ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпроси за маршрути около Паскал и Свищиплаз
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Въпроси за маршрути около Паскал и Свищиплаз
Автор Съобщение
kokoboko

Мнение Въпроси за маршрути около Паскал и Свищиплаз Отговорете с цитат
Здраво на всички

Преди няколко години се качвах от Пирдоп през хижа Паскал към връх Косица и от там поех по билото на изток. Смятам тази или другата седмица да пообиколя района и за това имам няколко питанки:

1. Маркирана ли е пътеката между хижите Паскал и Свищиплаз и ако може малко повече инфо за нея.
2. От хижа Паскал на север излиза пътека до Косишкия превал - дали тя има маркировка.
3. Пътеката от хижа Паскал към хижа Свищиплаз продължава на дясно чак до седловина Гроба, разположена източно от вр. Свищиплаз. Дали след разклона към хижа Свищиплаз пътеката е маркирана.

Ако някой има повечко инфо за този район - GPS трак, описание или снимки ще съм благодарен

След голямото катерене по Стара Рибарица вече почвам да питам преди да тръгна.

Поздрави
Пон Авг 05, 2013 4:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mircho

Мнение Отговорете с цитат
От Паскал към Свищиплаз е маркирана пътеката миналата година имаше бая коне по нея. Маркировката продължаваше след като завихме за Свищиплаз. С това мога да ти помогна само колега.
Пон Авг 05, 2013 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokoboko

В какъв смисъл продължаваше след като завихте към Свищиплаз и какъв цвят е маркировката - има ли и зимна стълбова
Пон Авг 05, 2013 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mircho

Има кръстопът едната маркировка продължаваше на запад а другата към Свищиплаз. Зимна има ама по билото и от х. Паскал на горе към- х.Момина поляна. Ако имаш карта на стара планина на Домино виж маркировката там беше отбелязана. За цвят не ме питай но няма как да се объркаш абе за да се объркаш или трябва да е яко мъгла или да си пиян на куче или да е тъмница и нищо да не виждаш. Прехода който правихме тогава беше Пирдоп-Паскал-Свищиплаз-Златица за първи път минах и за това ти казвам че няма как да се объркаш.
Пон Авг 05, 2013 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

По билото е червена. Отклонения има отделно лятна и зимна с колове.
Няма ли мъгла може и сам да си избереш,пътечки от конете много.
Вто Авг 06, 2013 7:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Re: Въпроси за маршрути около Паскал и Свищиплаз Отговорете с цитат
kokoboko написа:
Здраво на всички

2. От хижа Паскал на север излиза пътека до Косишкия превал - дали тя има маркировка.

Маркирана е жълто(май) и старо зелено(ако не се лъжа)и е добре отъпкана-разпознава се добре.На Косишки превал има обозначена отбивка,проблема е от хижата-там май няма ясно обозначение,но при хубави време личи много ясно,особено след като набере малко височина и запапочне да подсича вр.Косица.
Успех!
Вто Авг 06, 2013 8:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokoboko

Мнение мерси на всички Отговорете с цитат
ама чакам още инфо

Някой да има трак на пътеката от Златица към Свищиплаз, ама не тази по черния път а по долината на курудере
Вто Авг 06, 2013 9:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

На офрм картата е дадена пътеката,на бг маунтийнс-до половината-докъдето е черния път,ма марката е мн добра-няма как да се сбърка а и общо взето се следи дерето,като се пресичат три негови притока и се излиза направо под хижата.
Вто Авг 06, 2013 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokoboko

Мнение към fena73 Отговорете с цитат
тази офрм карта къде мога да я видя, другата е ясна
Вто Авг 06, 2013 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dan40_88

под самата хижа свещи плаз цепиш право надолу под пътя има една полянка и оттам още на 10 метра е пътеката лятната за слизане към златица. Това е най - красивия вариянт за слизане. Аз лично силно я предпочитам пред другата. Другата пътека и по пътя от хижа свещи плаз като си обърнат на юг ти се пада наляво и вървиш по пътя докато не стигнеш едни краварници (който са на 30тина минути) и се падата малко под пътя но се виждат от него. Оттам слизаш до краварниците, има едно мостче през едно деренце и не не от странта на краварника а от другата страна вървиш отгоре по дължина на деренцето и също има хубава маркировка и се върви приятно. Това май е по късия и мързелив маршрут. не че другия е нещо особено. Пътеките са отъпкани и много добре маркирани.
Хората ти го казаха, освен ако не си мъртво пиян там трудно ще се загубиш, въпреки че в планината вече се нагледах на всякакви таланти. Между 2те хижи маркировката е добра а пътеки бол. Дори и да се "загубиш" просто подържаш посоката където би трябвало да е хижата и все ще стигнеш там. Няма някакви препядстивя или скали или чудесии, само конски пътеки и малко клекове. Единственото което може да те позабави евентуално са боровинките към билото. Мен винаги ми саботират преходите
Вто Авг 06, 2013 11:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Trekker

А пътеката по Курудере, която започва непосредствено под хижата, дали е проходима? Защото тя се ползува доста рядко през последните години и май поддържка няма изобщо....
Сря Авг 07, 2013 7:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

ОФРМ картата по принцип е платена но има некви варианти за отключване(както всичко в БГ)
А относно горните постове-човека май пита по-скоро за подхода на пътеката от Златица-но и там няма кахъри според мен
Сря Авг 07, 2013 8:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokoboko

Мнение мерси отново Отговорете с цитат
освен въпросът ми дали някой няма трак за качването от Златица, имам един към Dan40_88, а и към другите:

Смятам да се качвам от Златица нагоре и единственото което знам е, че пътеката и черния път тръгват от параклиса. Какъв цвят е маркировката по Курудере и къде се откланя другата пътека към краварниците и какъв цвят е маркирана тя. Ако може малко по-нагледно обяснение ще съм много признателен, че тръгвам този уикенд нагоре. То май станаха повечко от един въпросите ама ще черпя Alcohol

А и още един струва ли си да се мине само по пътя примерно на връщане или да се качваме по едната и да слизаме по другата пътека
Сря Авг 07, 2013 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение дано да помогне Отговорете с цитат
Не е съвсем това, за което питаш, но може да ти свърши работа
http://bgmountains.org/bg/tracks?task=view.download&cid=409
Тракът е на колегата pelitko, с който дискутирахме по темата за Стара Рибарица. Виж му и другите тракове, а също така си струва да разгледаш и блога му http://pelitko.blog.bg/?&page=1. Той обикаля много методично Стара планина и описва всичко изключително добре.
Успех и пиши. Аз съм се качвал само по пътя, че беше нощем. Между двете хижи има няколко пътеки/пътя на различна височина, все една от тях ще нацелите.
Сря Авг 07, 2013 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokoboko

Мнение към Antoon Отговорете с цитат
Това и аз го знам. Гледах ги на колегата работите, ама с тоз неговия глиганинг дето практикува нещо не ми се нрави. Предпочитам пътеките от колкото кестерме през гората пък каквото стане, пък ще сме и с деца
Сря Авг 07, 2013 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.