ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпроси от хора, които за пръв път виждат GPS.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Въпроси от хора, които за пръв път виждат GPS.
Автор Съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
mircho написа:
Абе малко спам да вкарам в темата но заглавието го предполага "въпрос за ......за пръв път" отговора е прочети упътването внимателно, това важи за много неща.

Да,може би грешката е моя,прочел съм упътването, изпълних го,но като не мърдаше таз пуста показалка аз се пищисах Shocked!Моля да ме извините за глупавия въпрос но досега не съм имал такова"животно" , все още се уча да го "управлявам" и подскачам при всеки по-подозрителен "шум" Very Happy !

Нед Окт 21, 2012 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sergey_v

Местожителство: София

igurbev написа:
Todor написа:

Точно на друг ГПС работи .img с copy/paste Smile дори на телефон Smile

Сигурен ли си, че това е това вярно?! Понеже аз осен 62-ката имам един Нуви за колата, също един поочукан 60csx, та нувито е с карта и прехвърлянето й на останалите устройства изискваше "по-специална" намеса.

Къде човек може да почете за "по-специалните" намеси?
Аз опитах с GmapTool, но ми дава следното съобщение за грешка: "Multiple products in img, creating TDB aborted, try opion -f. There were errors, result is faulty."
Съб Дек 22, 2012 2:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tuono

Местожителство: Перник

Относно хващането на GPS сигнал - три са случаите, при които GPS-а има нужда от повече време, за да прихване сателитен сигнал.

1. Когато не е пускан повече от 1 месец.
2. Когато е пренесен в изключено състояние повече от 300-400 km.
3. След Hards Reset или първоначално пускане след покупка.

Всички тези случай са свързани с едно събитие - загуба на така наречения алманах. Спътниците от GPS съзвездието обикалят земята 2 пъти за 1 денонощие. Те имат определени скорост и орбита (условно постоянни) и може да се предполага, че в рамките на 24 часа разположението на сателитите ще е едно и също. На практика системата така е направена, че всеки ден има изместване на ситуацията с около 5 минути. С други думи ако днес в 11:25 часа на определено място виждаме над нас 8 сателити в точно определена конфигурация, утре тази конфигурация ще я видим в 11:30 часа. При преместването на повече от 300-400 км. нарушаваме позицията и там конфигурацията е друга, а когато включим след 1 месец приемника конфигурацията е изместена с 30*5 минути и на GPS-а му трябва повече време, за да намери фиксирано решение.
Точно затова новите приемници имат HotFix функция, която прогнозира положението на спътниците и хваща сигнал доста по-бързо. Корекции в орбитите на спътниците се налагат непрекъснато, затова не може веднъж за винаги да се определи една постоянна скорост и траектория, оттук и конфигурация на сателитите.

В тази статия има едни графики, на които можете да видите как изглеждат сателитите според траекторията и времето на изгряване в текущата позиция.

Съб Яну 12, 2013 12:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
shoker

Хайде и аз да питам нещо, капо пълен новак с ръчен гпс.
Имам тук един Дакота 10 и като му задам някакъв маршрут ми дава права линия. Какви трябва да са настройките за да не е така. Пробвах разни варианти, но така и не се получи. Ще бъда благодарени за още някоя тънкост при употребата на такава машинка.
Пет Апр 26, 2013 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

shoker написа:
Хайде и аз да питам нещо, капо пълен новак с ръчен гпс.
Имам тук един Дакота 10 и като му задам някакъв маршрут ми дава права линия. Какви трябва да са настройките за да не е така. Пробвах разни варианти, но така и не се получи. Ще бъда благодарени за още някоя тънкост при употребата на такава машинка.

При мен се получава същото с gpsmap 62. Тогава просто натискам Find отново и там има опция за промяня начина на навигация. Предполагам има и начин да се зададе като дефолт варианта за рутиране, но не съм търсил, защото на практика използвам много рядко тази опция с ръчния гпс.
Пет Апр 26, 2013 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Esper

При 60 серия в настройките на рутирането има опция дали да пита за типа или са набива ръчно.
Ако е настроен да пита при всяко посочване на дестинация имате стъпка, в която се избират следните възможности:

Follow route - рутира по пътища.
Offroаd - "рутира" по права линия.

При дакота / 62 предполагам има същата възможност.
Аз също почти не ползвам рутиране в планината но съм го оставил винаги да пита тъй като понякога го ползвам и на пътя.
Пет Апр 26, 2013 1:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
shoker

Благодаря за насоките - като се прибера довечера ще пробвам.
Що се отнася до навигирането как използвате гпс-а в планината като искате да отидете от точка А до точка Б да кажем? Не би ли трябвало в случая да се зададе маршрут, който да се следва? Автомобилен навигатор съм ползвал доста, но тук ми е пълна мъгла. Извинявам се още веднъж ако въпросите ми са глупави. Cool
Пет Апр 26, 2013 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

shoker написа:
Що се отнася до навигирането как използвате гпс-а в планината като искате да отидете от точка А до точка Б да кажем? Не би ли трябвало в случая да се зададе маршрут, който да се следва?

Ами тук нещата са субективни. При мен в 99,9% от случаите, когато съм си набелязал да стигна в планината от точка А до точка Б, аз вече знам и по какъв начин точно искам да стигна и не е нужно да оставям на ГПС да определя маршрута. Когато се движиш пеша имаш достатъчно време ако се съмняваш в посоката да огледаш картата отново и да прецениш. Също ако имаш предварително въведен трак или просто следваш пътека на картата, виждаш на екрана къде спрямо нея се намираш, така че рутирането става ненужно
Пет Апр 26, 2013 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Esper

Мда, точно така е.
Аз ползвам ГПС-а в планината като електронна карта на която просто виждам къде съм.
Ако съм се отклонил от маркировката, което в мъгла се случва с уреда се ориентирам в каква посока съм се отклонил.

Също така полезна функция на тази устройства е трака... Ако си го пуснал и искаш да де върнеш по същият път има функция, с която можеш да му кажеш във всеки един момент да те "навигира" обратно по същият маршрут.
До толкова не съм го ползвал, че дори не съм сигурен маркировките на картите за пътеките в OFRM и BG mountains дали са направени да може уреда да рутира по тях или не.
В неделя ако те интересува ще проверя Smile

В определени ситуации съм набелязвал мястото към което съм тръгнал и съм пускал Offroad навигация ( по права линия ) до него.
Естествено не следвам посоката по права линия а вървя по маркировката. По този начин устройствата, които имат компас ти сочат във всеки един момент целта, както и разстоянието по права линия до там. При намалена видимост това е доста удобно.
Всъщност не съм сигурен дали това е функция само на устройствата с вграден истински компас но в този случай освен посоките ти показва и къде е целта спрямо тях и твоята позиция.
Пет Апр 26, 2013 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
shoker

Горе-долу взеха да ми се изясняват нещата. Аз си го представях, че за човек като мен който не е ходил много все още е добре да задам за цел където искам да стигна и да ползвам като ориентир навигацията.
И каква е разликата между мапсорса и basecamp?
Съб Апр 27, 2013 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Esper

Ами това последното изобщо не го бях чувал но доколкото хвърлих един бегъл поглед е модернизиран мапсорс Smile
Той мапсорса е доста консервативна и особена програма... Гарминска му работа, дано да поразчупят малко вкаменелостите с бейскамп.
Ако е това, което изглежда, се.... Ползващите го да кажат.

Иначе - не, определено ползването на ръчен GPS в планината е по-различно отколкото на пътя.
Както каза колегата по-горе обикновено знаеш къде отиваш и как да стигнеш до там.
GPS е помощно средство а не основен тул на който да разчиташ да те води.
То не случайно ръчните устройства нямат гласова навигация така, както е при тези за път.
Нед Апр 28, 2013 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
EXIIIT

Местожителство: Плевен

и аз да питам
Забелязах , че понякога когато седна за почивка ГПС - то започва да чертае едни чертички наляво на дясно направо ужас.Това нещо защо се случва? Аз си мисля че е нещо от позиционирането на спътниците ама дали е така? Ако някой е запознат ще съм благодарен
Чет Окт 10, 2013 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

EXIIIT написа:
и аз да питам
Забелязах , че понякога когато седна за почивка ГПС - то започва да чертае едни чертички наляво на дясно направо ужас.Това нещо защо се случва? Аз си мисля че е нещо от позиционирането на спътниците ама дали е така? Ако някой е запознат ще съм благодарен

GPS-a записва точки или през определено разстояние, или през определено време, или и двете, спред настройките. Когата седнеш да почиваш, той просто слага точки през определен интервал от време, които заради отклоненията при отчитането не съвпадат. Ако сигналът е слаб, например си близо до отвестна скала, отклоненията могат да бъдат големи и съответно се рисуват едни разхождания.
Чет Окт 10, 2013 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Благодаря за отговора , а може ли така да се настрои, че да не прави тези линийки........или просто трябва да си го изкл. като остана по дълго за почивка.И нещо друго забелязах. В менюто има различни варианти да чертае трака, постоянно, по често , по рядко. Опитах се да го наглася да НЕ ми чертае постоянно. уви не се справих. Някакъв съвет машинката е GPSMAP 62S. Уж чета какво пише в инструкцийте и правя същото но не се получава чертае си постоянно.
Пет Окт 11, 2013 9:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

EXIIIT написа:
Благодаря за отговора , а може ли така да се настрои, че да не прави тези линийки........или просто трябва да си го изкл. като остана по дълго за почивка.И нещо друго забелязах. В менюто има различни варианти да чертае трака, постоянно, по често , по рядко. Опитах се да го наглася да НЕ ми чертае постоянно. уви не се справих. Някакъв съвет машинката е GPSMAP 62S. Уж чета какво пише в инструкцийте и правя същото но не се получава чертае си постоянно.

Ха, и моят е същия модел. Принципно ако избереш от менюто Setup - > Tracks -> Record Method - > Distance и евентуално увеличиш Recording Interval, и заедно с това софтуера на машинката е поне малко кадърно написан, тогава не би следвало да го прави. Ще е за сметка на детайлите на следата, обаче. Не съм го пробвал на практика, предпочитам по-късно да изтривам очевидните отклонения ръчно в МапСорс.
Пет Окт 11, 2013 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Следваща
Страница 4 от 12

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.