Автор |
Съобщение |
tekila10
|
|
х.Безбог-Попово езеро-Тевно езеро |
|
Здравейте...новобранец съм тука..но с интерес чета всичко,което се пише за най красивото място в България(поне за мен) Пирин...Чел съм много материал по темата,но все пак искам съвети и малко напътствия...Та значи с жена ми искаме да направим следния преход:от х.Безбог по традициония път до Попово езеро( до тук сме стигали само...за съжаления)..после вече идват някои неизвестности за нас..искаме да се качим на Джано от там да погледнем към Кременските езера(най вероятно и да слезем поне до най близкото)...и от там целта ни ще бъде нощувка на Тевно...Питането ми е след Кременските езера пак нагоре към Джано ли да тръгнем...и от там по билото към Демиркипя...и към Лява краледворска порта....точно в тази отсечка някак си не мога да се ориентирам....от Демиркипя как да стигна до Кралев двор,и няма ли някакъв начин след като стигнем Демиркипя да слезнем на юг от там и да тръгнем към Тевно езеро...Сори за невежеството,дано не съм объркал много хора...С една дума от Джано до Кралев двор ми е мътна и кървава...Благодаря за съветите предварително...
|
|
|
Съб Юли 06, 2013 7:54 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
След като заобиколиш Поповото езеро и продължиш малко нагоре, пътеката се разклонява - направо е за Демиркапия (зелена маркировка), а надясно (синя маркировка) - през лява Краледворска порта към Тевно езеро. От пътеката за Демиркапия, наляво има маркирана с каменни пирамидки пътека до билото малко под Джано (ето я и нея:
)
, откъдето се виждат Кременските езера. От Демиркапия не ти препоръчвам да се опитваш да стигнеш до Тевното - има пътеки, но не са маркирани и има опасност да се объркаш (друг е въпроса, ако имаш GPS). От портата ще видиш Аргирово езеро:
.
Качи се на Джано (ще видиш и Митревото езеро, а над него вр. Каменица и вляво вр. Яловарника)
.
Ако обиколиш вр. Джано ще видиш и част от Каменишките езера:
,
от там слез леко по билото към Сиврия и на място прецени, слиза ли ти се до езерата. Няма маркировка, а качването ми изглежда доста уморително. Ето так изглеждат Кременските езера от високо:
.
От билото между Джано и Сиврия се отделя наляво пътека (на първата снимка), която те връща на пътя, по който си стигнал Демиркапия. От там се връщаш към Поповото до разклона за Тевно езеро. Пътеката за Тевно минава през чудните Самодивски/Момини/Краледворски езера.
Междудругото, виж тази тема. На картата ще видиш всички тези пътеки, за които става дума и по-лесно ще се ориентираш.
От Демиркапия, можеш да слезеш към Аргирово езеро, да продължиш по зелената маркировка, докато стигнеш разклон и надясно и обратно (червена маркировка), да стигнеш до Тевно през Дясна Краледворска порта. От езерото има и пряка пътека до червената маркировка, но не е маркирана.
|
|
|
Съб Юли 06, 2013 10:59 pm |
|
|
tekila10
|
|
|
|
благодаря за професионалната помощ...и все пак един-два въпроса ако може...като се качиш на Демиркапия и погледнеш на запад има ли визуален контакт с Тевно езеро и по билото на Демиркипия на запад-кое следва-първо Демеркипиев чукар,после Кралев двор..или нещо много бъркам...и последно-Лява Краледворска порта м/у кое се намира....кое разделя
|
|
|
Нед Юли 07, 2013 1:11 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Няма визуален контакт.
По главното било, от Демиркапия на запад са два зъбера - Демиркапийските чуки, след които следва връх Кралев двор.
Можеш да приемеш целия този участък като тесен гранитен гребен. Северно от този гребен има няколко големи полета от каменни отломъци, през които са прекарани пътечките, за които споменава lubitel. По-добре не се мъчи да ги следваш, риска от изгубвани е голям за хора, които не познават района.
Лява/Дясна порта са гледани от Тевно езеро, това са седловини последователно между върховете Момини двори, Кралев двор и Каменица (Малка Каменица).
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Нед Юли 07, 2013 1:50 pm |
|
|
promis
|
|
|
Едно питане: кой е най-краткия като време маршрут от Безбог до Тевно и обратно? През Момините езера ли е?
|
|
|
Пон Авг 19, 2013 7:14 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Оттам.
|
|
Пон Авг 19, 2013 9:15 pm |
|
|
KGM
|
|
|
Допълнително питане - за слизане от тевното към х.безбог ако се мине през по горните Валявишки езера и през портата /на пътеката Демяница-Безбог - Дженгалска??/ с колко се удължава слизането.? Като време.
Нямаше ли червени точки маркировка в този участък.? /Имаме си и GPS за всеки случай/
Мерси
|
|
|
Сря Авг 21, 2013 12:22 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Удължаването (ако го има) е до половин-един час.
Оранжевите точки водят за в. Джангал - трябва да ги изоставите в един момент и да минете по перферията на двете двойки горни езера. По това трасе има и каменни пирамидки, но някои от тях водят (излишно близо) покрай зъберите на върха.
|
|
Сря Авг 21, 2013 1:00 am |
|
|
KGM
|
|
|
Даа Благодаря.
|
|
|
Сря Авг 21, 2013 8:44 am |
|
|
bobitata
|
|
|
И още един въпрос. Здравейте! Допустимо ли е спането на палатка около Тевно езеро или има проблем с хижарите?
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея. |
|
|
Нед Авг 25, 2013 6:34 pm |
|
|
alexvan
|
|
|
Ако е събота вечер - със сигурност ще сте на палатка, защото заслона е пълен.
|
|
|
Нед Авг 25, 2013 6:58 pm |
|
|
KGM
|
|
|
Не е допустимо спането на палатка. Може би само до самия заслон, но не и около езерото или съседните долчинки. Има голям проблем с хижарите. Идват едни кретени с пушка и те глобяват и пак спиш до заслнона като си платиш таксата. Така че или доста далече или при тях.
|
|
|
Вто Авг 27, 2013 8:35 pm |
|
|
sprocker
|
|
|
|
Аз пък не съм имал никакъв проблем с хижарите на Тевно езеро, относно спането на палатка. Миналата година питах жената колко струва да се опъне и тя доста очудена ми каза просто да си я опъвам, не таксували. Преди седмица спах две нощи подред, заедно с още 4-5 палатки и никой не ни е правил никакъв проблем. Хижарят си беше много любезен, сутрин ставах преди него и си влизах в столовата, но като станеше и той ме поздравяваше за добро утро и пускаше кафето да се вари и почваше да пържи филийки Другите хора също казаха, че никога не са им правили проблем за палатка на Тевно езеро.
|
|
|
Вто Сеп 03, 2013 6:35 pm |
|
|
bobitata
|
|
|
В края на август нощувахме на палатка на Тевно езеро. Предложихме на хижаря да заплатим, но той каза, че е безплатно и само предупреди да не оставяме отпадъци.
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея. |
|
|
Чет Сеп 12, 2013 7:57 pm |
|
|
svilen12
|
|
|
|
Здравейте.Някой може ли са ми даде Gps координати на пътя от Безбог до Тевно.Целта на ходенето е..снимане на повече красиви места-гледки,езера,поточета...благодаря ви
|
|
|
Нед Авг 10, 2014 11:05 am |
|
|
|