А, не ни обръщай внимание, ние щяхме да сме недоволни и всеки ден да пускаш продължението Тогава пък щяхме да искаме двойна доза
Това ти е най-хубавото Ком-Емине откъм снимки!
А чешмата при Бутора си е ценна, за мен Хаинбоаз не е чак толкова близко, да не говорим колко е далече х. Буковец Плюс това няма вода на Караиваново хорище, което означава, че тази чешма е почти единствената вода между Прохода на Републиката и Буковец
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Юли 11, 2013 1:43 am
boris_borisov
Малее, 2.15 ч след полунощ е, а утре съм на работа... Добре, че работя за държавата и не съм на норма
Борисе, това за момичето от Фейсбук, дето се отнасяло за мен не го разбрах, но много смешно ми прозвуча
Пет Юли 12, 2013 10:47 pm
boris_borisov
Яни, сигурно си спомняш, че през този ден ти се обадих по телефона, за да те питам дали на чешмата, находяща се точно на брега на р.Елешница, на мястото, където маркировката пресича реката, има вода. Имах съмнения, понеже лятото бе много сухо и много чешми бяха пресъхнали. Вие тогава вече бяхте близо до Емине или пък го бяхте достигнали вече, не помня... Ти ми каза, че е имало, когато вие сте минали оттам и това затвърди решението ми същата вечер да направим всичко възможно, за да стигнем до горското и да спим там.
Та, разговорът със субекта Павел от София се завъртя около теб точно по тази тема. Аз го питах и него дали има вода на тая чешма (нали бяхме минали от север, не по маркировката и не бяхме минали покрай нея) и той каза, че тая чешма я е правил преди време някакъв турчин, а той, самият Павел, му помагал. Един вид, много добре знам за какво ми говориш, аз съм я правил тая чешма И че на нея в момента няма вода. Но понеже през целия разговор нещо ми мрънкаше, а в същото време се хвалеше, и му нямах голямо доверие, му казах, че съм се допитал до едно момиче, което също прави Ком-Емине с други хора, с които са се събрали във Фейсбук, и преди няколко дни е минало оттук и е видяло вода. Той обаче упорито твърдеше, че там вода няма, ако искаме вода, имало друга чешма на около 500 м северно от горското, в посока Бяла река. Ние обаче оттам точно идвахме, бяхме я пропуснали и не ни се връщаше, още повече, че беше тъмно и можеше да не я намерим. В крайна сметка в река Елешница също има вода
Като го видях какъв досадник е Павел и реших, че не искам да спя в едно помещение с него, изпитах желание да се махам оттам (разговорът ни се водеше от двете страни на прозореца - той отвътре, аз отвън) и да си търсим друго място за спане. На него явно му се говореше с някого и дрънкаше и разказваше какво ли не, докато накрая го прекъснах, пожелах му лека нощ и се врътнах да си ходя, а отвътре гласът му продължи да ме следва - "И да знаеш, че момиче от Фейсбук не може да мине Ком-Емине!". Да бе, не може, само ти можеш Той спомена, че е на 62 години, ако не бъркам, и това му е двайсет и някое си минаване по маршрута Евала, за което, ама пренебрежителното му отношение към походите на другите много ме подразни.
Та, това е историята с Павел и момичето от Фейсбук
Между другото, на въпросната чешма наистина нямаше вода Правихме си чай на огъня с вода от реката, а за другия ден разчитахме на запасите си, защото ни мързеше да търсим оная, дето била на 500 м северно от горското...
Съб Юли 13, 2013 12:34 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
boris_borisov написа:
Яни, сигурно си спомняш, че през този ден ти се обадих по телефона, за да те питам дали на чешмата, находяща се точно на брега на р.Елешница, на мястото, където маркировката пресича реката, има вода. ...
Между другото, на въпросната чешма наистина нямаше вода Правихме си чай на огъня с вода от реката, а за другия ден разчитахме на запасите си, защото ни мързеше да търсим оная, дето била на 500 м северно от горското...
За чешмата явно е станало объркване, което надявам се, че не те е подвело при избора ви за място за нощувка. Въпросната чешма при р. Елешница наистина не работеше, но тя много трудно се забелязва и не се запомня. Едва сега на снимките виждам, че я има:
А и ние мислехме, че ще дойдете по пътя от север към г. д. "Елешница" и ще минете покрай чешмата при притока р. Япъдере - пеша я стигнахме за 3 и половина - 4 минути, следва, че разстоянието до нея е не повече от 350-400 метра, въпреки че на табелата пише "Чешма 100 метра:
Чешмата я има описана в темата "Ком-Емине Къде е водата", но без снимков материал. Ако на някой му се занимава, може да приложи снимките там.
Съб Юли 13, 2013 7:29 am
val4ana
Искам да благодаря на mariana1000 за направената маркировка от лескова до мургаш. Маркировката е перфектна!! Евала и браво, дано да има повече като вас
Сря Юли 17, 2013 2:54 pm
boris_borisov
Уф, най-после го довърших! За тая година не обещавам нищо, ако има време и желание...
Пенсионирам се вече... И отивам на плаж
Уф, най-после го довърших! За тая година не обещавам нищо, ако има време и желание...
Пенсионирам се вече... ...
Борисов, обещаваш или не, това е задължение на всеки който тръгне по пътеката, особено на тези, които видят морето.
Ние не питаме дали обещаваш, ние искаме пътепис.
Колкото до мен, вече не ми се пиши, но как да се измъкна, като по пътеката ми казваха: "Ти си meco puh, ще очакваме пътеписа".
Ти си далеч по-известен и това те задължава да обещаваш.
О Ч А К В А М Е !
boris_borisov написа:
Борисе, не разбрах пенсионирането за писането ли е или за ходенето по Пътеката?
Догодина пак, нали?!
Пет Авг 30, 2013 11:44 am
boris_borisov
Mariana1000 написа:
boris_borisov написа:
Борисе, не разбрах пенсионирането за писането ли е или за ходенето по Пътеката?
Догодина пак, нали?!
За писането става въпрос, но и ходенето догодина не е сигурно Може да изчакам някоя и друга годинка да се попроменят малко нещата, че четири поредни години го минавам и взеха да ми се повтарят
А писането толкова ми е втръснало, че без да ща, го приемам вече като тежко наказание, а не като удоволствие, както беше в началото Все пак три разказа имам, някой има ли повече? Разказвачи вече бол, и то далеч по-добри от мен. Целта ми винаги е била да се събуди интереса на повече хора към тая Пътека, да го минават и да го покриват със слава, както и себе си, и я смятам за изпълнена. Така че искам тихичко да се оттегля в пенсия
Пет Авг 30, 2013 11:57 am
gergoff
С огромно удоволствие изчетох цялата тема. Всички мнения. Браво, Яница! И за прехода, и за маркирането. Имаш приятно чувство за хумор и самоирония! Обаче брат ти заслужава не по-малко адмирации! Такива хора радват истински.
Последната промяна е направена от Momchil на Нед Яну 26, 2014 1:46 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Сеп 28, 2013 4:05 am
Mariana1000
”Никой човек не е остров затворен в себе си:
всеки е парченце от сушата,
частица от океана.
..........................................................................
Така, че никога не питай за кого бие камбаната:
тя бие за теб ! ”
Джон Дън
Понеже утре прогнозата е за сняг и любимата червена маркировка ще заспи зимен сън за няколко месеца, реших да си направя една равносметка на свършената работа през тази година и да опиша последните ми две ходения по пътеката
Първото епично дело, в което участвах беше разчистването на Ужасът на Риш. Дървета ли? Клони ли? Ще ми се пречкат нещо, а? Девет месеца след като са ме ядосали се появявам с две резачки и бригада, и падат глави Чак аз се плаша от силата на величавия си планинарски гняв
Иначе си мислех, че на по-влажно и студено място не мога да попадна, но се оказа, че съм грешала, защото по Пътеката винаги има място за още студ, мъгла, дъжд и глад
Моя скромен личен принос към разчистването е местенето на клони...
... маркиране и лепене на емблемата на БТС по табелките...
... позиране пред труповете на враговете...
... и на последно място, но не и по важност - унищожаване на вкусните постни ястия на Цецо, които всяка вечер къкреха в гърнето край огъня
Пон Ное 25, 2013 7:44 pm
Mariana1000
"Най-щастливите ни мигове като туристи са когато попаднем на нещо, докато се опитваме да направим нещо друго."
Лоурънс Блок
Второ маркировъчно дело - по-малко епично, но празнично, защото се случи на Лазаровден и Цветница.
Само че вместо да лазаруваме, взехме две кутии боя и нашарахме предвеликденско... не, не яйцата, а пътеката между Петрохан и Ком
Естествено не цялата, поради една малка особеност на нашите походи - естествения им край е замръкването
Ето я бригадата, както се вижда следваме единствения възможен модел на работа - един работи, един снима, а останалите гледат и при възможност дават ценни съвети
Хехехее, шегувам се, всички работиха
За Живко обаче няма доказателство какво е правил, снимала съм го само да гледа, така че него го пишем Шефче
Моя скромен принос към това начинание е маркиране, напръскване на два броя табелки и пак не на последно място по важност унищожаването на големи количества риба след 12 часа, изпечена на ей този хубав огън:
И какво хубаво шефско излежаване направих на другия ден на Тодорини кукли... просто за завиждане, ама предвидливо не бяхме взели нито четки, нито бои, даже и разредителя оставихме
Друго си е човек като се натъпче с рибка, поумнява, помъдрява и вместо да е силен в краката, става силен в главата
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети