ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инфо за Свищиплаз?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Инфо за Свищиплаз?
Автор Съобщение
kaleeff

Местожителство: Sofia

Мнение Инфо за Свищиплаз? Отговорете с цитат
Здравейте на всички и за много години!

Искам да ви попитам някой качвал ли се е до свищиплаз от Златица да даде малко ифно как е маршрута. Каним се да ходим на 17 този месец, но една част от нас не са много опитни, особено в зимните преходи. Видях по сайтовете, че пише, че от златица е 3 часа. Говорих и с хижаря, той също каза че имало коларски път. Някакви препоръки?

А, и да споделя, че на нова година се качихме на водопада до х. Копрен. Прекрасно място и да споделя малк оснимки

Още снимки http://www.snimka.bg/album.php?album_id=326265
Вто Яну 06, 2009 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaleeff

Мнение Отговорете с цитат
Бах мааму... май никой не ходи там? Rolling Eyes Rolling Eyes Cold Cold Cold Cold
Сря Яну 07, 2009 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Местожителство: София, Враца

Аз съм ходил по-миналата година - 03-04.02.07г. Снимки с малко инфо тук. От Златица се минава покрай един параклис.

След това тръгнахме по пътека с някаква много стара маркировка /бяла блажна боя/ и почти не се виждаше в тъмното. Но се качихме за 2.40 часа, въпреки това. Поддържаме добро темпо с колегата, така, че не може да бъде мерило. На другия ден "доплувахме" до Златица по коларския път. 24 часа не спря да вали сняг...

Последната промяна е направена от Valio на Сря Яну 07, 2009 4:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 07, 2009 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amorpheus

Местожителство: София

Ако те интересува откъм Кашана или Кокалското мога да ти помогна с информация, уви от Златица никога не съм се качвал.
Сря Яну 07, 2009 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaleeff

Ами и ние мислим да минем по коларския път. а този параклис мн ли е далеч извън градчето и на коларския път ли се намира??
Сря Яну 07, 2009 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Местожителство: София, Враца

Казват, че Цветелин Кънчев е дарил пари за този параклис. Не съм си отбелязал, за колко време се стига до него. Но си мисля, че е на 15-20 минути от центъра на Златица. Ние минахме покрай параклиса и продължихме направо. А коларския път мисля, че беше надясно преди параклиса. Надявам се, че няма много сняг, но знае ли човек. Хижа Свищиплаз я дават на 1475 м.н.в. На връщане /04.02.07г./ към Златица се движехме по интуиция. Имаше толкова много сняг и валеше без да спира... Но нямам никакви спомени за колова маркировка /според мен няма, но може и да греша/.
Сря Яну 07, 2009 6:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex

Местожителство: гр.София

kaleeff написа:
Бах мааму... май никой не ходи там? Rolling Eyes Rolling Eyes Cold Cold Cold Cold

Ние също планираме на 17-ти да се качим до Свищиплаз, като първо ще преспим на хижа Стражата, след това тръгваме към Свищиплаз през върховете Стражата и Курдуна. Аз също се интересувам от маршрута към хижа Стражата. По картите виждам че има черен път малко преди прохода, също така имало път покрай манастира.

amorpheus написа:
Ако те интересува откъм Кашана или Кокалското мога да ти помогна с информация, уви от Златица никога не съм се качвал.

Добре дошла е всякаква информация :–)
Сря Яну 07, 2009 8:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaleeff

С това мога да помогна за сега

Пет Яну 09, 2009 11:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
amorpheus

Местожителство: София

От Етрополе тръгваш към прохода посока Златица.
Няколко километра преди Кашана има отбивка вляво и табела за х. Стражата.
От това разклонение до хижата е 6 км някъде, пътя е черен има една доста голяма дупка, която за щастие се заобикаля (в случай че се качваш с кола до горе). Прохода по принцип е затворен но се чисти заради рудника така че там няма проблем.

Пеша от центъра на Етрополе до хижата се качих за малко под 4 часа, без спиране и влачене.
Има май и по-пряка пътека, без да трябва да се влачиш по гадния асфалт но не я знам.
Ако ти трябват и GPS координати на нещо от горе изброениете довечера мога да ги извадя.

Иначе рудника от нова година вече не е собственик на Кокалското и какво ще е положението със станцията и влека не е много ясно.
Пет Яну 09, 2009 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex

Мерси за информацията и на двама ви. Да точно тази отбивка ме интересуваше за хижата. Ще се качваме до хижата с джип от там пеша.
Пет Яну 09, 2009 7:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JWalker

Местожителство: Ботевград

redex написа:
kaleeff написа:

Ние също планираме на 17-ти да се качим до Свищиплаз, като първо ще преспим на хижа Стражата, след това тръгваме към Свищиплаз през върховете Стражата и Курдуна. Аз също се интересувам от маршрута към хижа Стражата. По картите виждам че има черен път малко преди прохода, също така имало път покрай манастира.

Добре дошла е всякаква информация :–)

За Стражата има пряка пътека, която тръгва от пътя за Кашана и е маркирана. Тя се отделя на два-три км преди отклонението на черния път за Стражата. Минавал съм няколко пъти по нея. Малко трудно се уцелва мястото на главния път, от където започва. То е след като дясно се отклони към реката пътя за мината. По-нагоре от дясно на пътя има един голям камък и някъде там е. Освен това, отляво трябва да се гледат скалите, на една от тях е написано с боя "Стражата". Колата съм си оставял на пътя (главния път) и съм се качвал до Кордуна без проблем. Отначало пътеката тръгва стръмно нагоре в гората, по останки от горски път. Вече високо излиза на черния път и по него след малко се стига на хижата. Зимно това се прави за около час и малко - зависи от снега.
Съб Яну 10, 2009 9:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
kaleeff

То ясно, а за мен пак нищо Blink
Пон Яну 12, 2009 10:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
redex

Здравей,
Намерих пътека, в същност това е път и пътеки. Извадих ги от картата на офродърите. Отбелязано е че се преминава с мотоциклет, което ме кара да си мисля че е комбинация от пътища и пътеки. На снимката с червен цвят съм маркирал.

http://cid-980fcb32debfd514.skydrive.live.com/self.aspx/%d0%94%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/zlatica%7C_svishiplaz.jpg

Ако разполагате с gps мога да изпратя трака на маркираното.
Пон Яну 12, 2009 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

Ако случайно някой реши да слиза към село ямна трябва да си носи клещи резачки, защото туристическата пътека е заградена на 4-5 места с висока мрежа. Това са оградите на някякво ловно стопанство.Не мисля, че е редно така да се загражда туристически маршрут, поне да бяха го извели встрани.Аз бях там към края на март2008 и прескочих всички тия огради, дори заснех и дивеча-елени и сърни.
Пон Яну 12, 2009 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex

gorski_pich написа:
дори заснех и дивеча-елени и сърни.

Можеш ли да постнеш малко снимки Wink
Вто Яну 13, 2009 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.