На 6, 7 и 8 септември т.г. с група от 21 човека организирано поехме на поход по маршрут Боровец-хижа Заврачица – хижа Белмекен – Костенец.
Вечерта на 6 септември групата пренощува на хижа Заврачица, където бяхме посрещнати и настанени от хижаря, поддържащ хижата и неговата съпруга.
На следващия ден групата се отправи по предварително набелязания маршрут и около 18-18:30 часа пристигнахмев хижа Белмекен. След настаняването, няколко жени от групата попитахме хижаря Георги Милушев дали можем да ползваме банята, която вече бяха използвали други туристи преди нас, и на която беше спряна топлата вода. Отговори ни, че трябва да изкачаме 15 минути и отново да отидем при него. Мина времето, платихме си 2-та лева за баня и пак попитахме кога ще можем я ползваме. Тогава ни бе отвърнато, че и сега не може, цитирам „да сте дошли с останалите 30 човека и да се редите на опашка, сега съм зает с друго“. Хора от групата помолиха да помогнат на хижара, за да слезе до мазето и да включи копчето на газовия бойлер. действие, както разбрахме по-късно отнемащо не повече от минута. Отново не последва реакция от негова страна.
Примирихме се, слязохме в банята, намираща се в мазето и се изкъпахме със студена вода. Когато обаче изразих възмущението си без да съм търсила конфликт с хижара и без думите ми да са били насочени към хората, стопанисващи хижата, около 5 минути, след като вече си бяхме в стаята, в която бяхме настанени десет човека, лицето Георги Милушев нахълта грубо в нея без предупреждение и ме нападна със силен удар в главата. На инцидента станаха свидетели още три жени. Удара ме повали на леглото и изпитах силна болка от лявата страна на главата. В същото време на мен и жената от групата, която се осмели да ме защити в този момент ни постави ултиматум да напуснем хижата веднага. Часът беше около 20:00- 20:30, а най-близкото населено място, в което можехме да се подслоним в тази част на Рила планина е на 4-5 часа път пеша.
Следствие на удара имам частична загуба на слух в лявото ухо, а болките в главата все още продължават. Психическите травми, които ми нанесе, едва ли скоро ще преминат.
За мен поведението на Петър Милушев е криминална проява и е недопустимо за служител, чиято работа го задължава да се грижи за туристите, отсядащи в хижата. Доколкото разбрах тази хижа се стопанисва от Туристическо дружество Костенец. Не знам на какъв принцип е избран този човек да работи там, но през цялото време се държеше сякаш хижата е негова собственост, а ние сме някакви натрапници, които си са си позволили да поискат елементарно нещо - баня, след тежкия поход през деня!
Още на 8 септ. трябва да си извадила медицинско и пускате жалба в полицията. Има и свидетели, ще го осъдите, ако наистина ви е нанесал телесна повреда.
Пет Сеп 20, 2013 3:47 pm
Kent
Би било интересно да се чуе и "другата страна"
Пет Сеп 20, 2013 4:07 pm
Mariana1000
Re: На хижа Белмекен бият туристи!
planinarka написа:
...лицето Георги Милушев нахълта грубо в нея без предупреждение...
......................
За мен поведението на Петър Милушев....
Всъщност как се казва хижаря - Петър или Георги? Не че е от голямо значение, но все пак...
На мен ми много странно като чета такива разкази, защото досега не съм виждала насилие от страна на хижари. Намусени е имало, неуслужливи също, но чак пък агресивни не съм виждала.
От друга страна не знам защо някой ще си направи труда да се регистрира във форума и ще пише специално за да излъже? Така или иначе, ако човек е планирал преход през Белмекен няма как да избере друго място за преспиване по простата причина, че такова няма. От това писание няма да има никаква вреда за хижаря, така че не виждам мотива planinarka да излъже.
Така че хем и вярвам, хем не ми се вярва хижаря да тръгне да бие някого само защото е мърморил, че няма топла вода. По съм склонна да вярвам, че в яда си може да е споменал нещо за изгонване.
Дано се изясни каква е била ситуацията, или поне да прочетем мнението на хижаря или други очевидци. А и planinarka дано да не си остане само с този пост, а да ни държи в течение на това как е реагирала полицията на жалбата.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
На 6, 7 и 8 септември т.г. с група от 21 човека организирано поехме на поход по маршрут Боровец-хижа Заврачица – хижа Белмекен – Костенец.
Вечерта на 6 септември групата пренощува на хижа Заврачица, където бяхме посрещнати и настанени от хижаря, поддържащ хижата и неговата съпруга.
На следващия ден групата се отправи по предварително набелязания маршрут и около 18-18:30 часа пристигнахмев хижа Белмекен. След настаняването, няколко жени от групата попитахме хижаря Георги Милушев дали можем да ползваме банята, която вече бяха използвали други туристи преди нас, и на която беше спряна топлата вода. Отговори ни, че трябва да изкачаме 15 минути и отново да отидем при него. Мина времето, платихме си 2-та лева за баня и пак попитахме кога ще можем я ползваме. Тогава ни бе отвърнато, че и сега не може, цитирам „да сте дошли с останалите 30 човека и да се редите на опашка, сега съм зает с друго“. Хора от групата помолиха да помогнат на хижара, за да слезе до мазето и да включи копчето на газовия бойлер. действие, както разбрахме по-късно отнемащо не повече от минута. Отново не последва реакция от негова страна.
Примирихме се, слязохме в банята, намираща се в мазето и се изкъпахме със студена вода. Когато обаче изразих възмущението си без да съм търсила конфликт с хижара и без думите ми да са били насочени към хората, стопанисващи хижата, около 5 минути, след като вече си бяхме в стаята, в която бяхме настанени десет човека, лицето Георги Милушев нахълта грубо в нея без предупреждение и ме нападна със силен удар в главата. На инцидента станаха свидетели още три жени. Удара ме повали на леглото и изпитах силна болка от лявата страна на главата. В същото време на мен и жената от групата, която се осмели да ме защити в този момент ни постави ултиматум да напуснем хижата веднага. Часът беше около 20:00- 20:30, а най-близкото населено място, в което можехме да се подслоним в тази част на Рила планина е на 4-5 часа път пеша.
Следствие на удара имам частична загуба на слух в лявото ухо, а болките в главата все още продължават. Психическите травми, които ми нанесе, едва ли скоро ще преминат.
За мен поведението на Петър Милушев е криминална проява и е недопустимо за служител, чиято работа го задължава да се грижи за туристите, отсядащи в хижата. Доколкото разбрах тази хижа се стопанисва от Туристическо дружество Костенец. Не знам на какъв принцип е избран този човек да работи там, но през цялото време се държеше сякаш хижата е негова собственост, а ние сме някакви натрапници, които си са си позволили да поискат елементарно нещо - баня, след тежкия поход през деня!
Искрено ви съчувствам, подобни изяви по хижите взимат да стават все по-често срещано явление! И естествено до някъде сме виновни ние самите, защото ги изхранваме и си траем. Не веднъж съм писал по теми за разхалтени и пияни хижари, които почти са ме оставяли да нощувам навън и как не изядох боя заради това че отстоявам мнение като клиент. Чувал съм подобни изяви да се случват на Тевно езеро, побойника си знае името, да не го цитирам. Стига съм филосовствал, защото ревностните Им защитници ще ме почнат и тук...
Странно!Нашата група преспахме там на 6-ти срещу 7-ми. Жени от нашата група ползваха банята и не е имало проблеми. Хижата беше почти претъпкана. Хижаря и другия персонал се държаха много гостоприемно към всички. Станаха рано в 6 часа,за да правят мекици на всички нас.
Чак не мога да повярвам.
Пет Сеп 20, 2013 6:52 pm
rosen_talov
Хм! Странно!
planinarka, трябвало е веднага да подадеш жалба в съответното РУП и да си извадиш медицинско. Съмнявам се да е имало подобна постъпка от страна на хижаря.
...лицето Георги Милушев нахълта грубо в нея без предупреждение...
......................
За мен поведението на Петър Милушев....
Всъщност как се казва хижаря - Петър или Георги? Не че е от голямо значение, но все пак...
На мен ми много странно като чета такива разкази, защото досега не съм виждала насилие от страна на хижари. Намусени е имало, неуслужливи също, но чак пък агресивни не съм виждала.
От друга страна не знам защо някой ще си направи труда да се регистрира във форума и ще пише специално за да излъже? Така или иначе, ако човек е планирал преход през Белмекен няма как да избере друго място за преспиване по простата причина, че такова няма. От това писание няма да има никаква вреда за хижаря, така че не виждам мотива planinarka да излъже.
Така че хем и вярвам, хем не ми се вярва хижаря да тръгне да бие някого само защото е мърморил, че няма топла вода. По съм склонна да вярвам, че в яда си може да е споменал нещо за изгонване.
Дано се изясни каква е била ситуацията, или поне да прочетем мнението на хижаря или други очевидци. А и planinarka дано да не си остане само с този пост, а да ни държи в течение на това как е реагирала полицията на жалбата.
демек да и сложи бан
телефон хижата/ря има ли
Пет Сеп 20, 2013 10:41 pm
iozkan
Още следобяд видях поста на т.нар. "планинарка", но се въздържах да пиша. Все пак съм длъжен да кажа, че хижар в момента на Белмекен е младо момче Жорката, или Гошето, както му казват, мисля че фамилията му е Радев. В последните 2 години поне 4-5 пъти съм бил на хижата, и мога да твърдя, момчето прави всичко което е по силите му да посреща, обслужва и дори да изпраща туристите , когато си тръгнат от хижата. Какъвто боб и копривена чорба сме яли там, няма такива другаде. Не искам да съм адвокат на никого, но винаги когато съм се качвал на Белмекен, съм получавал човешко отношение от него. Мога да кажа, че за мен е удоволствие да прекарам на това вълшебно място. Просто не ми се връзва, че истината е такава. Чичо му навремето или негов роднина е бил през 90-те години хижар на Белмекен, тъй че не знам дали изобщо става въпрос за същият човек. А след поста на Алексйо какво още да кажем, това е.
Пет Сеп 20, 2013 10:48 pm
Алекс.Йо
iozkan написа:
Още следобяд видях поста на т.нар. "планинарка", но се въздържах да пиша. Все пак съм длъжен да кажа, че хижар в момента на Белмекен е младо момче Жорката, или Гошето, както му казват, мисля че фамилията му е Радев. В последните 2 години поне 4-5 пъти съм бил на хижата, и мога да твърдя, момчето прави всичко което е по силите му да посреща, обслужва и дори да изпраща туристите , когато си тръгнат от хижата. Какъвто боб и копривена чорба сме яли там, няма такива другаде. Не искам да съм адвокат на никого, но винаги когато съм се качвал на Белмекен, съм получавал човешко отношение от него. Мога да кажа, че за мен е удоволствие да прекарам на това вълшебно място. Просто не ми се връзва, че истината е такава. Чичо му навремето или негов роднина е бил през 90-те години хижар на Белмекен, тъй че не знам дали изобщо става въпрос за същият човек. А след поста на Алексйо какво още да кажем, това е.
И аз опитах боб чорбата.Беше с кафяв боб и пресни чушки.Вълшебна! А за момичето,което беше в кухнята,само адмирации! Такава усмивка не се вижда много из хижите.
Съб Сеп 21, 2013 10:56 pm
planinarka
Има свидетели на цялата случка, имам и медицинско свидетелство. Утре друг може да бъде на моето място. А това да не вярваме или да се правим, че нищо не се е случило е черта на българина. Докато не ни се случи на нас, на нашето дете или на наш близък.
Пон Сеп 23, 2013 1:49 pm
Весела Ягодова
Хижарят на хижа "Белмекен" се казва Георги РАДЕВ .
Това ми е една от любимите хижи, а човека го познавам. Не сме близки приятели, но сме "селски" така да се каже. Скоро ще ходим натам и ще говоря с него. Тази случка е фрапираща и по никакъв начин не мога да я свържа с този човек, когото познавам.
Моля авторката на темата да коригира заглавието, защото е некоректно. На хижа "Белмекен" не бият туристи, това е първият подобен случай и тепърва предстои да се докаже.
П.С. Говорих вече с Георги, както си и мислех, нещата не са точно такива, каквито planinarka ги описва. Той обеща по-късно да се "включи" и да разкаже неговата версия за случилото се. Надявам се да го направи, защото аз нямам право да говоря от негово име, а ми се иска всички да чуят/прочетат това, което ми каза на мен.
Пон Сеп 23, 2013 2:19 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: На хижа Белмекен бият туристи!
planinarka написа:
В крайна сметка - как завършва историята? Останахте ли да преспите в хижата? Кога и къде извадихте медицинско свидетелство? Подадохте ли жалба? Какво в крайна сметка целите с публикуването на тази тема?
Бях в групата на Алексйо, пренощувала в хижата в нощта на 6-ти срещу 7-ми септември. Трябва да сме се разминали с групата на planinarka на 7-ми септември по обяд някъде в околностите на връх Ибър.
Лично аз се въздържам от коментар по случая, докато не чуя отговора на "засегнатата страна". Досега обаче не съм чувал адвокат да започва защитната си реч с думите "нещата не са точно такива".
Изумява ме обаче фактът, че според описанието на planinarka в група от 21 човека посягат и бият ЖЕНА, а останалите от групата (освен спомената единична жена) НЕ РЕАГИРАТ! Че каква ГРУПА е било това? Представям си в нашата група, ако бяха посегнали на някой от нас, камо ли на жена! Ако може повече информация от planinarka за отзвука, който е предизвикал инцидентът сред останалите членове в нейната група и сред другите посетители в хижата.
planinarka написа:
Има свидетели на цялата случка, имам и медицинско свидетелство. Утре друг може да бъде на моето място. А това да не вярваме или да се правим, че нищо не се е случило е черта на българина. Докато не ни се случи на нас, на нашето дете или на наш близък.
Друга лоша черта на българина е, че често забравя поговорки като: Люта рана заздравява, лоша дума не се забравя. Езикът кости няма, но кости троши. Езикът е по-остър и от меч. И други. Винаги съм се чудил на това постоянно мърморене и оплакване от страна на туристите в хижите, че "няма условия". А хижарите са принудени да работят ежедневно така, като се правят, че не чуват тези оплаквания и се мъчат въпреки тях да бъдат любезни. Но очевидно в даден момент човек не може да издържи на цялото това негативно отношение към работата му, всеки човек си има предел на силите и на търпението. А някои хора едва след като ги заболи ФИЗИЧЕСКИ, едва тогава се сещат за по-горните поговорки и се замислят, че лошите думи могат да носят много по-силна ПСИХИЧЕСКА болка.
Константин Йозеф Иречек (чешки историк и български политик, автор на първия академичен труд по история на България, през 1881-1882 г. български министър на народното просвещение):
"…Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)"
Пон Сеп 23, 2013 4:25 pm
Liubitel
В случая нейното мърморене е оправдано - платили са си за банята. Освен това са изчакали нужното време.След като има условия на хижата защо да не се възползват?
_________________ Всичко е възможно.
Пон Сеп 23, 2013 5:43 pm
torah
Добре де, защо от тези 20 човека дето са били никой друг не взима отношение, едва ли няма никой регистриран тук от 20 туриста?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 1 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети