ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Съвет за 2-3 дневен маршрут из Мусаленския дял
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Съвет за 2-3 дневен маршрут из Мусаленския дял
Автор Съобщение
Yan4o

Местожителство: Варна

Мнение Съвет за 2-3 дневен маршрут из Мусаленския дял Отговорете с цитат
Замислям с група колеги да закрием летния тур. сезон с едно ходене до Рила и тъй като не можем да отделим повече от 3 дни ми се завъртя в главата следното:
1 ден: пристигане на Боровец около обяд и със Ситняковския лифт, покрай Чакъра, Марица и да нощуваме на Заврачица. Много ми се щеше едната нощувка да е на тази хижа.
2 ден: от Заврачица се качваме на билото и през близнаците на Мусала. Поради силното ми нежелание да повторя миналогодишната си нощувка на х.Мусала, вариантът за нощувка е засл. Еверест.
3 ден: от заслона обратно към върха и от там хващаме билно към Ястребец (Безимен, Алеко...), от където с кабинката долу и с колите и беж към Варна. Умишлено не искам да слизам на "царския" път покрай хижата, защото знам за какво иде реч в почивен ден.
На някой може да му се стори прекалено лек маршрута, но предвид малко разнородния състав на групата (предполагаема 5-8 души) от към ходови възможности, не мисля, че преходи над 5-6 часа (по книга) са удачни. Не сме бегачи, а и снимащите са доста. Отделно в началото и края имаме по половин ден само, предвид отдалечеността ни от планината.
Обаче все ми се струва, че не е най-удачния този маршрут, не е най-пълноценния.
Първо - спането на заслона може би ще е проблемно, защото говорим за средния от 3 почивни дни и очаквам да е лудница.
Второ - мисля си дали не може някак си да се извърти така, че да минем през Дено, Иречек, Мала Мусала?
Мусала - Ястребец спокойно мога да го пропусна, ако започнем и свършим на Ситняковския, т,е, някакъв кръг да направим.
Някакъв вариант с преспивания на Заврачица и Чакъра, примерно, но пък и средния ден да не стане прекалено тежък? 8-10 часов преход (номинално) не мисля, че ще се отрази добре на групата, а разкъсване е недопустимо. Не съм много наясно с реалните времена по тия траверси.
Дайте идеи, ако съм успял да очертая параметрите, към които искаме да се придържаме.
Пон Авг 26, 2013 2:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Става.
Направете си резервации и на хижата и на заслона.

Пон Авг 26, 2013 2:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Можете да затворите кръгчето на Чакъра, ако третия ден минете през Мусала, Трионите, Малка Мусала, Иречек, Дено и Шатър. Маршрутът е по-дълъг, отколкото по Маркуджика, но според мен е по-красив. Не зная обаче какви хора ще сте, защото от Мусала до Иречек не е за всеки, чепато е и не става за неопитни или такива с аерофобия. Има вариант засл. Еверест - Палеца - Иречек, с който се избягва трудната част. Можете даже да се разделите и да си уговорите среща на Иречек или на Сфинкса. Надали обаче ще слезете в Боровец много рано, освен ако не тръгнете на развиделяване.

Между другото, маршрутът Мусала - Ястребец също не е съвсем невинен, на връх Алеко има едно чепато място и то е по-трудно именно в тази посока.
Пон Авг 26, 2013 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o

Ристо, това 'става' е за първоначалния вариант, нали? То че ще е с резервация е ясно, само да не сме закъснели.
А колко горе-долу като продължителност е Мусала (върха) - Мала Мусала - Иречек - Дено - слизане към Шатъра и от там по зелената марка до ситняковския? Дали е възможно за третия ден, като се целим ранния след обяд (ок. 14:00) да сме на колите?

А, огнедишащият е писал заедно с мен и ми е отговорил Smile .
Пон Авг 26, 2013 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Yan4o написа:
А колко горе-долу като продължителност е Мусала (върха) - Мала Мусала - Иречек - Дено - слизане към Шатъра и от там по зелената марка до ситняковския?

Ами по книгите е 6-7 часа.
Пон Авг 26, 2013 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o

Мдаа, както и предполагах.... Confused
Пон Авг 26, 2013 3:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Yan4o написа:
Ристо, това 'става' е за първоначалния вариант, нали? То че ще е с резервация е ясно, само да не сме закъснели.
А колко горе-долу като продължителност е Мусала (върха) - Мала Мусала - Иречек - Дено - слизане към Шатъра и от там по зелената марка до ситняковския? Дали е възможно за третия ден, като се целим ранния след обяд (ок. 14:00) да сме на колите?

А, огнедишащият е писал заедно с мен и ми е отговорил Smile .

Последния ден като станете рано сутринта си преценете от къде да минете. Всичко зависи от кондицията на най-кекавия от групата.
Аз бих заложил на пътеката със зелена маркировка към Сладката вода и Горна станция на Ситняковския лифт или към х.Чакър войвода. На поляната на Сладката вода е разклона - в дясно за Чакъра , в ляво за лифта. И двете са перфектно просечени. Тъкмо ще видите и Саръгьолските езера. Що пък и да не слезете до тях. От Голямата пирамида на седловината преди Шатър се хваща пътеката за тях на изток - стара жълта маркировка.

Пон Авг 26, 2013 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Мерси. Около Шатъра и Саръгьолските ми е познато. Миналия август минавах от там.
А от заслона има ли някаква сравнително ясна пътека, която да ни изкара на Сфинкса или между Иречек и Сфинкса, без да губим много височина? И после от там през Дено да слезем на маркираната преди Шатъра. Огнедишащият е писал за някаква такава, но на картата, която гледам, не виждам пътека, т.е. там на място дали бихме се ориентирали? Този вариант ми се струва малко по-възможен и като време и възможности за 3-я ден.
Или малко под заслона по северозападния ръб директно към Иречек, четох, че някои слизат от там? Но ми се струва, че качването на Иречек в този случай само ще ни забави излишно. Ако има чалъм към Сфинкса да се излезе...
Пон Авг 26, 2013 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Няма как да се мине напряко за Сфинкса, защото билото прави чупка под прав ъгъл при Иречек. Вие сте от външната страна на ъгъла, няма как да го пресечете.

Има два начина да се резне трудният участък около Малка Мусала:

1. Слизате от заслона в посока хижа "Мусала" по пътеката. Като стигнете под северозападния ръб на Иречек, тръгвате по него към върха. Слизането е около 150 метра, качването има-няма 300, не е чак болка за умиране! Нагоре няма пътека, но няма и как да се объркате.

2. Слизате чак до Каракашевото езеро и се качвате направо на Сфинкса. Качването е може би малко повече, ама горе-долу пак е около 300-350 метра.
Пон Авг 26, 2013 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Здравейте,

С "разнородна" група бях и аз по Мусаленския венец за двата почини дни по-миналата седмица. Аз бих организирал излета така:

1-ви ден: Боровец - Ситняково - х. "Чакър войвода" - нощувка.

2-ри ден: х. "Чакър войвода" - Шатър - Дено - Свинкса - Иречек - който има сили - Малка Мусала - Трионите - Мусала, който няма сили или има страх от височини - слиза по склона на Иречек или от Свинкса до пътеката от х. "Мусала" - заслон "Леденото езеро"/"Еверест" - Мусала - двете групи се събират и обядват - без раници до Безименен връх и Алеко - обратно до Мусала - Близнаците - Маришки чал - Манчо - х. "Заврачица" - нощувка.

3-ти ден: х. "Заврачица" - Саръгьол - х. "Чакър войвода" - Ситнаково - Боровец.

Лифтът може и да не се ползва, зависи от времето и силите. Вторият ден е малко натоварен, но ако сте задружна група, ще се справите лесно, а разделянето на групата при Иречек съвсем не е наложително. Избягва се навалицата по главната пътека и на х. "Мусала" и голямата вероятност да няма места в нея и в заслона.

Успех!
Пон Авг 26, 2013 11:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Стефане, благодаря за предложението. На мен лично много ми харесва, защото така ще мина по всичките върхове, които ми харесват. Само ме притеснява да не озоря групата, знаеш че се върви с темпото на най-бавния и да не направим прекалено много часове. Но го обмислям сериозно. Само че, на мен ми изглежда по-подходящо да го направим в обратната посока - от Заврачица към Чакъра. Съображения:
-малкото ходене от Чакъра до Ситняковския (или до Боровец) да го оставим за накрая, за третия ден, когато ще сме уморени и по ще ни притиска времето;
-на първия ден няма да е никакъв проблем с по-спокойно темпо да стигнем на Заврачица овреме, при положение, че се целим на обяд да сме на Боровец.
-тъй като не мога да преценя от Чакъра през Дено и Малка Мусала колко време ще ни коства до върха, предпочитам да го оставя като втора част на големия преход, т.е. като сме на вр.Мусала да решим дали да го правим или да минем по ниското, по маркираната пътека към Шатъра, още повече, че и зависи и времето какво ще е . От Манчо до Мусала, доколкото виждам е все билно и няма разумна алтернатива, така, че по-добре това да е в началото. След Мусала към Чакъра ми е по-познато и има варианти, затова да е втората част. Така мисля.
По справочниците Заврачица-вр. Мусала го дават 5 часа - постижимо ли е при нормален ход (без влачене, но не и търчане) или да го смятам 6 ? Не съм го вървял, ориентирам се основно по картата - качва се Манчо и от там само билно, нали така? Ако се качим още на Кози връх , може ли да се ходи горе до Манчо или е скалисто?
Това засега ми се върти в главата, до утре трябва да го избистря...
Вто Авг 27, 2013 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Yan4o написа:
...
По справочниците Заврачица-вр. Мусала го дават 5 часа - постижимо ли е при нормален ход (без влачене, но не и търчане) или да го смятам 6 ? Не съм го вървял, ориентирам се основно по картата - качва се Манчо и от там само билно, нали така? Ако се качим още на Кози връх , може ли да се ходи горе до Манчо или е скалисто?
Това засега ми се върти в главата, до утре трябва да го избистря...

Постижимо е.
За да отидете до Кози връх трябва да се отбиете от пътеката за Мусала. Губите още час. Върхът е разположен като разклонение от основното "било". В.Манчо не го пропускайте. Много лесно достъпен е. Дори ми се хвалиха, че с жипка са били на него едни тъпи парчета. Ще загубите само половин час - близо е до пътеката.

Вто Авг 27, 2013 1:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

При всички варианти ще се намерят и предимства, и недостатъци.

Моите съображения (лично мои, разбира се) за посока на маршрута от х. "Чакър войвода" през в. Мусала до х. "Заврачица" са следните:

Не се изморявайте още първия ден, че втория трябва да сте във форма. Не че е толкова труден вторият ден, но все пак...

Ръбът между Малка Мусала и Иречек е по-добре да се изкачва, отколкото да се слиза.

От Мусала до Заврачица пътеката е технически лесна, докато от Мусала до Дено и от Мусала до Алеко - технически трудна. Следователно е добре първата да се измине през втората половина на деня, когато групата е изморена, а втората - през първата половина на деня, когато хората и туристите са още свежи и имат сили.

Недостатък - след Мусала до Заврачица няма алтернативни варианти, заслони и хижи, които да се използват в случай на нужда или влошаване на времето. Предимство - няма и тълпи от хора и същества.

Друг недостатък - слънчевото осветление - при "моя вариант" Слънцето ще ви свети насреща и няма да се получат кой знае какви снимки. Предимство - гледките от север като че ли са по-впечатляващи и хубави, докато от юг са по-заоблени и "обикновени".

Още един път - успех!
Вто Авг 27, 2013 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Тъй като оставаме на този дългия вариант, да попитам за водата - ясно е, че трябва да си носим доста, защото по билото няма, но на самия връх Мусала да знаете дали може да се налее?
Чух, че продавали половинлитровки, но не си е работа, като знаеш, че те чакат още 5-6 часа и ти трябват поне литър-литър и половина. Хубавото е, че върхът ни се пада точно по средата на прехода и горе-долу можем да си планираме водата. Та, дали ще ни дадат да си сипем от някъде по едно шише?
Чет Авг 29, 2013 12:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

На самия връх продават чай, по-добре от него да си купите. Вода съм питал дали могат да ми налеят - чисто информативно. Отказаха ми. Подозирам, че е не защото нямат вода. Представете си, ако налеят на един и останалата тълпа "подуши" това - няма да могат през целия ден да се отърват да наливат вода на "жадните туристи" Smile

През зимата също няма вода. Има чай Smile

Времето вече не е толкова топло и по 2 литра вода + чаша чай на турист ще стигнат. Стига да се използват икономично. В краен случай теглите жребий и пращате "късметлията" без багаж за един час с няколко шишета до Леденото езеро, докато другите обядват на върха Smile
Чет Авг 29, 2013 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.