Здравейте. Вече е средата на август, а аз още не мога да отида до любимата ми Рила. Тази година на два пъти ми се провалят плановете за разходка из планината, силно се надявам и третия да не се провали. За да наваксам пропуснатото ми се иска да си направя разходката малко по-екстремна и да е по маршрут който не съм минавал. Дали ще е екстремна зависи от това дали спътника ми ще се върже на акъла ми.
Първоначалната ми идея беше ЦПШ - х. Вазов - с Бистрица.
След четене по форумите ми дойде и вдъхновението.
1 ЦПШ - урдини езера -х. Иван Вазов.
Въпроса ми за този маршрут е може ли по някакъв начин от урдините езера да се изкача в района на връх Дамга или раздела и от там да хвана пътеките за Вазов. Колко време ще са ми нужни.
2 Рилски манастир - Дългия рид/Друшлявица - х.Иван Вазов
Питането ми за този маршрут е дали пътеката от Рилски Манастир (дългия рид) е видима и къде точно се намира. Винаги когато и да съм минавал покрай манастира освен тази за рида баучер друга не съм виждал. И другото което повече ме притеснява дали давата маршрута са проходими в гората, маркирани или просто вървиш "нагоре".
3 Кирилова поляна - Белия улей - х. Иван Вазов.
Може ли да се изкачи без алпийска екипировка (на снимките изглежда много стръмен), но щом организират екскурзии не би трябвало да е много опасен и стръмен. Възможно ли е за един ден да се стигне до Вазов ?
Като за начало мога да те поздравя за избора на х.Иван Вазов като център на мероприятието.
До нея се стига по 5 маркирани маршрута, но има и немаркирани:
- от с.Бистрица знам за 3 маршрута
- от х.Пионерска - 3 маршрута
- от ЦПШ - 3 маршрута,
- от Рилския манастир - 2,
- с .Пастра - 1,
- с.Смочево - 1 и
- с.Бадино - 1
За през белия улей и по р.Друшлявица не те съветвам. Ама като спомена за спорт - що не?
1 ЦПШ - урдини езера -х. Иван Вазов.
Да, можеш да се качиш от Урдините на Дамга при внимателно избиране на пътя. Много е стръмно, но става. Има даже няколко възможни варианта.
2 Рилски манастир - Дългия рид/Друшлявица - х.Иван Вазов
Пътеката по Дългия рид е маркирана (синьо, ако не ме лъже паметта). Започва точно над мекиците, вдясно от река Друшлявица, като гледаш отдолу. Тръгваш по билото на хребета, чудесно се вижда и лесно се намира. Имай предвид, че изкачването е дълго и доста тежичко. Особено ако пече.
По Друшлявица има пътечка поне в долната част на долината, но качването е още по-трудно, макар и значително по-бързо, отколкото по Дългия рид. Изисква си наклонност към екстремизъм В горната част долината е стръмна. Не съм минавал отдавна, но някой беше писал тук наскоро, провери с търсачката!
3 Кирилова поляна - Белия улей - х. Иван Вазов.
Това по-добре не го опитвай, ако не си съвсем на "ти" с планината. Белия улей е дълъг, много стръмен и много опасен (падат камъни). Ако държиш да се качиш все пак именно оттам, непременно носи каска. Имай предвид и това, че от Злия прелез до "Иван Вазов" си е цял ден здраво ходене. Или трябва да слезеш до Втора тераса, или да минеш по билото на Петлите, които си е доста чепато дори и лете и там те очаква доста страшничко слизане от Орловец, където е силно препоръчително да имаш въже. Минаването по Белия улей и Мальовишкия траверс дори и лете си е мероприятие повече в областта на алпинизма.
Последната промяна е направена от ognedishasht на Вто Авг 20, 2013 6:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 20, 2013 6:18 pm
vandu
през Бистрица ще се върна, на рида баучер не ми хареса панорамната гледка (поне такива са ми спомените), а имам намерение да остана 2 вечери на Вазов и да се разходч до Калин и връх Отовица. През 7-те рилски езера може да отида в края на другата седмица ако успея да навия нежната половинка
Вто Авг 20, 2013 6:20 pm
vandu
с какви стаи разполага Иван Вазов, има ли малки за по 2-3човека?
Съб Авг 24, 2013 8:52 pm
ДИАНА
Забрави! Ако искате да сте само двама - трима, ви настаняват в миниатюрно бунгало, където са 2 легла - двойни,
но това е само за през седмицата. Лятото в събота, хижата и бунгалата са пълни.
Спартански условия!
Само като се сетиш за навалицата оттатък по Езерата и заспиваш сладко под няколко одеалца.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Съб Авг 24, 2013 9:36 pm
vandu
за такива хижи имам предвид че може да няма какво да се яде. Все още не знам с кой ще ходя и това ме притеснява. Ако съм с жената, условията са от голямо значение, ако съм с приятел ми трябва само легло независимо дали ще е в стая с две легла или туристическа, при втория случай само пиенето е от значение
ПС: като казахте храна, там готвят ли изобщо?
Нед Авг 25, 2013 1:08 am
cecoibuba
vandu написа:
за такива хижи имам предвид че може да няма какво да се яде. Все още не знам с кой ще ходя и това ме притеснява. Ако съм с жената, условията са от голямо значение, ако съм с приятел ми трябва само легло независимо дали ще е в стая с две легла или туристическа, при втория случай само пиенето е от значение
Агенцията по храните в Кюстендил е затворила кухните на две хижи на Рилските езера - старата хижа "Рилски езера" и "Иван Вазов", съобщи за БТА директорът на Агенцията Първан Дангов.
Причината за затварянето на обектите е, че те не са регистрирани по Закона за храните и не притежават минимални хигиенни изисквания, посочи Дангов. Там все пак са се приготвяли чайове и супи от туристите.
Дангов уточни, че кухните на двата туристически обекта нямат водоизточници, които да гарантират безопасност. Едната хижа ползва собствен водоизточник, а другата ползва вода от близкото езеро.
Заповедта за затварянето на обектите е от вчера. Проверките там пък били провокирани от струпването на много хора, заради традиционния събор на дъновистите.
Нед Авг 25, 2013 1:21 am
cecoibuba
ZCEZBPM написа:
cecoibuba написа:
vandu написа:
Агенцията по храните в Кюстендил е затворила кухните на две хижи на Рилските езера - старата хижа "Рилски езера" и "Иван Вазов", съобщи за БТА директорът на Агенцията Първан Дангов.
Причината за затварянето на обектите е, че те не са регистрирани по Закона за храните и не притежават минимални хигиенни изисквания, посочи Дангов. Там все пак са се приготвяли чайове и супи от туристите.
Дангов уточни, че кухните на двата туристически обекта нямат водоизточници, които да гарантират безопасност. Едната хижа ползва собствен водоизточник, а другата ползва вода от близкото езеро.
Заповедта за затварянето на обектите е от вчера. Проверките там пък били провокирани от струпването на много хора, заради традиционния събор на дъновистите.
Ако знаеш колко много хижи нямат *минимални хигиенни изисквания*.
То повечето хижи трябва да се затворят ако се гледа това.
Тоя Дангов друг път дали се е качвал на някоя друга труднодостъпна хижа или са му платили баш на Вазов да иде?
Щото ако беше ходил всичките щеше да ги затвори, та затуй ми понамирисва тази работа.
Аз знам.Споделям информация от новините.
Нед Авг 25, 2013 1:59 am
Gamina
Пак се почна... интересно как затварят Вазов, дето е на майната си, а тъпата Мусала /която няма никакъв водоизточник, освен езерото/, никой не я пипа...
Готвят на Вазов, ако им работи кухнята - няма да ви оставят гладни, но може да се наложи да почакате, така че си вземете едно-друго.
За хижите и храната
Покрай сухото гори и мокрото!
„Седемте езера” и онзи катун – град в клека, сравнява ли се с „Вазов”?
За злобата освен, че няма почивен ден - няма и надморска височина!
По време на Каскадата, докато се създаваше даден обект, сме се хранили в импровизирана столова, скована от ритловици
и с покрив от черна хартия – десетки, няколко стотин души....... Условията бяха първобитни, но хората бяха отговорни!
Ето, че оцеляхме в планините и без „Закона за храните”!
Разбира се, че днес е друго и трябва да има ред и прогрес!
Някои го удариха само печалба, но защо ли тях Проверките ги подминават!??
На това местните баби ще кажат: „Дев ги стори” = Дяволите ги взели!
В Банско есента се натровиха с храна, деца на „зелено училище”. Всяка година и по морето има такива случаи.
Дали вода, хладилници и удобства са нямали?
Кеф ми е да ям мляко по хижи, донесено от близкото стадо.
Това обаче, не е редно според „Закона за храните”, но аз така съм раснала и не се притеснявам от това!
Все пак, хижата не е ресторант и всеки може да реши, дали ще им яде храната, или ще си носи собствена!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Авг 25, 2013 5:44 pm
cecoibuba
Re: За хижите и храната
ДИАНА написа:
Покрай сухото гори и мокрото!
„Седемте езера” и онзи катун – град в клека, сравнява ли се с „Вазов”?
За злобата освен, че няма почивен ден - няма и надморска височина!
По време на Каскадата, докато се създаваше даден обект, сме се хранили в импровизирана столова, скована от ритловици
и с покрив от черна хартия – десетки, няколко стотин души....... Условията бяха първобитни, но хората бяха отговорни!
Ето, че оцеляхме в планините и без „Закона за храните”!
Разбира се, че днес е друго и трябва да има ред и прогрес!
Някои го удариха само печалба, но защо ли тях Проверките ги подминават!??
На това местните баби ще кажат: „Дев ги стори” = Дяволите ги взели!
В Банско есента се натровиха с храна, деца на „зелено училище”. Всяка година и по морето има такива случаи.
Дали вода, хладилници и удобства са нямали?
Кеф ми е да ям мляко по хижи, донесено от близкото стадо.
Това обаче, не е редно според „Закона за храните”, но аз така съм раснала и не се притеснявам от това!
Все пак, хижата не е ресторант и всеки може да реши, дали ще им яде храната, или ще си носи собствена!
Моето мнение е че това е опит за отсраняване на конкуренция присвояване на тези уникални обекти.Работата ми е пряко свързана с ресторанти хотели кръчми и те такива гадни постройки.Бил съм свидетел на какви ли не подкупни схеми в този бранш.То:ХЕИ ДВСК пожарна.Бил съм свидетел на много пъти как готвач на своя глава или с нареждане от по "висше стоящ" храната да се преработва и да се продава пак/ТУНИНГОВА МЕ/това е модерния термин.Не искам да влизам в повече подробности за това на което съм се нагледал.Та тия педерасчета стигнаха 2300 НМ.Малко са им парите???Или пък кютека?А... да кажа за хижа Иван Вазов.Преди неколко /6/години си купихме палатка.И сме толкова щастливи че нема до къде.2010 година пристигаме на хижата и питаме хижаря дали може да си опнеме палатката.ООООО .Няма как да стане.Тук е НП.Аз му отговарям:ЕЕЕЕЕ... ония дъновистите опъват яко.Той казваТЕ СА СЪС СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ И СТАТУТ!!!А сега де!!!!!
Пон Авг 26, 2013 3:33 am
vandu
Благодаря на всички за съветите. За жалост прехода се провали за трета поред година, ортака ми се върна от море с бронхит, а жената успях да я навия само за еднодневни преходи из планината, но пак е нещо.
Направих едно маршрутче от Зелени преслап - Скакавица - ез. Окото, и едно от ЦПШ до еленините езера. Направи ми впечатление че Рила е оставена на произвола на съдбата. От х. Скакавица по пистата към ез. Бъбрека едвам си личаха пътеките, за маркировка и дума да не става, за една бройка точно преди изхода от гората се бях загубил. Но може би най-гадно ми беше че нямаше никакви хора. От Зелени преслап до бъбрека срещнахме само една група и то бяха някакви чужденци, всичко друго на лифта и на пикник. Относно заблатяването.....наистина жалка история, никога до сега не се бях качвал последната седмица на август и не знам как е било преди но сега.... [img] https://picasaweb.google.com/113341346140576011667/Sep22013?noredirect=1#5918995689332113426 [/img]
Ето и една подводна снимка от бъбрека [img] https://picasaweb.google.com/113341346140576011667/Sep22013?noredirect=1#5918995538640596530 [/img]
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети