Направихме еднодневно изкачваме на вр.Голяма Сютка - втория по височина в Родопите. Минахме по най-краткия път, през Ракитово, като умишлено си го удължихме малко.
Оставихме колата на Качаков чарк. Там преди години имаше заключена бариера и с кола можеше да се стигне само да там. Има още 5-6 км. асфалтов път до Гралов чарк. Приятно се изненадах, че пътеката е много добре маркирана и добре утъпкана. Срещнахме още 3 групички туристи - явно върхът е станал популярна дестинация. Все пак трябва да се внимава и да се следи прецизно маркировката, защото 2 от групите се бяха заблудили и бяха се отклонили. Пътеката е много стръмна - за около 3 км. приблизително 600м. денивелация. По описание се взема за 1 час, но това е само за много спортни личности, които не ядат боровинки На нас ни отне около 2 часа с много боровинки. Исках на връщане в местността Кабата да се отклоним пак по жълта маркировка за Пашино бърдо и по-надолу по немаркирани пътища да се върнем при колата на Качаков чарк. Минахме около 200 метра по "пътеката". Маркировката е много добра, но пътеката не е ползвана и е доста трудно проходима. Има много паднали дървета буквално през 10-20 метра. Не знам дали така продължава, но беше 15ч.30м. и реших, че ако е такава ще ни изтощи до тъмно и се върнахме - оставихме си я за друг път.
Спуснахме се до Гралов чарк и там хванахме камионен път към Бошнов чарк. В началото на пътя има табелка "за м.Беглика". Наистина според картата и Гугъл пътят продължава за ГС Беглика, но съответните кръстопътища няма табелки. Има веломаркировка, но не съм запознат откъде и накъде. Ние благополучно се спуснахме при колата и така завърши очарователната разходка с малини и боровинки.
" Направихме еднодневно изкачваме на вр.Голяма Сютка - ВТОРИЯТ по височина в Родопите."
Всичко по-долу от Уикипедия COPY - PASTE
" Голям Перелик
Височина 2191 метра
Координати N41 36 21.3 E24 34 27.6
Местоположение Област Смолян, България
Голям Перелик е най-високият връх в Родопите."
" Широколъшки снежник, срещан също и като Карлък или Орфей е вторият по височина връх в Родопите (2188 м), след Голям Перелик."
"Голяма Сюткя или Голяма Сютка (2186 m) е ТРЕТИЯТ по височина връх в Родопите."
Нед Авг 18, 2013 10:24 pm
Todor
Бориската написа:
" Направихме еднодневно изкачваме на вр.Голяма Сютка - ВТОРИЯТ по височина в Родопите."
Всичко по-долу от Уикипедия COPY - PASTE
" Голям Перелик
Височина 2191 метра
Координати N41 36 21.3 E24 34 27.6
Местоположение Област Смолян, България
Голям Перелик е най-високият връх в Родопите."
" Широколъшки снежник, срещан също и като Карлък или Орфей е вторият по височина връх в Родопите (2188 м), след Голям Перелик."
"Голяма Сюткя или Голяма Сютка (2186 m) е ТРЕТИЯТ по височина връх в Родопите."
Ой! Грешката ми е съвсем неволна.... Даже не ми е много интересно кой първи, кой втори.... Плъзнало се е по инерция Ама сега вече няма да го поправям, че да не "увисне" твоето мнение.
Пон Авг 19, 2013 8:17 am
Markoni
Ние вчера се качвахме, много ни хареса и ние пообъркахме малко пътеката. Така че следете маркировката внимателно.
Това горе долу е пътеката от края на асфалтовия път на сечището.
Имам и Track в KMZ файл за google earth но не съм го дал за да не заблудя някой, редактирал съм го за да махна грешното ни отклонение.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети