Запитване за обхват и маршрут Мусала. Нощно качване.
Здравейте, нуждая се от малко информация, ао някой може ами помогне ще съм благодарна.
Ще правим нощен преход до хижа Мусала(по необходимост) и гоним време за връщане, съответно са ми проблематични - обхват, начален пешеходен маршрут и кой път да изберем от х. Мусала за по бързо достигане до върха- по зимна или по лятна маркировка.
1. до къде имат обхват мтел и глобул
2. от царска бистрица лесно ли се ориентира човек за маркировката на пътя до х. Ястребец
3. какво е състоянието на този път от (Боровец до Ястребец )към този момент , ако вали проходим ли е, има ли разклонения по които бихме могли да се объркаме, коя маркировка(цвят ) трябва да следваме .
4. по зимната или по лятната маркировка от х. Мусала е по- бързо да се стигне до върха
5. долна станция на кабинковия лифт на централната улица на Боровец ли се намира , може ли да се паркира там за кратко безплатно или е необходимо заплащане, има ли хотел срещу или до кабинковия лифт и знае ли някой името му( за ориентир на посрещачите ни).
Мерси предварително!
Вто Авг 13, 2013 12:15 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Първо: Въпрос - Имате ли хубава карта на Рила? А пътеводител?
Освен ако не търсите екстремно приключение, едва ли е удачно при тези обстоятелства да се пробвате да качвате нощно Мусала. Вярно, че пълнолун/дието наближава, но все пак - помислете.
Второ: Някои отговори:
1. Обхват има, поне на М-Тел и Виваком, не си спомням дали навсякъде. За какво ви е обхват на М-Тел и Глобул?
2. За какво ви е от Царска Бистрица да стигате до х. "Ястребец", която не е по пътя ви до х. "Мусала"?
3. Пътят от Боровец до Ястребец лъкатуши покрай ски пистите и дори през деня трябва да се внимава, като се следва. Слизал съм по него, има разклонения. Цветна маркировка в по-голямата част нямаше.
4. Мисля, че и по двете маркировки изкачването е еднакво, или поне разликата е пренебрежима. Обикновено се качва по зимната маркировка заради гледките, а се слиза по лятната, за да се видят и останалите Мусаленски езера. Нощем сякаш е по-удачно да се качи по зимната.
5. Да, отдясно (западно) на централната улица е, да, може да се спре, но само за (много) кратко. Боровец е курортно селище, съставено предимно от хотели и къщи за гости, грамадният хотел "Самоков" е от другата страна на улицата срещу лифта. За паркинзите нека някой друг даде по-актуална информация.
Надявам се да съм бил полезен.
Успех!
Вто Авг 13, 2013 12:52 am
venefica
Благодаря, Стефан. Имам множество карти на Рила, но тъй като от вчера ПЛАНИРАМ съм доста объркана, коя ми е подходяща , а и явно нещо по трасето на информация от точка уеб пространството до до точка главата ми се е объркало, идеята ми е да се качим през ноща до х. Мусала, а не до върха, до върха ще отидем при изгрев, просто сме много ограничени от към време и трескаво търся най- добрия и сигурен вариант как през ноща да стигна до хижата . Обхват ми трябва на слизане, за да съобщим колкото е възможно по-рано ,че слизаме , защото както споменах времето ни е много , ама много важен фактор.
Вто Авг 13, 2013 1:07 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Моят съвет (освен ако не търсите екстремното) е да отложите качването на Мусала за някой друг път, когато ще имате поне 2 дена. В района има възможности за кръгове, а има и добри хижи, като "Заврачица" и "Чакър войвода" например, от които имам преки впечатления.
Вто Авг 13, 2013 1:11 am
Plamen К
Началото на Мусаленската пътека където се отклонява вляво от асфалтовия път до двореца
Вто Авг 13, 2013 10:11 am
venefica
Плaмен, Стефaн блaгодaря много.Нaистинa aко рaзполaгaхме с с време бихме тръгнaли сутринтa.
venefica, обстоятелствата ви принуждават да направите едно много интересно като усещане нощно ходене.
Ако имате достатъчно качествена светлина /челници или фенерчета/ ще сте доволни от преживяното.
Първото, което трябва да направите в този случай е задължително да се уговорите с хижарите. Да не се изненадате посред нощите със заключена хижа.
Да ви успокоя - няма по трасето места, където да се заблудите сериозно за да стигнете. Има две места, където е много малко съмнително.
Ако сте с кола можете да я оставите в непосредствена близост до началото на пътеката/пътя. Видно е на снимката в поста на Plamen К. Има места и съм виждал паркирани три автомобила там.
Мусаленска пътека през половината разстояние е всъщност път от няколко години вече.
Всъщност ок. 30 минути след като излезете от гората и минете по Велчевото мосте/ще го познаете - там пътя прави ляв завой и после веднага десен съчетано със стръмен наклон/ и 50 метра преди следващия мост на реката, официално маркираната пътека се отбива от пътя и влиза в клека. Ми не ви съветвам да го правите. Пътеката е в ужасно състояние в следващия час ходене.
Минете по зимния маршрут покрай далните станции на лифтовете Маркуджик 2 и 3.
Така - продължавате по пътя до долната станция на лифта. Никъде няма отклонения. Наклона е равномерен. Ще минете през бариера - от нея се вижда постройката на станцията на лифта, леко в ляво. След бариерата пътя завива в дясно и започва да катери в СЗ посока към долна станция на лифт Маркуджик1. Вие го изоставяте и тръгвате към постройката на лифта в ляво!
Минавате покрай станцията на лифта и продължавате в същата посока към следващата долна станция на съседния лифт. Трасето е много широко и чисто - част от писта е. Наклона е слаб.
Стигате и подминавате долна станция и на следващия лифт. Подминавате и нея, запазвайки посоката /юг/. По подобна широка просека /също част от писта/ след пет минути пистата извива в дясно на Запад. Вие НЕ я следвате, а продължавате направо в рехавия клек. Тук е мястото, където евентуално може да се залутате.
Мястото лесно се следи - утъпкана е пътеката и е леко мочурливо в началото. Навлизате в рехав клек - вижда се и кол на зимната маркировка.
Следвайте утъпканата пътека. Тя ще ви отведе до хижата. Малко преди нея посоката леко се променя на ЮЗ и наклона става по-стръмен.
Другият вариант е преди първата станция на лифта да хванете маркираната пътека. Тя е на до 200м. преди бариерата на лифта, отбива се в ляво от пътя. През нощта малко трудно ще я забележите.
Но пътеката е много обрасла, клека е нагъсто, има много препятствия и в краката. Не я препоръчвам, еле па през нощта - ше си избодете очите там.
На другия ден се качете до върха по лятната маркировка.
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Вто Авг 13, 2013 11:01 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Вто Авг 13, 2013 11:47 am
venefica
Ехехей, славно ,спасявате ми и нервната система и уикенда и ...живота Благодаря на всички ви. Г-т Туристо ще пристигнем в Боровец живот и здраве този петък към 24-01ч през ноща най- късно , нямаме намерение изобщо да спим в хижата , а евентуално да си зарежем багажа там и да починем до първата зора за кратко , иначе си имаме и палатки и осветление от китайско до PETZL х 2, така че ако видите мусаленско нощно зарево- ние сме, ако и вие ще сте там по същото време ще черпим по едно сутрешно бързо кафе преди да се стрелнем към източна България, само пишете кога и къде ще сте. )))
Коригирах малко горното си описание.
Нал съм местен и ги знам наизуст нещата - евентуално може на още едно място да се залутате.
Харесвам нощните ходения по принцип - има някаква магия.
---
Ако ме фанат лудите и ми вържат тенекия френдовете с колищата, мое да се включа.
Иначе планирам този уикенд едно каране точно в района.
Супер, г-н Туристо ! Мечо Пух казва за меда "Колкото повече, толкова повече", а добрата компания е като меда, ще добавя аз. Ние пристигаме в София най-късно в 22:40 (ако пак не се счупи автобуса) официално, ако всичко е наред там ще ни вземе едно, момче и тъй като единият ни спътник няма да може да ни придружи в тази част от ПЛАНА, остава едно свободно място в колата. Ако решите, пишете най-късно до петък 18ч, за да Ви напиша тел.
Вто Авг 13, 2013 11:48 pm
venefica
Качихме го, даже вече успяхме да се и наспим след 40 часово безсъние. Срам ме е за страха ,който изпитвах, на светло всичко изглеждаше толкова ...спокойно. Искам да съм полезна за следващите, които търсят, а за пръв път ще се качват на Рила до Мусала.
1.Карти
предварително си набавете карти на Рила, става и най- обикновена от книжарницата или тези от нета на парк Рила (мусаленска пътека) , всъщност , не Ви трябва карта, само си разпечатайте описанията тук в темата, те са мнооооого точни (така направих и аз) и беж нагоре..., но да Ви кажа много успокоително ми действаха почивките в мрака за справка с картата, така ,че вземете си.
2. Транспорт :
Ако сте с личен транспорт през София, и Самоков към Боровец или от изток през магистрала Тракия , Момин проход и Радуил отдоло.
Ако сте с междуградски вижте в предходни теми тук във форума или търсете разписания София -Самоков и Самоков -Боровец.
Ако бързате и нямате личен транспорт пробвайте като нас със сайтовете за карпулинг, но се ориентирайте по от рано.
карате/вървите по централната улица , подминавате хотел Айсберг минавате покрай кабинковия лифт срещу хотел Самоков, вървите на горе - на юг, по асфалта , подминавате Царска Бистрица, светлините изчезват и в ляво има две уширения, (мисля че готвят и трето) , вие минавате по последното ,което преминава в неасфалтиран път широк около 2 метра, ще го познаете по табелата с червено бяла маркировка - хижа Мусала.
4.Пътеката
е безумно широка, има леки наклони, където само 100 годишни баби, както и такива начинаещи и неопитни туристи като нас помъкнали 30 килограмови раници на скоростен нощен преход биха се задъхали. Почти всичко е както в описанието, само че през нощта и от заслепение (както се случи с другарчето ми ) или от страх )) ( както се случи с мен)- може да не видите кабинковия лифт или въжетата му ,които пресичат пътеката на 10-50 метра от началото и, не се притеснявайте смело напред по маркировката червено и бяло по широоооката пътека. Има и няколко отбивки наистина, н о са с малък калибър - една в началото към долна станция и няколко малки към гората, както и няколко заобиколни, които се сливат със самия път не ги и мислете , в тъмното може и да не ги видите, вървете си по широкото и няма да сгрешите. Ориентир са ви няколко мостчета в началото и това ,че все покрай реката вървите. Велчовото мостче е един 2-2,5 метра широк и около 3-4 метра дълъг дървен мост след една беседка, на която ,ако не бързате като нас може и барбекю да си направите. Там има и изворче ,може да пиете водичка. Малко след това е отклонението на пътя в (храсташлака) клека, то става непосредствено до оградата на долна станция на лифт Маркуджик 2, през нощта той свети, няма как да не го разпознаете. От тук може през храсташлака, една камениста пътека , подходяща явно най-вече за края на летния сезон, защото е утъпкана и лесно проходима (тъкмо за готованци като нас), тук таме към края има и колове от зимната маркировка, иначе лятната личи по камъните. Зимата предполагам има риск от позатъване между камъните така ,че внимателно или изберете тази покрай лифтовете Маркуджик 2 и 3, ние не минахме покрай нея, защото си мислехме, че ще ни забави, но отгоре на другия ден ясно си личеше , че е широка и след около 300 метра се слива (на поляна обрасла с рехав клек) с другата пътека ,която минава през по гъстия храсташлак. По пътеките обрасли или не си е добре, обаче след това трябва много внимателно да си гледате в краката ако ходите през ноща или да следите трафопостовете, не че кой знае колко може да се загубите, но може да пообикаляте и да загубите време , ако не вървите през маркировката. От там за 10 мин сте с едно изкачване и с едно пресичане на рекичката до хижата.
5. екипировката
За лятото при ) градуса тихо и спокойно време с типичното за Рила "подухване"- полари, ветровки, вода , храна, леки маратонки също биха могли да Ви изкарат на цената на няколко мазала и забавяне, трекинг обувките са окей, лекичко , спокойничко, кракът Ви диша, хайкинг обувките Ви дават бързина, особено в етапа след хижата.
6. Хижата
Хижарите са много отзивчиви- там може да си оставите раниците. Около хижата имало някъде вода, която така и не открих ,а и бързахме,( мисля, че пълнят от езерото,) на самата хижа малката водичка е 1.5, ако пристигнете много рано и не си носите примуси , ще трябва да чакате хижарите да се събудят и да Ви стоплят вода за кафе (2 лв). Във всеки случай на 20 метра под заслон Ледено езоро има извор.
Наляво(ако сте с лице към хижата) или нагоре ако сте под хижата започва пътека към върха. Най добре ще е да тръгнете от езерото , ако е тъмно и не сте ходили малко може да се позалутате ако тръгнете от хижата. Заставайки на езерото с лице към него , в ляво ви се падат коловете на зимната маркировка, а леко в дясно покрай езерото и над него към хълмовете вие добре маркираната пак в червено и бяло пътека. В самото начало е малко по - неразличима всред тревата , но горе между камъните , та чак до върх аняма как да я объркате.
7. Времето
А Изкачването с паузите общо 6ч. и 20 мин
Мнооого сложно, дали сте новаци , дали сте с багаж или не , колко сте уверени, дали имате някоя градска кифла като мен със себе си и т.н.
Ние новаци, незнаещи пътя и много уморени след дълъг работен ден и пътуване , направихме следното - от Боровец- 2:00ч през ноща до 5:30 ч- х. Мусала, с две раници по 30 кг багаж . Правихме и мнооооого спирания за безсмислена сверка с картата, заради това ,че съм глупава и много , неподозирано страхлива страхлива женка.
( След 1,5 ч пауза, заради мен и задължителното кафе!!) От 6 :50 до 8:15 със няколко задължителни фотосесии на кифлата турист и моето преследване на мусаленските кози , упсяхме да се доберем от х. Мусала до вр. Мусала(без раници).
Б. Слизането с лифта от точка вр. Мусала 2,5ч
Избрахме лифта " уж" за по- бързо. Ама От вр. Мусала с бягане до х. Мусала и бърз ход от х. Мусала до горна станция на лифта Ястребец, стигнахме едва в 10: 20. С моткането на лифта успяхме да се довлачим едва в 10 и 50 ч????????? на долна станция, кедето имаше ужасни опашки. Явно е добре да чакаш от 6ч ако искаш да не се блъскаш като сардина, интересното е ,че ние тръгнахме в 10 и 25 някъде и никой не бяхме срещнали по пътя до горна станция , както и до средата на лифта кабинките бяха празни, или са забавили лифта или "стадата" всички са решили да се качат в 10 ??? Макар ,че срещнахме едни приятели ,които казаха ,че чакат от 8:30???????
На отиване пътя за Ястребец ( тръгва зад хижата, пада се перпендикулярно на този през клека) е широк , черен, равен почти без изкачване ,може би съвсеееем леко възвишаване, минава под лифтовете Маркуджик 1, 2, 3 и завършва на самата горна станция. Ама като се замисля, ако имате здрави колена , по добре се сурнете по пистата между Маркуджик 2 и 1 мисля или минете по пътя от който дойдохме и ще е по -бързо.
8. Обхваt
За глобул и вивател - има на моменти дори на върха, добър е и под заслон ледено езеро до извора.
9.Пътят от Мусала до морето
ако все пак сте решили да пътувате от вр. Мусала до Шабла, ако тръгнете в 8 и 30 - 8:40ч от върха и ако сте с кола или упеете да направите връзките с междуградския транспорт, ще успеете да стигнете най-късно в 20ч- 21ч в Шабла и да си потопите уморените от 2925-те метра крачка във водица на 0 м н.м.р.
#осветление: стигнaхa ни двa китaйски челникa от по- силните,инaче зa резерво си носехме двa petzl duo ,още еднa китaйкa,която свети кaто прожектор и купищa бaтерии,които не използвaхме зaрaди бъзливaтa мен,коязо си мислеше ,че поне 2 седмици ще се лутaме и в крaйнa сметкa всичкото товa осветление си го мъкнaх ей тaкa зa рaзкош,без дa го употребя .
Последната промяна е направена от venefica на Пет Авг 23, 2013 9:35 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Много приятно четиво се е получило , интересно , забавно и подробно С удоволствие го изчетох . А по въпроса с лифта , явно сте били там в събота , защото точно тогава имаше повреда някъде на горна станция и затова се беше полчила и тази нечовешка опашка. Лифта работи по принцип от 08.30 , аз бях там към 09.00 , чаках до 09.45 и си смених маршрута заради това . Кога са го оправили после - незнам ?
Вто Авг 20, 2013 9:37 pm
venefica
Мс опитах се да е кратко и указателно,ама като типична женска пак се разпилях. И да лифта явно са го оправили към 10 -10:20. Въпреки това само като видях навалицата доло и като си представих каквато съм нервна да ми отнемат два - три часа от краткия животец да ме мачкат някакви татковци и лелки преди почивката си на санаториум на д-р Емилова, направо ми стана лошо, така че хора не рискувайте с лифта, през деня гледките явно са супер, (поне така изглеждаше от горе), пътят е като ларго на по - голямо селище от селски тип, а усещането с лифта ... не мога даже да си помисля да го сравнявам със среднощното си изживяване.
Понякога , когато си тръгнал надалеч , лифта е неизбежното зло. А при всеки удобен случай е значително по-добре да бъде избегнат .
Вто Авг 20, 2013 9:55 pm
venefica
Сега пътеката е като ескалатор , широка , равна като тепсия, скоро вярвам ще се появят и продавачи на "фитнес за устата" и джапанки отстрани, честно срамувам се,че толкова ме беше страх и ,че бавех с тези мои пристъпни, налудничави надзъртания в картата. До колкото чета преди си е била предизвикателство, едва ли бих могла да я мина и за 3 дни с 25-30 кг раница и 1000 тона страх на гърба. Иначе лифта си е живописен, накрая така ме боляха краката ,че поне 10 минути ми се искаше да целувам кабинката, но всичко това беше заради бързането, ако човек не се е натоварил като камила си мисля, че по пистите или покрай лифтовете Маркуджик 2 и 3 прибирането , ще е по-бързо от колкото през ястребец и мноооого по- живописно.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети