Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Говедарци - К. Бранище - х. Мальовица - Говедарци
Имахме намерение да посетим Скакавците, но поради натрупване на няколко обстоятелства променихме маршрута.
Целият преход се състоя от 30.08 до 02.09.13. Начало: Говедарци- през х. Мечит, вр. Мечит - Кобилино бранище, вторият ден: от Кобилино бранище през Попова Капа, Купените, Ловница, БАК до х. Мальовица, третият ден: от х. Мальовица - качване на вр. Мальовица и обратно до хижата - ЦПШ - Овнарско - х. Мечит до Говедарци.
Оставих колата накрая на пътя до вилната зона, преди ски пистата на с. Мацакурци. Май беше около 11 часа. За около час стигнахме до х. Мечит, където обядвахме и пихме чай в спокойствието на безлюдната планина.
По някое време пристигна една група весели момичета и едно момче, които се зарадваха на заобикалящата ни тишина. Ние бяхме двама
и вече сити потеглихме с левият крак напред към облачното и студено бъдеще.
Следва продължително изкачване към Будачки камък и билото, а аз още не съм възстановил килограмите които загубих на Е-4, нещо все нямам време и чуствах слабост, а и ядреното гориво беше малко. За сметка на това Поли дори не се задъхваше, а когато си почивахме тя правише цигански колела за да си почива по - добре.
Преди Мечитите аз направих късен втори обяд, има удобна полянка от която се разкриват красиви гледки към склона на Малкия Скакавец, който се спуска към р. Ашлийца (път не се вижда, само клек, но има как).
От там нататък няма голямо изкачване, а само гледки във всички посоки:
Около 5 и нещо бяхме на Кобилино бранище. Избрахме си място за палатката, събрах дърва от една изсъхнала смрика и отидохме да опасем боровинките. Симпатичната група младежи бяха пристигнали привечер и след като изядоха по няколко кг боровинки без да свалят раниците се установиха недалеч от нас.
Малко по - късно край огъня...
Още малко по - късно ..
На другата сутрин водата в едно от шишетата на съседната компания беше замръзнала. Имаше слана. Аз спах добре, но на Поли и беше студено. Вече бяхме решили, че ще оставим за друг път Скакавците, а сега планът беше да спим на хижа Мальовица като стигмен до нея през върховете Попова капа, Купените, Ловница. Да слезем покрай БАК и хоп - на хижата. Минаваше ми през акъла за Злият прелез, Орловец, Петлите и Мальовица, че Поли не беше качвала върха. Разгеле главата си свърши работата както трябва, а и страх лозе пази. Чел бях много за Злите потоци и онези прагчета от Орловец, които са по - лесни за изкачване и за една много здрава раница, но сега се бях подготвял за Скакавците и информацията която помнех за този преход не беше достатъчно.
Зашляпахме към Попова капа, а кучето на говедарите тръгна с нас.
Само ще вметна, че някакви пишман - туристи се били загубили около Страшното езеро предните дни и стигнали до Кобилино бранище. Вътре одяалата бяха на топка, а тъкмо го бяха постегнали заслона, че и перденца имаше. Надявам се много да са се изплашили и повече в планината да не стъпват. Това ми го разказа възрастният човек, който живее в колибката наблизо.
Качихме Попова капа и хвърлихме по едно око на вси страни. Ах този Лопушки връх ...
Времето беше облачно и някак мрачно. Имаше лек студен вятър. Идеално време за нашият преход.
Аз подсичах Купените, а Поли се качваше по чуките търсейки нещо, което аз не разбирам.
След нас от известно време вървяха двама души. Тук под чуките на Купените ни настигнаха и се запознахме. Зоя и Краси от Пловдив. До заслон БАК вървяхме заедно, беше много приятно да тъпчем една и съща пътека макар и за малко.
Зоя се оказа също такава дива коза като Поли. Идеално, така ми беше по - спокойно.
Иглите:
Ловница го подсякохме, мисля че не се усетиха та да го качат, макар че Зоя се върна назад с Краси..Отпред се показаха Злият Зъб и Орловец.
На БАК хапнахме нещо дребно и слезнахме към х. Мальовица. На другият ден искахме да качим вр. Мальовица. Оставихме едната раница и най-тежкият и ненужен багаж при хижарите и тръгнахме нагоре. На върха беше студено, но и хубаво.
Хапнахме на върха, но подгонени от дъждовните облаци идващи от Дамга заслизахме бързо надолу към Еленино езеро. На хижата спряхме колкото да си съберем багажа и да се сбогуваме с хижара и потеглихме към ЦПШ, където обядвахме. От там тръгнахме към 3 часа към Овнарско. Имаше много малинажи, боровинкажи и по - малко капинажи.
Пътеката е много хубава. Провира се измежду старите дървета и се усеща едно спокойствие. Хубаво се получи така - през високите върхове да се приберем през тази стара гора.
По нататък сред гората са започнали сеч, прокарали са нови или са разширили пътища.
На Овнарско е останало само това.
Поли реши, че и се ходи боса по горският килим от борови иглички.
По - късно реши да виси по дърветата.
След още малко стигнахме до старата хижа Мечит.
Пихме по един чай и потеглихме към колата спускайки се по ски пистата окъпани от последните слънчеви лъчи.
От ЦПШ до х. Мечит го взехме за малко повече от 3 часа. Има маркировка, има и ясно различима пътека. По пътя маркировката е по нарядко, но съвсем достатъчно според мен.
Добре сте се разходили, поне за това времето е
било подходящо. Аз също се кенех на ходене из
този район (в т.ч. и Мечит), ама може да остане за догодина.
Има хубави снимки в албума, но има и няколко размазани
(може да не са фокусирани добре или скоростта да е бавна).
Имал си добра компания, желая ти хубави преживявания в
планините и занапред!
Вто Сеп 10, 2013 1:03 pm
Йосарян
Благодаря, Бате Борко.
Аз не съм фотограф и за мен кое време е хубаво и кое е лошо е много относително, и май не е толкова важно щом всичко свършва добре.
Ако е писано пак ще се засечем някъде на някое хубаво място.
Вто Сеп 10, 2013 1:53 pm
todor__x
Хубаво ходене,утъпка пътеките край Мальовица!
Как ще качиш килца ,горивото малко,хапвай с 1 повече.
Само снимки без клипове,лошо,оператор...
Вто Сеп 10, 2013 9:27 pm
minas_tirit
Привет от една от веселите боровинкови кифли!
Хубава разходка сте си направили! Ние в неделя слязохме през Страшното и Йончево на ЦПШ! Поздрави и до нови срещи!
Сря Сеп 11, 2013 3:23 pm
Йосарян
todor__x написа:
Хубаво ходене,утъпка пътеките край Мальовица!
Как ще качиш килца ,горивото малко,хапвай с 1 повече.
Само снимки без клипове,лошо,оператор...
Привличат ме тези Скакавци като лайно муха.
Не ставаше за снимане тези дни, а и мерак нямах.
Хайде по натам някъде из Балкана да се видим. Например като започне да почервенява гората.
Съб Сеп 14, 2013 4:46 pm
Йосарян
minas_tirit написа:
Привет от една от веселите боровинкови кифли!
Хубава разходка сте си направили! Ние в неделя слязохме през Страшното и Йончево на ЦПШ! Поздрави и до нови срещи!
Поздрави и от мен.
Защо не пуснеш малко снимки с описание. Това е хубав двудневен преход и на някой може да му е полезно да прочете и разгледа колко и къде са най - вкусните и едри боровинки. Хем ще разбера коя кифла си точно
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети