ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Чукарите, езерата и облаците на Пирин, август, 2013.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Чукарите, езерата и облаците на Пирин, август, 2013.
Автор Съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение Чукарите, езерата и облаците на Пирин, август, 2013. Отговорете с цитат
През август болежките в десния крак понамаляха, та с мой колега и адаш решихме
да се поразходим из Пирин. На обяд на 11.08.2013 г. бяхме на х. Вихрен и веднага след
настаняването потеглихме към Бъндеришките езера и Тодорина порта. Времето бе мрачно,
имаше силна мараня. От портата се разкриха познатите гледки към Валявишките езера и Ушиците:

На вр. Малка Тодорка преди 8 години направих първата си 360 градусова панорама, но този
път времето не бе подходящо за такива занимания. Предвид наближаващата буря, се отказахме от
разходката по билото до вр. Тодорка и заслизахме към портата. Малко под портата ни застигна бурята, дъждът отначало бе проливен,
та се наложи да спрем за малко.

На другата сутрин първата цел бе Кутело. От Джамджиевия ръб вече бе пред очите ни:

Малко над Казаните снимахме тези еделвайсчета:

Изкачването на Кутело е досадно занимание, но от дългото му било между двете най-високи негови
коти, гледките са възхитителни:

При качването на Вихрен простоянно се разминавахме със слизащи от върха:

На върха, освен българи, имаше и други националности, както и авиошоу:

Ние нямахме крила, та заслизахме към Кабата и благата на цивилизацията.

На сутринта, с тежките раници на гръб, потеглихме към Муратово езеро, Бъндеришка порта
и Муратов връх. Муратов връх също е от върховете, от които се правят хубави панорами:

След като поснимахме на воля, слязохме на портата и продължихме към з. Синаница.
Привечер времето се проясни, та щракнах няколко снимки:

На заслона се срещнахме с друга Врачанска група, та вечерта, освен напоителна, бе много весела.
На следващата сутрин на портата се снимахме и разделихме с нашите съграждани, те поеха към Банско,
а ние - към Тевно езеро. На з. Спано поле пихме по едно и срещнахме колеги от АЕЦ-а. Пак приказки,
спомени и т.н. За обедна почивка се спряхме малко преди Превала, където на оттока на езерото до
пътеката, се кефихме на битките, които рибките направиха за парченцата сухар, хврърлени от нас:

Превала е отлично място за снимки:

След Мозговишка Белеметска порта се показа и Каменица:

На Тевно пихме по едно, побъбрих с Валя и без багаж скокнахме до Кралев двор.
Все пак трябваше и този ден да качим нещо, та дори и връх да е.
(Част от) Попово езеро и Самодивски езера, гледани от Кралев двор:

На другата сутрин преди Дясна Кралевдворска порта ни чакаше изненада:

След Аргирово езеро издрапахме Демиркапия, а след това и Джано.

Адашът се кефи на гледките от Джано. Както и на наличието на мрежа за мобилния телефон.
С всяка година покритието в района на Белемето и върховете около него става все по-лошо?!
Е, това си има и положителни страни! Лично аз не ходя на Пирин, за да водя разговори на спокойствие.
Да не пусна снимки на Кременските езеро от Джано е престъпление, което е наказуемо в този форум:

Като бонус, със снимката получавате и Каменишки езера, макар и ревниво крити от маранята.
Малко по-добра бе видимостта към Каменица и Полежан:

От връх с гледки като Джано не ти се слиза, но заведението на върха бе затворено,
та си спомнихме за сгодите, които Тевно предлага. Слязохме почти до Попово езеро,
малко над което кривнахме по пътеката към Самодивските езера. Освен самодивите,
атракция бе преминаването на пряспата под портата. Имам опит в нежелано, спонтанно
пързаляне по пирински преспи, но не се наложи да го използвам:

На Тевно утрините са тихи, но вечерите – не! Атракцията бяха изпълнения с китара на
руснаци, каквито най-после доживях да видя из Пирин. Остава и араби да срещна по чукарите!
През двете вечери на Тевно алхимичните страсти се разгоряха в мен, към спирта с ментова есенция,
освен вода добавях и мастика. Заедно със задължителните 2-3 кенчета бира се получава един от
коктейлите, които предпочитам на това място. Ако на сутринта не Ви боли глава, значи или е
станала реакция, или главата Ви е празна. Трудно ми е да преценя защо обикновено моята глава
не ме боли.
На сутринта времето бе много гадно, но това не ни притесняваше, понеже ни предстоеше слизане до
Попина лъка. Оттам продължихме с кола до Мелник, Рожен, Рупите и Рилски манастир, ама това
е друга бира.

Ако досадата не Ви е завладяла, повече картинки може да видите на адрес:

https://picasaweb.google.com/113411068358504368642/PirinAugust201302?noredirect=1#

Равносметката: шест върха, много, много, много езера и много, много облаци.
Как човек да не иска облаци и за пиене!
Вто Авг 20, 2013 5:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
chukov

Мнение Отговорете с цитат
Браво, чудесни снимки
завиждам благородно
Вто Авг 20, 2013 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Мнение Отговорете с цитат
Чудно ! Clap

А това заслужава да влезе в енциклопедията с бисерите, ако знаеш как съм се смяла !
Laughing
BateBorko написа:
На Тевно утрините са тихи, но вечерите – не! Атракцията бяха изпълнения с китара на
руснаци, каквито най-после доживях да видя из Пирин. Остава и араби да срещна по чукарите!
През двете вечери на Тевно алхимичните страсти се разгоряха в мен, към спирта с ментова есенция,
освен вода добавях и мастика. Заедно със задължителните 2-3 кенчета бира се получава един от
коктейлите, които предпочитам на това място. Ако на сутринта не Ви боли глава, значи или е
станала реакция, или главата Ви е празна. Трудно ми е да преценя защо обикновено моята глава
не ме боли.

Вто Авг 20, 2013 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.