Автор |
Съобщение |
tmilka
|
Изгрев на Кончето |
|
Здравейте! Един приятел ми разказа че е спал на заслон Кончето и на сутринта, при изгрева на слънцето е бил на ръба. Каза че в този момент е наблюдавал необичайна картина - от едната страна е било ден, а от другата още се виждали звездите, защото лъчите на слънцето не са били прехвърлили още ръба ...
Миналата седмица бях в Пирин ( преход от хижа Вихрен, връх Вихрен, Кончето, Тевно езеро до хижа Пирин) и водачът ни - много опитен човек от Банско, като чу тази история, каза че това не е възможно да се види ...
Вие какво мислите - смятате ли че е възможно това?
Ще се радвам ако някой има подобна снимка и я публикува...
Обмисляме с част от групата ни да отидем да преспим на заслон Кончето и да проверим как изглежда изгрева там.
_________________ Планината те прави нов човек |
|
|
Чет Авг 15, 2013 10:46 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Здравейте!
Според мен най-вероятно този приятел не е казал истината. С каква цел е направил това - мога само да гадая
От друга страна, възможно е все пак такава гледка да се наблюдава, но в много редки случаи. Например при пълно слънчево затъмнение. Или когато през деня се виждат дори с просто око наскоро избухнали ярки нови и свръхнови звезди. Важно е да се отбележи, че планетата Венера в определени периоди се вижда като слаба звездичка (стига да знаеш къде да я търсиш) заедно със Слънцето дълго след неговия изгрев (тогава обаче двете звезди - Слънцето и звездоподобната Венера ще се наблюдават и двете от едната страна на ръба на Кончето, а не от двете му страни ).
Едно е сигурно - трябва да се насрочи специална експедиция с преспиване на заслон "Кончето", която да установи всички факти и обстоятелства по случая, а накрая да проведе и окончателен научен експеримент за доказателство. За ръководител на експедицията предлагам да се назначи tmilka
Успех!
П. П. В района има за издирване изгубено съкровище, така че експедицията може да стане още по-интересна
|
|
|
Чет Авг 15, 2013 11:10 pm |
|
|
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора |
|
|
Чет Авг 15, 2013 11:16 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Изрових две снимки - 5-и септември 2009, 06:35. Изгревът е бил в 06:55 (позиция Вихрен):
Гледайки на запад (към по-тъмната част на небосклона)
Гледайки на изток (към изгрева):
Както се вижда - небето непосредствено преди изгрева е доста светло и вероятно няма как да се видят звезди.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Авг 15, 2013 11:33 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Нека се уточним!
Става въпрос за наблюдение на звезди с просто око, нали така?
А не с въоръжено такова - например с мощен гестаповски бинокъл, огледално-рефлексен фотоапарат или телескоп?
За падащи звезди, болиди и метеорити засега също не говорим!
|
|
|
Чет Авг 15, 2013 11:45 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5847 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Ето две снимки и от мен (първата е от 24.06.07, 05:50 -- момента на изгрева, а втората -- 8 минути по-късно). Бяхме там с Атанас, който както винаги снимаше с по-добра техника от мен.
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 1:17 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Авг 16, 2013 12:43 am |
|
|
stefansmail
|
|
|
|
|
- от едната страна е било ден, а от другата още се виждали звездите, защото лъчите на слънцето не са били прехвърлили още ръба ... |
Това не съм го виждал , но съм виждал от едната страна гледка , а от другата ... бяло
http://vbox7.com/play:c4d6d5bb
|
|
|
Пет Авг 16, 2013 10:41 am |
|
|
tmilka
|
|
|
Благодаря Ви за мненията и снимките. Макар и да не ми се иска да го приема - Очевидно водачът ни е бил прав и такава природна картина е почти невъзможно да се види.(да, става дума за гледане с прото око и не за метеорити или др.)
Но това не пречи да направим една проба с преспиване на заслона - дори е да не е вярно ще бъде интересно ..
[/img]
_________________ Планината те прави нов човек |
|
|
Пет Авг 16, 2013 1:32 pm |
|
|
ognedishasht
|
|
|
Не почти, а съвсем невъзможно. Причината е разсейването на слънчевата светлина от атмосферата. Към момента на изгрева (от едната страна вече е било ден, нали така?) светенето на цялото небе е толкова силно, че надвишава многократно блясъка на звездите. Те са си пак някъде там, но няма начин да ги видим на този ярък фон.
Звезди и слънце едновременно могат обаче да се наблюдават без проблеми например на Луната, където няма атмосфера.
|
|
|
Пет Авг 16, 2013 2:20 pm |
|
|
Stanev
|
|
|
|
До колкото съм чел разкази на хора покорили Еверест от там може да се наблюдава подобно нещо. От изток изгрява слънцето, а на запад е все още много тъмно и е възможно да се вижда някои по ярки звезди. От такава височина се вижда и сферичната форма на земята.
Иначе на снимка могат да се хванат както звездите така и красивите облаци по залез, но без слънцето рабира се. Това става близо час след залеза (преди изгрева) и се снима от статив задължително. Ето това от Витоша например:
|
|
|
Пет Авг 16, 2013 4:19 pm |
|
|
|