Кратък преход - Мусаленски траверс
В събота и неделя бяхме на Рила.Идеята беше да минем по Мусаленския венец започвайки от Шатър през първия ден, а втория да почиваме на х.Чакър войвода, но лифта не работеше.И планът се промени.В събота ходехме до Шатър и почивахме на х.Чакър войвода.В неделя тръгнахме по траверса, без да изкачваме пак Шатър.
Никой участък не ме изплаши, изненадах себе си.Сигурно ако бях прочела и най-вече видяла някои стръмни участъци (образите действат на подсъзнанието много мощно), как зеят надолу едни красиви урвички, щях да се поусъмня в себе си и както ме е страх от високото щеше да ми е много трудно да мина по траверса.Има значение и че не бях сама, макар че не мисля че това го оценявам/осъзнавам в пълния му размер.Бих го минала сама, тогава ще е по-интересно да видя как ще се държа, оставила съм си го за следващата година, живот и здраве
Всъщност по-скоро бих се притеснила, че не виждам пътеката.Например от Иречек към Малка Мусала пътеката на места я губехме.От Иречек донякъде добре се вижда. Наложи се да катерим...Не ми мина нито веднъж мисъл, че е добре да се върна, а само ако бях сама дали щях да се паникьосам, че не намирам проходим път напред.Щото съм забелязала, че понякога ситуациите напомнят на тези, в които изпада моят любимец от книгата на Алън Милн - Тигър: може да се качи на дървото, но не знае как да слезе)))
Точно местата където нямаше пътека(сега мисля така) ме подготвиха за Трионите - имаше там един два участъка, където се прегръщахме със скалите, много недолюбени скали бре)) все искат да ги гушкаш))
И сега си се чудя защо ме беше страх да мина по Римския друм към Страшното езеро, не че не минах де...Май е защото колкото мъже срещнах от Кобилено бранище към Страшното,все ме предупреждаваха за тези 30м, като прибавим и че обувките ми се хлъзгат на мокро,не че беше мокро тогава, но си нямах вяра на подметките и оттам на краката, понякога не е добре да знаеш много за пътя напред.
Сега чета, че ако си минал Трионите, ще минеш и Петлите...а смятам да си ги мина, да видя нямали и някоя кокошчица между тяхЕдиният стръмен участък го видях добре фотографиран, другият още не съм го открила.Снимки има, но на мен не ми се отварят в някои от темите, предполагам нямам програмата за това.
Снимки не съм качила, така като поразгледах темата за Мусаленски траверс - има достатъчно и много по-хубави от моите.Качила съм всъщност във фейсбук, публични са, но не знам как да дам линк към тях .
Гледките бяха прелестни, имаше тръпка от новото, научих нещо за себе си и за човешката природа, запознах се с хубави хора,живи и здрави сме, мисля че на това се вика перфектно
След тази разходка у мен възникнаха едни въпроси свързани със здравето и ако някой може да ми отговори компетентно, ще му бъда много благодарна.Не мога да спя на планина - 3-4 часа, без да се чувствам наспана и бодра и после е едно мятане докато стане време за път.Освен това като вървя не ми се пие много вода, в смисъл жадна съм но ако пийна повече от 3 глътки ми се гади и ми е много некомфортно на стомаха, та си вървя почти винаги леко жадна.Определено и не ми се яде много, но наваксам като слеза от планината.Тази година два пъти се качвам на Рила и двата пъти е така, ненормално ми се вижда, вторият път по-тегаво, особено в началото - темпото ми беше малко бързо.
Темата ми е един миш-маш, но честно казано не ми се пускат две теми отделно.
Беше ли някъде пред хижата Чакър войвода към 18:30 в събота?
Имаше една групичка около огъня, едно момиче си лафеше с хижаря Иван до тях.
Че минах от там. Слизахме двама от поляната на шугавите.
Благодаря Гамина! Четох из нета за височинна болест,нямам всички симптоми и затова реших че не е от това.Сега обаче като се зачетох в линка ти, мисля че проблемът е дехидратация и поне има инфо с подръчни средства как да се справяме.Само че аз ще се подготвя и ще експериментирам един вид върху себе си, така че ще ми се изясни съвсем ситуацията.В аптеките продават рехидрин - ще взема няколко прахчета +някой деган, а после смело ще си пия колкото искам То цял ден да изпиеш само 1 л вода без да изкараш нищо...Много благодаря за информацията!
Ристо, сега разглеждах снимки на фотографа на групата, има те на тях, заедно с едно момиче си.Блондинката е Анна.Понеже са във фейса не мога да ти ги изпратя.Пък и хич не се оправям с този фейс, признавам си без бой
Поздрави!
Е що така се отказваш да се пребориш със затрудненията ти за качване на снимки и с ФБ? Не ти отива на мераците за планина.
Нито си първата, нито последната - хич не е трудно.
Разгледай цялата тема - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=210
Най-лесния начин /За Windows XP Professional/ - цъкаш с мишката на снимката, която искаш да публикуваш тука във форума, след това натискаш F5 клавиша. Отваря ти се същата снимка. С десен бутон на мишката цъкаш в/у снимката и избираш функция "Copy image location" /браузър Mozilla Firefox/, "Copy image address" /браузър Opera/, в Internet Explorer е по-засукано - избираш Properties и от показалият се прозорец копираш информацията след Address (URL). След това поставяш копираното м/у таговете [img]тук[/img], които се появяват след като натиснеш бутона Img, видим горе като пишеш съобщение /пост/ във форума.
... и "Копиране на URL адреса на изображението" в Chrome.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Авг 20, 2013 5:09 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравейте и от мене - "фотографа на групата", както ме набедиха, макар че какъв фотограф съм без огледално-рефлексен фотоапарат с обектив, тежащ поне едно кило!?
Първо: Поздравления и благодарности за (полу)успешно осъществения траверс на Мусаленския венец. Когато групата е сговорна, има разбирателство и опит - изпречилите се трудности се преодоляват лесно и приятно.
Второ: От целия преход най ми харесаха не "покорените" върхове, а усмивките край лагерния огън и обяда зад Космическата станция "на завет от тълпата" на връх Мусала.
Трето: Не съм добър физиономист и късно ми казаха, че "известен, от форума, жител от Самоков" минава край нас. Иначе щях да се здрависам с Ристо Туристо, дори и с риск да му досадя. Следващият път вече ще съм подготвен
Четвърто: Две снимки - съответно от 17:33 и 19:06 на 17.08.2013 г. пред х. "Чакър войвода". Ако снимките са неудобни, модераторът да се чувства в пълното си право да ги махне
Ееее - пуснете снимки от расодката, де. Малко описание - ала-бала.
Много се радвам, че форума сБИРА хората. Поразрових се малце...
И що полууспешно?
Другия път -
ZCEZBPM написа:
Алексйо написа:
https://plus.google.com/u/0/photos
Нема нищо.
Не се ли виждат?
Какво да направя,за да се видят? Направих ги публични,но досега не съм публикувал снимки във форума и може да бъркам нещо.
Вто Авг 20, 2013 10:54 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Снимки има доста (мои - 2 070 броя), макар че времето беше променливо облачно и не станаха кой знае колко хубави, а и техника нямахме кой знае каква, а и времето беше малко, че бързахме, а и ...
Сега снимките се свалят от другите участници в излета и чакам тяхното одобрение. Ако не са доволни от себе си на някоя снимка, биват изтривани от същата. След това ще допълня хубавия разказ на Liubitel и ще дам връзка към снимките, ако другите не възразяват.
Вто Авг 20, 2013 11:06 pm
Алекс.Йо
Ристо Туристо написа:
И що полууспешно?
Другия път -
Полууспешно, защото с един от участниците (няма да казвам кой) преценихме риска след връх Иречек и поради сериозен страх от височини решихме да пропуснем Малка Мусала и Трионите. Вместо това слязохме от при северната кота на Иречек по един каменист улей директно до магистралната пътека малко под Леденото езеро и оттам се качихме на Мусала едновременно с останалите. Снимахме се, хапнахме и продължихме заедно траверса до Ястребец. Поради този пропуснат връх считам за себе си Мусаленският венец за непълен, липсва една "клонка"
Но не съжалявам, тъй като вече съм го правил целия преди години и сега се навих единствено заради хубавата компания. А слизането по каменния улей (МНОГО обичам камъни ) при реална опасност от каменопади по стръмния склон на Иречек беше нещо, което се канех отдавна да направя и направо ме изпълни с щастие и възторг (за ужас на спътника ми )
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети