ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
КОМ-ЕМИНЕ Къде е ВОДАТА?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
КОМ-ЕМИНЕ Къде е ВОДАТА?
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Става все по-интересно! Smile

Off Topic
Цитат:
meco puh: Стефане, извини ме, че ти ползвам снимката.

Няма за какво да бъдеш извиняван. Снимките съм ги направил обществени. Всеки може да ги ползва, стига да запазва вярна информацията от тях.
Off Topic

Според мен (и според описанието на картите на Ком-Емине, пътеводителя на Ком-Емине, руските топографски карти и картата на БГ-маунтийнс Smile ) ето местоположението на обектите в по-горната снимка:

https://plus.google.com/u/0/photos/100552807051673841233/albums/5825152702808261025/5919891484484456690?pid=5919891484484456690&oid=100552807051673841233

Чака ни сериозна работа в района, но поне ще имаме вода за лагерния огън, че последния път преглъщах на сухо кърначетата Very Happy
Чет Сеп 05, 2013 1:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Мнение Ooops Отговорете с цитат
Sorry снощи, може би заради късният час не съм разчел нещата съвсем точно. Сега погледнах в по-старата версия на BG-Mountains, където има иконка, която характеризира отбелязаните точки. Това "Златаришки камък N42 53.933 E23 36.369 " вероятно е грешка в картата: името на точката е написано на друг обект:

И като гледам с каква икона е точката - едва ли е необходимо да се търси вода там.
То това става ясно и ако по-внимателно се чете текста: Първата вода е Хайдушкото Кладенче, Втората е Бързака а третата е на още 5 километра в посока Мургаш, там където се пресича пътя от Врачеш за Ябланица. На картата няма марка, но има начало на река:

На Руската топо карта пък има извор в северозападна посока и пътека до него:

ЯВНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ !!!!
Чет Сеп 05, 2013 9:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

А кога е най-добре да ходят да се търсят тези извори? Пролетта, когато има най-много вода и е най-лесно да се намерят? Или когато е сухо, та човек да е сигурен, че не са пресъхващи? Question

Чет Сеп 05, 2013 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

mikesli написа:
...
Разстоянието по пътеката от Хайдушко кладенче до Бързак е 3.2 км. Тито през 2012 го е изминал за час и 25 минути.
Ако се организира проучване за направа на чешма е добре да се обходят и четирите места.

Мите, който има желание и възможност да проучва. Аз когато видях този извор, още в първия момент казах, че ако мога тук ще направя чешмичка. Няма да е кой знае каква, но да тече, а не да е извор и да се налива с канче.
На стратегическо място е, близо до пътеката е (няма и 50 м.).
От тук нататък ще проучваме от къде може да се излезе с кола. След това събираме хора, строим си палатките и за 3 - 4 дни градил Илия чешмичка близо до лагерен огън. Very Happy
Проблема е с изнасянето на малко цимент и пясък с кола, поне до някъде.

Балкана символ на цял полуостров
Чет Сеп 05, 2013 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

meco puh написа:

От тук нататък ще проучваме от къде може да се излезе с кола.

Нали близо до изворчето има път за Огоя? Интересно той в какво състояние е и дали по него може да мине с кола или е само пътека?
Също така може да се проучи къде отива пътя, който минава в долния край на поляната с ловджийското чакало, дали изобщо може да се минава по него, защото имам спомен че пишеше, че е забранено и за каква кола е проходим. От тази поляна до изворчето не е толкова далече, може и на гръб да се пренесат нещата.

Всъщност как се излиза до там най-добре ще знаят ловците, които използват чакалото. Човекът, които стопанисва х. Лескова не е ли от тях? Дали ще иска да ни съдейства с информация, а защо не и да ни изкара багажа с джип срещу заплащане?

Чет Сеп 05, 2013 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Според мен трябва да се провери в сухият сезон за да се разбере надеждността на водоизточника. След като има координати, намирането ще се улесни. Колкото до пътища - има много. Мястото е 2 часа от всякъде ... Огоя, Ябланица, Лескова .... Миналата година там се разминахме с мотористи, Все ще се намери кой да качи 100-200 кила багаж срещу заплащане.
Чет Сеп 05, 2013 2:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

mikesli написа:
Според мен трябва да се провери в сухият сезон за да се разбере надеждността на водоизточника. След като има координати, намирането ще се улесни. Колкото до пътища - има много. Мястото е 2 часа от всякъде ... Огоя, Ябланица, Лескова .... Миналата година там се разминахме с мотористи, Все ще се намери кой да качи 100-200 кила багаж срещу заплащане.

Да, сега гледам една руска карта, от с. Огоя, струва ми се, че има път до Дранчулица и отклонение до извора Бразака.
Прав си Мите, срещу заплащане всеки ще ни помогне. Ако ли пък можем с наша кола, Благодат! Surprised

Чет Сеп 05, 2013 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

mikesli написа:
...В тези 3 не влиза посочената от Мечо вода на разклона за с. Огоя.
Оказа се че и трите извора са отбелязани в новата версия на картата БГ-Моунтаинс:
...

Мите, прав си. Водата за която пиша аз, е втора(неотбелязана) по маршрута:
Първата е хайдушкото кладенче, наблизо до Белева поляна.
Втората е тая, за която пиша аз. Тя е веднага след вр.Дранчулица и е само на 20 м. от пътеката. Там излиза път от село Огоя, по река огоя и се съединява с билната пътека. Намира се накрая на поляна, след връх Дранчулица и преди вр. Златаришки камък (1262 м), който се пресича от западната страна.
Третата е между Златаришки камък и Рудешки Камък.
Четвъртата е след Рудешки камък, на пътя Ябланица - Врачеш, в местноста Дълбокия трап.

Съб Сеп 14, 2013 9:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Мнение Изворче под вр. данчулица Отговорете с цитат
Надписа за водата вече изглежда така:

От кола надолу има пирамидки:

Стрелки по дърветата:

И изворчето:

На 10 минути по-надолу от Белева поляна намерихме изворче, което си мислим, че е Хайдушкото кладенче, но снимката ми е ужасна, нека Стефан покаже от неговите.

Подробностите са тук, за да не раздувам излишно темата за водата:
http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=62456#62456

Пон Сеп 16, 2013 5:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
TheGrave

Мнение Re: Проход Вратник и Агликина поляна Отговорете с цитат
planinar написа:
На Прохода Вратник има Ресторант и Хижа. И двете не работят (чух, че хижата отваря по заявка).

Минах миналата година покрай хижата и ако не ме лъжат спомените сградата изглеждаше в добро състояние без изпочупени прозорци. Има ли някой контакти да видя дали ще се отзоват на заявката ми Very Happy? Този маршрут от години го глася и все отбягвах, че не ми се спи сам на палатка в гората.
Нед Окт 13, 2013 1:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Tito написа:
Отлична идея, Митко! Водното разузнаване определено е много важно за К-Е. ...
Тръстена-Лескова

Има вода на две места. Едното е отбелязано като извор на Геотрейд картата, като минах края на юли беше силно намаляло, но все пак течеше. Намира се на самия черен път преди г.д. Чукава, от дясно на пътя малко след като започне изкачването. Второто място го няма отбелязано на картата и го намерих съвсем случайно, след като ме видяха и ми викнаха една двойка с мотор и паладка. Писах за тях в пътеписа си, координатите на мястото са: N42.57.021 E23.31.189, 1429м н.в. Водата е идеална и е няма и на час от Лескова.

...

На 12-13.10.2013 г. се проведе проучвателен излет с цел намиране и маркиране водата от второто място, цитирано от Tito.
На картата е дадено като Хайдушки кладенец - близо до кръстопътя северно от вр. Чукава, от който се вижда вр. Козница.
Намира се на изток от г. д. "Чукава" и на запад от Разделната вода, Оброчището "Св. Дух" и по-далечната х. "Лескова:

Изворът се намира на юг от земния път, по който върви маршрут Е-3 Ком-Емине.
Има леко разбита циментова тръба, по която водата минава под пътя:

От пътя надясно (на юг) се виждат камъни и малко течаща вода, обрасла с растителност:

Ако се тръгне нагоре (на юг) по потока, само на 50-тина метра се стига до самия извор.
Около него беше заблатено, но имаше (хлъзгава) пътечка от камъни и дървени пънчета:

А от извора в посока изток се виждат само на около 30 метра въпросните пейки, маса и огнище:

Чудесно място за почивка и обяд, още повече, че гледката на север към връх Козница е впечатляваща:

Съвсем близо на изток от масата е земният път, който слиза от връх Чукава до кръстопътя си с Е-3 Ком-Емине.
Въпросният кръстопът, гледан от юг на север (масата и пейките остават зад гърба, отпред е връх Козница):

Ако се идва по Е-3 Ком-Емине, след като се пресече тръбата на потока, на изток след 20-тина метра се стига
до същия кръстопът с поляните и гледката към връх Козница:

И кръстопътят, гледан от изток на запад (връх Козница се вижда най-вдясно, масата с пейките - най-вляво на снимката):

Направено бе бързо любителско маркиране, тъй като времето не беше много.
За целта беше използвано обилно количество бяла боя и малко червена боя.
Бяха използвани и подръчни средства и материали. Като например метър-щека с дължина 1,40 м:

За изчисляване резултатите от сложната землемерска работа - билетче от софийския градски транспорт:

След - повтарям - бързото любителско маркирането резултатът е следният:

Кръстопътят, гледан от изток на запад от земния път, по който върви Е-3 Ком-Емине:

Земният път за връх Чукава, който тръгва на юг от кръстопътя (пейките са вдясно, западно от него):

Камъкът, послужил за маркировка, и дървеният пън, който ще служи за допълнително привличане на вниманието:

Кръстопътят, гледан от изток на запад (водата се пада на 80 метра вляво, на юг, връх Козница - надясно, на север):

От самия кръстопът, тъй като пътят е вдълбан ниско по склона, масите и пейката не се виждат!
Виждат се обаче надписите "ВОДА 30 м", които бяха поставени високо върху дърветата до масите и пейката.
Увеличена снимка, направена от кръстопътя (пейките и масата са в средата между двете големи дървета):

Пейките и масата отблизо:

Пътят от пейката и масите до извора:

С направения снимков отчет маркирането приключи. Следва заслужен скромен обяд:

А Стара планина ни се отблагодари с чудесни есенни гледки:

Връзка към албума със снимките в пълен размер и качество в Гугъл Снимки:

Za temata Kom-Emine- Kade e vodata - za izvora pod v.Chukava - izbrani snimki ot 13.10.2013g.

Надявам се да съм бил полезен.
Сря Окт 30, 2013 11:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Хубаво е да се види, че това изворче не пресъхва. Между другото в тази връзка да спомена, че р.Чешковица под Мургаш по това време на годината вече не става като източник на вода. Миналата седмица като ходих да занеса снимките в заслончето на Зла поляна на връщане минах през Белия камък с идеята именно на Чешковица да си налея вода. Чуваше се да тече вода, но някъде дълбоко под камъните и вода не се виждаше, а и всичко беше затрупано от шума. Другите два потока по пътеката от Белия камък за х.Мургаш бяха с повече вода и по-малко шума. Но тръбата на около 200м южно от Зла поляна течеше с добър дебит и добре, че реших да я намеря преди да ида до заслона и си налях от там.

Тази събота се разходих до вр.Ком (за протокола - за първи път без облаци Smile) и видях къде е и онази чешма вдясно от пътя преди влизането в гората. Лятно време от високата трева като нищо ще я подмине човек, както аз направих между другото Smile И тя течеше нормално. Видях, че е пълно със свежа маркировка, не знаех че и това е ваше дело. Бравос! Very Happy Гледам, че и ТВ кулата на вр.Зелена глава е цялостно пребоядисана. Каквато е червено-бяла, да не би да ви хартиса боя от маркирането и да я отиграхте и нея? Wink Laughing

Сря Окт 30, 2013 12:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
TheGrave

Мнение Re: Изворче под вр. данчулица Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Надписа за водата вече изглежда така:
http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=62456#62456

Благодарности, миналата седмица минах по трасето. Вода имаше, но изворът беше събрал доста шума и нямаше условия да се налее. Добрата новина е, че не е пресъхнал напук на цялата суша тази година.
Сря Окт 30, 2013 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

В момента съм на Хайдушкото кладенче на Тито, страхотно място за почивка и нощувка. Надписа ВОДА сигурно се вижда с невъоръжено око от Козница Wink Laughing

Съб Ное 09, 2013 9:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

На 10 мин. след пресичането на асфалта на изток от Котел и на стъпки под пътеката от дясно,
има вода -извор оформен като кладенче,циментирано,градено от страни с камък и цимент.
Вто Ное 26, 2013 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Следваща
Страница 8 от 13

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.