Газей, Малък Полежан, Джано....сбъдването на една мечта
Най накрая , след близо две години без да ползвам реално годишен отпуск, успях да се уредя с така жадуваната една седмица в края на септември .........По предварителна уговорка с моя колега и много добър приятел Георги , бяхме решили да отделим няколко дни за Пирин . Опита и на двама ни с тази планина беше( и продължава да бъде) просто символичен - до този момент Жорката имаше няколко организирани от туристическо дружество ходения по магистралните пътеки, а аз се бях разписвал там само в началото на август тази година по маршрута х.Вихрен – Тевно по билото, и последващо слизане до Безбог . Изключително обзорен маршрут, препоръчвам го на всеки който иска да завърже любовна връзка с Пирин планина за цял живот .....
Моя спътник ми беше гласувал пълно доверие за организацитята на това ходене, за което искрено му благодаря . Както и да въртях различните маршрути , все ме теглеше към района на Горно Газейско езеро - една моя отколешна мечта, заформила се от едно случайно попадане в уникалната галерия на байх–й.орг , и постоянно подхранвана от снимките на Иван Гърбев и компания . Накрая нещата постепенно се избистриха, и плана беше следния :
Ден първи – 3-4 часа шофиране , и подход към х. Демяница
Ден втори – х Демяница – Газейски циркус – Малкия Мангър – Джангал – Тевно
Ден трети – кръгова врътка на Тевно – волна програма
Ден четвърти - прибиране до колата, и 3-4 часа шофиране
Ден първи – 24.09 – вторник
Още с пристигането в Банско стана ясно, че предпочитания от нас вариант за заход към Демяница през х.Вихрен и Тодорина порта отпада – вятърът дори в ниското беше толкова силен , че местеше колата по време на движение . Затова оставихме возилото на Тодорина орница , и нагоре е ясно – лежерна разходка покрай реката:
За малко и возилото да остави нас – изхвърли близо половин кило охлаждаща течност , като причината за това се оказаха неработещи вентилатори.........Хижата беше полупразна и освен персонала имаше само някаква група скандинавци .Общо взето чувствахме, че ние сме чужденците, защото еднакво неразбирахме езика и на едните , и на другите. ..... Иначе храната и бирата са на ниво, което е най-важното .
Ден втори – гвоздеят на програмата . През целия ден не само че не срещнахме, но и не успяхме дори да видим жива душа в тази част на Пирин ! Безценно !А времето - Ах,времето ! Ако има еталон за перфектен есенен ден в планината, то това са 25 и 26 септември 2013 година ! Тъй като ползвам GPS на хартиен носител, си бях подготвил добре домашното, което в последствие ни се отблагодари с безпроблемно ходене и пълно удовлетворение от „дозата“. Самия преход е доста като натоварване , денивелацията е сравнително голяма, но пък гледките от Газей и Малък Полежан са ...........Съжалявам, че нямам дарсловото на Весела, или фотографските умения на Иван, Дидо или Мая, само искам да кажа на всички , че моменти като тези ме карат да се чувствам истински жив !
Слизането от Малкия Мангър към Джангалската порта автоматично взима едно от първите места в класацията „Никога вече " ! Може би само снегът би ме върнал там на тази гърбица. Количеството на инертния материал е такова, че много лесно взехме решение да отложим качването на Джангала за друг път . Малко преди да видим Тевно срещнахме група от доста фотогенични диви козички - първите живи същества за деня !
На заслона веднага натиснахме бирите, а лично аз ще запомня вечерта с доста странната гледка на един гол чех , развяващ малък маркуч под големия маркуч до чешмата ....Това пред погледа на своя приятел, който вместо да дава отцепка , му се радваше на фона на залязващото слънце.....
Ден трети – Тевно - Дясна Кралевдворска порта – Демиркапия – Джано – Лява кралевдворска порта – Тевно
След доволно наспиване и чудесна закуска на заслона( тази Валя е уникална жена !) се запътихме към Джано – задължителен елемент от волната програма . Пълно дежавю от предния ден – страхотно време, прекрасен маршрут........ А Кременските езера – Ах, Кременските езера ! Прекарахме около час на Джано в нещо като медитация – поне аз се чувствах така !Едва ли има по-обзорно място в цяла България .
I live for moments like this .........
Трудно беше да се откъснем от тази магия .......
Слизането в посока Попово езеро е доста тегаво, но за сметка на това района на Самодивските езера предлага чудни гледки, особено в посока на Негово Величество Джангал. Съвсем в лежерно темпо приключихме обиколката, като за разлика от предния ден срещнахме и двама туристи, които слизаха към Безбог. Това беше третата ми вечер на езерото, и за мен беше истинско удоволствие да съзерцавам Каменица от пейката пред заслона. Но ако има по-красива гледка от Каменица , то това е гола руса чехкиня на фона на Каменица ! Еййййййй..., признах ги като нация ! Да живеят Спарта Прага, Пилзен, Ева Херцигова, Шкода и Чешка Збройовка..........А чешмата на Тевно спечели завинаги статут на култов обект за мен !
Ден четвърти – доволно наспиване и чудесна закуска- тази Валя наистина е уникална жена ! Последва малко тъжно , но пък за сметка на това скоростно отърчаване до колата. Два часа и десет минути до Демяница, 20 минути почивка, и час и нещо до Тодорина орница....Това си беше направо спортно ходене, но трябваше да гоним влака на Жорката....
п.с. Бъдещите творчески планове ? Каменица, разбира се ............
Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Пет Окт 11, 2013 9:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Окт 10, 2013 11:53 pm
ПАВЕЛ
ZCEZBPM написа:
Два пъти ги гледах снимките и не можах да видя чехкинята.
Бива ли такива работи да не и цъкнеш една снимка..
Какво е туй чудо GPS на хартиен носител? За карта ли се майтапиш или си вадиш бг маунтайнса на принтера.
Тъкмо се бяхме прибрали на заслона, слънцето все още беше високо, а освен нас на пейката имаше една симпатична двойка , с която вечерта ударихме едни карти.....Тъкмо си поръчвах кафе на Валя, когато вътре влезна това русо създание на видима възраст около двадесет и много малко години, и попита каква храна се предлага , има ли бадруум , и къде е тоалетната. , след което излезе. Десет минути по късно отидох да си налея вода ........ Историята мълчи за последвалите събития ...........
Поздравления за приключението! Обаче да знаеш Иво, нарочно не е качил чехкинята. Глей сега народа как търси гола чехкиня на Каменица Това е трик за повишаване на форумната активност
Пет Окт 11, 2013 8:05 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Брей този Пирин..., и на Рила е хубаво ама гледай какви работи стават по тези камъни.
А този душ - чешмичка е голям маркетингов ход на хижаря. Да му се чуди човек на акъла как го е измислил.
И аз съм виждал самодиви там.
Хубави снимки и готино ходене, а Кременските езера са още по хубави отблизо според мен.
Пет Окт 11, 2013 8:45 am
alexvan
ZCEZBPM написа:
Два пъти ги гледах снимките и не можах да видя чехкинята.
Бива ли такива работи да не и цъкнеш една снимка..
.
И аз това щях да питам - иначе много доволно ходене.
Пет Окт 11, 2013 9:18 am
ПАВЕЛ
В интерес на истината чехите бяха много симпатична група от 6-7 човека(предполагам студенти), от които две прекрасни руси създания . Имаха добра екипировка, и през цялото време се забавляваха на макс.....А в конкретната ситуация на чешмата притеснен и изненадан бях по-скоро аз , Тя дори не се обърна да види какво се случва . По-късно привечер почти всички от групата се изкъпаха под ледената вода - хвала, държеливи са на студ !
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети