Можете ли да ми кажете как се стига до обсерваторията Рожен, съответно пеш колко време е похода и дали има възможност до някъде за качване с кола ?
Сря Юли 31, 2013 10:27 am
georgetg
Пътя до обсерваторията си е асфалтиран.Иначе според картата има и пътеки от Чепеларе, Пампорово, Момчиловци...ама някой ако е ходил скоро да каже в какво състояния са, че моя опит с Родопските пътеки е плачевен - като игра на "тука има - тука нема е"
_________________ Prefer a feast of friends to the giant family...
Сря Юли 31, 2013 11:05 am
ivailo.hr
С кола се стига до обсерваторията. Ако се идва от Чепеларе да речем, на разклона за Пампорово се продължава направо за Смолян през прохода Рожен. Минава се покрай големи поляни отдясно на пътя. Стига се до един хотел отляво на пътя. Там е разклона за НАО Рожен, както и за Хайдушки поляни. По-нагоре пак има разклон с табела за НАО вляво. Ходих там през 2008 г. и се качвах на голямата кула, но трябва да се улучи група (поне тогава така ми обясниха) иначе за 2-3 души не им се занимавало. Има входна такса за кулата, която включва и лекция горе. Иначе от терасата на кулата има хубави гледки на 360 градуса.
Пешеходните маршрути дотам не съм ги проучвал, но има и от Пампорово и от Чепеларе. Първата е червената маркировка Е8, която минава на около 1,2 км. по права линия от НАО и на 2,2 км. по маркирана пътека (не знам как е маркирана) и след това по пътя. Маркировката от Чепеларе минава на 200-300 м. северно от портала на обсерваторията, като би трябвало да има маркирано отклонение до там.
Сря Юли 31, 2013 11:14 am
Todor
Има асфалтов път до НАО. Общо взето от прохода Рожен /където е хотела/ има табели към НАО до сами нея.
Пешеходните пътеки от Чепеларе и към Пампорово ги минавах тази пролет със снегоходки, а миналата година от Пампорово пеш през пролетта. Писал съм във форума и за двата похода. От пампорово маркировката е магистрална, от Чепеларе - в началото е кофти, после се оправя /от някакъв параклис беше/
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети