|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
пешко
|
с колко вода ходите |
|
вчера за 20км преход разхода ми е 2.5 л ,а носех 1.5л и се наложи по средата да търся вода
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 9:59 am |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
зависи от прехода, дали има вода по пътя, денивелацията, атмосферните условия и какво ли не.
Ако знам, че има вода по пътя - нося бутилка от 0.75 или 1 литър, като се научих да си я допълвам на всеки водоизточник.
Ако знам, че няма - до 4.5 литра се е стигало
Имало е моменти да остана без вода, гледам да не се случва пак. По-миналата зима на старопланинския траверс бяхме двама души с 0.5л, а денят беше топъл за сезона, колкото и да ядеш сняг - не помага. За късмет по Кръстците се стичаше тук-там вода, вярно снежна, но пък за сметка на това - кална. Спаси ни кожите.
Веднъж пък 4 човека направихме подобна глупост, пак зимата - от Соколна до Мазалат по билото. Тогава под Мазалат търсихме изворче с GPS-a, и тая вода беше кална, но беше единствената. Пазех и един портокал и един лимон, изядохме ги по Пеещите скали, като свърши и тая вода.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Сря Сеп 18, 2013 10:08 am |
 |
 |
пешко
|
|
|
мерсаж за бързия отговор
аз пък вчера ЗА ПРЪВ ПЪТ си носех и храна,та тъкмо заваля и под тоя орех
http://goo.gl/maps/gdmzQ
си я хапнах
май да сменя заглавието на колко най-много вода и храна сте носили
ейй-ти каза гпс-а
спешно търся да сваля карта на района с пътеките,че вчера НА СЛЯПО се лутах зиг-заг по пътищата в тоя горист хълм
http://goo.gl/maps/qQ9md
като намеря клиповете ги качвам

|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 12:04 pm |
|
 |
horseman
|
|
|
|
Ходя с две бутилки по литър, да останеш без вода е истински кошмар, но наистина предварителната подготовка и ако си информиран къде има водоизточници и къде няма, е безкрайно полезна в пресмятането, защото и водичката си тежи 
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it |
|
|
Сря Сеп 18, 2013 12:32 pm |
|
 |
ledena_kukla
|
|
|
|
Ходя с три бутилки по половин литър на по-дългите преходи лятно време, като никога не тръгвам преди изчерпателно да съм се осведомила къде мога да си налея вода по път. Само веднъж ми се е случвало да си позволя да остана без вода, но оставаше час до хижата, задаваше се лошо време и ми се наложи да препускам, та не беше фатално. Зимата си щадя водата, поне 2л. гледам да имам + някаква друга напитка за разнообразие в малко количество, защото много често се оказва, че някои чешми или места, където може да се пълни годна вода за пиене или са замръзнали, или зарити от снега. 
_________________ Get lost in nature and you will find yourself...
Последната промяна е направена от ledena_kukla на Сря Сеп 18, 2013 3:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Сеп 18, 2013 2:00 pm |
|
 |
rosen_talov
|
|
|
|
2 литра вода в CamelBak-а и допълване на изворите по пътя.
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 2:12 pm |
 |
 |
EXIIIT
|
|
|
два литра вода в CamelBak но понякога лятото не ми стига и съм оставал без вода. То зависи кой колко има нужда. Аз при еднакви летни условия на дълъг преход харча различно вода. Първият ден съм забелязал , че пия доста повече от следващите, незнам защо така се получава, ако някой има представа може да обясни.
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 3:31 pm |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Аз май не съм критерий или пример за подражание...
Обикновено ходя с 0,5л а в най-големите жеги и преход 10ч.-1л.(това лято ме уплашиха на Е-4 за Славянка и взех 1.5л. и на прибиране половината го излях в/у краката си...)закъсвал съм за вода само веднъж-Пирин-от Яворов към Синаница през Кончето,Вихрен и Муратов с литър-малко дискомфортно след Кабата до изворчето под Гергиица...
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 8:46 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Сря Сеп 18, 2013 9:16 pm |
|
 |
Mitko
|
|
|
|
медицински препоръчвания "стандарт" е да се пие поне по 1-1,5 литра вода на ден, като това е за моменти, когато не се натоварваме физически - така компенсираме естествените загуби на вода от тялото ни от физиологични нужди и метаболизъм и не стресираме допълнително организма си, нарушавайки солевия баланс ( хомеостазата). При преходи в планината, и да не пие, и да пие, вода, непрекъснато губим течности - от изпотяване, през белите дробове през издишания въздух, и също така от консумиране на вода от клетките и органите ни за вътрешния метаболизъм. Даже и да не се потите и да не чуствате особена жажда, ако не пиете вода излишно претоварвате организма си и го стресирате, нарушавайки солевия баланс ( концентрация на соли в кръвта, лимфата, тъканите, мускулите). Затова и по планинраските книжки пишат хората - пийте вода даже и да не сте жадни, ако чакате да ожаднеете и тогава пиете вода, вече сте си стресирали системата и организма ви 'не работи' оптимално, съответно натрупва се повече умора, намалява се ефективността на работа на мускулатурата, по-бавно се възстановяваме после.Иначе да, ще оживеем и без вода един-два дена, но в планината не отиваме да страдаме и да се мъчим все пак. Ако искате да тренирате за Сахара, това вече е друга работа, аз предпочитам да чета Екзюпери и историите му за жаждата и да си нося водица .
Аз лично пия 'повече' вода от хората около мен обикнвоено, защото се потя доста при интензивни катерения. Лятно време спокойно изкарвам цял ден ходене с 2-2,5 литра, докарах го докъм 4-5 литра ( рекорд този август по Е4 от Верила през Клисура до Обесения камък, беше адската жега). Когато е по-хладно - минавам с по-малко вода, вчера от Драгалевци до Алеко и оттам до Бистрица си го минах с 1-1,5 литра, но пък си беше доста хладно. Зимата, зависи - като карам ски с лифт минавам и с макс 1 литър на ден, но като поемем с пантите по баири и върхове, гледам да имам по 2 литра в меха.. нещо такова..
|
|
|
Пон Сеп 23, 2013 2:37 pm |
 |
 |
mislesht
|
|
|
Цитирам, не коментирам:
Правилото за „Осемте чаши вода на ден”
И изобщо всякакъв вид съвети твърдящи, че ако не пием Х литра вода ежедневно, ни заплашва едва ли не бавна и мъчителна смърт.
Днес никой не може да каже със сигурност откъде точно произлиза този мит, нито защо препоръчва точно 8 чаши вода на ден (а не 5 или 7, да речем).
„Обичайните заподозрени” за него са компаниите, предлагащи бутилирана вода, но по-вероятно е първопричината за възникването му да е едно популярно проучване, направено през 40-те години на миналия век в САЩ. Според него здравословният начин на живот изисква всеки човек да поема средно по 1 милилитър вода за всяка хранителна калория, която консумира. Това означава грубо около 2.5 литра вода ежедневно за мъжете и около 2 литра за жените.
Това „правило” обаче напълно пренебрегва факта, че всички ние поемаме голямо количество вода и със самата храна, и това на практика намалява нуждите на организма от допълнителни течности. Приемът на вода също така зависи от специфичния метаболизъм на всеки човек, както и от това, при какви климатични условия се намира той. Така че, ако не живеете в Централна Африка и не изпотявате кофи вода на ден, малко над литър вода вероятно ще ви е напълно достатъчен.
Друг аспект на този мит настоява, че ви е нужна точно вода и нищо друго – допълнителният прием на течности, като кафе, чай, сокове, мляко, не може да я замести и дори има негативен ефект, тъй като част от тях (чай и кафе най-вече) са диуретици (т.е. ускоряват обмяната и отделянето на течности).
Това твърдение също се оказва лишено от научна основа. Проучване, направено в САЩ и публикувано в официалното издание на Американския колеж по хранене, показва, че няма никаква разлика в хидратирането, когато то е извършено само с прием на чиста вода или на други течности, в това число чай, кафе или кофеинизирани напитки. За един физически здрав индивид дори едно или две слабоалкохолни питиета (като бира, да речем) биха могли да утолят успешно жаждата, а не да я провокират.
На финала – частта от „водния” мит твърдяща, че дори да не сме жадни, трябва да се насилваме да пием вода, понеже, когато почувстваме жажда, организмът ни вече е прекалено дехидратиран.
Това също е напълно погрешно допускане. Още преди три десетилетия е било доказано, че чувството за жажда възниква при по-малко от двупроцентен ръст в концентрацията на кръвта – далеч преди 5 процентния праг, след който настъпва дехидратация.
Така че по отношение приема на вода и други течности единственото правило, което следва да спазвате, е следното: доверете се на тялото си, пийте каквото ви се иска и когато почувствате жажда. "
http://hicomm.bg/science/pylni-gluposti.html
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Сеп 23, 2013 3:07 pm |
 |
 |
пешко
|
|
|
аз бях неприятно изненадан от себе си в първият ми по-сериозен преход с изкачване на връхче-едва 5-600м. и разхода скочи леко,тъй че за 20 км 5л ще ми са нужни
|
|
|
Пон Сеп 23, 2013 5:50 pm |
|
 |
promis
|
|
|
Вчера минах 20 км в Родопите, носих 1 л вода, който обаче не ми стигна. Успях да презаредя чак на х. Кабата. За 10 часа ходене изпих не по-малко от 1.5 л.
|
|
|
Пон Сеп 23, 2013 5:53 pm |
|
 |
gergoff
|
|
|
|
Аз мога да кажа единствено при колоезденето, за сега. Това лято, при по-дългите ми преходи-140, 150 км, за около 10-11 часа, консумацията ми на течности-вода, айран, таратор, между 10-15 литра. В планината сигурно е различно. В ежедневието си, през деня, рядко стигам до литър, вечер наваксвам с 2-3 бири. 
_________________ http://gergoff.blog.bg/ |
|
|
Пон Сеп 23, 2013 9:18 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|