Хъм абе на лявата Краледворска порта има едно подходящо за качване ребърце. Остава вдясно от пътека, тя върви покрай него през цялото време. Ребърцето излиза право на билото, като накрая леко изстръмнява.
Хъм абе на лявата Краледворска порта има едно подходящо за качване ребърце. Остава вдясно от пътека, тя върви покрай него през цялото време. Ребърцето излиза право на билото, като накрая леко изстръмнява.
Най-накрая съм на компа.
Добре де, Лявата кралевдворска хич не ми се струва по-безопасен вариант от Джангалската
не претендирам, че съм дал 'най-добрия' вариант, просто по мои критерии за зимна безопасност, предпочитам да минавам през лява краледворска. Защо ли - заради подхода към портата, циркуса е по-широк и разлят, дава достатъчно пространство да се заобикалят на сравнително безопасно разстояние лавинните улеи по склоновете на Момин двор- има големи равни участъци, които да поемат евентуално падащи от улеите лавини, и насрещен склон, на който да ходиш на още по-безопасно разстояние. Подхода към Дженгалска порта е в една доста тясна долина, подсича се един доста сериозен склон на Дженгала, класически 'теренен капан' , в който и малка лавина може да направи голяма поразия..просто не ми харесва да се вра на такива места като знам че има риск нещо да се изсипе отгоре. Разбира се, напролет е друго..
Ето я портата през април 2010:
а ето го и подхода в горната част на циркуса:
Към самата Краледворска лява порта подхода е доста полегат до последните 2-300 метра, а в стръмния й участък по средата има една голяма скала, под която човек може да се 'скрие' изкачвайки нагоре, поне на теория няма да му падне на главата козирката. С пикел и котки е песен излизането по този склон, за нула време човек е на билото.. Вижте трака, който съм качил в описанието на маршута. Единствения път когато съм имал някакви драми на тази порта, колкото и смешно да звучи, беше ноември 2012-та, когато на сянката имаше 5-10 см замръзнал сняг по пътеката в най-стръмната й част, и се наложи да бия стъпки без пикел за да минем. Dido май точно тогава се засякохме на заслона и после на Дженгала Иначе, по билата е най-безопасно откъм лавини, ама пък там влизаме в категория алпинизъм, а не преход със ски или снегоходки, но да определено ще е по-интересния вариант..
Та тъй, варианти много, аз лично мисля че от Беговица подхода е най-безопасен, като изключим подсичането на Беговишка кукла разбира се.. а се изисква хубава видимост, та да си избира и чертае добре пътя нагоре човек, според условията.
Вто Окт 15, 2013 2:16 pm
Gamina
Ем да, аз все пак към Джангалска се появих леко отстрани, не съм я пълзяла отдолу
Така е, да. На задната корица на книгата си 3x3 Lawinen, Werner Munter е избрал да цитира Шопенхауер:
"Das Schicksal mischt die Karten, und wir spielen" ..."Съдбата разбърква Картите, и ние играем..."*
*не владея немски, тъй че превода вероятно би могъл да бъде и по-добър
Вто Окт 15, 2013 5:34 pm
ПАВЕЛ
И аз да попитам за веригата на Валявишки чукар - затрупва ли се от снега, и минава ли се от там без допълнителна осигуровка ? Ще бъде много добре , ако някой сподели личен опит от въпросния участък . Мен сега ме е яд , че за два месеца два пъти се въртях в района , а не отделих половин час за преценка на собствените си възможности . ........Май ще се отскочи още веднъж до Никулден .
И аз да попитам за веригата на Валявишки чукар - затрупва ли се от снега, и минава ли се от там без допълнителна осигуровка ? Ще бъде много добре , ако някой сподели личен опит от въпросния участък . Мен сега ме е яд , че за два месеца два пъти се въртях в района , а не отделих половин час за преценка на собствените си възможности . ........Май ще се отскочи още веднъж до Никулден .
Хъм, абсурд. Склоновете на портата откъм главното било са остават скалисто-снежни, на места скалите са заледени - там дето са веригите. Надолу към Превалски езера и долината на Мозговица е сняг до шия.
Както Митко споменава - и на север, и на юг от портата има типични фунии, които събират снега от главното било, лавинните скатове са наблизо и нямаш кой знае колко опции за адекватна реакция ако тръгне склона.
За мен лично най-лекото минаване е по долината на Мозговица или тази на Беговица. Последното е определено по-красиво, но с известна загуба на височина - особено ако се слезе до Мозговица, а не се подсече по онова специфично заравнение под Каменица (Куклата).
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети