ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
С куче в планината. Дискусия.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
С куче в планината. Дискусия.
Автор Съобщение
torah

Мнение Отговорете с цитат
В хижите не е редно да се ходи и преспива с кучета.
Сря Сеп 25, 2013 11:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

[quote="не съм цитирал разпоредбите дословно.[/quote]

Ето ги и разпоредбите дословно:

Чл. 21. В националните паркове се забраняват:
1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2000 г.) строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения;
2. производствени дейности, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи;
3. извеждане на голи сечи;
4. използване на изкуствени торове и други химически средства;
5. внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове;
6. паша на кози, както и пашата в горите извън ливадите и пасищата;
7. събиране на билки, диворастящи плодове и други растения и животни на определени места;
8. събиране на вкаменелости и минерали, увреждане на скални образувания;
9. нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии;
10. дивечоразвъдна дейност и ловуването, освен при регулиране на числеността на животинските видове;
11. спортен риболов и риборазвъждане на определени места;
12. замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци;
13. бивакуване и палене на огън извън определените места;
14. намеса в биологичното разнообразие;
15. (доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) събиране на редки, ендемитни, реликтни и защитени видове, освен за научни цели;
16. други дейности, определени със заповедта за обявяване на защитената територия и плана за управление.

Чл. 27. (1) В поддържаните резервати се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
1. тяхната охрана;
2. посещения с научна цел;
3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел;
4. събирането на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места;
5. провеждане на поддържащи, направляващи, регулиращи или възстановителни мерки.

Чл. 31. В природните паркове се забраняват:
1. (изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) провеждане на гола сеч във всички гори, с изключение на тополовите и нискостеблените гори; сливане на голи, невъзобновени сечища на площ, по-голяма от 2 хектара, в нискостеблените гори, с изключение на акациевите;
2. внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове;
3. паша на кози освен на определени за това места;
4. събиране на вкаменелости и минерали, увреждане на скални образувания;
5. замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци;
6. бивакуване и палене на огън извън определените места;
7. добив на полезни изкопаеми по открит способ;
8. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) добив и първична преработка (обогатяване) на метални полезни изкопаеми чрез прилагане на химически и химико-бактериологични методи и цианиди;
9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) дейности и строителство, които не са разрешени със заповедта за обявяване на парка, плана за управление на парка и устройствените и технически планове и проекти;
10. (предишна т. 9, доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) събиране на редки, ендемитни, реликтни и защитени видове, освен за научни цели;
11. (предишна т. 10 - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) добив на ресурси от морето чрез драгиране и тралиране;
12. (предишна т. 11 - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) други дейности, определени със заповедта за обявяване на защитената територия и с плана за управление.

С други думи Бай Кучо не е дискриминиран да си припка в планината. Друг е въпросът с " кифлите" и тям подобни.
Сря Сеп 25, 2013 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
torah

В хижите не е редно да се ходи и преспива с кучета.
Сря Сеп 25, 2013 11:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

В хижите не е редно да се ходи и да се преспива с кучета.
Сря Сеп 25, 2013 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

tzezko не мога да се съглася напълно с теб,защото съм разговарял с горски и ловни надзиратели и те цитират точно тази точка(чл.ч21 т.5 внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове),Не мога и да твърдя със сигурност кой е по-прав защото не съм юрист.Със сигурност е ясно само,че кучетата не са естествен вид за дивата природа в България.На Амбарица можем да поспорим още на по ракия. Very Happy Croc
Сря Сеп 25, 2013 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

НИКОЛАЙ Т. написа:
внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове

Може да се тълкува като трайно внасяне, разселване, развъждане. Което се отнася по-скоро до овачрите, отколкото до домашните кучета, тръгнали на преход със стопаните си.

Аз пък нямам проблем с кучетата в хижите, стига стопаните им да са отговорни хора. Даже им се радвам!

Сря Сеп 25, 2013 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
torah

Gamina написа:
НИКОЛАЙ Т. написа:
внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове

Може да се тълкува като трайно внасяне, разселване, развъждане. Което се отнася по-скоро до овачрите, отколкото до домашните кучета, тръгнали на преход със стопаните си.

Аз пък нямам проблем с кучетата в хижите, стига стопаните им да са отговорни хора. Даже им се радвам!

Важен е принципът. Не може да делим кучетата на кротки и на зли, на болни и на здрави, на чисти и на мръсни. Или е разрешено или е забранено. Много харесвам кучета но мястото им не е в хижата. Има хора като теб, които им се радват, но има и наплашени хора, преживели какви ли не страхотии при други срещи с четириноги любимци, както и малки деца. Те отвън ли да седят със страховете си. Собственика на кучето е отговорен за него, включително къде и как го води. Стигат ни разправиите с овчарските песове, дето са станали жива напаст и с овчари, дето докато песа се мъчи да те яде, той седи и гледа сеир.
Сря Сеп 25, 2013 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Точно, стопанинът трябва да е отговорен и да е по такъв начин с кучето си в планината, че да не пречи на останалите хора Wink

Сря Сеп 25, 2013 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
tzezko

НИКОЛАЙ Т. написа:
tzezko не мога да се съглася напълно с теб,защото съм разговарял с горски и ловни надзиратели и те цитират точно тази точка(чл.ч21 т.5 внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове),Не мога и да твърдя със сигурност кой е по-прав защото не съм юрист.Със сигурност е ясно само,че кучетата не са естествен вид за дивата природа в България.На Амбарица можем да поспорим още на по ракия. Very Happy Croc

Няма да спорим, защото няма предмет на спор. А ще си говорим и ще се смеем яко. И ще опропастиме бай Мечо Пух, както той сам се изразява.

За тълкуването на законите не се разговаря с горски и ловни надзиратели, а с юристи. По възможност грамотни. Към която категория, въпреки присъщата си скромност, се причислявам. "Внасяне" означава, например да отглеждаш кокошки на хижата, защото това е неприсъщ за района животински вид. Или да си направиш леха с домати. Но ако си опитомиш сърнички и се грижиш за тях, не си в нарушение. Не познавам и аз в детайли нормативната база, има десетки подзаконови актове.

Освен това, на Амбарица ще те запозная с последния, освен ако синовете ми дотогава не ме изненадат с блага вест, член на моето семейство- вярното куче Караман. Цялото му име е Доброто Куче Караман. Който си знае мястото, паничката и стопаните.
Сря Сеп 25, 2013 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

tzezko съгласен
Сря Сеп 25, 2013 12:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
promis

Местожителство: Пловдив

Аз веднъж направих грешка от незнание и си заведох кучето (уести) на з. Ботев (през вр. Ботев). За щастие го пуснаха вътре, аз питах всички присъстващи дали имат против, те напротив, даже му се зарадваха много. Ако някой беше казал че има против, щях да го завържа за повода плътно до мен, за да не пречи. Ама нямаше как да го оставя навън, горе още имаше сняг и беше голям студ. И така, после хижаря даже ми каза ако искам в спалнята да го вкарам, ама той беше много неспокоен там и при всеки шум се стряскаше. Затова се върнахме в столовата и там спахме на пода Very Happy Пак се стряскаше като чуе шум, или някой като ставаше до тоалетна, така че неспокойна нощ с малко сън изкарах, ама си научих урока Very Happy Ето го, Раф

Вече не го взимам с мен, намерих му хотел, където да го оставям. Водя го с мен само за няколко часови разходки по лесен терен, че тогава на Ботев бая го измъчихме - нагоре през Параджика, надолу по един стръмен улей и през х. Рай.

А наскоро, преди няколко седмици, се разходихме от Беклемето до з. Орлово гнездо и тогава три каракачанки му се нахвърлиха да го хапят. Добре че беше на повод и бързо го взех в ръце. Едва се сдържах да не ги изритам тия зверове, ама щеше по-зле да стане. Щях скандал да вдигам на пастира, ама го нямаше наблизо. После като се отдалечихме го чух да псува кравите си на дърти комунисти и да ги гони от пътеката настрани, явно без неговото съгласие са се преместили до пътеката. Ми опасно е, понякога хора и с деца ходях, маркирана пътека е това, пък те пуснали добитъка с каракачанките. И други случаи е имало в планината да се оплакват туристи от такива зверове, даже жалби са пускани и май са глобявали овчарите...
Сря Сеп 25, 2013 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
W_sjankata

Местожителство: Sofia

Абе друго си е с куч- приятел до теб. Тази полемика в темата е добър повод да си припомня готиното време, когато разхождах Норт из баирите Crying or Very sad.
https://picasaweb.google.com/109610045191459643509/1617062007?noredirect=1#5079881257544465362.JPG

Тръгвам нанякъде...
Сря Сеп 25, 2013 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Да внеса едно уточнение относно моето мнение.Както казах по горе не съм юрист и не мога да споря дали е законно да се водят домашни любимци или не е .Аз си държа на мнението,че не е редно по много ричини.Говорих с управата на НП Централен Балкан и от там ми казаха,че изрична забрана няма и може да се водят кучета на излет,има само изискване да са на повод . Very Happy
Сря Сеп 25, 2013 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Те пък от Центгрален балкан нали всичко оправиха та кучетата на туристите им останаха. Ми всеки да си води каквото иска да не го вкарва в хижата / всеки от нас е спал в стаи в които смърди на куче/ те и хората вече бая посмръдватхахахаха Като е забранено да влизат вътре кучета който иска да си го води пък да си го връзва отвън. Ако знае , че се спазва това правило да си прецени, да си води ли кучето което ще спи навън или да си го остави на хотел или приятел.
Сря Сеп 25, 2013 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Von Blücher

>Да внеса едно уточнение относно моето мнение.Както казах по горе не съм юрист и не мога да споря дали е законно да се водят домашни любимци или не е .Аз си държа на мнението,че не е редно по много ричини.Говорих с управата на НП Централен Балкан и от там ми казаха,че изрична забрана няма и може да се водят кучета на излет,има само изискване да са на повод .< Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Последно! Ти си промени мнението на 180 градуса Very Happy Very Happy Very Happy Въобще нямам намерение лятно време (ако не вали) да се свирам по хижи и заслони, защото спя в палатка и кучето спи от вън! Както Гамина каза: Всичко зависи от стопанина! Иначе това с повода ми хареса Laughing Другият път ще му пусна около 10м повод и ще се осигуря на кръста с него ще стане почти-влек щото все пак кучо е 4х4
Сря Сеп 25, 2013 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 2 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.