Току-що и аз се сетих да проверя разписанията на автобусите... много правилно (и незнайно как) си усетил, че ще идваме от Пловдив
От София сме, но от 5ти до 7ми ще спим на палатки на Гела за гайдарския събор. Оттам секачваме до Пловдив, нощуваме 1 вечер у приятели и на 8 август сутринта в 7:00 има автобус от Пловдив за Плевен (тръгва от автогара Север).
На Добрила съм спала само веднъж и не останах очарована от хижарите... имаха си някаква тяхна доста голяма компания и не обърнаха внимание на останалите "гостуващи" (може би е нормално, не знам). Нямам кой знае колко хубави спомени от тази хижа и не ми се иска да спим там, но няма начин. Спомням си, че не приемаха резервации без предварително да им се изпратят парички, а нямам физическото време да смогна и това да свърша, та ще видим какво ще се спазарим с тях : ) хижарката беше една слабичка, с черна коса, къдрава, млада... група туристи бяха домъкнали много, много малко кученце от лифтовата станция (качвахме се в края на зимата и беше уникално красиво да си над облаците : ) http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/184364_1896493175148_1326153976_32253491_3894459_n.jpg) и тя не позволи кученцето да бъде внесено вътре... имаше "отряд" от планинската спасителна служба и благодарение на тях намерихме ключ от някаква стара барака и прибрахме кутрето там, като преди това скришом го бяхме нахранили и напоили. Не разбрах защо не можеше да го пуснат в общото помещение вътре, при положение, че кученцето беше на 2-3 месеца, много дребно... имахме и още неуредици със спането и настаняването, защото искаха да оправят първо техните си хора иии така... тогава с радост си тръгнах от там, а изобщо не съм претенциозна по принцип... но те се държаха с нас като с навлеци... : ) дано този път положението е различно...
_________________ * dReamers dReam forever *
Чет Юли 28, 2011 5:00 pm
JimBoj
Е на х. Добрила отдавна няма хижари, там е по близо до хотел и има администратори. За добро или не толкова, но това е факта там. Преди години там бяха Марко и Христина, хижата беше много хижарска тоест доста компромисна като обстановка, но пък със здрав планинарско – купонджийски дух. После Чавдар взе хижата и направи грандиозен ремонт, но ..... е сега условията са перфектни и за такова високо място може да се каже, че има комфорт и лукс и не може да има всичко де.
: ) кашкавал-туристите се завърнаха ;P
Изобщо не успяхме да изпълним плана такъв, какъвто ни го "подсказахте"... от Беклемето минахме през Орлов-ия заслон, след това Дерменка и вкрая на първия ден стигнахме до Добрила (тук е мястото да БЛАГОДАРЯ на човека, който намери спалния ми чувал и ми го върна! Успяла съм да го загубя по пътя преди Дерменка и той го беше прибрал... страаашен късмет извадих!) На втория ден станахме рано и тръгнахме към Левски. Попитах накъде да се движим, защото на поляната пред Добрила има 2 табели - за Ботев и за Амбарица. Казаха ни да държим посоката за Амбарица и така тръгнахме... вървяхме, вървяхме, вървяхме... близо 3 часа... объркахме се на едно възвишение, хванахме грешна пътека... след около още 30 минути път, решихме да се върнем до колчето, от което тръгнахме по грешната пътека. Намерихме правилната маркировка и отново поехме. След още около час стигнахме до незабравимата табела с 2 стрелки в 2 различни посоки, на която пишеше Амбарица. И чудейки се накъде да хванем - надясно по стръмното или наляво към ниското, избрахме по-лесния път, защото вече бяхме супер уморени. И така стигнахме до Амбарица. Хижарят се приемал туристи през седмицата, освен петък и събота, но нас ни настани и беше изключително мил и добър! Останахме там за през нощта. Хижата няма ток от много години, но е страхотна отвътре! Нужно й е малко освежаване и електричество и няма да отстъпва по нищо на останалите! Пейзажите там са десет пъти по-красиви от тези, които се разкриват пред Добрила. На третата сутрин станахме и видяхме, че времето не позволява да хванем правилната посока за х. Левски и заслизахме към с. Черни Осъм. Оттам с автобус към Троян и от Троян - добре дошли в София... съвсем различно се получи от първоначалните планове, но може би е за добро.
Маркировката в тази част на Стара планина е ужасна! И хижарят каза, че не сме единствените, които са се заблудили... никъде не беше посочено накъде да тръгнем за х. Васил Левски. А нямам вграден GPS и ако не си минавал друг път от там, шансът да се заблудиш като нас е доста голям...
За маркировката си права, но до там до където сте стигнали е добра на там по билото става още по особено, а по летните вероятно е трудно ако човек ги минава за първи път.
За вградения ДжиПиЕс си права но има едно старо пособие наречено карта (хартиена) такова поне нямахте ли? Помага долу – горе . Вероятно ако бяхте разгледали картата (за тази райони има прилична карта) мисля щяхте да сте по наясно къде сте и на къде отивате. Помагат и пътеводители и описания на маршрута от хора които са го минавали, за съжаление възникнаха пречки да се пусне сканирана версия от пътеводителя „Чорчопов, Г., Т. Ненов, Стара планина - пътеводител. С., 1987.“
Табелите пред Добрила не ги помня но от там тръгват три пътеки. Средната която тръгва на изток (североизток) е билната през връх Амбарица за връх Ботев, лявата (север) е лятната за хижа Амбарица и дясната е лятната пътека за хижа Левски... на къде сте хванали и къде сте „объркали“ не знам.
Това, че сте харесали Дончо за мен е малка изненада, но винаги е вероятно да има положителни промени. Факта, че хижаря е в хижата и твърди, че „Не прима туристи през седмицата“ е доста показателен ... и ви е направил „жест“ за да ви приеме .... ц ц ц ами трябваше да ви отави да спите под навеса или пред вратата ...
Пет Авг 12, 2011 10:00 am
dido
JimBoj написа:
... Помагат и пътеводители и описания на маршрута от хора които са го минавали, за съжаление възникнаха пречки да се пусне сканирана версия от пътеводителя „Чорчопов, Г., Т. Ненов, Стара планина - пътеводител. С., 1987.“
...
Да, за съжаление Тодор Ненов изрично отказа да подари на Старопланинските мераклии този 25 годишен пътеводител ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Авг 12, 2011 10:59 am
Gamina
JimBoj написа:
За маркировката си права, но до там до където сте стигнали е добра на там по билото става още по особено, а по летните вероятно е трудно ако човек ги минава за първи път.
За вградения ДжиПиЕс си права но има едно старо пособие наречено карта (хартиена) такова поне нямахте ли? Помага долу – горе . Вероятно ако бяхте разгледали картата (за тази райони има прилична карта) мисля щяхте да сте по наясно къде сте и на къде отивате. Помагат и пътеводители и описания на маршрута от хора които са го минавали, за съжаление възникнаха пречки да се пусне сканирана версия от пътеводителя „Чорчопов, Г., Т. Ненов, Стара планина - пътеводител. С., 1987.“
Табелите пред Добрила не ги помня но от там тръгват три пътеки. Средната която тръгва на изток (североизток) е билната през връх Амбарица за връх Ботев, лявата (север) е лятната за хижа Амбарица и дясната е лятната пътека за хижа Левски... на къде сте хванали и къде сте „объркали“ не знам.
Това, че сте харесали Дончо за мен е малка изненада, но винаги е вероятно да има положителни промени. Факта, че хижаря е в хижата и твърди, че „Не прима туристи през седмицата“ е доста показателен ... и ви е направил „жест“ за да ви приеме .... ц ц ц ами трябваше да ви отави да спите под навеса или пред вратата ...
Тази за х. Амбарица не тръгваше ли след като слезеш от вр. Амбарица? Всъщност е по-вероятно да се загуби човек ако идва от изток.
а за картите - в момента е абсолютно невъзможно да се намери нормална карта на Средна Стара Планина, освен някоя оказионна или един атлас (доста подробен, макар и с известно количество стари маркировки), който също се намира апокрифно (май само в Калофер и Карлово го имало). Другият вариант е онази троянската, където май нямаше маркирани пътеки. Всичко останало е... по-добре да не го гледаш.
Пет Авг 12, 2011 11:24 am
mikesli
Карта "Централен Балкан"
Карта на Централен Балкан 1:65 000 излезе преди година и половина.
Предполагам все още може да се намери, ако не --- в този форум има сканирано копие
Ето скрийншот от нея в района Добрила - Амбарица:
Има 5 пътеки, тръгващи от хижата: за Дерменка, за Лифта, за х.Левски, за вр. Ботев и за Амбарица.
Записано е времето за преминаване и са оцветени с цвета на маркировката
Пет Авг 12, 2011 12:34 pm
Gamina
А, това е тази троянската (струва 10лв по хижите), имало все пак маркировките значи. Обаче подсичащата Левски-Добрила мисля, че е синя в действителност. Ще изровя снимки.
Иначе зелената пътека е класика за загубване като идваш от изток по билото.
Пет Авг 12, 2011 12:42 pm
JimBoj
Gamina написа:
Тази за х. Амбарица не тръгваше ли след като слезеш от вр. Амбарица? .
За хижа Амбарица има две пътеки зимна през Върха и лятна която минава по северозападните и северните склонове на върха (с жълто на тази карта).
Тази за която говориш след върха тръгва от седловината пладнешки Ярове точно там е прекъсната картата на север към хижата в зелен цвят
На тази карта пътеката от юг на Върха (лятната към Хижа Левски) е без цвят, но моя спомен е, че по нея си има маркировка а и е доста добре очертана.
ПП Много жалко, че Тодор Ненов не се съгласил да подари пътеводителя, той дева ли очаква да го преиздаде, но явно във времето се е натрупало напрежение. С този пътеводител в раницата преди 15 години хукнахме по Балкана, без изобщо да знаем за какво иде реч.
опс докато се наканя да отговоря всичко вече се е изяснило
Пет Авг 12, 2011 12:44 pm
dido
JimBoj написа:
ПП Много жалко, че Тодор Ненов не се съгласил да подари пътеводителя, той дева ли очаква да го преиздаде, но явно във времето се е натрупало напрежение. С този пътеводител в раницата преди 15 години хукнахме по Балкана, без изобщо да знаем за какво иде реч.
Абе твърди, че искал да го преиздава. Ако просто иска да пусне нов тираж на стария (в някои детайли морално и фактически остарял) - решението му има някаква логика. То и дъщерята на Георги Чорчопов не беше особено запалена за позволението ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Авг 12, 2011 5:46 pm
JimBoj
Та той половината е пълен с обяснение къде и как са се сражавали партизаните и за разни землянки и тн. Поетично социалистически отклонения които сега биха предизвикали само смях.
Освен това дори преди 20 години като го ползвахме хижа Ехо в пътеводителя беше новосторояща се, хижа Планиски извори- функционираща, а много млади борови гори бяха станали вече Солидни дървета.
Плачи си за пренаписване! Нямам идея на колко години е Тодор Ненов, но не вярвам да се юрне с лист химикалка, диктофон, Джи Пи Ес и тн технически пособия за да види как са се променили нещата
В този му вид пътеводителя е по - скоро любопитен от колкото полезен, но разбира се те са в правото си да откажат независимо от подбудите им.
Вто Авг 16, 2011 10:24 am
venefica
Здравейте, нуждая се от помощ за времето за един преход, подобен на този.Планираме да Стигнем от Стенето , някъде из вътре- (Чаушов дол ) до вр. Ботев пеша и се чудехме дали ще успеем за два дни ,ако тръгнем към 10 -11 ч сутринта на единия ден от чаушов дол ( средата на Стенето, мисля на около 2 ч от х. Дерменка) единия ден и с минимален нощен преход и минимален нощен сън да стигнем до вр.Ботев примерно до 16-17ч на другия ден (и то с около 20-тина и повече кг багаж) и бавен ход или да си избием "Пеш-ато" от главите и да си вземем колата до Стенето и от там пак с кола до Паниците?
Намерих следната информация; Беклемето - Пешеходен преход до х.Дерменка2,30ч.
Пешеходен преход (2,30 часа ) от хижа Дерменка до хижа Добрила или с. Черни Осъм – местността Смесите - Зоранов рът - х.Амбарица - х.Добрила 4ч
Пешеходен преход (5 часа) Добрила до хижа „Васил Левски”
вещица скилида спора: Пешеходен преход (5 часа)х. Левски до хижа Рай,
Пешеходен преход (6-7 часа) Рай -връх Ботев
ПП намерих и едни карти, за вело маршрути и се чудех дали ще са ни полезни и кой от тях ще е най бърз (за пешеходен туризъм) ЦЪК
Мерси
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети