Ех! Ивайло, трябваше да направиш отделна тема. Много хубави снимки.
Пет Сеп 13, 2013 1:05 pm
Petya
Хубав преход и снимки!
А такива гранични камъни видяхме и ние преди месец по билото Сивричал - Каменити - Ортачал 2 и също им се позачудихме.
Пет Сеп 13, 2013 2:04 pm
ivailo.hr
Todor написа:
Ех! Ивайло, трябваше да направиш отделна тема. Много хубави снимки.
Имам "професионална деформация" от модерирането в един друг форум, та затова не го правя. Там е лесно, защото темите се обособяват около едно и също географско понятие, макар и носело различно име през годините. Сещаш се за какво ти говоря. И чат-пат цъфне някой умник, който си прави нова тема с години примерно ******* 1991-1993 г. И аз му обяснявам (обяснявах, щото вече ми писна): "Абе аланкоолу това място ****** по твое време се е казвало така, по-рано така ******, а по-късно така ******, ама все става въпрос за едно и също място, което не е твое или мое, че да слагаш и години. То е на всички минали оттам". И затова въведохме правилото темата да носи името на населеното място (местност), към което се е водело по пощенски адрес въпросното място ******. Та тъй... Там въпросът е решен и "новите" теми с некоректни (собственически) заглавия за съществуващи места, за които вече има отворена тема просто се обединяват с коректните такива или им се сменят имената (според стандарта), ако са наистина нови теми, за места за които няма писано досега.
Тук е по-сложно, защото темите са за маршрути между различни хижи или местности и комбинациите са много. Ама въпреки това си пускам търсачката и гледам да намеря подобна тема на моя маршрут. В случая намерих тема за абсолютно същия маршрут (ако не се лъжа) и така. Иначе става голяма боза във форума. "Професионална деформация"... Извинявам се.
Снимките са добри горе долу с изключение на една черна точка горе вляво, която е следствие от прашинка на сензора. Трябва да го давам за почистване тези дни.
Пет Сеп 13, 2013 2:16 pm
simply
Ивайло, както винаги хубави снимки и прецизно описание
Пет Сеп 13, 2013 8:17 pm
ДИАНА
Граничният камък
Хубава разходка, Ивайло! Докато мечтаеш за Родопа, ходиш из Рила!
Защо да не е автентичен граничния камък? Опитвала съм да си представя, как върху Маришкия чал са се срещали трите граници.
Толкова народ сега минава край него, но кой го помни като Триграничния връх?
Ти сигурно знаеш, че такъв камък има запазен и в Родопите на връх Рожен.
Там 1912 г. границата е била така, че Проглед е бил в българската, а в турската част – останали Соколовци и Момчиловци.
Така се родила традицията на Роженския събор – веднъж годишно да се видят и разтъжат разделените роднини…
Тия стари гранични камъни стърчат да ни напомнят, че за България грешни политически решения са правени и назад във времето!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Съб Сеп 14, 2013 10:24 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Благодаря на ivailo.hr за осъществения преход, а също и на останалите участници в обединената ни група - Владимир, VeselinD, Алексйо, DianaK, simply и синът й Светльо. Доказахме, че когато хората са добри и опитни туристи, разнородният състав на групата не е пречка да се осъществи труден преход и да се изкара весело.
Ето и моите снимки. За пръв път минавах отсечката Равни чал - Ибър - Янчов чал, а и времето беше великолепно, което обяснява сравнително големия брой снимки. А на хижа "Заврачица" колкото пъти съм бил досега, все зимата е било, така че на практика на слизане от нея до хижа "Чакър войвода" пак беше ново за мен. За съжаление напоследък не правя видеоклипове, сега има само три такива, при това кратки.
В полетата на Пропъртийс на всяка снимка съм записал кратка информация за излета, целите му, участниците, автора на снимката и кратко описание на маршрута.
По обясними причини не мога да правя заглавия и описания на снимките поотделно, за такива се обръщайте към снимките на ivailo.hr.
1. Рила - 06-08.09.2013 г. - ден първи - гр. София - вили Костенец - х. "Белмекен" - вр. Белмекен - х. "Белмекен":
П. П. Като чета новата тема "На хижа Белмекен бият туристи!" и като се има предвид, че без покорно да взема благоволението и разрешението на хижаря на хижа "Белмекен", си разпънах спалния чувал до пейката пред хижата (мястото с най-хубавата гледка) и спокойно си заспах, може би трябва да съм благодарен, че не съм бил събуден с някой добре премерен ъперкут, че не е било насъскано кучето срещу мене, или че не съм бил претъркулен в езерото, както съм си бил опакован в спалния чувал.
Пет Сеп 20, 2013 2:59 pm
simply
О, всъщност аз трябва да благодаря - за воденето, търпението и за хубавата компания , още повече, че вие сте добри и опитни туристи, а аз само начинаещ турист.
Пет Сеп 20, 2013 5:32 pm
ivailo.hr
И аз благодаря на Стефан за толкова подробния снимков материал! Благодаря на всички от групата за приятната компания разбира се!
Ма честно казано не ме бива много за организатор.
Даже си свих няколко снимки от неговите и ги добавих към моя албум, за да се види и моята физиономия тук там, при това в непринуден вид, защото когато знам, че някой ме снима, обикновено излизам като истукан... В текста под всяка от тях съм пояснил автора.
Пет Сеп 20, 2013 5:49 pm
ivailo.hr
simply написа:
О, всъщност аз трябва да благодаря - за воденето, търпението и за хубавата компания , още повече, че вие сте добри и опитни туристи, а аз само начинаещ турист.
О, аз съм толкова добър и опитен турист, че избягах по лятната пътека от въжето на Сиври чал...
Абе купон да става.
Пет Сеп 20, 2013 5:54 pm
Mariana1000
ivailo.hr написа:
simply написа:
О, аз съм толкова добър и опитен турист, че избягах по лятната пътека от въжето на Сиври чал...
Абе купон да става.
Самото име лятна пътека не показва ли, че трябва тъкмо по нея да се минава лятото?
Според мен си постъпил точно както трябва, а са сгрешили тези, които са минали по въжето
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Сеп 20, 2013 6:11 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
ivailo.hr написа:
Абе купон да става.
Хайде сега, недей да скромничиш.
Изобщо не избяга, ние избягахме по въжето, а ти правилно прецени ситуацията, че опитни хора трябва да останат и с останалите от групата, които въпреки че минаха по подсичащата пътека, все пак в случай на нужда трябваше да имат опитна подкрепа. А тя подсичащата пътека, като гледах снимки, съвсем не е безобидна, така че "жертвата" ти е призната и оценена по достойнство.
А ако толкова държиш да качиш Сивричал по въжето - зимата ще имаш тази възможност, заповядай на купона!
Пет Сеп 20, 2013 6:13 pm
stefan_iliev38
Mariana1000 написа:
Самото име лятна пътека не показва ли, че трябва тъкмо по нея да се минава лятото?
Според мен си постъпил точно както трябва, а са сгрешили тези, които са минали по въжето
Ти и зимата можеш да минеш по лятната пътека, само че може да ти е за последно!
Горното в кръга на шегата, разбира се. А сега сериозно - зимата се минава точно по ръба и по стълбовете с въжето. На известно разстояние покрай ръба обаче също има лятна "овчарска пътека", както пише в пътеводителя на Румен Грънчаров. Едва в последните десетина метра преди върха тази пътечка се слива с ръба, което е видно от снимките. Така че място за притеснение няма!
Пет Сеп 20, 2013 6:19 pm
ivailo.hr
stefan_iliev38 написа:
ivailo.hr написа:
Абе купон да става.
Хайде сега, недей да скромничиш.
Изобщо не избяга, ние избягахме по въжето, а ти правилно прецени ситуацията, че опитни хора трябва да останат и с останалите от групата, които въпреки че минаха по подсичащата пътека, все пак в случай на нужда трябваше да имат опитна подкрепа. А тя подсичащата пътека, като гледах снимки, съвсем не е безобидна, така че "жертвата" ти е призната и оценена по достойнство.
А ако толкова държиш да качиш Сивричал по въжето - зимата ще имаш тази възможност, заповядай на купона!
Благодаря!
За целта първо трябва да се оборудвам с пикел и котки и да тренирам самозадържане из някоя заледена улица - из Редута да речем, после в Борисовата градина, Витоша и т.н. докато стигна Сивричал...
Това с опитните хора ми хареса. Точно след като се качихме по лятната пътека на западния склон на Сиври чал забелязах, че имам някаква черна точка в кадъра на фотото. След смяна на обективите, се оказа, че е на сензора. Свалям обектива, духам отстрани и... който е гледал филма Mr. Beam - the movie, знае за какво става въпрос (епизодът с картината, когато кретенът кихна върху нея). Та и аз така - вместо да се махне прашинката, се лепна и капка слюнка на сензора. Добре че беше под средата на кадъра, та все го маскирах някак си. Ако беше горе, приключвах със снимките на момента.
Съб Сеп 21, 2013 12:14 am
stefan_iliev38
ivailo.hr написа:
Благодаря!
За целта първо трябва да се оборудвам с пикел и котки и да тренирам самозадържане из някоя заледена улица - из Редута да речем, после в Борисовата градина, Витоша и т.н. докато стигна Сивричал...
Това с опитните хора ми хареса. Точно след като се качихме по лятната пътека на западния склон на Сиври чал забелязах, че имам някаква черна точка в кадъра на фотото. След смяна на обективите, се оказа, че е на сензора. Свалям обектива, духам отстрани и... който е гледал филма Mr. Beam - the movie, знае за какво става въпрос (епизодът с картината, когато кретенът кихна върху нея). Та и аз така - вместо да се махне прашинката, се лепна и капка слюнка на сензора. Добре че беше под средата на кадъра, та все го маскирах някак си. Ако беше горе, приключвах със снимките на момента.
Пикел ще се намери , а котки все ще ти заеме някой. Трябва ти само едно зимно качване на Черни връх, за да свикнеш с тежките обувки, и си готов за кръгчето яз. Белмекен - Премката - вр. Белмекен - х. "Белмекен" - нощувка - Равни чал - Острец - Каменити чал - Ортачал II - яз. Белмекен, което кръгче планирам отдавна, само че времето все не беше подходящо, или пък имаше годишно приключване.
А за снимките не се притеснявай. На който му пречат разните петънца - има Фотошоп, всеки може да си обработи дадена снимка както може/иска/реши. Ама е голяма разправия, затова аз вече не обработвам снимки. Същото е и за забележките за големия брой снимки, който правя - често ми се оплакват, че са трудни за разглеждане. Тогава казвам - моля, на който му е трудно - нека да подбере избрани снимки и да ги подреди в отделен албум. Аз основната и по-трудна работа по заснемането съм я свършил. Досега никой не се е съгласил да подбере избрани снимки. Иначе всеки иска да разглежда такива.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети