ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
По Урдина река след 3 години

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
По Урдина река след 3 години
Автор Съобщение
Petya

Местожителство: София

Мнение По Урдина река след 3 години Отговорете с цитат
Ранното ставане и тръгване за нас е невъзможно – първо мъчно измъкване от кревата, след това кафенце, пържени филийки, па после тепърва се умува ще се ходи ли някъде и къде точно. Това последното понякога се решава чак като стигнем Бeлчин бани и видим къде над Рила има най-малко облаци... Абе, работата е много неорганизирана.
Та и тоя път ужасно окъсняхме, а Иван не искаше да ходим никъде, щото бил настинал, но пък ми беше обещал преди няколко дена, че ще ме вод(з)и в Рила, така че за да не се цупя и намилам цял ден, накрая „клекна” и тръгнахме.
В Рила не бяхме стъпвали от месец и половина, а в Урдиния циркус – от 3 години. Желанието (поне за мен) вече беше станало неудържимо.
От отклонението на пътя към Вада по Урдина река тръгнахме рекордно късно – малко преди 12 ч. На Яворова поляна хванахме по червената маркировка за ЦПШ и веднага след мостчето завихме на юг – грешка № 1. Преди 3 години направихме същото, но не завихме веднага, а малко по-нататък, и после се държахме максимално до скалите от източната страна на реката, та не се наложи да я пресичаме (така е посочено и на картата на Домино). Сега нещо се объркахме и се натресохме в някакви тресавища, после ненадейно излязохме на синята маркировка – там вече Иван извади GPS-а и видя, че всъщност е трябвало точно по синята да тръгнем и там, където тя прави рязък завой надясно, да продължим направо. Пътеката си е като слънце, ама кой да ти предполага. После е ясно – нагоре-надолу, Големия камък, Куките и оная широка поляна, където се пресича реката. Преди 3 години това беше най-големия ми страх, но тогава пресичането беше по някакви разминаващи се мокри дървета, пък нямахме щеки за подпирачка, абе някъде към половин час се кумих как да мина точно. Сега такива проблеми нямаше – нямаше ги мокрите дървета за мост, реката не беше така бурна, а някакъв клек услужливо е пораснал и се е навел, за да го хванеш и да се изтеглиш – пресичане с една крачка.
Много ясно се спомнях водопадчето по-нататък. Доста се заседяхме при него:

После Горното поле, заслона, улеите към Зелени рид, Калбура, Мальовица, Ушите...

На предишното ходене след Горното поле бяхме тръгнали директно по реката нагоре (грешка № 2), пресичайки я 10-тина пъти, сега си имаше много добре отъпкана пътечка, минаваща отстрани – хванахме нея - доста по-лесно и приятно, неусетно се стига Долната паница.

На брега на езерцето хапнахме по една пухкава самоковска кифла с шоколад и се заизкачвахме към Удавника.

После към Горната паница:

Между Горната паница и Триъгълника си има супер пътечка, маркирана с пирамидки. От нея се откриват страхотни гледки към долината и Мальовица.

Триъгълника:

Иван хвърчеше напред и през цялото време мрънкаше и каканижеше к'ъв инат съм била, изобщо не му се ходело на човека и само съм го изнудвала... Аз пък бях влезнала в приказката и излиянията му не успяваха да влезнат в нито една от двете миди. Абе подочух нещо, че трябвало да се науча сама да си ходя..., та с'а съм почнала да мисля схеми, но тогава не си позволих да вникна в речта. Smile
Красотата отмиваше всичко негативно.

Рибното езеро:

От тук към Плиткачо (Сухото). И това езерце загива – по цялата му площ стърчат тревни водорасли, но така е с плитките езерца – неизбежен процес дори без човешка намеса.

От Плиткачо слязохме малко на изток, после се насочихме към сипея, по който преди 3 години се качихме към Зелени рид. Всъщност сипеят се пресича (има си ясно изразена пътечка) и покрай дясната му страна по тревата е изкачването нагоре – много добра алтернатива за излизане от циркуса, ако човек иска да си слезе същия ден надолу. Някъде там сме си загубили цайсите, и двамата. Който ги намери да си ги ползва със здраве.

След Зелени рид работата беше малко на юруш, за да се възползваме максимално от последните слънчеви лъчи.

На асфалтовия път си стъпихме в 19.30 ч.
Бях много щастлива и доволна – ходили бяхме покрай любима река, видели бяхме и шестте панички, от които се храни.
Преди 3 години всичко ни беше непознато, бяхме сами и трепетно откривахме пътя.
Сега ни беше леко, спокойно и просто се наслаждавахме на вълшебното кътче в любимата Рила.

Всички снимки
Пон Окт 14, 2013 2:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления, много хубави снимкиVery Happy! Видяли сте всичко, красота, има някаква тъга в езерата? Може би е от есента и нейните багри.

Последната промяна е направена от iozkan на Вто Окт 15, 2013 12:43 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Окт 14, 2013 2:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cecoibuba

Местожителство: софия

Clap Clap Clap BG
Пон Окт 14, 2013 3:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Хубаво време и снимки. Направо ви завиждам. В петък пръгвам към Рила, дано времето е все такова!
Пон Окт 14, 2013 4:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Svetlix

Местожителство: Плевен

Благодарим за разказа и снимките. Уникално Smile
Пон Окт 14, 2013 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.