пон Юли 11, 2011 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivjordan

Да не отварям нова тема, малко картинки от една разходка до Свищиплаз на 17.12.2011 г. има тук: https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/ULCJGD#
Под снимките има подробни описания, така че няма да досаждам допълнително Wink
Пон Дек 19, 2011 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Еее....браво на вас - с Петя сте сменили Рила за малко. Wink.

Остава обаче да поналазите и Пирин !

Дано картографските карти ви вършат добра работа.

Поздрави ! Smile

Вто Дек 20, 2011 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ivjordan

^ Благодарско за картите! Вършат доста добра работа.
Иначе, Пирина е наред, но все не стига време, та май ще остане за догодина.
Вто Дек 20, 2011 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr

Местожителство: София

Аз знам за три маршрута до хижа „Свищи плаз” от Златица, като двата от тях лично съм ги минавал.

[url][/url]

[url][/url]

Аз знам за три маршрута до хижа „Свищи плаз” от Златица, като двата от тях лично съм ги минавал.
В Златица питате за Спасовото кладенче. Това е параклиса „Св. Спас” върху картата. До там пътя е асфалт и пеша от центъра на града се стига за 15-20 мин. Стигайки подножието на планината виждате пред себе си бетонни стъпала с железни парапети нагоре и напред по склона. Вляво ви е реката (Курудере) и параклиса „Св. Спас”, до който се стига като се минава по дървен мост през реката. Вашият път е нагоре по стъпалата. След като ги изкачите, ще видите на двайсетина метра вляво по диагонал параклиса от снимките на Valio https://picasaweb.google.com/115303405924626404199/03040207#5234714028331893394

Тук имате две възможности.
Първата е да тръгнете по пътя за хижа „Свищи плаз”. За целта след като изкачите бетонните стъпала завивате надясно и ходите по черен път, докато излезете на друг такъв. Това е пътя за хижата. Наляво е черен път, а надясно е асфалт. Не помня дали връзката черен път / асфалт е точно, където ще излезете, но няма значение. Та завивате наляво и хващате по този черен път нагоре. След като заобиколите връх Калето (Голеш) имате един разклон. Продължавате направо. Наляво е за къщичката и кошарите, но вие нямате работа там, ако ще ходите по пътя. След известно време достигате частната хижа „Извора”, до която има езерце. Ето я на снимките на Valio: https://picasaweb.google.com/115303405924626404199/03040207#5234713700440101314
Малко след нея ще видите кошари отдясно на пътя. Малко след това пътят трябва да направи един завой от 90 градуса наляво. След около 1 км. Отдясно ще видите изоставена хижа, а след около 300 м. е хижа „Свищи плаз”.

Втората възможност е след като изкачите бетонните стъпала да завиете наляво и да минете покрай параклиса, който трябва да ви остане отляво. Не слизате в коритото на реката. Продължавате по пътя напред, който е равен. След около 300-400 м. достигате до едно водохранилище – бетонна постройка, оградена с бодлива тел. Отстрани има някакви стари надписи за някоя от хижите „Свищи плаз” или „Извора”. При водохранилището се отделяте леко надясно от пътя, преминавайки една малка полянка.Достигайки до началото на гората, ще видите две пътеки тръгвайки в противоположни посоки. Вие завивате наляво и следите по дърветата за стара туристическа маркировка бяло и синьо. Ходите по пътеката, около 1,5 км. (30-40 мин.) докато не видите къщичка (овчарска колиба), която ще ви се падне отляво. Малко преди нея пътеката излиза на черен път. Наляво по дървен мост е вашият маршрут. Надясно след около 100 м.се излиза на пътя за хижата, който идва от Златица, където за хижата се завива наляво. Аз съм правил следното. Минава се по дървеното мостче, като къщичката остава отляво. Продължава се още малко по черен път. След около 100 м. отдясно се виждат кошари. Тук пътят става пътека. Минава се през едно деренце и след това се излиза на равно и открито. Отдясно гората просветва и нагоре се виждат планинските пасбища. Там някъде аз завих надясно (червената пунктирана линия) и излязох горе на пътя за хижата. По него е ясно. Бяло-синята маркировка също излиза на пътя за хижата, но този етап не съм го минавал. Маркировката излиза някъде около частната хижа „Извора”, защото след нея я видях на едно дърво вляво от пътя.
Хижа „Свищи плаз” е доста мизерна и не предлага нищо за консумиране, така че си носете всичко необходимо. За електричеството не съм напълно сигурен, но по-скоро не се надявайте.
Успех!
Пет Дек 23, 2011 4:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Местожителство: София

Онзи ден пробвах и третия маршрут от Златица (Спасово ккладенче) до хижа Свищи плаз - т.нар. лятна пътека. След водохранилището, описано в последния абзац на предишното мнение се продължава направо по пътя. След около 600-700 м. се достига до къщичка отдясно на пътя/пътеката. Вляво се намира водохващането за питейната вода на Златица. Продължава се напред, наляво и нагоре по един сипей. Горе след сипея има поляна. След нея пътеката минава през малко поточе. След него се тръгва надясно и нагоре по пътека. По дърветата за завързани червено-бе​ли ленти и така е до хижата. Има стара бяло-черве​на туристичес​ка маркировка​, както и червени стрелки по земята. Този маршрут е най-добре маркиран. Плюсовете му са, че след като се мине през сипея се ходи само в гората (за който не обича жегата). Минусите са, че е по бавен с около час, в сравнение със синята маркировка, описана в горното мнение. Тя е по-стръмна, до достигането на овчарниците, но после се ходи почти по равно все по пътя за хижата. Оттам има повече гледки, както на север към основното било, така и на юг към Златишко-пирдопското поле.
Вто Юли 03, 2012 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.