та планинари,въпросчетата ми са относно това къде да се преспи от няколкодневния ми маршрут,в случая идвам от х.Рибни езера- да нощувам на х.Македония или х.Добърско? а на следващия ден като сляза на село Добърско някой знае ли какъв е трнаспорта там като часове и дестинации към по-големи градове,че иначе ще се наложи да трамбовам 3 часа обедно до една спирчица на теснолинейката -Гулийна баня или нещо подобно.
Нед Юли 28, 2013 7:42 pm
tanjai
От Македония до Добърско (хижата) има първо качване до премката около 40 минути, после слизане по козя пътека, после по широк коларски път - около 2-3 часа. Миналата година снимах разписанието на автогара Разлог - http://prikachi.com/images/408/5021408w.jpg Към 13 и нещо тръгва от село Добърско за Разлог така и за другите може да си направиш сметката. От Разлог има често автобуси за София.
Последната промяна е направена от tanjai на Пон Юли 29, 2013 6:24 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юли 28, 2013 8:06 pm
Gamina
Да се намърдам в тая тема.
Живо ме интересува какво е положението с пътеката от Македония до манастира по Радовичка и Илийна река. Никога не съм минавала там и всякаква информация ще ми бъде полезна, мерси
Живо ме интересува какво е положението с пътеката от Македония до манастира по Радовичка и Илийна река. Никога не съм минавала там и всякаква информация ще ми бъде полезна, мерси
Първата част, където се подсича Голям Мечи връх по хоризонтала е отврат - туфи и хвойна са превзели пътеката - 2-3 пъти се спъвах в хвойната и стъпвах кофти на туфи с последващо падане, но пък е съвсем кратко /информация от преди 2 години/ Ако разходят едно стадо коне 2 пъти напред назад и ще се оправи.../може и да са го направили/. След като се пресече билото вече всичко е наред. Далу на широкото на поляната може да се заблудите ако не внимавате, защото се пресича още някаква маркировка. Има и някакъв бетонен път към някакви съоръжения, чешми, рибарник - те ви остават вдясно. Хванете ли покрай Радовичка река всичко е наред - няма къде да объркате. Пред нас бяха минавали АТВ, т.ч. пътеката беше съвсем проходима. Последния участък преди се свърже с пътя по Илиина река е доста стръмен със серпентини, но нищо особено. После е черен път, по-към манастира има зона за отдих Бричебор с пейки, маси огнища и чешми в протежение на километър или два. В почивни дни и църковни празници е доста весело - в 17ч. няма трезвен мъж, но гюрлотия не се чува - заглушава я реката.
Всъщност ние го вървяхме наобратно - от тази пикник зона до Македония. Когато пътеката върви над Радовичка река между нея и реката има страхотни малинажи, но много стръмни за човек - ако съм една мечка там ще си прекарвам
Последната промяна е направена от Todor на Сря Юли 31, 2013 1:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Друг вариант по-ми харесва.
Щом се чудиш за Македония, защо не спиш там , а на другата сутрин раничко за Предел.
Гледките ще са един път.
Не съм ги виждал лятото, но зимата са добри.
Ако не знаеш пътя може да се загубиш след връх Капатник по черните пътища, иначе по билото преди това е лесно за ориентиране.
Там също спират всички автобуси само трябва да им махнеш.
Има една отбивка до отбивката от главния път за хижа Предел точно до някакъв гроб.
Махаш и автобуса спира.
Не го пращай човека в тоя горолом бе - първо е дълго, а след Капатник хем е сложно като терен, хем после наистина можеш да се загубиш по безкрайните черни пътища.
Сря Юли 31, 2013 1:39 pm
tanjai
Миналата година я минавах, но от Зона за отдих Бричебор. То си е път, коларски. На места леко е обрасъл. Маркировката е много добра. От хижа Македония само малко след началото е изкачване после все слизане (не минавах през Мечи връх). По Радовичка половината път е на открито, после в гора така до вливането в Илийна. След това към вила Владичина поляна е още по-голям път, който излиза на асфалта към Рилския манастир (около 3-4 км под него, има и спирка на автобуса). Ще поровя за снимки.
Виждам, че Тодор е отговорил докато публикувам
Сря Юли 31, 2013 1:42 pm
Gamina
Като гледам на картата, може и да има мечоци в тоя край
Ще си поиграя да инсталирам пак Garmin в телефона и картите на BG mountains, че да се подсигуря, пък ще видим.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети