На х. Грънчар от 15 години (ако не се лъжа) са си все леля Мария и бай Ангел. Бях там от 6-ти до 9-ти Сеп сега и за пореден път мога да потвърдя тяхното гостоприемство, коректност и отзивчивост
Да бе, верно ли ? Май имаме различни разбирания за гостоприемство.
Да не говорим, че хижата е в окаяно състояние. За по-лошо поддържана хижа не се сещам в момента. Щом Ангел и Мария са стопани от 15 години, това говори още по-зле за тях. Поне една стая да ремонтират, все пак сме в 21 век, тотална излагация !
Весе, не се пали - нещата не са толкова елементарни.
Явно е смесица от начина на работа на БТС, субективни фактори и т.н.
На х.Грънчар съм спал само зимата без хижари, лятото на палатка на противоположния край на езерото и транзит с колищата сме минавали - на по бира. Може да е и подобие на доскорошната ситуация на х.Мальовица. Истината е някъде там.
Съгласен съм с Мавруд
Мавруд написа:
На х. Грънчар от 15 години (ако не се лъжа) са си все леля Мария и бай Ангел. Бях там от 6-ти до 9-ти Сеп сега и за пореден път мога да потвърдя тяхното гостоприемство, коректност и отзивчивост. Държа да отбележа, че хижата вече не се захранва с генератор, а със слънчеви батерии и няма вечерен час за светлината.
Поддържам мнението на Мавруд. Всеки път са много гостоприемни. За последно миналия ноември се довлякохме до там в един много силен дъжд. Човекът ни посрещна все едно бяхме негови деца. Всеки път е удоволствие на Грънчар. А бай Ангел каква домашна ракия прави самоо...
Пон Сеп 16, 2013 4:20 pm
Todor
Re: Съгласен съм с Мавруд
ЯворН написа:
Мавруд написа:
На х. Грънчар от 15 години (ако не се лъжа) са си все леля Мария и бай Ангел. Бях там от 6-ти до 9-ти Сеп сега и за пореден път мога да потвърдя тяхното гостоприемство, коректност и отзивчивост. Държа да отбележа, че хижата вече не се захранва с генератор, а със слънчеви батерии и няма вечерен час за светлината.
Поддържам мнението на Мавруд. Всеки път са много гостоприемни. За последно миналия ноември се довлякохме до там в един много силен дъжд. Човекът ни посрещна все едно бяхме негови деца. Всеки път е удоволствие на Грънчар. А бай Ангел каква домашна ракия прави самоо...
К`ва, к`ва.... 40 лв./литъра 4 лв. за 100 гр. по-точно
Ние май ходим на различни хижи.... или тук си има фен-клуб на хижарите от Грънчар? Странно, но тази година като ме возиха на стоп около Черна места, дори местните му "приятели" казаха, че вече няма да ходят, защото "само печалбата гледа", а е голяма мръсотия освен това.
Рядко вземам отношение "против" хижи, но тук не се сдържам! Особено след като видях предното лято как се подиграват на група англоговорящи чужденци. Няма такава наглост!!! Представете си : стоят чистички, достолепни хорица и като котета не смеят да се докоснат до нищо... Усмихват се любезно на всеки, който ги поздрави и въобще - изживяват културен шок... А оня т.н. хижар, бивш зам.директор на училището в Якоруда им се подиграва, колко са тъпи и как не разбират от хубаво вино... щото неговото е по-хубаво от купешкото...
Май трябва специално да мина да направя малко снимки за да видите за какво става дума! Може и една екшън камера да помогне...
Пон Сеп 16, 2013 8:48 pm
mimka
х.Грънчар-впечатления лято 2013
Не мога да кажа на 100 % ,че категорично няма да стъпя повече на Грънчар.За хигиената-под всякъва критика,даже направихме снимка на почти черната от мръсотия възглавница.Като отношение-ами жената се стараеша да бъде любезна-но съпруга и вечно намръщен и мърморещ.
Още преди да се настаним имахме конфликт с хижарите .Понеже групата пристигна на части- човекът си държеше на своето- да си платим 1-во и така да ни настани-за да не би да се откажем.И това при положение .че си имаме резервации ,някои имаха и храноден.Всичко това цялата ситуация явно му наруши спокойствието и на вечеря типично по нашенски ето сега за ще ви покажа тука кой командва- направи така че да забави като цяло заявената вечеря на групата.Иначе гладнен човек няма да остане ,храната беше добре сготвена.Това са факти от нашия престой за една нощувка през Август тази година.
Голямо пристрастие, няма що. Не мога да разбера какво очаквате от един хижар, дайчевото ли да ви заиграе. Това лято се убедих, че има мн субективни мнения. За мен те се държаха нормално, видях как посрещнаха една бургаска група. От хижаря разбрах, че и там се краде на 2200м нв.
И какво от това, че е бил зам. директор в Якоруда, вие каква професия бихте уважили...
Пон Сеп 16, 2013 10:26 pm
Todor
toni g написа:
.....
И какво от това, че е бил зам. директор в Якоруда, вие каква професия бихте уважили...
Напротив! Изключително уважавам учителската професия, както и тази на планинските спасители, и точно затова съзнанието ми се възмущава, когато имам основание да го свържа с търгашество, алчност, мръсотия и т.н.....
Всъщност, моите послания са за тези, които не са ходили. Тези, които са ходили и им харесва - нека си ходят
Може ли да направите леко сравнение с аналогичната по разположение х.Заврачица? Даже Заврачица е по-трудно достъпна за транспорт. Даже няма да сравнявам със старопланински хижи и с някой родопски....
Вто Сеп 17, 2013 8:43 am
ДИАНА
Когато за пръв път ходих на тази хижа като дете, се казваше „Борис Хаджисотиров”
и имаше уюта на хижите от едно време…..
Сега името е „Грънчар” и сякаш и хижата е друга. Спахме там за последно преди няколко години с група. Тогава ни посрещнаха добре и даже като видели, че идем от Юрушкия чал се погрижили за топлата вода в банята, НО обстановката навсякъде си беше мизерна.
Питах Ангел за мои познати от Якоруда и стана въпрос и за стопанисването на „Грънчар”.
Той каза, че не влага пари в ремонти, защото можело да не му подновят договора!
Лошо е, ако това се е превърнало в дежурно оправдание и годините минават без подобрения за хижата!
Тогава спахме в бунгалата, но те, хижата и столовата ревяха за ремонт!
Иначе и хората, които ходят там са вече различни. Хижата стана леснодостъпна,
тогава румънци се къпеха голи в езерото и си бяха надули музиката от джипа докрай.
А имам сантимент към мястото, тя е първата ми хижа в Рила…..
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Вто Сеп 17, 2013 11:21 am
Gamina
Аз нямам лоши впечатления от Ангел, ама то и добри нямам... хижа, хижар, в крайна сметка отивам да пренощувам там, не да ми слугуват и да ми поднасят вечеря на бяла покривка. Условията не са по-зле отколкото на Рибни, да речем. И там бунгалата са кое без стъкло, кое с дупка в стената... Спала съм само веднъж в Грънчар /в бунгало/ и веднъж минах за една бира, на път от х. Белмекен за Якорудските езера. Когато спахме там не сме имали пререкания с хижарите, когато минах за кратко - хептен, хем ни видя с палатките, но не ни обърна никакво внимание - къде отиваме и т.н. (но и ние си седяхме по-встрани тогава, че имаше и на ПО една Нива с "рейндържи"). В общи линии - като на всяка друга хижа.
Цитат:
Той каза, че не влага пари в ремонти, защото можело да не му подновят договора!
Същото обяснение дават и на Рибни - арендата е година за година.
Знам от достоверен източник, че хижарят на Рибни е бракониер. Само да не се окаже същото и за чича ви Ангел....
Люси, никой не очаква да му слугуват, още по-малко пък аз. Обаче има някакви правила и норми, някакви стандарти, които е хубаво да се спазват. 'Начи, не може хижаря да си легне, а банскалии цяла нощ да вилнеят из хижата все едно им е бащиния ! За чаршафи и калъФки няма да отварям дума, че може някой със слабо сърце да припадне.
По повод написаното по-горе. Не ходим на различни хижи - просто отношението на хижарите е тенденциозно. Т.е. не е едно и също към всички.
Абе, най-лесно ми е да кажа, че няма повече да ходя там. Но ми е малко тъжно като гледам това хубаво място, превърнато в кочина. Ако знаете зимата колко е чисто и красиво ! Всички стаи са заключни, само една е отворена, в дъното на втория етаж. През прозорците й гледам звездичките как блещукат докато заспивам. Сутрин снегът блести, пухкав и бял. Гледам с умиление следите на лисичето, по които сме дошли вечерта...Затова е цялата работа, цялото писане...Носталгия по нещо чисто и красиво, с което някой се гаври безнаказано.
Вто Сеп 17, 2013 12:34 pm
pux
Общо-взето и Грънчар и Рибни се ползват активно само през топлия сезон. И на 2-те няма постоянен ток, така че ако трябва някой да стои там постоянно, то му е необходим поне 1 куп дърва, не по-малък от хижата. А стоенето зимата не е оправдано, чисто икономически т.е. разходите биха били по-големи от приходите. Ако пък няма никой всяко подобрение би станало лесна плячка за хайдуците, а хайдуци дал Господ! Та затова хижите са на това "дередже" и аз поне не виждам изгледи това да се промени т.е. не е само въпроса с арендата.
Поздрави
П.С. Аз нямам никакви проблеми с хижарите нито на Грънчар, нито на Рибни - дори напротив - винаги получавам повече от добро отношение! Но може би тук важи поговорката "Каквото почукало, такова се обадило".
Последната промяна е направена от pux на Вто Сеп 17, 2013 1:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Сеп 17, 2013 1:45 pm
Todor
Абе това е! Както някой по-горе писа "тука е така". Това важи както за хижите така и за планината като цяло. Затова ще си спим незаконно на палатки, докато хижите се стопанисват незаконно.... Жалко, но това е - приспособяваме се - я какви хубави места за палатка има наоколо
Вто Сеп 17, 2013 1:56 pm
Gamina
А, аз спя на палатка не защото хижата е мизерна, или незаконна... просто ми е по-гот
Вес, мисълта ми беше, че не съм срещнала кофти отношение, а цялата мизерия не ме е впечатлила повече, отколкото на други места. Всъщност и там, и на Рибни, хижарското отношение и мърсотията са ми по-скоро безлични - отивам, спя щом се налага и се махам. Нищо не искам от тях, и те не искат нищо от мен.
Виж зимата... зимата е друго... дано тая година на Рибни не е каквото вие бяхте заварили преди време
Природата там е уникалнагалата.Бяхме в средата на август.Хижарите са готини,но не прекаляват с любезностите.Ток има само в хижата и то не много.За бунгалата си носете свещ.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети