ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Уважавате ли мотористите
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Уважавате ли мотористите
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Лично мои мнения: Smile

Първо: За тема за предлагане на мотори под наем - ако се пусне в правилния раздел "Предлагам / Търся", едва ли ще бъде изтрита, макар че коментари по нея едва ли ще има и темата сигурно бързо ще изпадне в по-долни позиции.

Второ: Разлика между туристи и мотористи правя не в смисъл на добрите срещу лошите, а от чисто практическа гледна точка, така както правя разлика между туристи и скиори (ските ме привличат почти точно толкова, колкото и моторите, тоест никак). Разбира се, че в повечето случаи мотористите също са туристи, разбира се, че от тях има такива, които пазят природата, както и някои, които не я пазят чак толкова прецизно, хора има всякакви.

Трето: Лично аз досега лошо от моторист не съм видял, важи и обратното. Винаги сме се поздравявали и сме се държали подобаващо за планината. Дори един път бяхме замръкнали и един джип с офроудисти ни свали и закара чак до София. Е, малко вдигнат прах след гумите по земните пътища не е нещо кой знае колко нетърпимо, малко повече шум - също. Но среща с хубави хора в планината винаги е приятна.

Четвърто: Както националните паркове имат правото да затворят за преминаване дадена пътека, когато нейното състояние се е влошило и вече не може да поеме потока пешеходни туристи, така и мотористите трябва да имат някакво ограничение за преминаване по пътища и пътеки, чието състояние не позволява преминаването на моторно превозно средство, нищо че не се намират в национален парк или резерват. Често отговорността за токова ограничение лежи върху самия моторист. Той трябва да прецени доколко щети нанася на природата и поправими ли са те.

Пето: Сега да не вземе да се направи нова тема "Уважавате ли ловците", че и там ще почнат едни дискусии, а все пак да не забравяме, че ловците са въоръжени, а по време на ловния сезон стават инциденти Smile

Шесто: Според правописните правила на българския книжовен език - интервал се пише след запетая, точка и препинателен знак, означаващ край на изречение, но не и преди тях.

Седмо: Напоследък форумът замря, а аз съм безработен и затова пускам отвреме навреме някое съобщение, колкото да се намирам в работа. За съжаление още не ми е дошло вдъхновението за писане на пътеписи Sad

Приятна и ползотворна седмица!
Чет Авг 15, 2013 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

motoxpro написа:
Благодаря на колегата създал темата! Много добра идея. Аз лично пуснах тема за мотори под наем и беше изтрита. Бих искал да поясна, че планината е за всички без значение възраст, цвят и т.н. Разбира се и аз съм изключително против моторните превозни средства в парковете и резерватите! Но по всички други планински места мисля, че неможе и няма право да се прави разлика от турист и моторист. Бих искал да спомена, че ние караме мотори в Стара Планина, където не е нито резерват, нито парк. Винаги си събираме боклуците, даже и угарка от цигара не се хвърля. Моторите които караме са четири тактови, което значи, че не изхърлят изгоряло масло в атмосферата. Намаляваме когато се разминаваме с туристи и винаги поздравяваме с кимване. Родителите ми са ме водили достатъчно по планините като малък, за да знам какво може и какво неможе да се прави. Отношението турист-моторист идва от възпитанието. Виждал съм битаци оставени от ловци, с извинение, но в тяхната кочина и прасе не съм сигурен, че ще иска да влезе... С тези доводи бих искал да кажа, че не всички мотористи са лоши, и все пак дори и да са лоши, планината е обща и не смятам, че туристите имат право да хокат мотористи, които си карат извън парковете и резерватите. Приятна разходка колеги.

Благодарим. Безаварийно.

Закон за горите:
Цитат:

...
Чл. 148. (1) Товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга могат да се движат в горските територии и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.
...
(7) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Движението по горските пътища на пътни превозни средства, извън посочените в ал. 1, се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по ал. 11. Движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV) се извършва само по горските пътища и по трасета, които са специално обозначени по ред, определен с наредбата по ал. 11. Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии, е свободен с изключение на случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред.
...

Надявам се сте запознати със законите в РБ.

Иначе действително има промяна в манталитета на мотористите напоследък - вежливи са.
Това обаче не ги прави приятни горе - замърсяват - звуково, зрително и т.н.

Човек отива да си почине в планината.

Чет Авг 15, 2013 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
иван_м

Местожителство: Велико Търново

Потвърждавам, че напоследък повечето от мотористите, които срещам по планинските пътеки, са доста коректни - поздравяват, намаляват скоростта. Но аз отивам в планината за да избягам от шума и мръсния въздух на големия град. Поради това тези срещи не са ми особено приятни. Но според мен най-лошото е, че пътеките са сериозно изровени от моторите, на много места е тръгнала ерозия и са изключително неприятни за ходене. Считам, че използването на мотополигони и обособяването на отделни маршрути за моторен спорт и пешеходен туризъм в планината е добро и възможно решение.
Чет Авг 15, 2013 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Днес видях нещо, което никога не съм виждал в тази част на Балкана.От Чала до водопада по лятната Плевен-Ботев, във всички улеи имаше най-малко 250 роми берящи боровинки.Аз излязох "по кабела" и когато стъпих на лятната....имаше човешки лай..а, обелки от салам, опаковки от вафли и к'во ли не.Ситуацията нагоре беше същата.Навсякъде тотална мръсотия.Понеже бях тръгнал малко по-скоростно, в мен нямах фотоапарат или телефон да снимам, ама е отвратителна работа.Това нещо преди три дни го нямаше, а както казах и по-горе, в този район на планината никога не го е имало.Интересно къде им изкупуват боровинките на тъмните господа, 'щото от там всичко е далеч..Иначе те са излезли от юг.На паркинга на хижа Плевен пазачът не знаеше нищо за тях.
Хм, сега като се замисля, дали Орешарски не ги е превозил нощес, като ги е натоварил от вчерашният митинг в подкрепа на правителството.. Very Happy
Съб Авг 17, 2013 6:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

цингите са лакмуса на потъващата българска икономика Surprised
покрай сърница има цели бушкрафтърски лагери,
ама далече от населени места щото българомохамеданите таме
не са им големи фенове иги церят с тупалки дори профилактично Very Happy
Съб Авг 17, 2013 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stanev

Преди месец два докато се разхождах с жената по екопътеката за лозенски манастир, се карах с едни дебили на мотори. Предолам знаете как изглежда пътеката малко след началото - широка около метър, метър и половина на места, наклон 30 градуса, много, ама много камъни и много растителност и пълна липса на видимост. Та двама дебили, приличаха на баща и син бяха решили точно от там да минат, при положение че отстрани има широк черен път. Добре че нямаше деца или възрастни хора, че всички щяха да са пометени. Развиках им се и им обясних че тук нямат място, никаква реакция нямаше отсреща Rolling Eyes

Със сигурност има готини мотористи, но при всички положения нямат място в планината. Twisted Evil
Съб Авг 17, 2013 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
баир_будала

joropc написа:
...................................................................Аз излязох "по кабела" и когато стъпих на лятната....имаше човешки лай..а, обелки от салам, опаковки от вафли и к'во ли не.Ситуацията нагоре беше същата.Навсякъде тотална мръсотия.Понеже бях тръгнал малко по-скоростно, в мен нямах фотоапарат или телефон да снимам, ама е отвратителна работа.......................................................
Хм, сега като се замисля, дали Орешарски не ги е превозил нощес, като ги е натоварил от вчерашният митинг в подкрепа на правителството.. Very Happy

А други обичат да снимат рекички,пчелички и прочие............
Very Happy Laughing Wink

Пон Авг 19, 2013 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Ето какво снимах аз по средата на Заногата:

Пон Авг 19, 2013 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
stefan

Уважение към мотористите мога да имам само в следните три случая:

1. Ако не се правят на Шумахер с 200+ км/ч

2. Ако не са толкова гръмогласни на пътя (особено през нощта)

3. Ако с моторите стоят ДАЛЕКО от планините, най-вече от природните и национални паркове, което си е престъпление, откъдето и да го погледнем.

Това "любуване на природата" с мотор (или какъвто и да е вид МПС) е доста лицемерно - понеже обичаме природата, дай да я убиваме!
Чет Сеп 05, 2013 8:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stflyfisher

Карането на МПС-та в националните паркове е вече бизнес, а не някакви си отделни тинейджъри бръмчащи с моторите си.

Цък

И въпроси задават:

Цък 2

Има за какво да се подаде сигнал в съответните институции срещу предложенията за почивка и развлечение в този сайт.
Пон Яну 20, 2014 3:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Не знам дали човекът, пуснал темата преди три години я следи още. Виждам обаче, че продължава да е актуална.

Предполага се, че трябва да уважаваме всички. Ама... се оказва, че мотористите в планината били в нарушение на закона. Обяснението в любов изглежда неуместно, и едва ли някого топли констатацията, че прословутата арогантност на моторджиите била намаляла при някои индивиди.
Така както не е нормално човек с раница да тръгне и да пречи по автомагистралата, не им е мястото и на мотористите на туристическите пътеки. Ние не се разкарваме по пистите за мотокрос.
Май че Кърт Вонегът беше написал: "Не хвърляйте фасовете си в нашите писоари, както ние не пикаем във вашите пепелници".
Пон Яну 20, 2014 5:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Страница 8 от 8

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.