ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Заблатени езера
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Заблатени езера
Автор Съобщение
Adelina Vasileva

Местожителство: Dupnitsa

Мнение Отговорете с цитат
"Окото" е заприличало на фонтана Треви - дъното му е осеяно с монети.....хвърлят хората...за какво....едва ли някой от съботно-неделните потоци от туристи може да отговори.
Вто Авг 06, 2013 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Liubitel

Местожителство: София

Доколкото ми е известно, от дъновистките среди излиза предложението за построяване на пречиствателна станция на рилските езера, което само по себе си е показателно че Рила не им е мила, а по-важно е егото им.Не ми се мисли какво ще повлече започването на такова съоръжение, но пари няма, така че къкането ще продължи.
Може и да изчезнат, а може и да се забави процеса...
Тази дискусия ми промени мнението за състоянието на някои пътеки.Да обясня: слизайки от Страшното езеро към х.Мальовица по червената маркировка, в долната си може би 1/3 пътеката е много кофти.Не че имам широк поглед относно състоянието на пътеките в Рила(все пак съм новак), но без колебание я определих като една от най-гадните.Говорих си с един по-възрастен мъж на ЦПШ-то че бих се включила в група по "ремонта" ѝ като чирак един вид, че представа си нямам как може да се оправи особено на някои места.....но вече мисля, че по-добре да е гадна.
Нека да е гадна - планинарите ще я минат без ох и ах, останалите - "туристи с модни увлечения" да си седят долу и да си разкарват модните дрешки и чепици на полянката.

И още малко встрани от темата - в неделя ми направи впечатление че Янчовска река и Бистрешката река текат мътни, кафяви, никога не съм ги виждала такива водите им, винаги са били бистри...миналия вторник не бяха така.На какво се дължи това?

Вто Авг 06, 2013 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Не знам за Янчовската и Бистришката река, но реката покрай Драгалевската пътека, както и пътеките около пътя за Алеко са заприличали на Сахара. Всичките пясъци, луга, сол и химии, които ръсят по пътя за Алеко сега се свличат по склоновете на Витоша по долините на реки, дерета, пътеки и т.н.

Вто Авг 06, 2013 1:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil

Местожителство: Sofia

И аз мисля, че Бялото Братство е станало напаст и спомогнало за днешната ситуация.
За тях 300 палатки за определен период от време а за останалите неможе и една палатка дори за ден!!!
Те че имат силно лоби, имат, но вече тази атракция на страната ни не е в наша полза.
Като чета всички материали, единствено ограничаването на броя хора в региона, чрез плащане или нещо такова и в комбинация с дървени пътеки и мостове, където да няма право никой да стъпва в страни, докато не завали снега, май няма да се постигне нищо.

А и тези апетити към новата хижа и лифта.....остана само и писти да прокарат, една от Кабул и една от езерата и да разкажат играта на всичко.
Но сигурно и това ще стане, когато започнат да строят в Паничище нова леглова база.

dido, според мен процеса за който говориш трае векове и дори хилядолетия и е плавен във времето. А тук става въпрос за процес с ускорение и вече говорим за сезони или дори месеци.

И в общи линии хубаво се възмущаваме тука, но отново нямаме нищо на практика, което да помогне да се спре заселяването на региона.
Сря Авг 07, 2013 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ggattov

Emil написа:
в комбинация с дървени пътеки и мостове, където да няма право никой да стъпва в страни,

Това е добра идея, ама за да се реализира трябва да пуснат ток отстрани на пътеката или да назначат снайперисти.... иначе ефекта ще е нулев. Wink

Лифта е увеличил туристо-потока, но и без него пак щеше да има доста хора на езерата, ако се замислите от Ястребец до Мусала за човек, които не ходи из планините си е голямо изпитание, а там също е пълно с хора, просто такива места са си нарочени на масовизиране. А какво да очакваме от един прост народ? Laughing Защо се учудвате толкова на боклуците, погледнете около нас където всички живеем как е, същите хора като идат на планина няма как да очакваме различен резултат.
Принципно аз не съм на мнение, че планината е само за т.н. планинари (дума коя не харесвам да използвам за себе си), а за всички, всеки има право на достъп, не по малко от останалите, въпроса е че по начало, като цяло сме си прост народ, и само снайперисти и ток могат да вкарат нещата в ред на езерата... Twisted Evil

А относно аналогията с обезблатяването с водолази дали не може да се приложи и тук, или сигурно защото е както има табели "Зона за ограничаване на човешкото въздействие" е неприложимо Laughing
Сря Авг 07, 2013 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Ами то се прави нещо по въпроса от различни неправителствени организации и граждански групи, само дето МОСВ и правителството трудно се преборват.

Сря Авг 07, 2013 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Emil написа:

dido, според мен процеса за който говориш трае векове и дори хилядолетия и е плавен във времето. А тук става въпрос за процес с ускорение и вече говорим за сезони или дори месеци.

И в общи линии хубаво се възмущаваме тука, но отново нямаме нищо на практика, което да помогне да се спре заселяването на региона.

Емо, ето какво пишат хората за езерото през 1964-а:

"Езерното дъно е силно тинесто и отчасти обрасло с тръстика. Водата е светло-зеленожълта и прозрачна до дъното ... Поради плиткостта на езерото температурите са много изравнени и съвсем слабо се понижават в дълбочина (макс 2.5 м, бележка моя) ... От околния терен може да се съди, че езерото е от евтрофния вид ..."

Което за мене показва, че езерото е било в подобен на сегашния вид 50 години назад. Още повече, да се прави извод за влошаване на състоянието на езерото по вида на втока му (а не по оттока, където е хижата) е съвсем неправилно. Това по-скоро показва, че човешкия фактор има малко значение за сегашния му вид и заблатяването на ЮЗ му край е естествено явление.

Сря Авг 07, 2013 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

А според мен някой пишман еколог отново се опитва да припечели дивиденти от простотията на други мутри, построили лифт. Затлачването на всички езера в Рила и Пирин е закономерно явление и не зависи особено от праха под обувките на ходещите, както някои са се опитали да "докажат". Както и че от пръдните на кравите идвало глобалното затопляне. Редно е всеки да мисли със собствената си глава. Ако не знае, да попрочете, ако не знае откъде, да попита други които знаят... Интересно ми е този, дето предлага малоумщината със сламата, дали някога изобщо е ходил по слама, че предлага такава дивотия. Щото само при първия вятър, и всичката слама - у езерото/като най-ниско/. И тогава нагледно ще видим как, вече с човешка намеса, заблатяването ще е факт още по-бърже.
Отговорът на загадката изобщо не е прост, нито може да се реши еднозначно. Някои страни, с много планини, просто затварят цели райони за например 30 години, след това отварят зоната, затварят друга. /например зоната на Нанда Деви в Индия, районът на Уаскаран в Андите/. При нас няма как да стане това, така че свиквайте с мизерията. Въпрос на личен избор е да не посещавате езерата в "активния" сезон, както и да прокламирате доколкото можете свои познати да не ходят. Това донякъде може и да стопира в известна степен процеса. Според мен, звучи малко неекологично, но оптималния вариант е основната пътека да се застеле с кълдъръмоподобни камъни или направо павета, като римски друм, за да не се вдига прах/така или иначе там вече е опропастено/ и да се назначат жандари както в Татрите - стъпиш ли накриво - глоба голяма. За година, две и прахът ще изчезне, а тревата ще поникне наново.
Толкова за праха под обувките на хората. Сега някой по-учен да опише на всички на достъпен език понятието денудация, както и последиците които се свързват с него. Тогава може би на мнозина ще се изясни що е то затлачване и от къде иде. Тези които не разберат, очевидно не искат да разбират и така им отърва, да си приказват глупости. Въпрос за размисъл - на много места из Рила и Пирин има зони на т.наречените "бивши езера"/понастоящем мочурища/, затлачени доста преди човек да стъпи в планината, както и стада с животни. Нека някой пишман еколог да обясни, атлантската туристическа цивилизация ли е довела до затлачването , или ей така , от само себе си са се напълнили с тиня и затревясали. А също така, личат ли останките от лифта на атлантите, в близост до езерата?
А сектата на дъновистите не се отличава особено от други подобни. Като всяка такава, гледа да приобщи различни слабоумни и лековерни люде и евентуално да припечели някакви дивиденти, известност или каквото там се стреми... Вижте една такава подобна история: /главно тази част:Посещение на един българин в Даманхур/.
http://www.parallelreality-bg.com/statii/obsti/447-2013-02-04-22-31-57.html.
Надали оня с дългата коса и брада си е представял учението му в настоящия вид.
Иначе, през декември 2003г, когато за пръв път изкачихме стената над Трилистника по леда до горе, една "знахарка" заяви, че е цяло чудо, хвала на алаха, че сме живи, защото стената ядяла хора, аосвен това била и портал към друго измерение. Така, че следващото изкачване там, когато отново не ни изяде нищо, нарекохме Измерението "Х". Друг пример - откачената "хижарка" на старата хижа заяви да не хвърляме камъчета в езерото, защото било "енергийно". Като е толкова енергийно, я запитах, защо в хижата няма ток, да бодне два кабела в гьола и да си свети...Не получих смислен отговор, въпреки че по физика са ме учили, че наличните в природата енергии имат това свойство да се трансформират една в друга.
Чет Авг 08, 2013 11:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Денудацията не е ли оголването на скалите следствие валежи предизвикващи свличания на земни маси.

vladofff

твоят коментар ме разсмя искрено.добре си го написал и аз изказвам твоето мнение и го подържам за Дъновистите, ама пък толкова цветно не мога да го напиша. Браво Кефиш....имаш дар слово.Един човек да ми оправи настроението в днешния скапан ден.
Чет Авг 08, 2013 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

EXIIIT написа:
Денудацията не е ли оголването на скалите следствие валежи предизвикващи свличания на земни маси.

vladofff

твоят коментар ме разсмя искрено.добре си го написал и аз изказвам твоето мнение и го подържам за Дъновистите, ама пък толкова цветно не мога да го напиша. Браво Кефиш....имаш дар слово.Един човек да ми оправи настроението в днешния скапан ден.

Това твоето е ерозията.
При денудацията скалите се рушат, отломките-камъни, пясък и прах се смъкват/познайте къде, ако има езера/. С една дума, учебникът по география говори за денудационни заравнености - сиреч острите върхове стават по-малко остри, като ярък пример е Стара планина, в сравнение с Рила и Пирин -основния критерий за степен на денудация е, профански казано - остротата на планинските върхове. Причините - от заледяванията и други температурни промени скалите се свиват и отпускат, в следствие на което се рушат, ветровете разнасят останките, като при разнасянето те допълнително се трият и раздробяват/пример Сахарския пясък от много пътешествия е станал на пепел/. След което валежните води или ветровете/под влияние на гравитацията/ ги смъкват. Според геоморфолозите, ако сме живяли преди много стотин хиляди години, в Пирин като най-висок сме щели да качваме Полежана, Каменица или другите около тях, но тъй като денудацията влияе по-остро на гранитни, отколкото на мраморни скали, понастоящем Карстовото било и Вихрен са най-високи, именно защото изостават в процесите на денудация.
П.С. Ристо ме е изпреварил.
Чет Авг 08, 2013 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Денудацията в най-широк смисъл е естествен процес на изравняване на релефа. Виновник - гравитацията.
Т.е. генерален виновник за запълване на езерата.

п.п. - с един приятел-съфорумник имахме един бас по темата точно за Рибното езеро.
Бързо да си признава и да пусне като цитат тук облога. Че не мога да го намеря при мен.

Чет Авг 08, 2013 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ferdi_mruvkata

dido написа:

Хубавото е, че след следващия ледников период пак ще се появят Laughing

... вероятно на други места Smile

Чет Авг 08, 2013 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

С риск да прозвуча малко като един наш съфорумец със странни възгледи, ще изложа съвсем накратко и моето мнение по въпроса.

Който мисли, че дъновистите имат повече привилегии от останалите хора и туристи - нека стане дъновост и да се ползва и той от тези "привилегии".

Мястото има капацитет да приеме сегашния брой туристи, стига те да имат нужната култура. Какво прави Национален парк Рила, Държавата и всеки един от нас за предоставянето на тази култура и дали хората и туристите са мотивирани да се обучават в нея - това е друг въпрос.

Какви мерки (превантивни и за преодоляване на последствията от "пренаселването") се вземат - това не става ясно. Няколко информационни табелки, че риболова, къпането и пашата са забранени очевидно не вършат особено полезна работа.

При положение, че в българското общество са налице такива сериозни проблеми за решаване (особено сред "младото поколение") като неграмотност, безверие, ниска култура, порочност и наркомания, грубост и алчност - не виждам как по важност на дневен ред за решаване ще дойде проблемът, че едно езеро в затънтената планина е станало малко по блатисто и ще изчезне не след 1 000, а само след 150 години.

Пратихме хора на Луната, а се опасяваме, че няма да можем след 50 години да възстановим няколко планински езера. И какво ще стане, ако не ги възстановим? И защо да ги възстановяваме? Само не казвайте "За да могат да им се радват и нашите деца". Те друга "радост" ще си намерят.

Лично аз съм се примирил (засега) с настоящата ситуация. Безсилен съм (засега).

Накрая ето един видеоклип, ще помоля да се гледа непредубедено:

http://www.youtube.com/watch?v=FMDyHhe12j0
Чет Авг 08, 2013 7:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Psychosapiens

Местожителство: Пловдив

Ристо Туристо написа:
Денудацията в най-широк смисъл е естествен процес на изравняване на релефа. Виновник - гравитацията.
Т.е. генерален виновник за запълване на езерата.

п.п. - с един приятел-съфорумник имахме един бас по темата точно за Рибното езеро.
Бързо да си признава и да пусне като цитат тук облога. Че не мога да го намеря при мен.

"До пет години зачезва и става блато " мисля, че ми бяха парафразираните думи Smile)

Пет Авг 09, 2013 1:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ledena_kukla

Поне след адекватен отговор на МОСВ след декларацията на природозащитниците от миналата седмица би могло нещо за в бъдеще да се промени. Предложено е да се въведе намаляване на пътникопотока чрез ограничение до 500 души на ден, система за записвания и резервации, очевидно когато става дума за големи групи, скари по пътеките, но никъде не се говори за спиране на лифта... Sad

Вто Сеп 03, 2013 10:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.