НИКОЛАЙ Т. написа:
......................................Говорих с управата на НП Централен Балкан и от там ми казаха,................
Човек, недей да говориш с управата, ето ти малко и за повода. Зорлем ме специализираш в темата.
Чл. 5. (1) При присъствие на животно домашен любимец на обществено място/доколкото Балканът необятен е обществено място/ собственикът е длъжен:
1. Да не оставя животното домашен любимец без надзор и да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му.
2. Да не допуска контакт на потенциално болно, опасно или отровно животно домашен любимец с други животни и хора.
3. Да не използва животното домашен любимец за комерсиални цели - просия, фотография, игри на късмета, хазарт, платени демонстрации на дресура и др.
4. Да носи със себе си регистрационните документи - ветеринарномедицински паспорт за бозайниците, а за кучетата и идентификационен медальон.
5. Да почисти мястото след дефекация на животното домашен любимец.
(2) Забранено е разхождането на животни:
1. На територията на детски градини и училища.
2. На територията на здравни заведения.
3. На територията на детски площадки.
4. На територията на градските паркове и градини за времето от 9,00 до 18,00 часа. Тази забрана не се отнася за местата, специално определени за целта със заповед от кмета на района.
(3) Собственикът на куче е длъжен:
1. Да води кучето винаги и навсякъде само на повод и с намордник, ако е агресивно.
2. Да не подтиква към нападение кучето срещу хора и животни, освен в условията на неизбежна самоотбрана.
3. При пътуване със средствата на обществения транспорт да води кучето на къс повод и с намордник или в транспортен кафез.
(4) На лица под 14 год. не се разрешава да водят кучета от едри породи на обществени места.
Явно за овчарските кучета има други разпоредби, защото не може да го пуснеш са гони вълците с намордник
Сря Сеп 25, 2013 7:48 pm
НИКОЛАЙ Т.
tzezko ето,че има и положителен ефект от дискусията,повиших ти квалификацията,а щом е така значи трябва да почерпиш.Признавам,че за това дали е законно или не съм бил подведен и приемам аргументите ти като юрист.Това обаче с нищо не променя личното ми разбиране дали е редно да се водят домашни любимци в планината.Извинявам се ако съм подвел или засегнал някого с незнанието си.Личните си разбирания не променям така лесно,но винаги когато сгреша си признавам и се извинявам.Наздраве на всички.
Сря Сеп 25, 2013 7:55 pm
torah
В България кучета имаме около 25-30% от домакинствата. Да речем, че всеки може да си води добричкия, чист и здрав любимеца по хижите. Представете си една хижа със 100 места за спане и цъфнали 20-30 планинари с кучетата си. Не е честно едни да се съобразяват с правилата , а други не. Аз също бих искал да си изведа кучето и да го водя с мен но знам, че то ще притеснява малко или много останалите. Така, че нека да се съобразяваме с правилата и с хората около нас. Благодаря на всеки който ме разбра.
Сря Сеп 25, 2013 8:23 pm
НИКОЛАЙ Т.
torah
Сря Сеп 25, 2013 8:30 pm
Von Blücher
> Представете си една хижа със 100 места за спане и цъфнали 20-30 планинари с кучетата си. Не е честно едни да се съобразяват с правилата.< Ок, разбрах напълно: Трябва да науча кучето да пие ракия, да не си сменя чорапите,да си организира среднощни купони с цел по-кратък сън и почивка и всичко ще бъде на ред. : Може би трябва да го регистрирам в провинцията да стане "наше куче" пък и по- малък данък ше плащам? И най-вече да го науча да хърка (като гатер). Така е по "правилата" Всъщност се интересувах как колегата се е оправил с неговото куче, уви...нищо не разбрах.
Чет Сеп 26, 2013 12:18 am
torah
Von Blücher написа:
> Представете си една хижа със 100 места за спане и цъфнали 20-30 планинари с кучетата си. Не е честно едни да се съобразяват с правилата.< Ок, разбрах напълно: Трябва да науча кучето да пие ракия, да не си сменя чорапите,да си организира среднощни купони с цел по-кратък сън и почивка и всичко ще бъде на ред. : Може би трябва да го регистрирам в провинцията да стане "наше куче" пък и по- малък данък ше плащам? И най-вече да го науча да хърка (като гатер). Така е по "правилата" Всъщност се интересувах как колегата се е оправил с неговото куче, уви...нищо не разбрах.
Не съм се опитвал да ти отговоря колега със сложното име. Доколкото противопоставянето на нередни неща не мисля, че допринася за разговора ни. Явно на теб, просто не ще мога да благодаря. Бъди здрав.
Чалга, МПС-та, кучета....ами тя планината стана като в града. Каква е разликата?
Спрете се бе хора! Човек не отива в планината, за да си занесе всичките ......... от града горе!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Сеп 26, 2013 10:35 am
cecoibuba
Ще драсна някой ред по темата.Имам английски кокер на 1 година.Казва се Карина. Това лято сме били по Пирин и Рила за по 10 дена,с палатка.Риска за палатката си е лично мой.През всички тези дни Кари беше толкова щастлива,както и аз че сме заедно в планината.В отговор на Mislesht ще кажа:ти като си от града какво правиш в планината . В защита на Кари/от евентуални нападки/ ще кажа ,че никога не е спала в хижа, никога не си е хвърляла артишката след естествени нужди в клека!!! Пртивничка е на, чалгата, МПС_та, рязането на клек за огън, извършвано най често от местни айдуци! Слуша: поп, рок и AC/DC Бъдете здрави.
Чет Сеп 26, 2013 12:18 pm
tzezko
tzezko написа:
Моят приятел и член на семейството ми- Кучо, когото някои съфорумци познават, е неизменен придружител в планинските ни разходки. Дали ще вървим 100 км. от Мазалат до Ехо, дали ще изкачваме Вихрен по Джамджиевия ръб или пък ще минаваме през Кончето или Мальовишкия траверс, дали ще колоездиме от Пастра през Иван Вазов и после до Рилския манастир, той снове постоянно между първия и последния в групата и своевременно докладва на планинския водач. Възпитан в дух на човеколюбие и такъв към ближния си, въпреки 40-те си килограма и внушителната осанка, напълно оправдава пълното си име- Доброто Куче Караман.
Когато, недай Боже, се налага да нощуваме под стопанисван от други хора покрив, предварително се обаждаме за информация относно кучопоносимостта на определения обект и понякога сме променяли концепцията. Но от цялостен опит бих споделил, че на повечето места има сервизни помещения, в които бедната кчешка душа може великодушно да бъде подслонена за през нощта, било бараки за дърва, помещения за животни и др. ако не я допускат в човешките бунгалца като на х. "Иван Вазов", например. Освен това, Кучо си носи и през лятото кожухчето и спокойно може да се сгуши на кравайче на някой завет. Това пък може да стресне някой закъснял турист.
Никога не го натрапваме на околните, предпочитаме да отседнем встрани от множеството ако има дори и един човек, изпитващ дискомфорт от присъствието му. Последното се случва изключително рядко.
Така че, в духа на темата, за всекиго има място.
Чет Сеп 26, 2013 12:36 pm
баир_будала
Von Blücher написа:
> Представете си една хижа със 100 места за спане и цъфнали 20-30 планинари с кучетата си. ......................................................................................
+
10-15 виетнамеца и проблема ще е рещен
Чет Сеп 26, 2013 4:10 pm
Von Blücher
Респект Цецко! Не можеш да обясниш на човек какво печели с такова приятелство, сигурност срещу диви животни, предупреждения за буря и най вече верен другар във всички походи- другар, който не се плаши нито от дъжд, нито от студ Успех на всички и на "кучолюбците" и на" кучомразците"
В отговор на Mislesht ще кажа:ти като си от града какво правиш в планината .
Аз ходя в планината по свое желание и намерение и по същия начин се връщам. Кучетата не ходят там сами. Щеше да се сетиш и сам. Що дирят те там, нито от там произхождат, нито там се препитават... Такова е моето мнение.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Сеп 27, 2013 1:27 pm
mircho
Бахти безмислената тема! Отивам си с кучето горе си го връзвам да не се закача и да плаши, храна си го, поя си го и си го пускам като се отдалеча от хижата. Водя го на само една хижа така или иначе тъй като е голям и не се вози в кола. Какъв е проблема да си вържеш кучето до хижата?
Пет Сеп 27, 2013 1:48 pm
mircho
Бахти безмислената тема! Отивам си с кучето горе си го връзвам да не се закача и да плаши, храна си го, поя си го и си го пускам като се отдалеча от хижата. Водя го на само една хижа така или иначе тъй като е голям и не се вози в кола. Какъв е проблема да си вържеш кучето до хижата?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 3 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети