Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3374 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Ще цитирам точно въпрос, който ми беше зададен на лични съобщения:
"Защо сменихте красивото Славянка с Почти немско турското АЛИБОТУШ?????"
От многото въпросителни в края на изречението очевидно става ясно, че въпросът е риторичен. Въпреки това у мен възникнаха няколко допълнителни въпроси, които бих искал да задам тук (моите въпроси не са риторични):
Защо в заглавието на раздела за Е-4 е пропусната планината Верила?
Защо в заглавието на раздела за Е-4 не е използвано официалното в момента име на планината Славянка, а вместо него е поставено старото и традиционно име Алиботуш?
Не е ли възможно да се дадат и двете имена - Славянка като основно и официално, а Алиботуш в скоби или след наклонена черта като допълнение?
Ще се направи ли раздел и за Е-8 (тъй като интерес вече има и дано по този начин се стимулират публикации за този привлекателен маршрут)?
Как може да се промени заглавието на дадена тема? (Извинявам се, ако има отговор на този въпрос, но не го намерих).
Благодаря предварително за евентуалните отговори!
Нед Авг 11, 2013 10:30 pm
Mariana1000
Като се върнахме оттам четох малко за Славянка/Алиботуш, защото ми беше интересно.
Това с имената е сложна работа, ново, старо, правилно, грешно... по-добре изобщо да не я захващаме тази тема.
Явно старото име си е останало, а новото не е успяло да се наложи. Немско, турско, африканско - това е, не можеш да накараш хората да казват Славянка, като искат да казват Алиботуш А и резервата са си го кръстили Алиботуш.
Предполагам, че ако сега се върне официално името Алиботуш, много хора пък ще си наричат планината Славянка И пак няма да има угодия
(тук ми хрумва за розата и името, ама е банално да цитирам Шекспир )
Затова ще си го кажа с мои думи - има ли значение и на кого му пука?!
Всъщност се отплеснах, исках друго да напиша - как да се смени името на тема, не на планина
Значи заглавието на темата ти се явява и заглавие на първото мнение от темата (или е по-скоро обратното, когато я създаваш ). Като влезеш в режим "редактиране" на първото мнение можеш да промениш не само текста, а и заглавието в полето над бутоните за таговете. Променяш заглавието, натискаш бутона "прати" и заглавието ще се промени не само за това първо мнение, а и като заглавие на цялата тема.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Топонимът Алиботуш няма нито немски нито турски произход. Това че започва с АЛИ не го прави турско. Самото личното име Али е арабско, но това е друга тема. Имам чувството, че у нас целенасочено у всеки по-интересен топоним се търси някакъв турски произход. Сякаш с някаква необуздана упоритост се прави това и след това се тръби: "турско, турско, турско". Не мога да си обясня каква е причината!
По темата. Названието Алиботуш е изменено с годините от Люботушjь, което пък е производно от лично име Люботухъ (който да теши, да радва с любовта си), Люботуш с втора част туш-/тух- в стб. тоушити, нбълг. потушавам, разтуха и с първа част Люб- в лично име Любомир, Любослав. Не случайно в по-стари източници, макар и изписано с гръцки букви, името на планината се среща като Λουμπουτούση (Люботуси) и Λουμπουτούσις (Люботусис)
stefan_iliev38 написа:
Този съществен пропуск е коригиран.
stefan_iliev38 написа:
Защо в заглавието на раздела за Е-4 не е използвано официалното в момента име на планината Славянка, а вместо него е поставено старото и традиционно име Алиботуш?
Тъкмо защото е традиционно и местните хора (пък и голяма част от планинарите) него използват.
stefan_iliev38 написа:
Не е ли възможно да се дадат и двете имена - Славянка като основно и официално, а Алиботуш в скоби или след наклонена черта като допълнение?
Може. И това е коригирано, но традиционното е основно.
stefan_iliev38 написа:
Ще се направи ли раздел и за Е-8 (тъй като интерес вече има и дано по този начин се стимулират публикации за този привлекателен маршрут)?
Да. Когато се пусне първата тема веднага ще бъде отделена в самостоятелен подфорум. Не е проблем да се направи и сега, но ще стои празен.
stefan_iliev38 написа:
Как може да се промени заглавието на дадена тема? (Извинявам се, ако има отговор на този въпрос, но не го намерих).
Ако темата е твоя то цъкаш на бутона "промени" горе в дясно и променяш. Ако темата е пусната от друг, то това могат да направят модераторите и администраторите.
От многото въпросителни в края на изречението очевидно става ясно, че въпросът е риторичен. Въпреки това у мен възникнаха няколко допълнителни въпроси, които бих искал да задам тук (моите въпроси не са риторични):
Благодаря предварително за евентуалните отговори!
Това на практика е призив да се съгласим с дерибействата и безчинствата на комунистите в югозападна България през далечните 1944-1956 година.
Насилственото помакедончване на онова българско население в услуга на сърби и руснаци, избиването на хиляди хора - цвета на нацията, преименувания на върхове и градове (Мусала - Сталин, Малка Мусала - Димитров, Белмекен- Коларов, Алиботуш - Славянка, Свети Врач - Сандански, Неврокоп - Гоце Делчев, Горна Джумая - Благоевград), всичко това беше опит да се заличи и изтрие паметта на ония горди българи, да се забравят имената и делата им.
Та как да наричам планината Алиботуш - Славянка??? На българите Пейо Яворов, Христо Силянов, Георги Баждаров ли да вярвам или на червените предатели от БКП?
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Авг 13, 2013 10:53 am
billy
Съгласен съм с Дидо- през онези мътни години трябваше да докажем "славянската"си жилка.Затова е смяната на името.Тогава умните глави се надпреварваха да изкривяват историята.Целта беше да се омаловажи "българското" и да се изтъкне "славянското" в нас.Тогава се родиха доста глупости,като съюзът на седемте славянски племена.За мен тази красива планина ще си остане Алиботуш.Бъдете здрави!
Всеки разумен човек би се съгласил. След научните доводи на Ники, историческите на Дидо и не на последно място чисто човешките на Марияна.
Трябва да се отърваваме от пагубното влияние на кхмерите-вогони.
При мен асоциацията на Славянка е с консерви.
..................................................................................................................................................................
При мен асоциацията на Славянка е с консерви.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3374 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
...
Това на практика е призив да се съгласим с дерибействата и безчинствата на комунистите в югозападна България през далечните 1944-1956 година.
...
Това НА ПРАКТИКА НЕ Е ПРИЗИВ, а най-обикновени въпроси. Ако някой от въпросите не е разбран правилно, ще се опитам да го формулирам по друг начин:
Защо името на официален международен маршрут Е-4 бе написано грешно?
Нека оставим настрани кой и кога как е наричал дадена планина и кой какви безчинства е правил назад във времето, много преди нашето раждане. Тук става въпрос за ИМЕТО на международен МАРШРУТ.
В заключение бих искал да кажа, че лично аз съм горд с факта, че България е единствената европейска държава, която не е сменила името си. Но само с едните имена не става.
Още един път благодаря за обоснованите отговори и искрено се извинявам, ако неволно и непреднамерено съм засегнал някого.
...
Това НА ПРАКТИКА НЕ Е ПРИЗИВ, а най-обикновени въпроси. Ако някой от въпросите не е разбран правилно, ще се опитам да го формулирам по друг начин:
Защо името на официален международен маршрут Е-4 бе написано грешно?
Нека оставим настрани кой и кога как е наричал дадена планина и кой какви безчинства е правил назад във времето, много преди нашето раждане. Тук става въпрос за ИМЕТО на международен МАРШРУТ.
В заключение бих искал да кажа, че лично аз съм горд с факта, че България е единствената европейска държава, която не е сменила името си. Но само с едните имена не става.
Още един път благодаря за обоснованите отговори и искрено се извинявам, ако неволно и непреднамерено съм засегнал някого.
Човек, това не е форума на БТС.
По принцип грижещите се за форума се разграничаваме от принципите на действие и "манталитет" на тази кхмерска все още организация.
Нищо лично, да не се вържеш сега.
Топонимията е болната тема тук и понеже сме си патили предпочитаме да не се изостря атмосферата.
Доближава ли се максимално до реалността името на раздела в крайна сметка?
stefan_iliev38 написа:
...
Тук става въпрос за ИМЕТО на международен МАРШРУТ.
...
Признавам, тези маршрути ги имам за малко спортни прояви целящи нещо повече от туризъм. И за мен те са по скоро гонене на някакви постижения - не са ми от интерес. Помолих администрацията на форума да постави Верила в заглавието на подфорума заради написаното от Стефан. Но сега, като изчетох постовете под моя, се запитах. Как му е точно ИМЕТО на този МЕЖДУНАРОДЕН маршрут? До неотдавна, спомням си, на 10 мин. след седловината Джамията - в м. Бельовски юруци, въпросния "Е-4" поемаше директно посока с. Петрово. Тази червена маркировка скоро биде преместена от Петрово посока Парилска седловина и Алиботуш. Това след като заставата на Парил я обърнаха на хижа. Дотогава минаване през Алиботуш нямаше. Не съм наясно този т.нар. международен маршрут веднъж заден може ли да му се измества трасето или не. И кой решава въобще тези въпроси не ми е ясно!
Та името на маршрута в може би това на снимката.
Ако е така, то в заглавието на подфорума трябва да бъдат премахнати Витоша, Верила, Пирин и.... Люботушjь и да има Пиренеи, Алпи и Пелопонес.
Името на маршрута очевидно не е написано грешно, а КРАТКО.
Пълното описание би трябвало да включва планини в 9 държави - Испания, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция/Кипър.
Доколкото съм забелязал също, на европейците въобще не им пука за тези маршрути, те обикновено скитат самосиндикално като нас, целейки се в определени обекти - връх, маршрут или планина. Интересен факт - в съседна Гърция тамошния синдикат ЕОС поддържа местни маршрути, именувани О1-О2-О3 и т.н., а от Е4 няма и следа
Таааа - не предавай чак такава голяма важност на изброяването на баирите по Е4, дано така форума стане малко по-подреден
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Сря Мар 05, 2014 4:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети