Здравейте,
Искам малко информация и помощ за планувана почивка 3-4 дена из Рила (28.08-01.09).
Компания от 6-7 човека сме и главните ни цели са Рилските езера, Мусала и Рилския манастир за сега
Как бихте ме посъветвали да организирам маршрута така че да не изпуснем нещо хубаво и да не замръкваме по поляните.
Четох например от Боровец до Мусала и обратно може да се вземе за 1 ден така че може да се вземе нощувка в Боровец. Казаха ми че и до х.Мальовица не е за изпускане...
Разбира се ако има по добри варианти и места из Рила моля да помогнете.
Благодаря
Пет Авг 09, 2013 12:09 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравейте,
Моят съвет - за да не изпуснете нещо хубаво в Рила, удължете престоя си там на поне една седмица.
За качествен съвет дайте повече информация за туристическия си опит, за транспорта, който ще ползвате, за желанията си за нощувка (на хотели, хижи, палатки, спални чували, под открито небе), желани цели и задачи (изкачване на върхове, билни маршрути, езера, малини и боровинки, лагерни огньове, печати от 100-те национални туристически обекта и 10-те планински първенци, културни забележителности и прочие), изобщо нужна е повече информация, особено ако времето ви е ограничено.
Друг мой съвет е да се съсредоточите върху един-два дяла на Рила и да ги обходите както трябва, а не да се мъчите да се прехвърляте от единия до другия край на планината, само за да видите някоя "забележителност". Следващия път ще разгледате други дялове на Рила. Или на Пирин. Лично мое мнение, разбира се.
Успех!
Пет Авг 09, 2013 1:05 pm
deqn86
Да точно за това не сме си поставяли големи цели.
Няма да тичаме от място на място защото вече сме го правили и не ме кефи. За една седмица няма възможност заради ред причини
Тези 3-те места които писах по горе са ни основните цели. Ще пътуваме с кола и за предпочитане е спане под покрив (хижа, хотел, къща няма значение).
Туристически опит е 3-ма от нас изкачвахме Ботев през Калофер (една събота и неделя), но за другите не знам колко могат да издържат. Желанието ни е да се разходим и да се насладим на чистия въздух и гледките.
Печати лично аз не гоня
Пет Авг 09, 2013 1:41 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Аз лично бих спретнал нещо подобно:
28-ми - с колата - Рилски манастир - метох "Орлица" - Стобски пирамиди - ЦПШ "Мальовица" или - пеша - х. "Мальовица" (последната може още да не предлага готвена храна) - нощ.
29-ти - пеша - връх Мальовица - Додов връх - връх Дамга - Раздела - х. "Иван Вазов" - нощ.
30-ти - пеша - х. "Иван Вазов" - Отовишки връх - Раздела - Седемте езера - х. "Вада" - ЦПШ "Мальовица" - с колата - Боровец - нощ.
31-ви - с лифт - връх Ястребец - пеша - връх Мусала (има няколко варианта за изкачването му, разгледайте темата за Мусаленския венец - заслон "Леденото езеро" - нощ.
1-ви - пеша - кой който връх и ръб в района желае, може и реши да изкачи и мине, следобед - връх Ястребец - с лифта - Боровец - с колата по домовете или някъде другаде
Лично мой план, направен за 5 минутки.
Пет Авг 09, 2013 2:04 pm
deqn86
Много добре звучи това А горе-долу като продължителност, трудност и дължина на тези преходи може ли да кажеш повече ? Има ли време за почивки, снимки и моткане
Пет Авг 09, 2013 10:27 pm
stefan_iliev38
Лично при мен част от удоволствието на даден преход е неговото предварително планиране по карта и пътеводител.
Мисля, че посочените от мен преходи са балансирани, има време за всичко, но това зависи и от вас и от обективните фактори, като например метеорологичните условия.
Маршрутът е ПРИМЕРЕН. И изобщо не се ограничавайте и не чакайте някой тук да ви каже ТОЧНО какъв да е маршрутът, ами си съставете свой собствен, а тук може той да се обсъди и подобри според силите, възможностите и желанията ви.
В сайтовете за хижите в България има разстоянията между отделните хижи и близките им обекти, взимате дадено времетраене от няколко места и ако има разлика в различните източници - усреднявате или направо взимате по-дългото посочено. Ако носите багаж - добавяте още време. Ако сте голяма група - още време. Ако правите много снимки - още време и така нататък.
Това е засега от мен, нека и други да дадат съвети. Успех.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети