ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
въпрос за маршрут
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
въпрос за маршрут
Автор Съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Всъщност подобен разговор сме разцъквали и преди: http://www.planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=29417#29417.
Маршрута, който цитирам там, беше качване през Кадиин гроб и билото с Аладжа слап и т.н. На връщане слизане от Големия мермер, само че откъм Синьото езеро. През Кадиин гроб няма как да е по-лесно според мен, предвид по-голямото разстояние и денивелация.
Пет Авг 09, 2013 1:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pux

Todor написа:
След спускането от Грудеви скали директно към пътя на водохващането /200-300 метра за 2-3 часа/ съм се зерекал - в клек повече не влизам!
Много хора имат предварителна негативна нагласа към клека и сигурно затова им се вижда зор. Ако влизаш с по-голям "ищах", ще се убедиш, че всъщност не е чак толкова зле! Е, трябва и малко тренинг за да усетиш "правилния" начин за придвижване Very Happy. Иначе, нормалната "клекова" скорост е 200-300 м/ч. ... стига да не улучиш особено расови насаждения и да не вървиш нагоре Laughing.

Поздрави
Пет Авг 09, 2013 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dilaro2

stefan_iliev38 написа:
Здравей,

А къде се намират Бачевските и Годлевските гори (извинявам се за въпроса)?

Успех!

Селата Бачево, Годлево, Добърско и Белица се намират в най южните части на Рила Планина. Над селата се намира едно общо било в чиито край се намира хижа Македония. От там ми е 5 часа до Добърско пеша, а от там мога да си се прибера за 20 минути с рейса до Разлог (откъдето съм). Мога и по билото за 1 ден да се спусна в някое от другите села и да си се прибера дори пеша до Разлог. Затова и имам желание да прекося от Седемте Рилски Езера до х. Македония, за да се прибера през планината, но не ми се желае да става с много нощувки от финансова гледна точка.
Пет Авг 09, 2013 8:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Re: въпрос за маршрут Отговорете с цитат
dilaro2 написа:
Здравейте. Искам да попитам дали ще мога да стигна от хижа Седемте Езера до хижа Македония за един ден? Питам защото не мога да намеря информация в интернет за някой, който го е минавал в рамките на 12 часа, а познанията ми в Рила ми се изчерпват само с Бачевските и Годлевските гори.

Сухата статистика е следната:
- разстояние 35-36 километра,
- обща денивелация качване 1800м. и
- обща денивелация слизане 1700м.

Защо да не може за 12часа? Въпрос на кондиция и разумен ритъм на ходене и почивки.

Маршрут:
х.7-те езера - Горно Чанашко езеро - Раздела - в.Дамга - включване към пътеката от х.Вазов към Рилски манастир - подсичане на в.Калугера - рид Баучер - Рилски манастир - Илиина река... натам е ясно.

Пет Авг 09, 2013 8:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dilaro2

А някой знае ли къде може да се спи в района на Рилския Манастир в стил хижа, а не в стил хотел?
Чет Авг 15, 2013 3:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Съвет: Защо не направиш както мен, когато бях беден студент и нямах пари за нощувки по хижите - купих си сравнително добър и не толкова скъп спален чувал, макар и малко тежък (High Peak, 0 градуса мин. комфорт, - 10 градуса екстремна, 1 950 грама) и спях по заслони и на открито? Инвестицията се изплаща, а и спалният чувал винаги може да влезе в употреба (дори да сложиш много одеяла, в хижата не винаги е топло и е по-добре със спален чувал, ако хижата е пълна - няма проблем, ще спя на пода, само да е под покрив, може да замръкнеш преди да стигнеш хижата - разпъваш и нощуваш докъдето си стигнал, можеш да го дадеш назаем на приятели, а после те да ти дадат нещо и други приложения). Направи проста сметка след колко спестени нощувки по хижите ще се изплати спалният чувал и вземи решение.

П. П. По принцип не е хубаво да избягваме хижите (особено в националните паркове, където е забранено бивакуването извън определените за целта места) и да не плащаме нощувка в тях, защото по този начин ги лишаваме от доходи, с които да се издържат и обновяват и като ни се наложи след години да отседнем в някоя хижа и се чудим защо условията не са добри. Затова - ако човек може да си го позволи - нека отсяда на хижа. Но ако не може или парите трябва да се пренасочат към нещо по-важно (лекарства за болен роднина например) - търсят се други решения ( като например нощен преход от подножието на планината до билото, дневен преход и нощен преход обратно до подножието).
Чет Авг 15, 2013 7:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

dilaro2 написа:
А някой знае ли къде може да се спи в района на Рилския Манастир в стил хижа, а не в стил хотел?

Най-евтино е в самия манастир.

Чет Авг 15, 2013 8:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Ристо Туристо написа:
dilaro2 написа:

Най-евтино е в самия манастир.

Преди месец 8 лв. за легло в килия, удобствата на етажа.
Чет Авг 15, 2013 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

pux написа:
Todor написа:
След спускането от Грудеви скали директно към пътя на водохващането /200-300 метра за 2-3 часа/ съм се зерекал - в клек повече не влизам!
Много хора имат предварителна негативна нагласа към клека и сигурно затова им се вижда зор. Ако влизаш с по-голям "ищах", ще се убедиш, че всъщност не е чак толкова зле! Е, трябва и малко тренинг за да усетиш "правилния" начин за придвижване Very Happy. Иначе, нормалната "клекова" скорост е 200-300 м/ч. ... стига да не улучиш особено расови насаждения и да не вървиш нагоре Laughing.

Поздрави

В моите очи нещата изглеждат така - придвижваш се от клон на клон на височина около 1 метър от земята. Ако се спуснеш до земята за да преминеш следващия клон трябва пак да се качиш. Плътно около теб отвсякъде има клони, които трябва да разбутваш за да се промушиш през тях. Раницата се закача абсолютно навсякъде. Нашите неопренови постелки, които носихме външно прикрепени постепенно станаха на парцали и останаха в клека. Клоните по които се предвижваш понякога поддават под тежастта ти и се пързалят. Тогава губиш равновесие и се удряш в някой друг клон. /Жена ми беше цялата в синини и охлузвания - аз посинявам по-трудно, но имах доста охлузвания под коленете и по раменете./ Освен, че пред лицето ти има клек, той се извисява още поне 1 метър над теб, т.ч. нямаш никаква възможност за ориентация - накъде например е по-рехав. Ако ти се случи да тръгнеш при голям наклон, клековете те пропускат лесно надолу, но да се върнеш е невъзможно или коства невероятно големи усилия.

Може би има ценители на това "удоволствие" и си го търсят специално, но за мен това е препятствие, което заобикалям. За любителите на това преживяване мога да препоръчам южните склонове на Мусанов чал и Янчов чал. Имам чувството, че на южен склон с достатъчно влага се развиват най-расовите дървета Smile
Чет Авг 15, 2013 9:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Да не отварям нова тема, да попитам тук. На рида Бричебор има дадена една "дядо Тодорова" чешма. Там има ли условия за пренощуване на палатка? Малко равно място и постоянна вода?
Чет Авг 15, 2013 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

2011-та по същото време беше почти пресъхнала, отделно животни бяха тъпкали извора и не ставаше.
Слезте и спете до някое от Джендемските езера. Отдавна ми е мечта.
Или по-нататък до Синьото езеро. На десетина метра от него, западно, има извор - непресъхващ.

Чет Авг 15, 2013 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dan

В района на манастира можеш да нощуваш на бунгалата на Хлебна. Евтино и удобно-8лв. на вечер. Не отсядай на к-нг " Бор" -собствениците са отвратителни /меко казано/ ,винаги намръщтени и цените при тях варират- според вида на хората. А относно старата пътека от манастира до х.Рибни езера-редовно ходех като дете по нея- преди 45 години. Баща ми ме водеше там и ми казваше , че се планира да има път за автомобил. Пътеката започваше от кирилова поляна , сега там е къмп. "Яфора" и по реката нагоре се вървеше около 2 часа по стръмна пътека от големи скали- казваха им "Кръколици', излизаше се на Джендемския водопад,който е много красив/ ако не знаете там е сниман и първия вариант на незабравимия филм "Козия рог"/. Сега водопада едва се вижда от пътя и не е с пълната си красота.След това пътеката върви над реката до моста на Тиха Рила-тогава той беше дървен, от греди. Миналия месец минах и видях че е обрасла , на отделни участъци.След първия мост, при който пътя минава в дясно се доближава до сегашния път.Точно срещу моста се вижда част от нея, даже и указ. табела е запазена. На широката поляна след моста тогава имаше каракачани с овце и понякога черпеха туристите с кисело мляко, разбира се без заплащане- тогава отношенията не бяха комерсиални. Сегашният път не е така приятен както беше пътеката.
Чет Авг 15, 2013 11:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.