ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Предложения за 3 дневен маршрут в Рила
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Предложения за 3 дневен маршрут в Рила
Автор Съобщение
horseman

Мнение Отговорете с цитат
Добре, рисувах на ново според последната информация:

Uploaded with ImageShack.us

Червения маршрут следва пресечена линия, която би следвало да е пътека, жълтия е директна атака на връх Баба от малкото езеро, който въобще не знам дали е възможен, а зеления покрай голямото езеро, но не според пътеката, а пак директно към билото, за да наберем височина и после да си ходим по билото. Погледни ги моля те и кажи кой е най-удачен, имайки предвид, че е първи ден и ни остават още два дни доста ходене, да не плащаме прекалено висока цена за мотивацията ни Smile

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пон Сеп 09, 2013 4:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Дългичко е, аз съм го правила от Рибни по Рилецкото до манастира - яко ходене е.

Ако имате транспорт - ще ви закара до Кирилова поляна, а много възможно и до Тиха Рила. От там може вместо да хванете стандартната пътека за хижата - да минете покрай Смрадливото, пътеката е ОК там.

По самото било пътека почти няма, на места личи, на повечето - не, при хубаво време не е никакъв проблем - държиш си билото до мермерския преслап. Поне така беше преди 2 години, сега едва ли е по-видима Rolling Eyes
Но билото е много обзорно, определено си струва.

Пон Сеп 09, 2013 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Йосарян

Местожителство: Димитровград

horseman написа:
Добре, рисувах на ново според последната информация:

[URL=...[/URL]

Червения маршрут следва пресечена линия, която би следвало да е пътека, жълтия е директна атака на връх Баба от малкото езеро, който въобще не знам дали е възможен, а зеления покрай голямото езеро, но не според пътеката, а пак директно към билото, за да наберем височина и после да си ходим по билото. Погледни ги моля те и кажи кой е най-удачен, имайки предвид, че е първи ден и ни остават още два дни доста ходене, да не плащаме прекалено висока цена за мотивацията ни Smile

Качваш се по червеният маршрут, после продължаваш по зеления докато стане червен.
Като набереш височина ще започнеш да виждаш рилецкото било и вр. Баба. Колкото повече се доближаваш до билото толкова по лесно ще се ориентираш откъде да го качиш.
По - добре не се опитвай да се стигнеш до вр. Баба по реброто което се свързва самият връх с вр. Черней. Не за друго а ще стане много дълго.
Когато аз минавах по рилецкото било имаше ясно различима пътека, която се губеше по широкото било около вр. Баба и вр. Дъбрава, подсичането на вр. Рилец също се прави почти без пътека, но ако времето е хубаво е лесно да се следва билото.

Зад мен в дъното, в (дясно е Черней) ляво е вр. Баба, а надясно се спуска реброто което води към вр. Черней.

А това е голямото Манастирско езеро.

Ето от тук може да се качите и хоро да играете.

А тази снимка е малко преди да изкачим вр. Баба. Снимано е в посока Рибни езера.

Ето и лошото описание, което съм написал тогава. Прехода е тридневен, а часта която теб те интересува я минахме третият ден.
Пон Сеп 09, 2013 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Много ти благодаря за снимките, ориентира ме чудесно какво представлява местността. Ще го направим така както казваш, втория ден Рибни - Грънчар и третия ден Грънчар - Хижа Марица през Маричаните езера. Отново благодаря за отделеното време и за всичко.

Да продължа с въпросите, понеже поради форс мажорни обстоятелства се очертава да ходим 6-8 октомври, имате ли представа дали на Рибни и Грънчар хижарите затварят хижата след края на септември и се качват само за големи групи или работят до по-късно, естествено ще звънна предварително като уточним датите, но малко предварително инфо ще е чудесно Smile

Careful what you wish
Careful what you say
Пон Сеп 09, 2013 3:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Осъществихме прехода на 6,7 и 8.10.2013, тръгнахме от Кирилова поляна по пътя, след това хванахме пътеката към манастирските езера, качихме се на Голямото Манастирско езеро и хванахме билото към Рилец и Мермерския преслап,откъдето се спуснахме на Рибни езера, пътеката по билото се губи от време на време, но ходенето е съвсем спокойно. Първия ден предложи доста премеждия, в разрез с очакванията. Хижа Рибни езера беше празна в неделя вечерта, но успяхме да пренощуваме съвсем нормално, на втория ден се отправихме към Грънчар, през Канарския преслап и по билото, слязохме по старата пътека за хижата, която беше в сравнително добро състояние. Там вече ни очакваше хижаря според предварителната уговорка, посрещна ни, настани ни, съвсем човешко отношение, благодарности. На третия ден се изкачихме към вр. Овчарец и следвахме пътеката за вр. Мусала, спуснахме се към Маричани езера между Малкия Близнак и Мусала, а долу прихванахме пътеката към хижа Марица, която съще беше в отлично състояние. Кирилова поляна - Рибни езера през Рилецкото било - около 8 часа, Рибни езера - Грънчар - 7 часа, Грънчар - х. Марица през Маричани езера - 6 часа.

http://imageshack.us/a/img30/7206/br0h.jpg

http://imageshack.us/a/img30/4458/8whg.jpg

http://imageshack.us/a/img40/10/bwvo.jpg

http://imageshack.us/a/img32/521/8by5.jpg

Careful what you wish
Careful what you say
Съб Окт 12, 2013 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Специални благодарности на Йосарян за идеята, подробното описание и снимките, бяха ни изключително полезни!

Careful what you wish
Careful what you say
Съб Окт 12, 2013 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

cool
Най - накрая и аз да бъда полезен на някого.
Снимките са много хубави, но описанието е много кратко. Ако знаех нямаше да ти помагам Smile
Съб Окт 12, 2013 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Сега като се замисля, едва ли някога ще изляза за Рибни езера отдолу по клисурата, всичко, което ти предлага Рилецкото било е трудно описуемо. Пътеката към Манастирските езера беше лесно различима, дори в първите си метри е път, маркировката, както ме беше предупредил беше зелена. Докато се навлезе в алпийската част пътеката е доста стръмна, но мн приятна за ходене, точно преди водохващането се губи и ми се наложи да обиколя няколко минути, докато я намеря отново и да продължим. Под голямото Манастирско езеро пътеката се отбива в ляво, на изток, но ние решихме да отидем до езерото, а и имаше пътека с пирамидки към него, някои бяха разбутани, но ги възстановихме. Езерото е много красиво, въпреки, че е засегнато от водотреволяка Smile Направихме хубава почивка там и се насладихме на гледката, изкачването към билото беше мн приятно, подсякохме го леко и без никакви грижи се накачихме горе. Вече горе по пътеката за Рилец гледката е уникална, Дяволските езера в ниското, а Смрадливото езеро ми е трудно да го коментирам, просто впечатляващо, жалко, че окъснявахме и не можахме да му се насладим изцяло. На Преслапа пътеката е малко меко казано трудничка, защото камъните бяха заснежени и трябва да се внимава на изкачването. Спускането към Рибни езера е приятно и гледката също е страхотна. Останах разочарован от хижа Рибни езера, хижаря го нямаше, не мога да кажа, че беше мърляво или ужасно, но като цяло е доста западнала, иначе беше сметено и пооправено, но много счупени неща, които със сигурност не са отскоро.

По-късно ще пиша за ден втори и трети Smile Smile

Careful what you wish
Careful what you say
Нед Окт 13, 2013 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

cool
Напоследък, за съжаление, съм възпрепятстван да ходя из планините и ми е много приятно да чета преживяванията на другите особено ако са из места познати и харесвани от мен. А и когато снимките са ок всичко е 6.
А какво имаш в предвид, когато пишеш за Преслапа - "На Преслапа пътеката е малко меко казано трудничка, защото камъните бяха заснежени и трябва да се внимава на изкачването." - за Мермерският преслап ли пишеш. Вие от там сте слизали към Рибните или минахте покрай Смрадливото езеро?
Нед Окт 13, 2013 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Йосарян написа:
cool
Напоследък, за съжаление, съм възпрепятстван да ходя из планините и ми е много приятно да чета преживяванията на другите особено ако са из места познати и харесвани от мен. А и когато снимките са ок всичко е 6.
А какво имаш в предвид, когато пишеш за Преслапа - "На Преслапа пътеката е малко меко казано трудничка, защото камъните бяха заснежени и трябва да се внимава на изкачването." - за Мермерският преслап ли пишеш. Вие от там сте слизали към Рибните или минахте покрай Смрадливото езеро?

Минахме от южната страна на Рилец и слязохме на Мермерския или Мраморецкия преслап, не съм сигурен кое е точното название, от Рилец до разклона за Рибни езера надолу има едно седло, спускането е ок, има големи скали и ходенето по тях е лесно, но в началото изкачването е по едни камънаци, широки са колкото обувката ми и бяха целите в сняг, беше минавано по-рано през деня от там и имаше следи от обувки, предполагам, че са двама туристи, които видяхме да слизат по пътеката откъм Дъбрава и Теодосиеви караули, докато бяхме на голямото Манастирско езеро, минах 10-15 метра нагоре и беше все така, а едно от момичетата получи схващане на двата крака по-рано и ми беше притеснено да не стане фал и да се подхлъзне, затова реших да спуснем 20на метра към Смрадливото и оттам по тревата да се качим горе на разклона, впоследствие мисля, че беше правилното решение, защото изкачването беше леко, макар и малко по-дълго.

Careful what you wish
Careful what you say
Нед Окт 13, 2013 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Някои наричат този рид Острец, а върха Коьравица, но май по старо му всичко там се нарича Коьравица.
Като минавах от там се движих в обратна на вас посока, а и беше през лятото и нямаше такива премеждия. Между другото покрай Смрадливото също може да се отиде до Рибни езера. Заобикаля се точно рида Коьравица, но аз без да съм минавал от там през Мермерският преслап повече ми харесва.
Нед Окт 13, 2013 2:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Йосарян написа:
Някои наричат този рид Острец, а върха Коьравица, но май по старо му всичко там се нарича Коьравица.
Като минавах от там се движих в обратна на вас посока, а и беше през лятото и нямаше такива премеждия. Между другото покрай Смрадливото също може да се отиде до Рибни езера. Заобикаля се точно рида Коьравица, но аз без да съм минавал от там през Мермерският преслап повече ми харесва.

Всичко по-ниско от най-високото не си струва, горе беше супер, едва ли можеше по по-добър начин да стигнем до Рибни.

На втория ден се накачихме от източната страна към Канарския преслап и излязохме на широкото горе на разклона за хижа Македония. Като цяло там свърши зора, след това се ходи по царския път и се наслаждавахме на разкриващия се язовир Бели Искър и също на езерата от южната страна. Обядвахме на разклона за хижа Семково и след това се напънахме да качим Ковач, после пак спускане със страхотна гледка. Към Грънчар както споменах се спуснахме по старата пътека, имаше точно две места с кофти клек, където трябваше да се промушим приклекнали, иначе пътеката е супер. Лично за мен хижа Грънчар и циркуса около нея са уникално красиви, човек трябва да отдели колкото може повече време, за да му се наслади. За хижата както казах нищо лошо не мога да кажа, беше супер. Ударихме лафче с хижаря, пийнахме си и си легнахме като бели хора.

Третия ден беше нещо уникално, също като първия. Тръгнахме към 8 и започнахме бавно да качваме Овчарец, изглежда доста тегав и доста денивелация обръщаш за тези два часа до горе, но всъщност е доста по-лесно, отколкото изглежда. Част от групата се отклонихме и покорихме връх Овчарец, след което ги настигнахме на пътеката за Мусала. от Овчарец се разкрива уникална гледка във всички посоки, беше страхотно. Продължихме по пътеката, минахме през близнаците и в подножието на Мусала не успях да видя къде е пътеката, която слиза към Маричаните езера, като дете с баща ми се качвахме от там, тръгвайки от хижа Марица, но беше много отдавна, затова просто се спуснахме директно надолу от най-ниската точка между Малкия Близнак и Мусала, спускането беше ок, нямахме проблеми, дори успяхме да се нагледаме на 15на кози, които припкаха на 100на метра от нас. Когато слязохме долу обядвахме и след като се обърнах видях, че пътеката отдолу върви по десния улей, а ние сме се спуснали по левия покрай поточето ... късмет, 20на метра по в ляво и щяхме да сме на нея. Починахме си добре на Маричаните езера съзерцавайки Мусала, Малка Мусала, Манчо и Близнаците! После хванахме пътеката покрай реката към хижа Марица, на няколко места беше леко мочурлива, но наскоро просечена и беше супер, страхотно слизане, много приятно и леко след два дни ходене. Към 4 часа бяхме на хижа Марица, взеха ни и поехме по дългия път към Боровец, Долна баня и София. Уморени, но както винаги доволни Smile

Careful what you wish
Careful what you say
Нед Окт 13, 2013 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.