Южна Америка (търся луд човек)
На няколко човека тук съм казвал идеята си, писах и в два други форума, но да взема да напиша и тук.
Значи, началната ми идея беше да прекося Южна Америка (от най-южната точка на континента до Колумбия) с колело.
Постепенно обаче, особено след като прочетох "Да прекосиш Африка" на Соня и Александър Пусен, идеята взе да еволюира и да се изражда в друга посока, още по-откачена.
Та - да прекося Южна Америка пеш. Без возене в други превозни средства (освен един - два ферибота в най-южната част).
Това ми се струва брутално предизвикателство и приключение.
Честно казано идея си нямам дали краката ми могат да издържат на подобно нещо, но предполагам, че е напълно възможно. Реалистичния срок за прекосяването мисля, че е над 2 години. Може би две години и половина, зависи от много неща.
За момента знам само за 1 човек който го е правил - един бивш военен от британските специлните части, чиято цел е да се прибере в англия пеш, тръгвайки от пунта аренас в най-южния край на Чили. Той е тръгнал през 98-ма, в момента е още на път, някъде в Русия.
Прекосил е невероятно опасната ивица на границата на колумбия и панама, наречена Darien Gap, също така е и първия човек, който минава полузамръзнали берингов проток пеш (е, заедно с още един човек го минават, и не само вървене, ами и с газене в полуразтопен лед до гърдите, плуване и влачене на шейна с багаж ). Поръчал съм си сега книжката му (която описва пътя до аляска), чел съм разни откъси от пътеписите му в сайта му.
http://goliath.mail2web.com
Относно трудността - да, смятам че е изключително трудно. Особено в някои участъци в патагония и най-вече в алтиплано в Боливия. Най-вече поради липса на вода и/или храна. На много места проблем е и климата. Общо взето, борба с природата и глада
Представете си 150 километровия салар де уюни, който от край до край е плоска сол, без капка вода и никакво растение. На над 3500 надморска
Относно финансирането - лично аз, смятам че трудно бих самофинансирал подобно пътешествие, особено ако искам да започне в края на тая година. Поне не и цялото. Но смятам за напълно възможно да се осигури някаква подкрепа от страна на фирми, срещу реклама. Може в началото да няма навити, но тръгнат ли нещата и видят че всичко е сериозно, тогава няма начин някоя да не се навие, дори не само български фирми.
Обаче, смятам че ако съм сам би било по-трудно, отколкото психиката би понесла. Ако сме двама души обаче, нещата се улесняват доста.
Въпроса е да намеря достатъчно луд човек, който да зареже работата си и да се заеме с подобно лудо нещо
Темата е отворена за всякакви дискусии
Чет Яну 08, 2009 2:54 pm
Niksi
Лудостта за това начинание е огромна, наистина. Изисква се страхотна физика, и особено психика, за да се завърши успешно.
Не те познавам, не те знам на какво натоварване издържаш, но като за начало бих те посъветвал за направиш някоя далеч по-малка лудост /ако не си още/, за да изтестваш себе си. Като например - обиколка из България, или поне на част от нея, като да кажем: Ком-Емине, или Витоша-Славянка, или нещо подобно. А може и в съседни страни.
Не се нахвърляй току-така, без да познаваш себе се. Да не се окаже прекалено голяма лъжицата за твоята уста.
Иначе искрено ти желая успех. ..
ПО-здрави...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
А защо не пробваш отделни участъци от маршрута първо, да видиш как е? Аз бих направил така, ако бях от лудите.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Яну 09, 2009 4:00 pm
itilien
Ами главния проблем на пробите е че отнемат време. Нямам на разположение цял месец за да пробвам да направя някакъв голям преход. Максмума е 2-3 седмици. Ако пък взема неплатен отпуск няма пък през това време да мога да събирам пари за основната идея.
Отделни участъци от реалния маршрут няма как да се направят, защото е много скъпо. За физиката която се изисква - не е много ясно дали наистина трябва кой знае каква физика. Щом като една обикновена жена е прекосила цяла африка, значи няма нужда да си супермен. Вярно че в африка климата не е толкова суров, но все пак ходенето си е ходене. Психиката обаче наистина си е важно - за да не се откажеш.
Колко съм здрав и издържлив - ами не кой знае колко за момента. Разболявам се малко по принцип, не съм боледувал вече 3 години. Бях понатрупал излишни кила и се бях поотпуснал, но в последните два месеца свалих 10 кила и вече почти няма излишни по мен а също и значително стегнах някои мускули, главно коремните.
Но до тогава има цели 10 месеца, така че има време за подготовка. Засега си ходя всеки ден пеш вечер до вкъщи - около 7-8 км. Снощи даже заобиколих и станаха поне 10, при това в бая гаден сняг и киша.
Ще ги увеличавам и още повече, ще пробвам и по-големи едно и двудневни неща през почивните дни, около 3 март се очертава 1 седмица почивка, тогава ще може нещо малко по-голямо. Може дори да опитам по-нататък да направя обиколката на витоша за 1 денонощие, но не знам дали е възможно. После лятото ще взема 2-3 седмици и ще пробвам нещо по-мащабно доколкото стига времето. И тогава ще знам доколко има шанс да стане.
Така като гледам, утре и вдругиден ще пробвам някакъв преход. Довечера ще поразгледам картата и ще реша, ама засега ме блазни железница - самоков по шосето, със спане някъде по горите без палатка - ще си направя някакво укритие и ще напаля огън
Пет Яну 09, 2009 7:44 pm
dido
Според мен най-големия ти проблем ще са болести и хищници през това време. На чужд континент ще си, с чужда фауна и микробна среда. Ще пресечеш няколко климатични пояса. Ако недай си боже стане нещо да си разболееш, ако си сам - туто финито ... Затова е добре да сте двама ... А, и търси жена човече, че след 2 години ходене заедно със мъж ...
А, и търси жена човече, че след 2 години ходене заедно със мъж ...
БРОМ на прах ок. 1 кило ше му свърши работа повече, отколкото жена...
Човек - Дидо е прав - там двукраките хищници са въоражени - особено на север - около Колумбия... Бе според мен мини първо Европа от Сицилия до северна Норвегия. Със сигурност няма да имаш никакви субективни проблеми...
Да ти кажа, доста ме изкушава твоето предложение. А за луд, луд съм си
Намери ли си спътник вече, докъде си с организацията на нещата и кога смяташ да потегляш натам?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети