ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Проблем с туристи на х.Белмекен.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Проблем с туристи на х.Белмекен.
Автор Съобщение
torah

Мнение Отговорете с цитат
За съжаление колега Liubitel, много си прав. Жалко.
Пет Сеп 27, 2013 9:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
пешко

Местожителство: MONTANA

Petya написа:
Значи, днес бях на курс по първа доболнична помощ и докторът ни каза, че при истерична криза е най-добре или да удариш шамар, или да ощипеш, или да убодеш с нещо истерясалия, т.е. хубаво е да му причиниш някаква болка. Не казвам, че това е относимо към случая, но да се знае, че шамарът понякога бил "лековит" от медицинска гледна точка . Laughing Laughing Laughing
ако И ТИ СЕ АФЕКТИРАШ Exclamation Arrow може ФАТАЛНО да решиш проблема с твърде превишена реакция Crying or Very sad
Пет Сеп 27, 2013 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Цитат:
Не е логично група от 20 човека да се юрне спонтанно по баирите.

Хаха, Мариана, не ставай смешна, чувала ли си за "Има бира"
Wink

Чини ми се, че от споделяне и разискване темата прерастна в обсъждане на морален казус. Ако е така, можем да си бъбрим до края на света, че и след него Laughing

За шамарите - насилието във всяка негова форма не може да бъде разрешение на какъвто и да било проблем, насилието поражда насилие. Това го знаем всички. Но държа да допълня, че ако случката се беше развила в Петрич, а не на Белмекен, за псувнята на майка можеше да се стигне и до по-сериозни последствия. Има и друга приказка - за вратата на колата и устата на жената, не знам дали я знаете Wink Колкото е нормално да удариш шамар на жена, толкова е нормално и да напсуваш някого на майка. По селата това се счита за жестока обида. Хората са доста чувствителни на тази тема, майчината. Тук, в града, просто сме притръпнали.

Що се отнася до това "те са клиенти" - изобщо не ми излизай с този аргумент. Ако туристите са клиенти........Хижите не са хотели, няма място за сравненение. И се надявам никога да не бъдат !
Пет Сеп 27, 2013 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Плащам за яденето,пиенето и леглото, даже и за правото да спя отвън пред хижата в собствения си спален чувал, така че туристите са клиенти. Весела Ягодова не оправдава насилието и веднага има едно "но", което опровергава предното изречение.Страхотен морал!Добре че в България не е разрешено носенето на оръжие...Хижарят от Тевно си има последователи и в лицето на хижаря от Белкен и на тези, за които да удариш някой, който те нерви, е напълно допустимо.Честито! Имаме си нова тенденция - правото е на силния.

Пет Сеп 27, 2013 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

Който каквото търси в Планината, обикновено си го намира Very Happy
Пет Сеп 27, 2013 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

За съжаление мисленето вече стигнало масово до "щом си плащам, аз съм клиент, а клиента е цар".

Хижата не е хотел, не е почивна станция с персонал. Хижата е ДОМ в планината, а хижарите не са хотелиери или ресторантьори, а стопани.

По никакъв начин не оправдавам насилието, упражнено от хижаря върху жената, но разберете, че тези хора не са горе за да удовлетворяват капризи на клиенти, а за да стопанисват мястото.
За съжаление има и твърде много хижари, които вече са станали хотелиери.

Пет Сеп 27, 2013 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Весела Ягодова

Цитат:
Плащам за яденето,пиенето и леглото, даже и за правото да спя отвън пред хижата в собствения си спален чувал

Aaa, моля, моля, не знам да имаш такова право. И ти, и всички останали, които спим на палатки и чували.
Wink. Това че парковата охрана не си върши работата е само в наш плюс.

Аз пък никога не съм плащала за спане на палатка или чувал, ама че работа ! На Тевно веднъж ми искаха 2 лв, ама това беше много отдавна.

Мм, ама ти пък сега ! Не защитавам насилието. Аз съм най-миролюбивият човек на света Razz
Просто не ми се налага да използвам шамари и юмруци, защото имам дар слово. Сега ще ти разкажа една история. Дъждовна августовска вечер, нейде над Рилския манастир, трима момци, от които двама румънци и един българин и аз. Скрили сме се на сушина до едно полуразрушено заведение, където смятаме да опънем палатка за през нощта. Навън се изливат котки и кучета, гърми, трещи, просто е невъзможно да продължим в този дъжд накъде и да било. И не щеш ли, тъкмо се приготвяме да спим сладко, спира един джип и от него излиза един почерпен здраво сложен чичко с кол (!) в ръка и направо налита на бой. И тогава аз усещам какво ще стане и казвам на тримата младежи да мълчат и нито гък да не са казали, каквото и да става. Казвам "Оставете на мен, аз ще се оправя с това". И излизам напред. Човека, колкото и дивен селтак да беше, се стъписа. Но после се окопити и взе да сипе заплахи. И тогава аз с най-милия и сърцераздирателен глас му обяснявам, че не сме разбойници (то тая съборетина била негова), че ще си почистим всичко, след като си тръгнем, че нямаме пари и няма къде да отидем в тая буря и ако има поне малко съвест да свали тая тога от пред лицето ми и да си върви по живо по здраво, а ако иска да дойде сутринта да ни провери в какво състояние оставяме плейса. И човека посумтя и си тръгна. К'во ше кажеш, а Lubitel ? Wink

Смятай, че ако бяхме тръгнали и ние на бой, щяха да ни размажат. Така че не ми говори кой е "За" насилието

И не забравяй, че медала винаги има две страни

Цитат:
Хижата не е хотел, не е почивна станция с персонал. Хижата е ДОМ в планината, а хижарите не са хотелиери или ресторантьори, а стопани.

Е т'ва е ! На 100, даже на 200 % съм съгласна с Люси ! Clap Capitulate Respect Wink

Последната промяна е направена от Весела Ягодова на Пет Сеп 27, 2013 1:35 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Сеп 27, 2013 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
баир_будала

Мисля,че от цялата ,,история,, се заформя един хубав индииски сериал.
Пет Сеп 27, 2013 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Цитат:
Мисля,че от цялата ,,история,, се заформя един хубав индииски сериал.

Да, да !!! И аз си го мислех, жестоко ! Laughing Laughing Laughing

Или "Съдебен спор" по НОВА> Wink
Пет Сеп 27, 2013 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
torah

Gamina написа:
За съжаление мисленето вече стигнало масово до "щом си плащам, аз съм клиент, а клиента е цар".

По никакъв начин не оправдавам насилието, упражнено от хижаря върху жената, но разберете, че тези хора не са горе за да удовлетворяват капризи на клиенти, а за да стопанисват мястото.

E говорим точно за хижарите, дето се правят на хотелиери, но само когато им изнася. Далеч съм от мисълта, че всички са такива, напротив, повечето са свестни хора и от сърце им благодаря за грижата и посрещането.
Пет Сеп 27, 2013 1:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Kent написа:
Който каквото търси в Планината, обикновено си го намира Very Happy

Така си е, ама си трябва и мааалко усилия. Wink

Пет Сеп 27, 2013 1:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Gamina не мога съвсем да се съглася с теб дали туриста е клиент или не.То вярно се навъдиха и много лигльовци които искат и невъзможното,но щом за една шепа бобена супа плащаш 3лв. а за бира 4-5лв. за палатка до хижа в която няма дори вода 5лв. или по3лв. на човек няма как туриста да не е клиент и да няма никакви права.Да не говорим за случея от тази година в една хижа в която поискаха на група чужденци по10лв. на човек за палатка и ми идеше да потъна в земята от срам.Знам,че има хижи на които тези цени са оправдани заради затрудненото зареждане(на Козя стена съм носил 30кг. раница с продукти по баира за да помогна на новите хижарчета)но за съжаление точно тези високи цени са най-вече на хижи до които има достъп с кола.Щом хижарите не са търговци а само стопани нека продават на доставни цени,тогава и туристите няма да са клиенти и няма да имат моралното право на претенции.Време е това мислене да се промени и всеки да си спазва прават и задълженията.
Пет Сеп 27, 2013 2:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Да се самоцитирам:

Цитат:

Моите разсъждения са в една по-идеализирана посока. Така трябва да е, а че вече все по-рядко се наблюдава, сме виновни и ходещите, и арендаторите на хижите.

Пет Сеп 27, 2013 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
promis

Местожителство: Пловдив

Gamina написа:

"щом си плащам, аз съм клиент, а клиента е цар" - това важи при свободна конкуренция и причината да съществува не се корени в клиентите и капризите им, а в мисленето на търговците, които с много опити и грешки са стигнали до този верен и неоспорим извод.

Аз доколкото знам повечето хижи се дават на концесия, като има определени права и задължения на концесионера. Част от задълженията на хижарите не е ли да приемат всеки турист, който си заплати утвърдената такса? Или имат право да дискриминират и да гонят ако не ги кефиш? Хижите не са нечий дом - те са направени за туристите, а не за хижарите. Основната им цел и смисъл на съществуване е да посрещат туристи, а не да служат за покрив на хижари, или просто да ги стопанисват с някаква абстрактна цел.
Пет Сеп 27, 2013 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

Разбира се, че е така. Стопанисват ги с цел ти/аз/някой друг да може да се подслони там Rolling Eyes

Дом са на всички, които отиваме да пренощуваме там. Не личен дом на хижаря... ще ме прощавате, но наистина ме отвращава приемането на хижата като търговски обект, приравнен с хотел или ресторант.

Пет Сеп 27, 2013 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.